Reizen met een nachttrein met kinderen: is dat leuk?

2
490
Reizen met de nachttrein met kinderen kan een goed alternatief zijn voor een lange vermoeiende autoreis.
Reizen met de nachttrein met kinderen kan een goed alternatief zijn voor een lange vermoeiende autoreis.

Op vakantie gaan de meeste gezinnen met eigen auto of met het vliegtuig. Wil je eens out of the box denken en op een andere manier naar je vakantiebestemming reizen? Denk dan eens aan een nachttrein. Chris is fan van deze manier van reizen. Hij reist samen met zijn vriendin en kinderen van twee, zes en acht jaar oud en schrijft erover op zijn website Noordwestexpress.nl. Wij stelden hem een aantal vragen, want reizen met een nachttrein met kinderen, is dat leuk?

Met de nachttrein met kinderen

Waarom reizen met de nachttrein met kinderen? Is een vliegtuig of met eigen auto niet veel makkelijker en sneller?

“Kinderen vinden de nachttrein echt een geweldig avontuur. Het is ook erg gezellig, met z’n allen de coupé inrichten terwijl je al onderweg bent. En heel efficiënt, je reist terwijl je slaapt en kan ’s ochtends meteen aan de vakantie beginnen. Of eigenlijk nog beter: je reis wordt zo het eerste deel van de vakantie. Reizen met het vliegtuig is altijd veel wachten, veel gedoe bij het inchecken en heel veel stilzitten. Niet echt iets voor kids. De auto kan wel gezellig zijn, maar is ook veel stil zitten. Bovendien vinden mijn vriendin en ik een hele dag achter het stuur met (jengelende) kinderen achterin heel vermoeiend. ”

Reizen met de nachttrein met kinderen kan een goed alternatief zijn voor een lange vermoeiende autoreis.
Reizen met de nachttrein met kinderen kan een goed alternatief zijn voor een lange vermoeiende autoreis.

Welke treinreis maakte je als eerste met je gezin? Hoe is dit bevallen?

“Toen mijn oudste zoon net twee, was gingen we voor het eerst samen met de nachttrein. Eigenlijk omdat vliegen veel duurder was. Vader en zoon. Heel bijzonder. Voor mij ook wel spannend, maar hij sliep gelukkig prima. In een kinderbedje op de grond. Het leukste was toen hij ’s ochtends wakker werd en verbaasd om zich heen keek.”

Wat is de prettigste nachttrein voor gezinnen en waarom?

“Belangrijk zijn vooral de rijtijden. Niet al te laat vertrekken is fijn, zodat je rustig de tijd hebt om je bed op te maken en te relaxen met z’n allen voordat iedereen naar bed moet. Niet super vroeg je bed uit moeten, is wel zo prettig. Vanuit Düsseldorf gaat om 20:54 uur een nachttrein naar Wenen en Innsbruck. De trein wordt onderweg gesplitst en de aankomst is tussen 8:15 en 9:15 uur. Het is een heel comfortabele trein. Ook de nachttrein van Parijs naar Venetië heeft handige reistijden.”

Welke nachttrein is minder geschikt voor gezinnen?

“Vanuit Parijs kan je naar de Pyreneeën met de nachttrein, maar die vertrekt pas om kwart over tien ’s avonds. Vanuit München vertrekken ook nachttreinen naar het zuiden, maar pas heel laat in de avond.”

Waar moet je rekening mee houden als je met de autoslaaptrein gaat?

“Een autoslaaptrein is super handig, omdat je met je eigen auto naar de vertrekplaats van de nachttrein rijdt. En omdat je ter plaatse natuurlijk meteen je eigen auto weer ter beschikking hebt. De kosten vallen best mee, ongeveer 100 euro per enkele reis. Scheelt je vaak tijd en/of een hotelovernachting. Je moet wel genoeg tijd rekenen voor het vertrek, want je moet de auto zelf de trein oprijden.”

Nog even naar buiten kijken voor het slapen gaan.
Nog even naar buiten kijken voor het slapen gaan.
Slaapplaats in de trein.
Slaapplaats in de trein.
De kinderen vinden stapelbedden in de trein hartstikke leuk.
De kinderen vinden stapelbedden in de trein hartstikke leuk.

Is het niet ontzettend duur om met je hele gezin met de trein te reizen? 

“Dat valt enorm mee! Een enkele reis met het hele gezin in de nachttrein naar München of Innsbruck boek je al voor 200 tot 250 euro all-in. Dan moet je wel op tijd boeken en de juiste websites gebruiken. Met het vliegtuig is de reis over het algemeen duurder, vooral omdat er veel verborgen kosten zijn. Denk aan bagage, reservering, reiskosten naar het vliegveld. Zelf rijden is wel iets voordeliger, maar vaak, en zeker met kinderen, komt er dan een hotelovernachting bij.”

