10 leuke stedentrips met de trein voor gezinnen

Met de trein reizen is met kinderen zo fijn. Volop ruimte om te bewegen en bij elke stop is er genoeg te zien. Daarna kom je middenin de stad aan en kan de stedentrip direct beginnen. In dit blog deelt Saskia 10 leuke stedentrips met de trein voor gezinnen. Allemaal door onze bloggers zelf getest.

Dit blog is in 2017 geschreven en in 2022 voorzien van een update

Leuke stedentrips met de trein voor gezinnen

Wij zijn van die gelukkigen die in een stad wonen met een internationale treinverbinding. Zonder overstap treinen we vanuit Deventer naar Wolfsburg en Berlijn. Met een overstap in Amsterdam, Rotterdam of Roosendaal rijden we zo naar de leuke Belgische steden of Parijs. Binnenkort is zelfs Londen nog maar een keer overstappen, of zelfs rechtstreeks te bereiken met de trein als je in het westen van het land woont.

Onze vaste lezers weten het inmiddels: wij zijn gek op stedentrips met de trein. Maar ik kan me ook voorstellen dat als je voor het eerst met de trein naar een stad wilt, je niet goed kan kiezen. Zeker met kinderen erbij. Want hoe weet je nu of de stad leuk is voor hen?

Gelukkig hebben onze bloggers inmiddels heel wat steden bezocht en delen we vandaag onze tien favoriete stedentrips met de trein voor gezinnen. In willekeurige volgorde, want we gaan geen appels met peren vergelijken. Bestemmingen zowel dichtbij als iets verder weg.

Insider tip: treintickets zijn het meest voordelig als je drie maanden van tevoren boekt. Hoe dichter bij de vertrekdatum, hoe duurder. Op GoEuro kan je dit trouwens makkelijk vergelijken, maar daarover onderaan dit bericht meer.

Stedentrips met de trein zijn bij onze kinderen een groot succes.
Stedentrips met de trein zijn bij onze kinderen een groot succes.

Stedentrips met de trein in Duitsland

De treinverbindingen met Duitsland vanuit Nederland zijn goed. Zowel via de lijn Amsterdam – Hengelo als vanuit Arnhem is het mogelijk om met de trein naar Duitsland te gaan. Tot 15 jaar reizen kinderen gratis met de trein in Duitsland. Als je daarnaast KidsVrij op hun OV-chipkaart zet betaal je helemaal niets.

Duitsland heeft meerdere leuke bestemmingen voor gezinnen, zeker ook vlak over de grens. Denk maar eens aan Keulen, Düsseldorf en Duisburg. In dit lijstje delen we zes andere bestemmingen.

Berlijn

Vijf dagen gingen we in de kerstvakantie naar Berlijn, nu staat het op ons verlanglijstje om er een keer in de zomer heen te gaan. Waarom? Omdat er heel veel te doen is. Ook met kinderen die nog niet toe zijn aan bezienswaardigheden die samenhangen met de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog.

Zo bezochten we kindermuseum Labyrinth en het Naturkundemuseum. We beklommen de glazen koepel van de Reichstag en zochten restanten van de Berlijnse Muur op.

Lees hier meer over een stedentrip Berlijn met kinderen

Vanuit Nederland gaat er een rechtstreekse treinverbinding naar Berlijn.

Hamburg

Hamburg concurreert altijd met onze eigen havenstad Rotterdam. Beide steden zijn erg leuk om met kinderen heen te gaan. Hamburg biedt een paar erg leuke extra’s, zoals het gigantisch grote Miniatur Wunderland. Breng ook zeker een bezoek aan het Chocoversum en maak een rondvaart door de stad. Onze blogger Marije liet zich ook met de trein naar deze stad brengen.

Lees hier meer over een stedentrip Hamburg met kinderen

Vanuit Nederland neem je de trein richting Berlijn, met 1 overstap in Duitsland ben je zo in Hamburg.

Wolfsburg

Wolfsburg is geen bestemming voor een gewone stedentrip waarbij je vooral cultureel doet. Wolfsburg is the-place-to-be voor autoliefhebbers. Hoewel? Blogger Suzanne is zelf niet zo’n autogek, maar haar mannen wel. Toch vermaakte ook zij zich meer dan uitstekend bij Autostadt in Wolfsburg. Kinderen zullen science center Phaeno in Wolfsburg ook erg leuk vinden.

Lees hier meer over Autostadt en Phaeno

Vanuit Nederland gaat er een rechtstreekse treinverbinding naar Wolfsburg.

Neurenberg

Neurenberg in dit rijtje? Ja, Neurenberg! Het is wel wat verder treinen, maar de stad is het waard. Wij waren er een paar dagen in de zomer en kwamen tijd te kort. Met kinderen ga je natuurlijk naar het DB Museum, de Duitse tegenhanger van ons Spoorwegmuseum.

