Dus daarom is Interrailen met het gezin zo’n toffe ervaring!

Interrailen met het gezin is een hele toffe ervaring. Saskia vertelt waarom zo’n Europese treinreis juist met kinderen een aanrader is.

Interrailen met het gezin is een toffe ervaring!

Onze vaste lezers hebben het natuurlijk gevolgd. Wij gingen in de meivakantie Interrailen met het gezin.

Meer over onze plannen, de Interrail vakantie zelf, de handige tips achteraf en de kosten lees je in deze blogs:

Maar waarom zou jij ook gaan Interrailen met het gezin? Daarvoor hebben we 10 hele goede redenen.

1. Interrail is echt reizen

Vakantie is heerlijk, reizen is een ervaring om nooit te vergeten. En zo voelt Interrailen met het gezin voor ons. De route uitstippelen, kiezen welke treinen we nemen en ontzettend veel zien en beleven.

Maar ook omgaan met ‘tegenslagen’ zoals een flink vertraagde trein, stakingen of een route die door de gevolgen van natuurgeweld is gesloten. Omgaan met onzekerheid en ontdekken dat er altijd een goed plan B te bedenken is. Al moet ik bekennen dat wij het geluk hadden dat we maar één keer met vertraging te maken hadden.

Genieten van het onverwachte en het onbekende. Dat maakt dat onze interrail vakantie met het gezin echt reizen is zoals we het kennen voordat we kinderen hadden.

Op pad met de reservering, we hebben gelukkig weinig vertraging gehad.
Op pad met de reservering, we hebben gelukkig weinig vertraging gehad.

2. Kinderen t/m 11 jaar Interrailen gratis

Fijn voor de portemonnee en een goede reden om niet te lang te wachten voordat je gaat Interrailen met het gezin. Kinderen t/m 11 jaar Interrailen gratis. Dat betekent dat er alleen voor de ouders een Interrail Pas gekocht moet worden.

Bij het reserveren van een zitplaatsen of een slaapcouchette betaalden we wel reserveringskosten voor de kinderen.

Onze kinderen waren 8 en 10 jaar oud tijdens de Interrail reis. Maar ook met jongere kinderen is dit goed mogelijk. Alleen met peuters in de categorie met-je-ogen-knipperen-en-dan-zijn-ze-verdwenen zou ik het afraden.

3. Reizen met de trein is relaxed

Interrailen met het gezin is een relaxte manier van reizen voor het alle gezinsleden. De kinderen hebben meer bewegingsruimte in een trein en er zijn zelfs treinen met speciale familiecoupe’s (zie punt 6).

Ook voor onszelf vinden we het fijn. Bij een lange autoreis is de chauffeur van het gezin na een dag echt moe en ook de bijrijder moet harder werken om het gezellig te houden.

interrail met het gezin
Voordat we de trein in gaan doen we inkopen voor de lunch. Relaxed hoor, lunchen in de trein!

4. Comfortabel grotere afstanden overbruggen

Bij onze Interrail-reis hebben we ervoor gekozen om vooral gebruik te maken van directe treinverbindingen over grotere afstanden. Voor ons allemaal een moment van rust. Even van Wenen naar Zürich rijden doe je niet met de auto, terwijl dit met de trein een comfortabele rechtstreekse verbinding is.

Een trein is erg comfortabel bij langere afstanden.
Een trein is erg comfortabel bij langere afstanden.

5. Een treinreis is gezellig

Reizen met de trein is veel gezelliger. Zowel binnen het eigen gezin (zie ook puntje 3) als met mede-reizigers. Even een praatje maken met andere passagiers is makkelijk of als gezin een spelletje spelen.

Nu moet ik wel bekennen dat wij de reistijd vooral gebruikten om juist tijd voor onszelf te hebben: lezen, muziek luisteren of een filmpje kijken. Je kunt het dus net zo gezellig maken als je zelf wilt.

Gezellig met koptelefoon op in de trein....
Gezellig met koptelefoon op in de trein….

