13 gratis bezienswaardigheden en uitjes in Denemarken

Denemarken heeft een duur imago. Je hoort Saskia dan ook niet zeggen dat het een goedkoop land is, maar je bent er altijd zelf bij wat je uitgeeft. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Gelukkig zijn er ook heel veel gratis bezienswaardigheden en uitjes in Denemarken. We zetten ze speciaal voor jou op een rij. Inclusief suggesties als je toch wat Deense kronen uit wil geven.

Dit blog is geschreven in 2015 en voorzien van een update in 2020.

13 gratis bezienswaardigheden en uitjes in Denemarken

Voor onze rondreis in Denemarken hebben we alle kosten bijgehouden. Misschien heb je dat blog gelezen en ben je er van geschrokken. Niet nodig, want de hoeveelheid activiteiten tijdens onze vakantie is niet representatief voor een gemiddeld gezin. Een vakantie is voor ons ook deels werk voor KidsErOpUit en dus maken wij andere keuzes. Uit ons vergelijkend onderzoek van de reiskosten naar de populaire vakantiebestemmingen (2015) kwam Denemarken als een van de voordeligste keuzes uit de bus.  Ook de vakantieboodschappen in verschillende Europese landen hebben we vergeleken, daaruit bleek dat Denemarken niet de duurste was (die eer ging naar Frankrijk!).

Er zijn gelukkig heel veel gratis bezienswaardigheden en uitjes in Denemarken. We hebben onze favorieten op een rijtje gezet.

1. Gratis: met de auto op het strand rijden

Met je eigen auto op het strand rijden? Zonder vast te komen zitten? Dat kan in Denemarken. Wij reden op Ribe met onze auto over het strand, op zoek naar de zee die bijna niet te zien was. Maar ook in Saltum zagen we auto’s op het strand. Ik weet dat het op meerdere plekken kan, vooral aan de zuidwest kust van Jutland.

Wil je toch geld uitgeven? Ga dan met je eigen auto naar het Waddeneiland Fano en trek je portemonnee voor de overtocht.

Hoe gaaf is dat? Met je eigen auto over het strand crossen.
Hoe gaaf is dat? Met je eigen auto over het strand crossen.

2. Gratis: fossielen zoeken bij Mons Klint

Bij Mons Klint zijn de beroemde krijtrotsen van Denemarken te vinden. Prachtig om te zien. Je kan bij het GeoCenter met een trap naar beneden lopen om fossielen te zoeken. Zeker direct aan de vloedlijn is de vindkans zo’n 100 procent. Dit kan zonder gids, alleen zijn ze de fossielen misschien wat moeilijker te herkennen. Daarna mag je -gratis!- weer bijna 500 treden omhoog lopen…

Overigens is het parkeren bij het GeoCenter niet gratis. Er zijn ook andere plekken waar je naar beneden kan, alleen moet je dan verder lopen om de beroemde witte rotsen te zien. Voor het fossielen zoeken maakt het niet uit waar je naar beneden gaat.

Wil je toch geld uitgeven? Bezoek dan het GeoCenter.

3. Gratis: amusementspark Bakken

Voor Tivoli in Kopenhagen moet je entree betalen om het terrein te betreden. Dan kan je nog nergens in. Net buiten Kopenhagen ligt amusementspark Bakken. De entree is gratis. Alleen als je in een attractie wil moet je betalen, sfeer proeven kost niets.

Wil je toch geld uitgeven? Ga dan in een attractie of smul van churros met softijs.

4. Gratis: botsende zeeën ten noorden van Skagen

In het meest noordelijke puntje van Jutland, ten noorden van het plaatsje Skagen, ligt Grenen. Hier botsen het Kattegat en Skagerrak tegen elkaar en dansen de golven met elkaar. Je mag er niet zwemmen, maar bezoekers staan wel met hun voeten in het water. Het is een bijzonder gezicht!

Wil je toch geld uitgeven? Laat je dan vanaf de parkeerplaats met een tractor naar dit punt rijden. Kattegat heeft ook een prachtig aquarium dat een bezoekje waard is.

Botsende zeeën.
Botsende zeeën.

5. Gratis: Margrietroute rijden

Overal in Denemarken zie je ze langs de weg: bordjes met een margriet er op. In 2021 bestaat de Margrietroute 30 jaar. De margriet is de lievelingsbloem van de Deense koningin Margrethe II en zij heeft de route in 1991 officieel geopend. Als je de bordjes volgt kom je langs de mooiste plekjes van Denemarken. Oké, de benzine is niet gratis, maar als je toch van A naar B moet dan heb je dankzij de Margrietroute wel gratis een mooie tocht.

Wil je toch geld uitgeven? Zorg dan dat de tolbrug tussen Funen en Seeland in je route zit.

6. Gratis: Rubjerg Knudde Fyr

Rubjerg Knudde is van de gratis bezienswaardigheden en uitjes in Denemarken echt een van de hoogtepunten. De oude vuurtoren dreigde in zee te verdwijnen en daarom is het 720 ton wegende gevaarte in 2019 zeventig meter landinwaarts verplaatst. Je wandelt door het duingebied naar de vuurtoren, ziet de paragliders er omheen cirkelen. En jij? Jij rolt van de zandduinen naar beneden.