Bezoek ook de burcht en doe mee met de kinderrondleiding door de ondergrondse gangen. Met jonge kinderen is een bezoek aan Playmobil Funpark een aanrader.

Lees hier meer over een stedentrip Neurenberg met kinderen

Vanuit Nederland neem je de trein naar Berlijn, met 1 overstap in Duitsland ben je in zo’n 7 a 8 uur in Neurenberg.

 
Iets langer reizen, maar zeker de moeite waard: Neurenberg.
Iets langer reizen, maar zeker de moeite waard: Neurenberg.

Bremen

Ook de Duitse stad Bremen is goed bereikbaar met de trein vanuit Nederland en erg kindvriendelijk. Bezoek daar het Universum, een groot en erg leuk sciencemuseum. Ga in de stad op zoek naar de Bremer stadsmuzikanten en sla een bezoekje aan het mooie Botanika en het Rhododendronpark zeker niet over. 

Lees hier over een stedentrip naar Bremen met kinderen

 

Bremerhaven

Met de trein naar een stad waar ontzettend leuke belevenismusea voor kinderen zijn? Ga dan eens naar Bremerhaven. De stad is in zo’n 6 uur met de trein vanaf Utrecht te bereiken. Sla bij een bezoek aan deze havenstad zeker het Klimahaus en het Deutsche Auswandererhaus niet over. 

Lees hier meer over een stedentrip naar Bremerhaven met kinderen

Stedentrips met de trein in België

België heeft veel leuke sfeervolle steden. Vanuit het grootste deel van Nederland ben je er ook vrij snel, er gaan directe treinen vanuit o.a. Rotterdam en Roosendaal. Stedentrips met de trein naar België zijn daarom erg geschikt voor een weekendje weg.

Gent

Onze blogger Karijn ging een weekendje naar Gent in de herfstvakantie. Ze sliep er in een sfeervol oud klooster (aanrader!) en ontdekte dat er genoeg te doen is met kinderen. Omdat Gent niet heel groot is, zijn de loopafstanden met kinderen goed te doen.

Lees hier meer over een stedentrip Gent met kinderen

Vanuit Nederland neem je de trein naar Brussel, met 1 overstap in België kom je in Gent aan.

 
Gent heeft veel sfeervolle plekken.
Gent heeft veel sfeervolle plekken (foto: Karijn).

Brussel

Brussel spreekt direct tot de verbeelding dankzij Manneke Pis en het Atomium. Als kinderen iets ouder zijn vinden ze het ook leuk om het Europees Parlement te zien. Blogger Lineke genoot een weekend in Brussel en bezocht het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, oftewel het Dinomuseum.

Lees hier meer over het Dinomuseum in Brussel

Vanuit Nederland gaat er een rechtstreekse trein naar Brussel.

Dino-fans moeten echt naar Brussel.
Dino-fans moeten echt naar Brussel (foto: Lineke).

Antwerpen

Antwerpen is vooral bekend van de Antwerpse Zoo. Persoonlijk vind ik deze een beetje tegenvallen. Maar gelukkig heeft Antwerpen meer te bieden. Nieuw is Comics Station Antwerp, een indoor pretpark dat in het teken staat van bekende Belgische stripfiguren. Volgens mij echt een aanrader om met kinderen heen te gaan. Een bezoek met Antwerpen met kinderen staat nu in ieder geval hoger op ons verlanglijstje.

Vanuit Nederland gaat er een rechtstreekse trein naar Antwerpen.

Antwerpen is dichtbij, maar voelt wel meteen echt buitenland (foto: Iris).
Antwerpen is dichtbij, maar voelt wel meteen echt buitenland (foto: Iris).

Hasselt

Een andere leuke, kindvriendelijke stad in België die makkelijk te bereiken is met de trein, is Hasselt. Vanaf Utrecht ben je er in zo’n 3 en half uur. Blogger Annemiek bezocht de stad met haar gezin en verkende de Japanse tuin, de streetart en de vele winkels. Vlakbij de stad ligt het pretpark Plopsa Indoor Hasselt, dat ook prima te combineren is met een bezoek aan de stad.

Lees hier wat Annemiek en haar gezin allemaal beleefden in Hasselt

Luik

Vanuit Utrecht is Luik binnen drie uur te bereiken met de trein. Een prima idee voor een citytrip dus! Deze Belgische stad is een serieuze concurrent voor het dichtbij gelegen Maastricht. En er is voor ieder wat wils: shopaholics, fijnproevers, streetartlovers, klimgeiten, museumkids en snoepkonten, iedereen kan aan zijn trekken komen in Luik. 

Lees hier onze tien tips voor een stedentrip naar Luik met kinderen

Mechelen

De Belgische stad Mechelen is in ongeveer twee uur met de trein vanuit Utrecht te bereiken, met een overstap in Brussel. Mechelen staat bekend als de kinderstad van Belgie. Er is dan ook genoeg te zien en doen. Zoals het beklimmen van de hoge Sint-Romboutstoren, de leuke kindvriendelijke stadswandelingen met overal speelplekken en het leuke speelgoedmuseum.

Lees hier meer over een stedentrip naar Mechelen met kinderen 

Andere leuke stedentrips met de trein voor gezinnen

Hoewel onze buurlanden Duitsland en België heel veel leuke bestemmingen hebben voor stedentrips met de trein, zijn er ook nog andere mogelijkheden. Meestal ben je wel iets langer onderweg, maar in een trein is dat met kinderen helemaal geen probleem.

Parijs

Met de Thalys kan je rechtstreeks naar Parijs. Wij waren in de herfstvakantie een week in Parijs. Met een beetje goed plannen is het ons gelukt om de belangrijkste highlights te bekijken en enkele onbekendere musea te bezoeken. Ik vind de Eiffeltoren echt iets dat iedereen een keer zou moeten bezoeken. Wij gingen zelfs helemaal naar boven, super gaaf om zo over Parijs heen te kijken.

Lees hier meer over de Eiffeltoren, Paleis van Versailles en de boomhut waar we sliepen

Vanuit Nederland gaat er een rechtstreekse trein naar Parijs.

De Eiffeltoren bekijken in Parijs.
De Eiffeltoren bekijken in Parijs.

Londen

Natuurlijk mag Londen niet ontbreken in dit lijstje. Ik ging er samen met zoon C. een paar dagen heen met de Eurostar. Super leuk zo’n moeder-zoon uitje. Londen is een stad waar je makkelijk meerdere keren heen kan of je langere tijd kan vermaken. Niet low-budget, wel tof!

Lees hier meer over London Eye, Transport Museum en Diana Memorial Playground

Vanuit Nederland kan je binnenkort rechtstreeks met de Eurostar naar Londen. Wij moesten nog overstappen in Brussel.

Kopenhagen

Kopenhagen verwacht je misschien niet in dit rijtje. Toch kan je er met de trein heen. Wij waren er enkele dagen in de zomer en genoten volop van deze fantastische stad. Het heeft de relaxte sfeer die je veel in Scandinavië treft. Hierdoor is het een geschikte stad om met kinderen heen te gaan. In Kopenhagen kan je goed afwisselen tussen serieuzere bezienswaardigheden zoals musea en paleizen en bijvoorbeeld het binnenstedelijke pretpark Tivoli.

Lees hier meer over een stedentrip Kopenhagen met kinderen

Vanuit Nederland is het 2 tot 4 keer overstappen voordat je in Kopenhagen bent. Het is mogelijk om ’s nachts te reizen. De totale treinreis is zo’n 10 tot 12 uur.

 

Wenen

Wenen is goed te bereiken met de trein vanuit Hannover. Saskia bezocht deze stad met haar gezin als onderdeel van een langere interrailreis en reisde vanuit Hannover met de nachttrein, maar het is ook mogelijk om ’s ochtends op tijd uit Nederland te vertrekken en zo’n 10,5 uur later in Wenen aan te komen. 

De stad staat bekend als de stad van keizerin Sissi en een bezoek aan het museum over haar is dan ook een echte aanrader, maar in de rest van Wenen is genoeg te doen om je minstens drie dagen te vermaken. 

Lees in dit blog onze aanraders tijdens een stedentrip in Wenen

Stedentrips met de trein boeken

Makkelijk de prijzen vergelijken voor een stedentrip met de trein kan via Omio. Een reiszoekmachine die de prijzen vergelijkt van vliegtuig, bus en trein. Zo zie je direct wat voor jou op dat moment de meest voordelige keuze is. Ik zou je aanraden om met kinderen niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar comfort en reisgemak. Daar wint de trein het voor ons vaak van vliegtuig en bus.

Met Omio kan je kiezen voor de snelste, slimste of goedkoopste reisoptie. Ook kan je meteen de vertrek- en aankomsttijd zien en de bijbehorende prijzen. Geen gezoek meer of een uurtje eerder of later vertrekken voordeliger is. Aantal overstaps, reistijd en kosten zijn direct inzichtelijk. Ik vind het echt heel overzichtelijk weergegeven. Aanrader dus om deze reiszoekmachine te gebruiken!

Andere opties om je treinreis te boeken:

Lees hier bovendien al onze tips voor een treinvakantie met kinderen

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor stedentrips? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.