Stedentrip Neurenberg: de leukste bezienswaardigheden voor gezinnen

Een stedentrip Neurenberg met kinderen? Het leek mij geen voor de hand liggende keuze. Neurenberg had bij mij geen positief imago. Ik herinner me iets over de Tweede Wereldoorlog uit de geschiedenislessen van de middelbare school. Onze kinderen zijn 7 en 8 jaar oud, te jong om zich daarmee bezig te houden vind ik.

Dit blog is voor het eerst geschreven in 2016 en in 2020 voorzien van een update

Maar Neurenberg is niet stil blijven staan in het verleden. De stad heeft heel veel leuke bezienswaardigheden voor gezinnen. 2,5 dag is zelfs te kort om alles te zien en te doen. Ontdek nu wat deze stad te bieden heeft in dit blog. Je gaat echt verrast worden!

Neurenberg, een stukje geschiedenis

Tot de Tweede Wereldoorlog had Neurenberg een centrum met veel bebouwing uit de middeleeuwen. Aan het einde van de oorlog werd de historische binnenstad bijna helemaal verwoest door luchtaanvallen en een grondoffensief. Na de oorlog is de oude binnenstad deels gereconstrueerd.

Op verschillende plekken in de stad zijn foto’s te zien van Neurenberg net na de oorlog, het zijn erg indrukwekkende foto’s van een binnenstad waar bijna niets meer overeind staat. Heel bijzonder is dat er relatief weinig mensen zijn omgekomen, dit hebben de bewoners te danken aan het uitgebreide ondergrondse stelsel van kelders en gangen.

Indrukwekkende foto's over de bombardementen in Neurenberg.
Indrukwekkende foto’s over de bombardementen in Neurenberg.

Neurenberg was voor de nazi’s een belangrijke plek. In 1927, 1929 en tussen 1933 en 1938 werden hier de partijdagen gehouden van de NSDAP. De rassenwetten waarbij de Joodse burgers van het maatschappelijk leven werden uitgesloten zijn in Neurenberg afgekondigd en worden daarom de ‘Rassenwetten van Neurenberg’ genoemd.

Processen van Neurenberg

In de periode 1945-1946 werden de Processen van Neurenberg in de stad gehouden tegen de leiders van nazi-Duitsland die werden beschuldigd van oorlogsmisdaden. Aan de ene kant was de keuze voor Neurenberg symbolisch omdat de stad een belangrijke plek was voor de nazi’s. Maar de geallieerden waren ook praktisch, in Neurenberg stond een groot gerechtshof en een bijbehorende gevangenis die nog intact waren.

Sinds 1995 wordt in Neurenberg elke twee jaar de Internationale Neurenbergse Mensenrechtenprijs uitgereikt. Hiermee wil de stad een bijdrage leveren aan de wereldvrede en een signaal afgeven dat schendingen van de mensenrechten nooit meer mogen voorkomen. Dit initiatief van Neurenberg is ook weer beloond met een prijs.

Tijdens onze stedentrip Neurenberg laten we de bezienswaardigheden die samen hangen met de nazi’s en de Tweede Wereldoorlog links liggen. Daarvoor komen we later een keer terug. Wij richten ons eerst op de andere bezienswaardigheden in Neurenberg.

Ligging Neurenberg


 

Neurenberg is goed te bereiken met auto, maar je kan ook met de trein gaan. Kijk voor treintijden en tickets op NS International. Liever vliegen? Kan ook. Kijk op Vliegtickets.nl voor tijden en tickets. 

Stedentrip Neurenberg met kinderen

Wij beginnen onze stedentrip Neurenberg met een stapel folders op de hotelkamer. Al snel ontdekken we een speciale stadsplattegrond voor kinderen in de stapel. Vrolijk geïllustreerd en duidelijk. We wijzen de kinderen aan waar we heen willen. Eerst naar het DB-museum dat op loopafstand van ons hotel ligt. Ook laten we zien wat we de volgende dag willen doen. Door de plattegrond krijgen ze een indruk van de afstanden die we gaan lopen.

Er is niet alleen een plattegrond voor kinderen, maar er zijn ook speciale boekjes waarin de Neurenbergse schilder Albrecht Dürer de hoofdrol heeft. Alles is in het Duits. Voor de plattegrond maakt dat niet uit, maar de teksten moeten wij voor hen vertalen.

Op de plattegrond ontdekken we dat er nog meer voor kinderen te doen is dan we in eerste instantie dachten. We realiseren ons aan het begin van de stedentrip Neurenberg al dat we tijd tekort gaan komen. We moeten keuzes maken….

De kaart van het centrum van Neurenberg voor kinderen.
De kaart van het centrum van Neurenberg voor kinderen.
Op pad met de kaart in de hand. Zo willen ze wel lopen.
Op pad met de kaart in de hand. Zo willen ze wel lopen.

Bezienswaardigheden in Neurenberg voor gezinnen

We hebben 1,5 dag doorgebracht in het centrum van Neurenberg en 1 dag in het vlakbij gelegen Playmobil Funpark. Maar wat zijn nu echt leuke bezienswaardigheden in Neurenberg voor gezinnen? Ik heb onze ervaringen en tips die we hebben gekregen voor je op een rij gezet.

