Treinvakantie met het gezin: onze tips verzameld!

Een treinvakantie met het gezin, we zijn er bij KidsErOpUit al jarenlang fan van. Niet alleen is reizen met de trein een relaxte manier van reizen, het is ook nog eens een stuk duurzamer dan reizen met het vliegtuig. Onze bloggers hebben al talloze leuke reizen met de trein gedaan en in dit uitgebreide artikel hebben we al onze tips en ervaringen voor je gebundeld. Veel leesplezier!

Direct je treinreis boeken? Wij raden je de volgende reisorganisaties aan:

Treinreizen met het gezin: leuke bestemmingen!

Allereerst is het natuurlijk handig om na te gaan welke bestemmingen leuk zijn voor een treinvakantie met het gezin. Helaas zijn de treinverbindingen in Europa nog lang niet overal optimaal en is het natuurlijk niet erg handig als je ergens midden in de nacht op een station staat en een paar uur moet wachten op je overstap. 

Wil je een eerste keer uitproberen of een treinvakantie met het gezin iets voor jouw familie is, dan zou je eens een stedentrip binnen Europa kunnen uitproberen. Bijvoorbeeld Brussel, Düsseldorf of iets verder weg Parijs, Londen of Berlijn. Al deze steden zijn relatief snel en eenvoudig bereikbaar per trein vanuit Nederland. 

Lees hier ons uitgebreide blog over stedentrips met de trein binnen Europa. 

treinreis met het gezin

Treinreizen met het gezin wat verder weg

Als je eens hebt uitgeprobeerd en het is goed bevallen, dan kun je kiezen voor bestemmingen die wat verder liggen. Zo kun je bijvoorbeeld eens kijken naar een treinvakantie in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk of Spanje. 

Meer lezen? Dan zijn deze blogs leuks:

treinvakantie voor het gezin
Met de trein is een ideale manier van reizen

Stappenplan voor het samenstellen van een route

Hieronder hebben we ons stappenplan voor je opgesomd, zodat je een concrete houvast hebt om je treinvakantie voor het gezin te gaan plannen: 

  1. Bedenkt waar je graag heen wilt. Het bepalen van de treinroute begint met het maken van een lijstje van bestemmingen die je leuk lijkt. Als je het lastig vindt om een keuze te maken, struin dan eens door onze website. Er staan talloze tips voor leuke bestemmingen met de trein op KidsErOpUit. 
  2. Bedenk of er beroemde treinroutes zijn die je graag wilt doen. Wij deden bijvoorbeeld de Bernina Express in Zwitserland. Ook Schotland heeft met de Hogwarts Express een treinroute die grote en kleine Harry Potter-liefhebbers graag een keer willen doen. Zo’n beroemde treinroute kun je gebruiken om van A naar B te gaan, maar is ook mogelijk als dagtrip. 
  3. Onderzoek met behulp van de NS reisplanner hoe de treinverbindingen zijn tussen de bestemmingen op je lijstje. Hou er hierbij rekening mee dat de trajecten van nachttreinen sterk aan verandering onderhevig zijn, routes komen en gaan. Vaak is in januari/februari duidelijk welke nachttreinen dat kalenderjaar (nog) rijden.
  4. Bedenk hoeveel tijd je op de bestemmingen wilt doorbrengen. Grote kans dat je nu weer moet gaan schrappen. Zelf vinden wij het prettig om een paar dagen op één bestemming te blijven.
  5. Zorg voor afwisseling. Drie grote (hoofd)steden na elkaar is vermoeiend. Het is er druk en je krijgt veel nieuwe indrukken. Een paar dagen natuur tussendoor is, zeker met kinderen, erg prettig om even tot rust te komen.
treinvakantie voor het gezin
Met de Bernina Express is een hele toffe ervaring!

Handige zaken om over na te denken bij een treinvakantie met kinderen

Zodra je een bestemming hebt gekozen, kun je gaan boeken. Wij adviseren de volgende organisaties voor het boeken van je treinreizen:

Nadat je je treinreis zeker hebt gesteld, kun je op zoek naar de volgende zaken:

  • Hotelovernachtingen. Omdat je al je bagage meedraagt adviseren we je om te kiezen voor een accommodatie die niet al te ver van het station vandaan ligt. Je wilt na een lange treinreis namelijk niet nog een uur door de stad moeten lopen met je koffers of backpacks. Accommodaties regel je snel en eenvoudig via Booking.com
  • Ga op zoek naar leuke activiteiten. Omdat je geen auto hebt ben je afhankelijk van het openbaar vervoer. In steden kun je vaak terecht voor een City Pass waarmee je een X-aantal dagen met het OV kan. Ook kun je leuke excursies boeken die je reis extra tot leven brengen. Dit kan bijvoorbeeld via Get Your Guide of Tiqets. Wil je een fietstocht maken met het gezin in een stad? Check dan ook eens de site van Baja Bikes
  • Zorg dat de kinderen iets te doen hebben onderweg. Neem bijvoorbeeld een puzzelboekje mee of kies voor een reisgids van een bestemming als je al wat oudere kinderen hebt die vast willen kijken wat er allemaal te doen is. Neem ook zeker een powerbank mee zodat je kids hun telefoon onderweg kunnen opladen. Soms zijn er USB poorten, maar dit is niet altijd het geval. De wifi aan boord is ook sterk afhankelijk van de route en het land waarin je reist. 
  • En tenslotte: GENIET! Een treinreis is echt een superleuke ervaring voor jong en oud. 
De kinderen mogen ook een kijkje nemen in de locomotief van de Jacobite stoomtrein
De kinderen mogen ook een kijkje nemen in de locomotief van de Hogwarts Express

Meer lezen

Hopelijk vond je dit artikel over treinreizen voor het gezin nuttig. Heb je nog vragen en/of opmerkingen, laat dan gerust een comment achter. 

Op zoek naar meer tips voor treinreizen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvangen wij een bescheiden commissie. Dank daarvoor, zo kunnen we deze website draaiende houden.

Vorig artikelHuttentocht in Oostenrijk met kinderen: onze tips!
Volgend artikelFamiliereis in Engeland: al onze tips verzameld
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.