Wij gaan Interrailen en dit is onze planning!

4
270

“Wij gaan Interrailen!”. Blogger Saskia kan het wel van de daken schreeuwen. Na haar Interrail-reis als student, is het nu tijd om met de kinderen te gaan Interrailen. In dit blog lees je meer over de plannen, de route en… de Backpack vs Suitcase Family challenges.

Interrailen met kinderen, kan dat dan?

“Ik wist helemaal niet dat Interrailen met kinderen mogelijk is” krijg ik regelmatig als reactie. Ja, dat kan dus wel en voor kinderen t/m 11 jaar is de Interrail-pas zelfs gratis. Dat maakt Interrailen met kinderen financieel erg aantrekkelijk. Belangrijker dan dat financiële voordeel, is dat Interrailen een fantastisch avontuur is. Tenminste, zo herinner ik het me van een kleine 20 jaar geleden dat ik met mijn backpack ging Interrailen.

Mijn zoon en dochter zijn inmiddels 8 en 10 jaar oud. Een mooie leeftijd om te gaan Interrailen. Ze lopen niet meer weg en zijn oud genoeg om hun eigen bagage te dragen. Ook kan ik het ze uitleggen als er bijvoorbeeld iets tegen zou zitten onderweg en zitten we niet meer vast aan middagslaapjes en dat soort onhandig gedoe.

Route Interrailen: onze planning

Maar waar gaan we dan heen met onze Interrail-passen? Voor mijn gevoel ligt opeens heel Europa aan onze voeten. Dat is wel zo, maar met kinderen lijkt het me onhaalbaar om echt heel Europa door te gaan. Keuzes maken dus.

Al snel bedenken we dat het leuk is om een paar mooie steden te combineren in onze reis. Bijvoorkeur steden die onderling goed met de trein verbonden zijn. Omdat we in de meivakantie gaan valt Noord-Europa af, te koud en te onzeker qua weer in die periode. Even overwegen we Spanje, maar eigenlijk willen we meerdere landen aan doen en we kunnen geen ‘must see’ tussenstops in Frankrijk bedenken. Na wat puzzelen met nachttreinen en andere goede treinverbindingen zijn we eruit. We gaan naar Wenen, Boedapest en Zürich. Drie steden waar we al langere tijd eens heen willen én de mogelijkheid om met onze Interrail-pas in Zwitserland zo’n mooie beroemde treinroute te doen.

Om het Interrailen niet te vermoeiend te maken blijven we in elke stad een paar dagen. Een beetje comfort dat we allemaal prettig vinden.

Dit is onze Interrailroute, al weet ik niet zeker of ik de nachttreinen in Duitsland goed heb ingetekend.
Dit is onze Interrailroute, al weet ik niet zeker of ik de nachttreinen in Duitsland goed heb ingetekend.

Dag tot dag planning van onze Interrail-reis

Na wat puzzelen komen we op de volgende reisplanning:

 • Dag 0: met de nachttrein van Hannover naar Wenen
 • Dag 1 en 2: Wenen
 • Dag 3: van Wenen naar Boedapest (2,5 uur met de trein)
 • Dag 4 en 5: Boedapest
 • Dag 6: van Boedapest naar Wenen (2,5 uur met de trein)
 • Dag 7: van Wenen naar Zürich (8 uur met de trein)
 • Dag 8, 9 en 10: Zürich, inclusief een dag met de Bernina Express
 • Dag 11: met de nachttrein naar Hannover
 • Dag 12: vanuit Hannover naar Nederland

Het leuke van de Interrail-pas is dat je er naast de treinreizen ook korting mee kunt krijgen bij Interrail-partners. Zo krijgen we 10% korting op onze hotels in Wenen, kunnen we in Wenen gratis met de S-bahn, krijgen we 50% korting op het Railway Park in Boedapest en op een boottocht op het meer van Zürich. Zelfs op de beroemde Bernina Express is de Interrail-pas geldig. Alleen de reserveringskosten voor de nachttrein en zitplaatsen komen er wel apart bij.

In deze envelop kwamen de Interrail passen bij ons thuis.
In deze envelop kwamen de Interrail passen bij ons thuis.
Interrail passen en alle overige informatie.
Interrail passen en alle overige informatie.

Bezienswaardigheden en activiteiten tijdens de Interrail-reis

Nu het globale Interrail-plan staat, de nachttreinen zijn gereserveerd en de hotels geboekt is het tijd om ons verder te verdiepen in de bezienswaardigheden en activiteiten.