 

DB Museum

DB staat voor Deutsche Bahn, het DB Museum is de Duitse variant van het Spoorwegmuseum. Al is het niet te vergelijken met de Utrechtse versie. Het DB Museum laat de geschiedenis van de Duitse spoorwegen zien door middel van een mooie maar traditionele tentoonstelling.

Gelukkig staan er volop treinen om te bekijken, niet alleen in het hoofdgebouw maar ook in een dependance. We kunnen niet in de treinen, dat is een kleine tegenvaller die we al snel vergeten. In het museum zien we meer over toekomstige ontwikkelingen op het spoor, bekijken we een gigantische hoeveelheid miniatuur treintjes en raken M. en C. niet uitgespeeld op de grote speelzolder. Aanrader dit museum!

Extra fijn: het DB Museum is goed betaalbaar (6 euro voor een familieticket, 3 euro voor volwassenen en 1,50 euro voor kinderen van 6 tot 17 jaar, prijspeil 2020) en gratis toegankelijk met de Neurenberg Card.

Over het DB Museum is veel meer te vertellen, lees het in dit blog!

Het Deutsche Bahn Museum.
Het Deutsche Bahn Museum.
Net alsof ze op het station staan.
Net alsof ze op het station staan.
Miniatuur treintjes bekijken.
Miniatuurtreintjes bekijken.
Een klein deel van de speelzolder.
Een klein deel van de speelzolder.

Speelgoedmuseum Neurenberg

M. wil dolgraag naar het Speelgoedmuseum. Ik lees op TripAdvisor niet zulke enthousiaste reacties, maar wil er best met haar heen. G. en C. gaan ondertussen ondergronds Neurenberg verkennen. In het museum krijgt M. een speurtocht. Er zijn detailfoto’s gemaakt van speelgoed en die gaan we opzoeken.

Zo verzamelen we letters die samen een woord vormen. Het museum zelf is ouderwets. Er staat speelgoed in vitrines en dat is het. Dankzij de speurtocht wordt alles goed door ons bekeken, maar anders zouden we zo uitgekeken zijn.

Op de bovenste verdieping van het museum is een speelruimte. Hier mogen kinderen met speelgoed spelen of spelletjes doen. M. kiest een spel uit dat ze graag met mij wil doen. We zitten net te spelen als de medewerkster naar ons toekomt en vraagt of we het spel op willen ruimen als we klaar zijn. Euh, we zijn net begonnen…. Overal hangen ook briefjes die de bezoekers oproepen alles netjes achter te laten, die hebben we echt wel gezien.

Aan ons bezoek komt abrupt een einde als het museum een stroomstoring heeft. Zonder het spel op te mogen ruimen moeten we allemaal naar beneden en het Speelgoedmuseum verlaten. We zien nog net dat het museum ook een buitengedeelte heeft waar kinderen leuk kunnen spelen. De timing van de stroomstoring is wel goed, want net als wij naar buiten gaan komen G. en C. eraan.

Met de Neurenberg Card kan je het Speelgoedmuseum gratis bezoeken. De gewone entreeprijs is 12,50 euro voor een gezin (prijspeil 2020). We adviseren om je kinderen voor te bereiden op de traditionele inrichting van het museum zodat ze niet teleurgesteld worden.

Druk bezig met de speurtocht in het Speelgoedmuseum.
Druk bezig met de speurtocht in het Speelgoedmuseum.
Samen een spelletje spelen.
Samen een spelletje spelen.
De speelruimte in het Speelgoedmuseum.
De speelruimte in het Speelgoedmuseum.
Buitengedeelte van het Speelgoedmuseum.
Buitengedeelte van het Speelgoedmuseum.

Kaiserburg

Voordat we de burcht van Neurenberg gaan bekijken, lopen we eerst het kasteelpark in. Het zonnetje schijnt en we genieten er van de schaduw en de bloemen. Het is er heerlijk rustig. Maar we zijn nieuwsgierig naar de burcht, tijd om overeind te komen en verder te kijken.

We hebben een kaartje voor de burcht en de toren. We volgen de pijlen door het kasteel en lopen van de ene ruimte naar de andere. We zijn verrast door de afwisseling. In de laatste ruimte kunnen de kinderen met blokken zelf het kasteel nabouwen. Dat hoef je C. geen twee keer te zeggen. We krijgen hem met moeite mee. Vanaf de toren hebben we daarna een mooi uitzicht over Neurenberg.

Met de Neurenberg Card kan je de Kaiserburg gratis bezoeken. Zonder de Card betaal je 5,50 euro voor volwassenen, kinderen mogen gratis naar binnen.

In het parkje bij het kasteel.
In het parkje bij het kasteel.
Kaiserburg.
Kaiserburg.
In de burcht is veel te zien en te ontdekken.
In de burcht is veel te zien en te ontdekken.

