Wat zijn de kosten van een Interrail-vakantie met kinderen?

“Wat zijn de kosten van een Interrail-vakantie met kinderen?” vroeg Saskia zich voor haar Interrail-reis af. Dus heeft ze alle kosten bijgehouden van haar treinvakantie met het gezin. In dit artikel geeft ze een uitgebreid overzicht van de kosten en een antwoord op de vraag ‘hoe duur is interrailen.’ 

Alle genoemde prijzen zijn van niveau 2018

Onze Interrail-reis: de route 

De kosten van een Interrail vakantie worden voor een belangrijk deel bepaald door de route. Kies je voor goedkopere bestemmingen zoals Hongarije of ga je voor het dure Zwitserland? Een andere belangrijke prijscomponent is de keuze voor het gebruik van nachttreinen en in hoeverre je gebruik maakt van treinen die je moet of wil reserveren.

Tijdens onze Interrail-reis gingen we vanuit Hannover met de nachttrein naar Wenen, daarna naar Boedapest en vervolgens terug naar Wenen. Daarna treinden we naar Zwitserland en maakten we daar o.a. een prachtige treinreis met de Bernina Express. Vanuit Zürich gingen we met de nachttrein terug naar Hannover.

Naar Hannover gaat een rechtstreekse trein vanuit Nederland. Wij kozen er uit gemak voor om met de auto naar Hannover te gaan. Vooral omdat op de terugweg de nachttrein heel vroeg aankwam. Voor 12 dagen parkeren direct achter het station betaalden we 72 euro (6 euro per dag).

Lees in dit blog meer over onze Interrail-route.

kosten van een Interrail-vakantie en hoe duur is interrailen
In een Travel Diary moeten we bijhouden welke treinreizen we maken.

Keuzes tijdens een Interrail vakantie met kinderen

De kosten van een Interrail vakantie hangen voor een groot deel samen met keuzes die je maakt. Je hebt hier dus zelf behoorlijk veel invloed op. Het kan goedkoper dan wij deden, maar zeker ook duurder. Dit waren onze uitgangspunten:

 • Wij wilden minimaal één mooie treinroute in Zwitserland doen, als je hier een los treinkaartje voor koopt ben je heel veel geld kwijt en met een Interrail Pass betaal je niets of alleen reserveringskosten.
 • Minstens 1x met de nachttrein.
 • We gaan voor comfort, dus zoveel mogelijk rechtstreekse treinen en we reserveren zitplaatsen zodat we zeker weten dat we bij elkaar zitten.
 • Voorkeur voor hotels vlakbij station met een 24-uurs receptie zodat we op dag van aankomst of vertrek makkelijk de bagage daar achter kunnen laten.
 • In Zwitserland een appartement zodat we zelf kunnen koken en de kosten hierdoor enigszins in de hand kunnen houden.

Meer over onze Interrail-reis kun je zien in dit filmpje. We vertellen over onze ervaringen, laten de nachttrein zien en praten ook over de kosten van een Interrail-vakantie:

Hoe duur is Interrailen met kinderen?

Nu je weet hoe onze Interrailroute er uitzag en welke keuze we hebben gemaakt, is het tijd om inzicht te geven in de kosten van een Interrail vakantie met kinderen. Belangrijk om vooraf aan te geven: kinderen t/m 11 jaar Interrailen gratis, dit maakt het financieel erg aantrekkelijk om juist met kinderen in die leeftijdscategorie te gaan Interrailen. Overigens geldt er voor een jongeren een gereduceerd tarief en ben je dus voor hen goedkoper uit dan voor jezelf. Een compleet overzicht van alle Interrail passen is hier te vinden.

Alle genoemde bedragen zijn uit 2018. Gebaseerd op een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen van 8 en 10 jaar oud.