Heb je tips hoe je voordelig aan treinkaarten kunt komen?

“Vroeg boeken is het belangrijkste! De voordeligste tickets zijn soms snel uitverkocht. Verder moet je de juiste websites weten te vinden. Meestal de website van de spoorwegmaatschappij waarmee je reist. Op mijn website staat alles in detail uitgelegd.”

Kunnen kinderen wel goed slapen? En de ouders? Is het niet onrustig?

“Kinderen slapen vaak heel goed in de nachttrein. Het kan laat worden voor ze op bed liggen en echt in slaap vallen, omdat het allemaal zo leuk en avontuurlijk is. Wij zijn dus wel streng als er eenmaal geslapen moet worden, anders wordt het alleen maar keten. Wat stiekem natuurlijk heel leuk is. Voor de ouders verschilt het een beetje van persoon tot persoon. Mijn vriendin slaapt heel vast. Zelf ben ik wel vaak even wakker, vooral als de trein stil staat ’s nachts. Maar als de trein weer rijdt, word je vanzelf in slaap gewiegd.”

Kun je ook in een coupe terecht komen met andere mensen?

“Dat kan je zelf kiezen. Maar juist met een gezin, heb je al snel de coupé van vier of zes personen voor jezelf.”

Er zijn verschillende nachttreinen op verschillende trajecten.
Er zijn verschillende nachttreinen op verschillende trajecten.

Hoe zit het met vertraging en eventueel overstappen? Wat zijn jullie ervaringen daarmee?

“Vertragingen komen niet heel veel voor, maar als je met kinderen met de nachttrein reist zou ik wel altijd wat extra overstaptijd inbouwen. Kan je vaak gebruiken om wat te eten of drinken op het station of in de stad.”

Vervelen kinderen zich niet snel bij zo’n lange treinreis? Er is geen tv, vaak geen wifi?

“Kleine kans dat iemand tijd heeft om zich te vervelen. Ten eerste: veel te mooi en spannend. Ten tweede slaap je de hele nacht en ben je ’s ochtends direct op je bestemming. Wij zijn vorig jaar een keer overdag met de trein terug gereisd. Daar hadden we gelijk spijt van, want dan merk je pas hoe lang zo’n reis is. Grote voordeel van de trein ten opzichte van de auto en het vliegtuig, is dat kinderen lekker kunnen bewegen (door de trein rennen!). ”

Kun je ook eten bestellen in de trein en is dit aan te raden? Of nemen jullie eigen eten mee?

“In de meeste nachttreinen zit tegenwoordig helaas geen restauratiewagen. Wel kan je drinken en snacks krijgen. ’s Ochtends krijg je over het algemeen wel een ontbijtje. Wij eten vaak voor vertrek in de stad of op het station. Voldoende water of pakjes sap is wel aan te raden om zelf mee te nemen. En misschien wat koekjes en snoepjes.”

De deur gaat bijna dicht
De deur gaat bijna dicht.

Heb je nog praktische tips?

“Je moet natuurlijk een beetje over je bagage nadenken als je met de nachttrein met kinderen reist. Niet te veel en een beetje slim inpakken. Ieder één grote rugtas of rolkoffer moet voldoende zijn. Iets oudere kinderen vinden het trouwens heel leuk en stoer om zelf wat te sjouwen. Het is handig om een pyjama en wat te lezen binnen handbereik te hebben.”

Wat was je leukste treinreis tot nu toe?

“Vorig jaar gingen we voor het eerst met z’n vijven met de nachttrein op reis, dus ook met de kleinste van anderhalf. De reis ging helemaal via Italië naar Albanië, dus dat maakte het extra spannend. En toen reed er nog een rechtstreekse nachttrein vanuit Amsterdam. Tegenwoordig moet je helaas overstappen in Düsseldorf of Parijs.”

Welke treinreis zou je graag nog eens maken?

“Vanuit London rijdt een prachtige nachttrein naar Schotland, helemaal de hooglanden in naar Fort William en verder. De Caledonian Sleepr is een hele comfortabele trein, met een mooie historie. Dat zou ik graag nog eens met de kinderen doen! Kan ik hem ook aan de website toevoegen…”

Praktisch

Denk jij er ook aan om met de nachttrein met kinderen te reizen? Check dan de website van Chris voor praktische informatie.

Je treintickets boek je snel en voordelig via NS International of bij Interrail. 

Dank je wel Chris voor het delen van je ervaringen met de nachttrein met kinderen!

Meer lezen

Wij delen regelmatig praktische tips over reizen met kinderen. Nieuwsgierig? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

2 REACTIES