Wat zijn de kosten van een Interrail-vakantie met kinderen?

“Wat zijn de kosten van een Interrail-vakantie met kinderen?” vroeg Saskia zich voor haar Interrail-reis af. Dus heeft ze alle kosten bijgehouden van haar treinvakantie met het gezin.

Onze Interrail-reis: de route

De kosten van een Interrail-vakantie worden voor een belangrijk deel bepaald door de route. Kies je voor goedkopere bestemmingen zoals Hongarije of ga je voor het dure Zwitserland? Een andere belangrijke prijscomponent is de keuze voor het gebruik van nachttreinen en in hoeverre je gebruik maakt van treinen die je moet of wil reserveren.

Tijdens onze Interrail-reis gingen we vanuit Hannover met de nachttrein naar Wenen, daarna naar Boedapest en vervolgens terug naar Wenen. Daarna treinden we naar Zwitserland en maakten we daar o.a. een prachtige treinreis met de Bernina Express. Vanuit Zürich gingen we met de nachttrein terug naar Hannover.

Naar Hannover gaat een rechtstreekse trein vanuit Nederland. Wij kozen er uit gemak voor om met de auto naar Hannover te gaan. Vooral omdat op de terugweg de nachttrein heel vroeg aankwam. Voor 12 dagen parkeren direct achter het station betaalden we 72 euro (6 euro per dag).

Lees in dit blog meer over onze Interrail-route.

In een Travel Diary moeten we bijhouden welke treinreizen we maken.
In een Travel Diary moeten we bijhouden welke treinreizen we maken.

Keuzes tijdens een Interrail-vakantie met kinderen

De kosten van een Interrail-vakantie hangen voor een groot deel samen met keuzes die je maakt. Je hebt hier dus zelf behoorlijk veel invloed op. Het kan goedkoper dan wij deden, maar zeker ook duurder. Dit waren onze uitgangspunten:

 • Wij wilden minimaal één mooie treinroute in Zwitserland doen, als je hier een los treinkaartje voor koopt ben je heel veel geld kwijt en met Interrail Pass betaal je niets of alleen reserveringskosten.
 • Minstens 1x met de nachttrein.
 • We gaan voor comfort, dus zoveel mogelijk rechtstreekse treinen en we reserveren zitplaatsen zodat we zeker weten dat we bij elkaar zitten.
 • Voorkeur voor hotels vlakbij station met een 24-uurs receptie zodat we op dag van aankomst of vertrek makkelijk de bagage daar achter kunnen laten.
 • In Zwitserland een appartement zodat we zelf kunnen koken en de kosten hierdoor enigszins in de hand kunnen houden.

Meer over onze Interrail-reis kun je zien in dit filmpje. We vertellen over onze ervaringen, laten de nachttrein zien en praten ook over de kosten van een Interrail-vakantie:

Kosten van een Interrail-vakantie met kinderen

Nu je weet hoe onze Interrailroute er uitzag en welke keuze we hebben gemaakt, is het tijd om inzicht te geven in de kosten van een Interrail-vakantie met kinderen. Belangrijk om vooraf aan te geven: kinderen t/m 11 jaar Interrailen gratis, dit maakt het financieel erg aantrekkelijk om juist met kinderen in die leeftijdscategorie te gaan Interrailen. Overigens geldt er voor een jongeren een gereduceerd tarief en ben je dus voor hen goedkoper uit dan voor jezelf. Een compleet overzicht van alle Interrail passen is hier te vinden.

Alle genoemde bedragen zijn uit 2018. Gebaseerd op een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen van 8 en 10 jaar oud.

Reiskosten Interrailen

 • Global Pass voor onbeperkt treinen binnen 22 dagen: 2x 493 euro*
 • Nachttrein Hannover – Wenen in een 4-persoons couchette: 4x 44 euro + 8 euro boekingskosten
 • Zitplaatsreservering Wenen – Boedapest: 4x 3 euro
 • Zitplaatsreservering Boedapest – Wenen: 4x 3 euro
 • Dagtrein Wenen – Zürich zitplaatsreservering: 4x 4,10 euro + 8 euro boekingskosten
 • Zitplaatsreservering dagtocht met panoramawagon Bernina Express en de Bernina Express bus: circa 100 euro voor 4 personen
 • Kluisjes op station Zürich: 18 euro
 • Nachttrein Zürich – Hannover in een 4-persoons couchette: 4x 44 euro + 8 boekingskosten

Totaal: 1518,40 euro (*1172,40 euro als je een andere Interrail Pass koopt waarmee je ook deze route kunt doen)

Reserveringsbevestigingen.
Reserveringsbevestigingen.