Reiskosten Interrailen

 • Global Pass voor onbeperkt treinen binnen 22 dagen: 2x 493 euro*
 • Nachttrein Hannover – Wenen in een 4-persoons couchette: 4x 44 euro + 8 euro boekingskosten
 • Zitplaatsreservering Wenen – Boedapest: 4x 3 euro
 • Zitplaatsreservering Boedapest – Wenen: 4x 3 euro
 • Dagtrein Wenen – Zürich zitplaatsreservering: 4x 4,10 euro + 8 euro boekingskosten
 • Zitplaatsreservering dagtocht met panoramawagon Bernina Express en de Bernina Express bus: circa 100 euro voor 4 personen
 • Kluisjes op station Zürich: 18 euro
 • Nachttrein Zürich – Hannover in een 4-persoons couchette: 4x 44 euro + 8 boekingskosten

Totaal: 1518,40 euro (*1172,40 euro als je een andere Interrail Pass koopt waarmee je ook deze route kunt doen)

kosten van een Interrail-vakantie
Reserveringsbevestigingen.

Je kunt de kosten van een Interrail-vakantie met kinderen beperken door heel gericht te kijken welke Interrail Pass je nodig hebt. Wij hebben gekozen voor een hele uitgebreide pas, dat had minder uitgebreid gekund voor onze route. Voor een Pass waarmee je 7 dagen kunt treinen binnen een maand betaal je bijvoorbeeld 320 euro. Dan bespaar je zo al 346 euro op het genoemde totaal bedrag.

Alle lange afstandstreinen heb ik via de website van Interrail geboekt, hier betaal je 8 euro per geboekte trein. Ik heb hierbij vooral voor gemak gekozen. Je kunt deze kosten beperken door via websites van treinmaatschappijen zelf te boeken. Hiermee hadden we 24 euro kunnen besparen.

De kosten van de nachttrein lopen met kinderen aardig op. Tenminste, als je kiest voor het comfort van een eigen 4-persoons couchette. Iets dat de meeste gezinnen wel zullen doen. Het grote voordeel is dat het een hele effectieve manier van reizen is en je er een hotelovernachting mee uitspaart.

Overnachtingskosten

Voor onze Interrail-reis hebben we gekozen voor een mix van hotels en appartementen:

Totaal: 863 euro.

hoe duur is interrailen met kinderen
Voor de deur van ons appartement in Boedapest.
Op de kamer van A&O Hotel in Wenen, vlakbij het station.
Op de kamer van A&O Hotel in Wenen, vlakbij het station.

We hebben 10 nachten in hotels of appartementen overnacht. Gemiddeld kost dit 86 euro per nacht. Dit relatief lage gemiddelde komt vooral door de nachten in Boedapest.

Voor overnachtingen geldt meestal: hoe eerder je boekt, hoe voordeliger je uit bent. Met de Interrail Pass is het in Oostenrijk mogelijk om korting te krijgen bij Meininger Hotel Wien Hauptbahnhof en A&O Wien Hauptbahnhof. Ook een hostel in Boedapest biedt deze korting, maar toen wij een paar maanden voor onze reis gingen boeken waren alle familiekamers al bezet.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief ontbijt. In de appartementen hebben we hier zelf voor gezorgd (gewoon boodschappen doen) en bij Meininger en A&O hebben we hier apart voor betaald.

Je overnachtingen boek je snel en voordelig via de website van Interrail geboekt

Bezienswaardigheden en activiteiten onderweg + overig vervoer

In elke stad hebben we gebruik gemaakt van een City Card. Hiermee is het mogelijk om onbeperkt gebruik te maken van het openbaar vervoer en krijg je korting op entreebewijzen. We hebben in Wenen, Boedapest en Zürich heel veel bekende bezienswaardigheden bekeken, ook als deze niet goedkoop zijn. Eventuele extra kosten voor vervoer ter plaatse zijn meegenomen in dit overzicht.

 • Wenen: 269 euro
 • Boedapest: 326 euro
 • Zürich: 245 euro

Totaal: 840 euro

Tip: boek je City Card online en vergelijk de prijzen. Je krijgt de tickets direct en hoeft dit ter plekke dus niet meer te regelen. 

