Twijfel je over op zomerkamp gaan? Deze vooroordelen kloppen NIET

Vooroordelen, we hebben ze allemaal. Over zomerkampen horen we ook heel wat vooroordelen. Saskia loopt ze een voor een langs en rekent er mee af (of niet).

Op zomerkamp gaan en vooroordelen

Hele goede herinneringen heb ik aan mijn eigen zomerkampen van vroeger. De bonte avond, het kampvuur, de spelletjes en als tiener het zeilkamp. Hier zette ik mijn eerste stappen richting zelfstandigheid. Er even tussenuit zonder mijn ouders, zonder mijn broertje en zusje. Soms was dat best spannend, maar die gezonde spanning valt in het niet bij de onvergetelijke herinneringen.

We zien dit nu opnieuw bij de KidsErOpUit-kinderen die op zomerkamp gaan. Vooral het verhaal van de 10-jarige Roos die op Taalkamp naar Engeland ging staat mij bij. Wat een ervaring en wat een mooie stap op weg naar zelfstandigheid. 

Als wij het over de zomerkampen hebben, dan horen we altijd een van de volgende vijf vooroordelen of meningen. Voor diegene is dat de waarheid en dat mag natuurlijk. Toch ga ik een poging doen om die vooroordelen om te denken. Er anders tegenaan te kijken of met een goed alternatief te komen.

Waarom? Omdat wij de ervaring van een zomerkamp ontzettend waardevol vinden voor kinderen. Dat gunnen we alle kinderen.

Bent heeft zin in zijn WNF-Rangerskamp bij Beekse Bergen.
Bent heeft zin in zijn WNF-Rangerskamp bij Beekse Bergen.

Zomerkamp is duur

Is een zomerkamp duur? Een zomerkamp kost geld, dat klopt. Duur is subjectief en wij kunnen niet bij anderen in de portemonnee kijken. Het geld moet er natuurlijk wel zijn, anders kun je het sowieso niet uitgeven.

Het heeft ook te maken hoe je ernaar kijkt. Gaat de uitgave voor het zomerkamp van jullie gezinsbudget van de vakantie af? Of zie je het als een investering in de ontwikkeling van je kind? Ik ben het de afgelopen jaren steeds meer gaan zien als het laatste. En dan vind ik een zomerkamp ontzettend waardevol. 

Zomerkamp is nergens voor nodig

Klopt. Je kunt prima leven zonder zomerkamp. Het is geen eerste levensbehoefte zoals eten en drinken. 

Toch doe ik regelmatig iets dat nergens voor nodig is. Ik vind het niet nodig dat mijn kinderen gamen of televisie kijken. Voor mezelf trouwens ook niet. We doen het wel. En jij doet vast ook dingen die nergens voor nodig zijn.

Een zomerkamp is niet nodig, wel ontzettend leuk!

Hoe leuk? Dat lees je hier over een actief strandkamp, een WNF-Rangerskamp en Outdoor NL kamp.

Eerder vertelden we al 7 redenen waarom we kinderen op zomerkamp laten gaan.

Een zomerkamp is leuk!
Een zomerkamp is leuk!

Mijn kinderen durven niet op zomerkamp

Nieuwe dingen zijn altijd spannend. Zelf praat ik daarover met mijn kinderen, jij vast ook. Ik herinner me goed dat mijn kinderen op strand- en surfkamp gingen. De jongste vond het heel eng: “Ik durf niet op een surfboard te staan en ik ga het ook niet doen.” Hij kwam duidelijk voor het strandgedeelte van het kamp. En nu mag jij raden wie er aan het einde van de week stralend op een surfboard stond? Juist, mijn jongste. Hij ging er zelfs met een prijs vandoor voor beste surfer in zijn leeftijdscategorie.

Ik hoef denk ik niet uit te leggen hoe trots hij was? Wij waren het in ieder geval wel! Hij heeft zijn angst overwonnen en is door het kamp veel zekerder geworden. We refereren regelmatig aan deze ervaring als hij iets nieuws gaat doen en last heeft van spanning.

De kampleiding weet dat kinderen het spannend vinden om op kamp te gaan. Ze starten daarom bijna altijd met een kennismakingsspel. De ervaring leert inmiddels dat de kinderen dan niet meer omkijken naar hun ouders.

Van niet durven surfen naar de beste van je groep zijn.
Van niet durven surfen naar de beste van je groep zijn.
Zomerkampen beginnen vaak met een kennismakingsspel. De spanning is dan meteen weg.
Zomerkampen beginnen vaak met een kennismakingsspel. De spanning is dan meteen weg.

Je hebt vast veel vragen over hoe het voor kinderen én ouders is om voor het eerst op zomerkamp te gaan. Lees gerust onze ervaringen met voor het eerst op kamp gaan.

Fieke en Marije vertellen er samen met hun kinderen in dit filmpje ook meer over. Misschien helpt het jouw kind om er samen naar te kijken:

Een zomerkamp is schools

Nee, een zomerkamp is niet schools. Er wordt weleens gedacht dat kinderen van alles moeten op een kamp. Natuurlijk is er een programma. Maar ‘moeten’? Nee, het programma is zo leuk dat kinderen mee WILLEN doen. En willen ze een keer niet omdat ze bijvoorbeeld moe zijn? Dan wordt daar altijd een oplossing voor bedacht. De leiding heeft tot doel dat alle kinderen een fantastische week hebben, niet om je kind af te matten.

Ik kan me voorstellen dat je denkt dat een taalkamp schools is. Dat valt reuze mee, lees de ervaring van Roos maar die op Taalkamp Engeland ging. Ja, natuurlijk had ze Engelse les, dat was leuk en heel anders dan op school. Of het verhaal van Elin die op zeilkamp in Friesland was, daar leerde ze spelenderwijs zeilen.

Tijdens een Taalkamp volg je les én doe je leuke dingen.
Tijdens een Taalkamp volg je les én doe je leuke dingen.

Ik ga liever met het volledige gezin op vakantie

Het een sluit het ander niet uit. Kinderen hebben meestal veel langer vakantie dan hun ouders. Je kunt er dan voor kiezen om eerst als gezin te gaan en je kind daarna op zomerkamp. Je bespaart zo de kosten van de BSO en met de kortingscode die we hierboven deelden kun je wat extra besparen.

Vinea Vakanties kreeg deze opmerking trouwens vaker. Niet eens vanwege het financiële plaatje, maar omdat ouders het zo leuk vinden wat hun kinderen op zomerkamp doen. Wat ze daarvoor hebben bedacht vind ik zo gaaf!

Met Vinea Family kun je met je hele gezin het zomerkampgevoel ervaren. Het toffe programma dat we kennen van de vakantiekampen voor de kinderen, gecombineerd met een accommodatie met wat meer comfort. Zeker voor gezinnen met tieners of met kinderen met een groot leeftijdsverschil een erg leuke keuze.

Tegenwoordig kun je als gezin genieten van een zeilkamp-ervaring. Hoef je niet meer jaloers te zijn op je eigen kind....
Tegenwoordig kun je als gezin genieten van een zeilkamp-ervaring. Hoef je niet meer jaloers te zijn op je eigen kind….

Het aanbod van Vinea Family wordt het komende jaar verder uitgebreid. Voor de zomer van 2019 kun je nog kiezen voor een Family Camp Watersport in Frankrijk of een Outdoorweekend in de Ardennen. Voor september staat er een Zeilweekend in Friesland gepland.

En, hoe is het met jouw vooroordelen over zomerkampen? 

Meer lezen

Nieuwsgierig geworden naar zomerkampen voor kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Vinea Vakanties. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.