Wil je toch geld uitgeven? Dat gaat je niet lukken, er is verder niets.

Een van de fijnste plekjes in Denemarken en ook nog eens gratis: Rubjerg Knudde.
Een van de fijnste plekjes in Denemarken en ook nog eens gratis: Rubjerg Knudde.

7. Gratis: diverse UNESCO Werelderfgoed locaties

Denemarken heeft tijdens ons bezoek in de zomer van 2015 zeven locaties die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Een deel daarvan is gratis te bezoeken. Ik schreef er eerder al een apart blog over waarbij ik ook laat zien wat er op deze plekken met kinderen te doen is en hoeveel tijd je ongeveer moet uittrekken voor een bezoek.

Wil je toch geld uitgeven? Bezoek een UNESCO-locatie waarbij je wel entree moet betalen.

UNESCO Werelderfgoed: de grafheuvels van Jelling.
UNESCO Werelderfgoed: de grafheuvels van Jelling.

8. Gratis: de hoogste berg van Denemarken beklimmen!

Denemarken is nog vlakker dan Nederland. Ja echt, dat kan. In het merengebied bij Silkeborg is de hoogste berg van Denemarken te vinden: Himmelbjerget. Je kan er gratis naar boven wandelen en van het uitzicht genieten.

Wil je toch geld uitgeven? Koop dan een entreekaartje voor de toren of maak een rondvaart over de meren.

Hoogste berg van Denemarken.
Hoogste berg van Denemarken.

9. Gratis: vliegeren

Nu denk je misschien: “Duh, vliegeren is overal gratis”. Ja, dat klopt. Maar ik ken weinig plekjes in Europa waar de stranden en het binnenland zo vlak zijn. Zeker op de stranden is het heel fijn vliegeren door de gigantische ruimte en het ontbreken van andere bezoekers.

Wil je toch geld uitgeven? Koop dan als souvenir een nieuwe vlieger.

10. Gratis: kasteeltuin van Fredensborg

Op Seeland stikt het van de kastelen en de meeste kan je betaald bezoeken. De tuin van Fredensborg Slott is gratis en zeker een wandeling waard. Je loopt een rondje om het slot en ontdekt dat de tuin behoorlijk afwisselend is.

Wil je toch geld uitgeven? Bezoek dan een ander kasteel waarbij je moet betalen voor het bekijken van de tuin.

Tijdens een regenachtige dag wandelen we - gratis - door de kasteeltuin.
Tijdens een regenachtige dag wandelen we – gratis – door de kasteeltuin.

11. Gratis: Jaegersborg Dyrehave

Stiekem valt deze ook onder de tip van de gratis UNESCO Werelderfgoedlocaties. Toch verdient Jaegersborg Dyrehave een aparte aanbeveling. Dit natuurgebied ligt ten noorden van Kopenhagen en tijdens een wandeling zie je gegarandeerd herten en reeën. De natuur heeft iets weg van de Veluwe, maar qua hoeveelheid wild overtreft dit het Nederlandse natuurgebied.

Wil je toch geld uitgeven? Laat je dan met een koets rondrijden.

12. Gratis: sfeervolle stadjes bezoeken

Denemarken heeft hele schattige en sfeervolle stadjes. Dankzij de geringe grootte ook prima te bezoeken met kinderen. Onze favorieten zijn: Helsingsor, Ribe en Skagen.

Wil je toch geld uitgeven? Koop dan zo’n belachelijk groot ijs(je). Aan een ijsje heb je genoeg met het hele gezin.

Tip: geef wel geld uit tijdens een bezoek aan zo'n sfeervol stadje. Want echt, die Deense ijsjes....
Tip: geef wel geld uit tijdens een bezoek aan zo’n sfeervol stadje. Want echt, die Deense ijsjes….

13. Gratis: Madsby Legepark in Fredericia

De Denen hebben picknicken tot kunst verheven. In Madsby Legepark in Fredericia kan je een fijn plekje zoeken met je kleedje of heerlijk barbecuen. De kinderen zullen zich ondertussen geen seconde vervelen in het miniatuurparkje, de speeltuin en de skelters.

Wil je toch geld uitgeven? In Madsby Legepark verkopen ze het lekkerste ijs van Denemarken (hoorde ik uit betrouwbare bron), of huur een roeibootje.

Gratis spelen in Madsby Legepark.
Gratis spelen in Madsby Legepark.

Ben jij al eens in Denemarken geweest? Wat is jouw beste tip voor gratis bezienswaardigheden en uitjes in Denemarken? Vertel het in een reactie hieronder.

Meer lezen

Nieuwsgierig wat Denemarken nog meer te bieden heeft? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

2 REACTIES

  1. Aan Rubjerg Knudde kan je tegenwoordig ook geld uitgeven. Je kan van aan de parking met een tractor meerijden tot aan de voet van de duinen. 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.