6. Gezinsvriendelijke treinen

Er zijn treinbedrijven die echt gezinsvriendelijke treinen hebben. Vooral de ÖBB valt op. Zij rijden niet alleen in Oostenrijk met treinen, maar doen bijvoorbeeld ook lange afstandsverbindingen naar de omliggende landen. Een deel van de coupe’s van de OBB heeft een speciale ‘familyzone’. Hier vinden we tafels met een spelbord erop en een tv-scherm met zitruimte erbij. Op het toilet is zelfs een verschoontafel aanwezig.

Links een mini-bioscoop en rechts een speelbord als tafel. Dat is de familiecoupé van de ÖBB.
Links een mini-bioscoop en rechts een speelbord als tafel. Dat is de familiecoupé van de ÖBB.

7. Interrail in de herfstvakantie of meivakantie

Drie weken Interrailen met het gezin in de zomervakantie kan best vermoeiend zijn. Alle nieuwe indrukken en een andere manier van reizen, niet alle kinderen vinden dat fijn. Kies er daarom eens voor om te gaan Interrailen met het gezin in de herfstvakantie of de meivakantie.

Er zijn Interrail passen te koop voor één land, hoe leuk is het dan om in de herfstvakantie door Duitsland te gaan treinen? In de meivakantie hadden we zelfs genoeg tijd om naar Wenen, Boedapest en Zürich te gaan.

Van Wenen naar Boedapest is met de trein zo gepiept.
Van Wenen naar Boedapest is met de trein zo gepiept.

8. De nachttrein is een groot avontuur

Persoonlijk vind ik een nachttrein niet de beste plek om te slapen, maar de rest van mijn gezin had er een prima nacht. Toch vind ik een nachttrein het slaapgebrek waard. Het vergroot het ‘op reis’-gevoel en zeker voor de kinderen is het een hele belevenis. Een nachttrein is niet goedkoop, maar wel tijdsefficiënt.

Interrailen met het gezin
De kinderen slapen heerlijk in de nachttrein en ze vinden het een hele toffe ervaring.

In dit filmpje over Interrailen met het gezin laat ik ook zien hoe een nachttrein eruit ziet:

9. Gave bestemmingen combineren

Niet kunnen kiezen tussen een stedentrip naar Wenen of Boedapest? Het toffe van Interrailen is dat het makkelijk is om meerdere gave bestemmingen met elkaar te combineren. Bij het maken van de keuzes hebben wij wel rekening gehouden met goede treinverbindingen.

Interrailen met het gezin
Treinen naar Zürich.

10. Mooie treinroutes

De Interrail pas geldt ook voor bekende treinroutes zoals de Bernina Express en andere beroemde routes in vooral Zwitserland.

Onze jongste had er nog niet veel interesse in, maar voor onze oudste was de reis met de Bernina Express een van de hoogtepunten van onze Interrail reis. Zij werd net zo fanatiek met fotograferen als de rest van de coupe en keek haar ogen uit toen de trein echt door de sneeuw reed.

Bonustip: Interrail pas met korting kopen

Interrail geeft een paar keer per jaar korting op de Interrail pas. Ik heb dit het afgelopen jaar in de gaten gehouden en kwam de kortingsactie voor de Interrail pas tegen in november, maart en net voor de zomervakantie. Vaak was de korting 15%. Best de moeite waard dus om op te wachten.

Wil je treinen reserveren? Koop dan je pas uiterlijk drie maanden van tevoren zodat je niet achter het net vist op populaire routes of op trajecten met beperkte capaciteit (o.a. in Frankrijk).

Deze vakantie vergeten we nooit meer. Wat is Interrailen met het gezin een toffe ervaring!
Deze vakantie vergeten we nooit meer. Wat is Interrailen met het gezin een toffe ervaring!

Benieuwd geworden naar de kosten van deze interrail vakantie met het gezin? En wil jij ook zo’n mooi avontuur beleven? Bekijk dan de tarieven van de Interrail pass op de website van Interrail.eu of op de website van NS International

Heb jij Interrailen met het gezin al eens overwogen?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat wij allemaal hebben gedaan tijdens het Interrailen met het gezin? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Bewaar op Pinterest!

10 redenen om te gaan Interrailen met het gezin

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Interrail en de verkeersbureaus van Wenen, Boedapest en Zürich. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.