Kattegatcentret: het mooiste aquarium van Denemarken

In een land als Denemarken, kom je het zeeleven praktisch elke dag tegen. Het Kattegatcentret is hier een mooie aanvulling op. In dit aquarium in Oost-Jutland vind je de grote dieren uit de Deense zee. Niet gek dus dat de kinderen van Iris D. tijdens hun vakantie in Denemarken graag haaien willen bekijken!

Kattegatcentret: het aquarium in Grenaa Oost-Jutland

Op een regenachtige dag tijdens onze vakantie in Oost-Jutland besluiten we een bezoek te brengen aan het Kattegatcentrum. Een aquarium vol dieren die leven in het Kattegat, maar ook in de grote oceanen en zeeën van over de hele wereld. Iza en Abel komen maar voor één ding: de haaien. Die willen ze zien!

Vanaf ons fijne vakantiehuis in Odder, waar we in samenwerking met Feriepartner Odder-Juelsminde verblijven, is het ongeveer 90 minuten rijden naar de plaats Grenaa. Deze havenplaats ligt helemaal in het puntje van Oost-Jutland. Vanaf hier vertrekken de boten naar Zweden. Maar vlak naast de terminal, in de haven, ligt het Kattegatcentret.

Als we binnenkomen wordt onze aandacht getrokken door de grote glazen tank. Om de haverklap zwemmen daar haaien langs de ramen. “Jaaaaaaaa, haaien!” roept Abel en weg is hij. Samen staan ze te staren naar de sierlijke bewegingen van de haaien. Maar we gaan toch echt op ontdekking.

Welkom in het Kattegatcentret: het mooiste aquarium van Denemarken!
Welkom in het Kattegatcentret: het mooiste aquarium van Denemarken!
Bij binnenkomst wordt je aandacht meteen naar het grote aquarium getrokken.
Bij binnenkomst wordt je aandacht meteen naar het grote aquarium getrokken.
Uitzicht over het Kattegat.
Uitzicht over het Kattegat.

De onderwaterwereld van het Kattegat

We worden eerst meegenomen in de wereld van het Kattegat zelf. Wat leeft daar eigenlijk in de zee? En in de haven? En tussen de rotsen? Vaak denk je bij een aquarium als eerste aan tropische vissen in mooie kleuren. Hier blijkt eens en te meer dat een rijke onderwaterwereld ook uit hele andere dieren kan bestaan.

Via een schuine helling lopen we langs een grote waterwand vol krabben en kleine visjes naar beneden. Zo de diepte van het Kattegat in. Nou ja, zo rustig gaat het eigenlijk niet, want Iza en Abel zien zo veel. Ze rennen van bassin naar aquarium. En continue klinkt er: “kom eens kijken, hier is een grote vis”. We besluiten ze bij de hand te nemen en spreken af bij elk aquarium even rustig te kijken.

Hoewel de kleuren hier vooral donkerblauw, grijs en groen zijn, is het niet minder fascinerend. Wat bestaan er eigenlijk veel verschillende vissen en krabben. Het bijzonderste is het aquarium waar de haaieneieren in hangen. Je ziet de babyhaaitjes er in bewegen en je kan ze van heel dichtbij bekijken.

Welkom in de wereld van het Kattegat.
Welkom in de wereld van het Kattegat.
We dalen af in de onderwaterwereld van het Kattegat.
We dalen af in de onderwaterwereld van het Kattegat.