Kinderrondleiding Stadsbrouwerij en ondergrondse gangen

G. en C. verkennen ondergronds Neurenberg. De entree is bij de Stadsbrouwerij, al wordt daar in de rondleiding niet echt bij stil gestaan. Tijdens de speciale kinderrondleiding neemt een verklede gids de gezinnen mee naar vroegere tijden. Ze gaan op zoek naar het geheim van de twee verdwenen kinderen van de brouwer.

C. vindt het eerst best spannend, maar heeft aan het einde van de rondleiding praatjes voor tien. Ook al is de rondleiding in het Duits, als je de taal een beetje begrijpt is het goed te volgen en kan je de hoofdlijnen vertalen voor je kinderen.

Meer over deze rondleiding lees je in dit blog.

De kinderrondleiding in de historische Felsengänge kost 8 euro voor volwassenen en kinderen boven de 7 jaar (prijspeil 2020). Met de Neurenberg Card kan je gratis deelnemen, maar vol = vol, dus haal je kaartjes aan het begin van de dag, dan heb je zeker een plekje.

Op weg naar de ondergrondse gangen.
Op weg naar de ondergrondse gangen.
Terug naar vroegere tijden.
Terug naar vroegere tijden.

Wöhrden Wiese park

Net buiten het stadscentrum van Neurenberg ligt het Wöhrden Wiese Park. Dit is een heerlijke plek om met kinderen te relaxen. Er is een stadsstrand, gras en kinderen kunnen er spelen met illusies. Vooral dat laatste schijnt erg leuk te zijn. Helaas kwamen we tijd tekort om hierheen te gaan. Dit park staat zeker op ons lijstje voor een volgend bezoek aan Neurenberg.

Een ritje met de onbemande metro

Neurenberg kan je prima te voet verkennen, maar na een hele dag slenteren in een stad is het wel zo makkelijk om met de metro terug naar het hotel te gaan. Onze route gaat met lijn 3 van Burgstrassen naar Hauptbahnhof. Hier rijdt de onbemande metro. Nu denk je misschien: “Eh, en wat is daar zo bijzonder aan?”. Omdat er geen stuurcabine is, kan je als passagier zelf voorin staan. Hoe simpel ook, kinderen vinden het prachtig om door de donkere gangen te rijden.

Voorin de metro staan.
Voorin de metro staan.

Germaans museum

Het Germaans museum, ofwel het Germanisches Nationalmuseum, is het grootste Duitse cultuurhistorisch museum. Naast bekende schilderijen van Albrecht Dürer en Rembrandt zijn er sculpturen, poppenhuizen, historische muziekinstrumenten en nog veel meer te bekijken. Onze ervaring is dat kinderen ook in dit soort museum hun ogen uitkijken. Dit museum staat op ons lijstje voor een volgend bezoek aan Neurenberg.

Een familiekaart kost 10 euro (prijspeil 2020) en met de Neurenberg Card kan je gratis naar binnen. Meer informatie is te vinden op de website van het museum.

Neues Museum

Voor moderne kust (na 1945) kan je terecht in het Neues Museum. Onze kinderen doen we een plezier met dit soort musea en ik heb van andere ouders al goede verhalen gehoord over een bezoek aan het Neues Museum met kinderen. Je zal begrijpen dat ons lijstje met bezienswaardigheden in Neurenberg voor een volgend bezoek alweer erg lang is.

Ook het Neues Museum is gratis toegankelijk met de Neurenberg Card. Mochten jouw kinderen snel uitgekeken zijn, dan is dat met zo’n kaart geen enkel probleem. Nu is de entreeprijs sowieso erg schappelijk. Volwassenen betalen 7 euro en kinderen onder de 18 jaar mogen gratis naar binnen (prijspeil 2020).

Buiten bij het Neuesmuseum.
Buiten bij het Neuesmuseum.

Albrecht Dürer huis, kinderrondleiding

Albrecht Dürer is de grote trots van Neurenberg. Ik moet eerlijk bekennen dat ik voor ons bezoek aan Neurenberg nooit van deze schilder had gehoord. Als we langs zijn huis lopen wil M. naar binnen. Ze houdt van kunst en schilderijen. Wij zijn inmiddels ook nieuwsgierig naar deze beroemde Neurenberger.

In het Albrecht Dürer huis hangen schilderijen en zeefdrukwerk, maar we krijgen ook een indruk van het huis zelf. We bekijken de kunstwerken in elke ruimte. He, ik herken toch hier en daar iets. Het Albrecht Dürer huis is niet een typische bezienswaardigheid voor gezinnen. Wel wordt er een keer per dag een kinderrondleiding verzorgt tijdens de vakanties. Mocht je er gelegenheid voor hebben, dan lijkt me dat zeker de moeite waard.

Een familiekaartje voor het Albrecht Dürer huis is 12,50 euro (prijspeil 2020). 

Schilderijen bekijken in het Albrecht Durer huis.
Schilderijen bekijken in het Albrecht Durer huis.

Playmobil Funpark

Wij maakten een filmpje over Playmobil Funpark. Blogger Lineke schreef eerder een blog over haar ervaringen met Playmobil Funpark. Wij zijn het volledig met haar eens: Playmobil Funpark is echt een ‘must see’ voor kinderen.

Een indruk van Playmobil Funpark is te zien in dit filmpje: