Stedentrip Wenen met kinderen: tips voor de leukste bezienswaardigheden

Een stedentrip Wenen met kinderen staat al een tijdje op het verlanglijstje van Saskia. In het pré-kindertijdperk was ze er al een paar keer. Tijdens haar Interrail-reis is er de kans om Wenen met kins te bezoeken. In dit uitgebreide artikel deelt ze haar tips voor wat te doen in Wenen met kinderen. 

 

Dit blog is in 2015 geschreven en in 2020 voorzien van een update

Een stedentrip Wenen voor kinderen

Wenen, de stad van Sissi, doet denken aan romantiek. Maar is Wenen met kinderen ook leuk om te bezoeken? Eigenlijk weet ik het antwoord wel. Ja, Wenen is een goede keuze voor een stedentrip met kinderen. Er is genoeg te doen in de Oostenrijkse hoofdstad om je minstens drie dagen te vermaken met alleen al de highlights.

In dit blog vertel ik je eerst hoe je in Wenen komt en waar je met kinderen goed kunt overnachten. Daarna nemen we je mee langs de bekendste bezienswaardigheden en lees je hoe het is om deze met kinderen te bezoeken. Tot slot enkele speciale kinderactiviteiten in Wenen.

Hoe kom je in Wenen?

Als je Wenen bezoekt tijdens de zomervakantie dan is de kans groot dat je met de auto gaat.

Wij ontdekten dat Wenen ook met de trein goed bereikbaar is. Vanuit Hannover namen wij de nachttrein naar Wenen tijdens onze Interrail-reis, maar het is ook mogelijk om ’s ochtends op tijd uit Nederland te vertrekken en zo’n 10,5 uur later in Wenen aan te komen.

Als je je treintickets op tijd boekt, dan betaal je ongeveer 109 euro voor een volwassene (prijspeil 2022) en kinderen t/m 11 jaar zijn gratis. Echt niet duur! Je koopt je treinkaartje heel makkelijk via NS International. Reizen met de trein met de kinderen hebben wij als heel relaxed ervaren.

Naar Wenen met kinderen? Overweeg eens om met de trein te gaan.
Naar Wenen met kinderen? Overweeg eens om met de trein te gaan.

Heb je weinig tijd of woon je dichtbij een luchthaven? Dan kun je natuurlijk ook naar Wenen vliegen. Vergelijk op Vliegtickets.nl de tarieven.

Een stedentrip Wenen is goed te combineren met Bratislava en/of Boedapest. Met de trein reis je makkelijk tussen deze steden.

Ligging Wenen:

Hotels met familiekamer in Wenen met kinderen

Wij bezoeken Wenen tijdens onze Interrail-reis. We komen zelfs twee keer in deze stad en kiezen ervoor om in twee verschillende hotels te slapen, beide vlakbij Wien Hauptbahnhof. Vanaf hier zijn we met de U-bahn zo in het centrum van Wenen.

Wij hebben in deze twee hotels met familiekamer in Wenen overnacht:

  • Meininger Hotel Wien Hauptbahnhof. Prima basic hotel met een voordelig ontbijtbuffet (6,90 voor volwassenen en kinderen de helft hiervan). Voor 2 nachten inclusief ontbijt betaalden we 257 euro. Onder dit hotel is een parking, handig als je met de auto bent.
  • A&O Hotel Wien Hauptbahnhof. Ook een basic hotel. Hier hebben we niet ontbeten i.v.m. vroeg vertrek, maar het prijsniveau is vergelijkbaar. Voor 1 nacht betaalden we 83 euro. Dit hotel heeft een parkeergarage ernaast.

Wil je liever wat centraler overnachten? Kies dan een hotel in de omgeving van het Museum Quartier en de Hofburg. Hier betaal je meestal wel meer voor.

Tijdens onze stedentrip Wenen met kinderen hadden we de ANWB Extra-reisgids Wenen bij ons. Een handig gidsje met een goede uitneembare kaart van de stad.

Vierpersoonskamer in het A&O Hotel in wenen met kinderen. De kamers bij het Meininger Hotel zijn vergelijkbaar.
Vierpersoonskamer in het A&O Hotel. De kamers bij het Meininger Hotel zijn vergelijkbaar.
Tips voor Wenen het kinderen. Zowel het Meininger Hotel als het A&O Hotel liggen op loopafstand van het centraal station van Wenen.
Zowel het Meininger Hotel als het A&O Hotel liggen op loopafstand van het centraal station van Wenen.

Bezienswaardigheden in Wenen met kinderen

Wij nemen de kinderen graag mee naar de bekende bezienswaardigheden van een stad. Zo ook in Wenen. Een paar maanden geleden heb ik met M. de Sissi-trilogie gekeken, ze weet daardoor precies wie Sissi is. C. begint enigszins blanco aan ons bezoek aan Wenen.

 

Zilvermuseum, Sissimuseum en de Keizerlijke appartementen in de Hofburg

We starten onze Weense kennismaking met de geschiedenis van Sissi in de Hofburg. Met een combinatieticket kunnen we drie musea bekijken, daarbij krijgen we de beschikking over een Nederlandstalige audiotour. “Dan kunnen wij ook goed verstaan wat ze uitleggen” klinkt C. blij. Geef onze kinderen een audiotour met nummertjes die ze moeten volgen en je hebt er geen kind meer aan. Tenminste, meestal….

De Hofburg.
De Hofburg.
Ingang van de drie musea.
Ingang van de drie musea.

Zilvermuseum

Het Zilvermuseum kan ze niet zo boeien en dat snap ik heel goed. Vitrines vol met prachtig serviesgoed staan er. De hoeveelheid is onwerkelijk en als ik kijk naar het zilveren bestek ben ik blij dat ik het niet hoef te poetsen. M. en C. willen verder, verhalen uit de audioguide over serviesgoed kunnen hen niet boeien. Ze komen niet voor borden en bestek, maar voor Sissi.

Eindeloze vitrines vol met serviesgoed.
Eindeloze vitrines vol met serviesgoed.
Het kost ons moeite om de kinderen echt te laten kijken, ze hebben het tempo er goed in....
Het kost ons moeite om de kinderen echt te laten kijken, ze hebben het tempo er goed in….

Sissimuseum

We klimmen twee trappen omhoog om bij het Sissimuseum te komen. Daar wordt al snel duidelijk gemaakt dat de Sissi uit de film een geromantiseerde versie van de voormalige keizerin is. Via de audiotour en bijzondere stukken in de vitrines worden we meegenomen naar de jeugd van de echte Sissi. Ademloos luisteren M. en C. elk nummertje van de audiotour af. M. herkent gebeurtenissen uit de film en gaat wat sneller door het museum dan C. Hij wil alles horen wat er wordt verteld.

Naar boven, naar het Sissimuseum. Helaas is foto's maken daar niet toegestaan.
Naar boven, naar het Sissimuseum. Helaas is foto’s maken daar niet toegestaan.

Keizerlijke appartementen

Tot slot komen we bij de keizerlijke appartementen. Nu is hun aandacht zo goed als weg. We lopen in vrij hoog tempo door de ruimtes. C. merkt wel op: “Ze sliepen apart van elkaar, dat is toch raar als je getrouwd bent?”. Ja, het huwelijk van Sissi en Frans-Jozef was anders dan ze van thuis gewend zijn. Een andere tijd en vooral een andere status.

Als je alle nummertjes van de audioguide wilt luisteren dan ben je ongeveer 2 uur bezig met deze drie musea. Wij hebben er een uur over gedaan. Er zijn geen interactieve elementen in het museum, de kinderen moeten het echt van de audiotour hebben.

Spaanse Rijschool ochtendtraining

De Spaanse Rijschool is een van de bekendste bezienswaardigheden van Wenen. Een voorstelling is best prijzig, daarom kiezen veel toeristen voor het goedkopere alternatief: de ochtendtraining. Dat doen wij ook. Een half uur voor aanvang staan we in de rij. We hebben kaartjes voor een zit/sta-plaats en willen graag zitten. Dat lukt.

Tijdens de ochtendtraining komen er vier ‘klasjes’ met paarden voorbij, elke training duurt een half uur. De twee uur durende ochtendtraining duurt voor ons net te lang, na zo’n 1,5 uur houden we het voor gezien.

Lees hier ons blog over een bezoek aan de Spaanse Rijschool met kinderen.

Let op: de paarden van de Spaanse Rijschool zijn niet het hele jaar in Wenen. Wil je ze persé zien? Check dan van tevoren of ze er zijn en boek pas daarna je stedentrip Wenen met kinderen.

Op weg naar de ochtendtraining van de Spaanse Rijschool.
Op weg naar de ochtendtraining van de Spaanse Rijschool.
Foldertjes bestuderen tijdens het wachten.
Foldertjes bestuderen tijdens het wachten.
Geen foto's maken tijdens de show. Maar zo kun je toch iets zien van de prachtige hal.
Geen foto’s maken tijdens de show. Maar zo kun je toch iets zien van de prachtige hal.

Natuurhistorisch Museum

Tussen de Hofburg en het Museum Quartier staan twee hele mooie bouwwerken. In de ene is het Kunsthistorisch Museum te vinden en in de andere het Natuurhistorisch Museum. Alleen al vanwege de gebouwen zelf zijn beide musea een bezoek waard. Wij twijfelen even welke we gaan bezoeken. M. houdt van kunst en C. van natuur. Deze keer kiezen we voor het Natuurhistorisch Museum, het andere museum redden we qua tijd niet.

Het Natuurhistorisch Museum is gigantisch groot. 39 zalen vol met ouderwetse vitrines. We starten bij de stenen en mineralen. M. en C. weten niet wat ze zien en blijven zoeken naar de mooiste exemplaren. We lopen verder en komen in de zalen die in het teken staan van het ontstaan van de aarde. Via de fossielen en de oermens komen we bij een gigantische collectie opgezette dieren. Keurig soort per soort bij elkaar gezet.

Waar C. vooral geïnteresseerd is in het ontstaan van de aarde, fossielen en dino’s, is M. niet weg te slaan bij de opgezette dieren. Tot twee keer toe splitsen we daarom op, zodat beide kinderen in hun eigen tempo door het museum kunnen.

Het Natuurhistorisch Museum is zelf bijna een museum over een museum uit vroegere tijden. De moderne interactie die veel andere musea leuk maken voor kinderen ontbreekt. Af en toe is een poging gedaan om interactieve elementen toe te voegen, maar het is minimaal. De grootsheid van het museum is zo indrukwekkend dat hiermee het gebrek aan interactie behoorlijk word gecompenseerd.

Zijn jouw kinderen gek op dino’s en zoek je meer tips? Lees dan het blog met het overzicht van dino uitjes in Nederland en Europa.

Op weg naar het Natuurhistorisch Museum.
Op weg naar het Natuurhistorisch Museum.
Het Kunsthistorisch Museum, gezien vanuit het tegenoverliggende Natuurhistorisch Museum.
Het Kunsthistorisch Museum, gezien vanuit het tegenoverliggende Natuurhistorisch Museum.
Wat een indrukwekkend grote deuren!
Wat een indrukwekkend grote deuren!
Zalen en vitrines vol met edelstenen en andere gesteente.
Zalen en vitrines vol met edelstenen en andere gesteente.
Meer leren over de oermens.
Meer leren over de oermens.
Spotten we zomaar een bewegende dino!
Spotten we zomaar een bewegende dino!
Heel veel opgezette dieren, erg indrukwekkend om zo dichtbij deze grote jongens te staan.
Heel veel opgezette dieren, erg indrukwekkend om zo dichtbij deze grote jongens te staan.
Wat een schatje, je zou 'm bijna mee naar huis nemen.
Wat een schatje, je zou ‘m bijna mee naar huis nemen.

Museum Quartier

We gaan naar het Museum Quartier om het ZOOM Kindermuseum te bezoeken (daarover hieronder meer). Dit gebied barst van de musea. Maar ook als je geen tijd of zin hebt om al deze musea te bezoeken, is het de moeite waard naar de binnenplaats te gaan. Hier zijn verschillende terrasje te vinden, maar het allerleukste zijn de grote paarse kunststof elementen waar je op kunt zitten. De ultieme chill-plek!

Een beetje achteraf is restaurant Glacis Beisl te vinden. Je komt er vanaf de binnenplaats door met een trap omhoog te gaan, of loop om het Museum Quartier heen (dat is makkelijker). Zorg ervoor dat je een plekje reserveert, want dit is een populair restaurant bij locals. Wij eten in de rustige tuin van het restaurant een heerlijk Wiener Schnitzel.

Vlak naast ZOOM Kindermuseum is WienXtra Kinderinfo te vinden. Een plek waar je als ouders terecht kunt om informatie over activiteiten voor kinderen te krijgen. Terwijl wij foldertjes verzamelen en lezen, spelen de kinderen er op het grote klimrek dat midden in de ruimte staat.

De binnenplaats van het Museum Quartier.
De binnenplaats van het Museum Quartier.
Wat een relaxte plek in wenen voor kinderen
Wat een relaxte plek!
Kinderinfo WienXtra, ook interessant voor toeristen tijdens je citytrip wenen met kids
Kinderinfo WienXtra, ook interessant voor toeristen.
Tof klimtoestel bij WienXtra.
Tof klimtoestel bij WienXtra.

Stephansdom

De bekendste kerk van Wenen is de Stephansdom. Ons plan is eerst om alleen even binnen te kijken. Maar dan zien we daar we met een lift omhoog kunnen bij de noordelijke toren. Spontaan besluiten we omdat te gaan doen. In een grappige ronde lift zoeven we omhoog.

Als we uitstappen zien we direct het prachtige dak van de kerk, wauw, zo’n kleurrijk dak heb ik niet eerder gezien. Ook de kinderen zijn onder de indruk en wijzen: “Kijk, dat zijn de kleuren van Oostenrijk”. Dat hebben ze goed gezien, de vlag van Oostenrijk is inderdaad verwerkt in het patroon op het dak van de kerk.

Het uitzicht over Wenen zelf vind ik niet zo heel erg bijzonder, maar het zicht op het dak compenseert dat ruimschoots.

De Stephansdom.