Doen in Wenen met kinderen

In Wenen willen we naar paleis Schönbrunn, een training bijwonen van de Spaanse Rijschool en de bekende Sachertorte eten. Er is een mooi natuurhistorisch museum, dat is met kinderen altijd leuk. Voor de rest moeten we nog eventjes goed kijken wat er mogelijk is in 2,5 dag.

 

Doen in Boedapest met kinderen

In Boedapest gaan we sowieso naar het Railway Park. Er zijn in de stad volop mogelijkheden om te zwemmen in hele mooie zwembaden en natuurlijk slenteren we door de oude binnenstad. Ook gaan we een fietsexcursie met BajaBikes doen. We hebben twee volle dagen en een halve dag de tijd.

 

Doen in Zürich met kinderen

Natuurlijk gaan we varen over het meer van Zürich. Het is ook onze uitvalsbasis om de omgeving te verkennen en een dag met de Bernina Express te gaan. We hopen hier vooral op helder weer en dat er nog wat bergbaantjes open zijn waar we met de trein heen kunnen. Mei is voor de bergbestemmingen echt een tussenseizoen periode waarin ze onderhoud doen, dus fingers crossed!

 

Backpack vs Suitcase Family en challenges

Wij zijn niet het enige gezin dat gaat Interrailen. Tikva van Gezinopreis gaat ook Interrailen, alleen vliegt zij naar het zuiden van Italië om daarna noordwaarts te treinen. We ontmoeten elkaar in Zürich.

Tikva en ik zijn beide totaal verschillende reizigers en dat ga je terug zien in onze Interrail-reizen. Zij kiest de ‘Backpack-style’ en wij gaan ‘Suitcase-style’. Precies wat bij ons past. Zij met een rugzak op, low-budget en zoveel mogelijk zien in een zo kort mogelijke tijd. Wij reizen met een koffer, kiezen voor wat meer comfort en brengen meer tijd op elke bestemming door. Over beide manieren van Interrailen lees je de komende maanden meer op onze blogs.

Onderweg krijgen we een aantal challenges die we moeten volbrengen. Ze zijn gelukkig niet te moeilijk, dus ik denk dat het moet lukken. Onze challenges zijn:

 1. Neem een nachttrein
 2. Eet iets dat typisch is voor het land waar je bent
 3. Hou een dag lang je budget bij
 4. Gebruik de Interrail-pas om extra voordeel te krijgen
 5. Vind een andere Interrailer

We hebben bij het plannen van onze reis al wat rekening gehouden met deze challenges. Onder andere door het kiezen voor een nachttrein (twee zelfs!) en het boeken van een hotel waarbij we korting krijgen met onze pas.

Volg je ons?

Je kunt de Interrail-avonturen van het gezin van Tikva en van ons volgen op onze social media kanalen. Zo plaatsen we elke dag een foto op Instagram van KidsErOpUit en doet Tikva dat bij Gezinopreis. We gebruiken daarbij de hashtags #backpackversussuitcase en #interrailmetkinderen. Ook op de Facebook-pagina’s van KidsErOpUit en Gezinopreis kun je meegenieten met onze avonturen. Wij vinden het super leuk als je daar tijdens onze reis een reactie achterlaat en ons helpt met tips.

Dat helpen met tips kan trouwens nu ook al. Wij horen graag wat we in Wenen, Boedapest en Zürich echt niet mogen missen!

Meer lezen

Alvast op zoek naar meer blogs over treinreizen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Interrail. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

4 REACTIES

 1. Spannend! Als ik jullie was zou ik de paardentraining in Wenen overslaan. Klinkt leuk maar valt in de praktijk heel erg tegen. We zijn er zelf naar toe geweest maar er is zo weinig te zien (een paar paarden lopen een paar rondjes, stapvoets) dat na een half uur de helft van het publiek alweer op stond. Inclusief wij zelf. Kanttekening: het is wel alweer 2 jaar geleden dat wij er waren, ik weet niet of er inmiddels iets aangepast is om het levendiger te maken voor het publiek of dat wij die dag gewoon pech hadden. Misschien van tevoren nog even de reviews dubbel checken.
  Als tip de Kaiserschmarrn bij Cafe Landtman – erg lekker!
  Paleis Schönnbrunn is ook echt de moeite waard. Iedereen krijgt een kastje met koptelefoon en audio en zo loop je langs alle vertrekken. De naastgelegen dierentuin is overigens mooi onderhouden en de Sachertorte bij het Kaiserpavillion aldaar smaakt naar meer 🙂 Veel plezier!

  • Dank je wel! Haha, we hebben al kaartjes voor de paardentraining. Ooit zonder kids geweest en toen was het erg mooi. Maar dat kan natuurlijk per training verschillen…. We gaan het zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.