Met Interrail Pass kregen we korting bij het Railwaypark in Budapest, dit was een voordeel van enkele euro's.
Met Interrail Pass kregen we korting bij het Railwaypark in Budapest, dit was een voordeel van enkele euro’s.
De boot over de Zürichsee is gratis met de Interrail Pass.
De boot over de Zürichsee is gratis met de Interrail Pass.
Het beroemdste thermale bad van Boedapest, meteen ook een van de duurste dingen die we hebben gedaan.
Het beroemdste thermale bad van Boedapest, meteen ook een van de duurste dingen die we hebben gedaan.
Bekijk vooraf of een City Card voor jou een goede keuze is.
Bekijk vooraf of een City Card voor jou een goede keuze is.

Kan dit goedkoper? Ja absoluut, als je vooraf nadenkt welk openbaar vervoer je wilt gebruiken kan het voordeliger zijn om voor losse kaartjes of een dagkaart te kiezen. Ook kun je ervoor kiezen om de duurdere bezienswaardigheden links te laten liggen. Wij gingen in Wenen naar de City card Wenen (45 euro) en dierentuin van Schönbrunn (54 euro). In Boedapest bezochten we het beroemdste thermale bad van Boedapest (66 euro) en deden een fietsexcursie met BajaBikes (89 euro). Ook KinderCity (34 euro) en het Fifa World Football Museum (23 euro, 2 personen) zijn niet goedkoop. Tot slot is een paar dagen de natuur in weer voordeliger dan een paar dagen in een grote stad.

Kosten voor eten en drinken tijdens de Interrail-reis

Met eten en drinken kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Wij hebben ervoor gekozen om in Wenen te ontbijten in het hotel, in Boedapest en Zürich deden we voor ons ontbijt boodschappen bij een plaatselijke supermarkt. Voor de lunch kochten we meestal broodjes bij een supermarkt, aangevuld met yoghurt, fruit en drinken. In Wenen en Boedapest gingen we ’s avonds uiteten, daarbij kozen we alleen voor een hoofdgerecht. In Zürich zijn we 1x uiteten geweest en hebben we de andere dagen zelf gekookt. Bij het doen van de boodschappen in Zwitserland hebben we erg op de prijzen gelet, dan maar een paar dagen minder fruit en minder vlees.

We hebben niet uitgebreid op terrasjes gezeten. Daar doen we onze kinderen geen plezier mee. Wel kochten we regelmatig een ijsje, een lokale lekkernij of een makkelijke snack tussendoor.

Kosten voor eten en drinken per bestemming:

 • Wenen: 217 euro
 • Boedapest: 143 euro
 • Zürich: 203 euro

Totaal: 563 euro

Kan dit goedkoper? Dat lijkt me lastig. De enige optie is om minder tussendoortjes te kopen en elke avond zelf te koken.

kosten van een interrail vakantie
Boodschappen in Zwitserland.

Totaal overzicht kosten van een Interrail-vakantie

De totale kosten van een Interrail-vakantie met kinderen, gebaseerd op onze gezinssituatie en onze persoonlijke keuzes:

 • Interrail Pass en reserveringskosten: 1518,40*
 • Overnachten: 863 euro
 • Activiteiten en bezienswaardigheden: 840 euro
 • Eten en drinken: 563 euro

Totaal: 3.784,40 euro (3.438,40 euro indien gekozen wordt voor een andere Interrail Pass)

*Let op: dit is voor een Global Pass. Dezelfde reis kan ook met een voordeliger Interrail Pass, daarmee bespaar je 346 euro

Onze Interrail-reis was 13 dagen/12 nachten, dit komt op gemiddeld circa 300 euro per dag voor een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen. Ik denk dat dat een realistisch uitgangspunt is als je je Interrail-reis gaat plannen en budgetteren. Wat ons betreft is een Interrail-vakantie elke cent waard, het is een unieke ervaring waar we nog lang over napraten.

Bekijk alle opties en tarieven voor een Interrail pass op de website van Interrail

Kan een Interrail-vakantie goedkoper? Ja, door naar Oost-Europa te gaan en de grote steden links te laten liggen.

Vallen de kosten van een Interrail-vakantie met kinderen je mee of tegen?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips over reizen met de trein? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Interrail, Visit Vienna, Visit Budapest, BajaBikes en Visit Zürich. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.