Wij gaan Interrailen en dit is onze planning!

“Wij gaan Interrailen!”. Blogger Saskia kan het wel van de daken schreeuwen. Na haar Interrail-reis als student, is het nu tijd om met de kinderen te gaan Interrailen. In dit blog lees je meer over de plannen, de route en… de Backpack vs Suitcase Family challenges.

Interrailen met kinderen, kan dat dan?

“Ik wist helemaal niet dat Interrailen met kinderen mogelijk is” krijg ik regelmatig als reactie. Ja, dat kan dus wel en voor kinderen t/m 11 jaar is de Interrail-pas zelfs gratis. Dat maakt Interrailen met kinderen financieel erg aantrekkelijk. Belangrijker dan dat financiële voordeel, is dat Interrailen een fantastisch avontuur is. Tenminste, zo herinner ik het me van een kleine 20 jaar geleden toen Gerard en ik met onze backpacks op gingen Interrailen.

Maureen en Camiel zijn inmiddels 8 en 10 jaar oud. Een mooie leeftijd om te gaan Interrailen. Ze lopen niet meer weg en zijn oud genoeg om hun eigen bagage te dragen. Ook kan ik het ze uitleggen als er bijvoorbeeld iets tegen zou zitten onderweg en zitten we niet meer vast aan middagslaapjes en dat soort onhandig gedoe.

Wachtend op het station voor een eerdere langere treinreis.
Wachtend op het station voor een eerdere langere treinreis.

Route Interrailen: onze planning

Maar waar gaan we dan heen met onze Interrail-passen? Voor mijn gevoel ligt opeens heel Europa aan onze voeten. Dat is wel zo, maar met kinderen lijkt het me onhaalbaar om echt heel Europa door te gaan. Keuzes maken dus.

Al snel bedenken we dat het leuk is om een paar mooie steden te combineren in onze reis. Bijvoorkeur steden die onderling goed met de trein verbonden zijn. Omdat we in de meivakantie gaan valt Noord-Europa af, te koud en te onzeker qua weer in die periode. Even overwegen we Spanje, maar eigenlijk willen we meerdere landen aan doen en we kunnen geen ‘must see’ tussenstops in Frankrijk bedenken. Na wat puzzelen met nachttreinen en andere goede treinverbindingen zijn we eruit. We gaan naar Wenen, Boedapest en Zürich. Drie steden waar we al langere tijd eens heen willen én de mogelijkheid om met onze Interrail-pas in Zwitserland zo’n mooie beroemde treinroute te doen.

Om het Interrailen niet te vermoeiend te maken blijven we in elke stad een paar dagen. Een beetje comfort dat we allemaal prettig vinden.

Dit is onze Interrailroute, al weet ik niet zeker of ik de nachttreinen in Duitsland goed heb ingetekend.
Dit is onze Interrailroute, al weet ik niet zeker of ik de nachttreinen in Duitsland goed heb ingetekend.

Dag tot dag planning van onze Interrail-reis

Na wat puzzelen komen we op de volgende reisplanning:

  • Dag 0: met de nachttrein van Hannover naar Wenen
  • Dag 1 en 2: Wenen
  • Dag 3: van Wenen naar Boedapest (2,5 uur met de trein)
  • Dag 4 en 5: Boedapest
  • Dag 6: van Boedapest naar Wenen (2,5 uur met de trein)
  • Dag 7: van Wenen naar Zürich (8 uur met de trein)
  • Dag 8, 9 en 10: Zürich, inclusief een dag met de Bernina Express
  • Dag 11: met de nachttrein naar Hannover
  • Dag 12: vanuit Hannover naar Nederland

Het leuke van de Interrail-pas is dat je er naast de treinreizen ook korting mee kunt krijgen bij Interrail-partners. Zo krijgen we 10% korting op onze hotels in Wenen, kunnen we in Wenen gratis met de S-bahn, krijgen we 50% korting op het Railway Park in Boedapest en op een boottocht op het meer van Zürich. Zelfs op de beroemde Bernina Express is de Interrail-pas geldig. Alleen de reserveringskosten voor de nachttrein en zitplaatsen komen er wel apart bij.

In deze envelop kwamen de Interrail passen bij ons thuis.
In deze envelop kwamen de Interrail passen bij ons thuis.
Interrail passen en alle overige informatie.
Interrail passen en alle overige informatie.

Bezienswaardigheden en activiteiten tijdens de Interrail-reis

Nu het globale Interrail-plan staat, de nachttreinen zijn gereserveerd en de hotels geboekt is het tijd om ons verder te verdiepen in de bezienswaardigheden en activiteiten.

Doen in Wenen met kinderen

In Wenen willen we naar paleis Schönbrunn, een training bijwonen van de Spaanse Rijschool en de bekende Sachertorte eten. Er is een mooi natuurhistorisch museum, dat is met kinderen altijd leuk. Voor de rest moeten we nog eventjes goed kijken wat er mogelijk is in 2,5 dag.

Doen in Boedapest met kinderen

In Boedapest gaan we sowieso naar het Railway Park. Er zijn in de stad volop mogelijkheden om te zwemmen in hele mooie zwembaden en natuurlijk slenteren we door de oude binnenstad. Ook gaan we een fietsexcursie met BajaBikes doen. We hebben twee volle dagen en een halve dag de tijd.

Doen in Zürich met kinderen

Natuurlijk gaan we varen over het meer van Zürich. Het is ook onze uitvalsbasis om de omgeving te verkennen en een dag met de Bernina Express te gaan. We hopen hier vooral op helder weer en dat er nog wat bergbaantjes open zijn waar we met de trein heen kunnen. Mei is voor de bergbestemmingen echt een tussenseizoen periode waarin ze onderhoud doen, dus fingers crossed!

Heb jij aanvullende tips voor een van deze drie bestemmingen? Dan horen we dat graag.

Backpack vs Suitcase Family en challenges

Wij zijn niet het enige gezin dat gaat Interrailen. Tikva van Gezinopreis gaat ook Interrailen, alleen vliegt zij naar het zuiden van Italië om daarna noordwaarts te treinen. We ontmoeten elkaar in Zürich.

Tikva en ik zijn beide totaal verschillende reizigers en dat ga je terug zien in onze Interrail-reizen. Zij kiest de ‘Backpack-style’ en wij gaan ‘Suitcase-style’. Precies wat bij ons past. Zij met een rugzak op, low-budget en zoveel mogelijk zien in een zo kort mogelijke tijd. Wij reizen met een koffer, kiezen voor wat meer comfort en brengen meer tijd op elke bestemming door. Over beide manieren van Interrailen lees je de komende maanden meer op onze blogs.

Wij gaan Interrailen met koffer, net zoals we bij eerdere treinreizen deden.
Wij gaan Interrailen met koffer, net zoals we bij eerdere treinreizen deden.

Onderweg krijgen we een a