Aarhus met kinderen in één dag: dit moet je zien!

0
333

Aarhus met kinderen, is dat een aanrader? Blogger Iris D. bracht in Denemarken een bezoek aan deze stad. Ze heeft een mooie, diverse en kindvriendelijke route uitgezet door de stad. Als je deze route volgt krijg je een goede indruk van Aarhus en bezoek je alle highlights van de stad.

Dit blog is geschreven in 2018 en in 2020 voorzien van een update

Aarhus met kinderen: Aarhuscard

Aarhus is niet de stad die de meeste mensen noemen als ze aan Denemarken denken. En dat is jammer! Het is de tweede stad van Denemarken en was in 2017 culturele hoofdstad van Europa. De stad Aarhus heeft een aantal topattracties, die je echt moet zien. Voor jong en oud, groot en klein, cultuur en natuur.

Wij gingen een dag op pad met de Aarhuscard. Deze geeft je gratis toegang tot allerlei attracties en musea, maar ook tot het openbaar vervoer, fietstochten met een gids en nog veel meer. Je kunt een kaart kopen voor 24, 48, 72 en 120 uur.  Op de site van VisitAarhus kun je alle informatie vinden over de Aarhuscard.

Wij hadden een kaart voor 24 uur en die kost voor volwassenen 45,36 euro en voor kinderen 22,75 euro (prijspeil 2020). Bekijk wel goed van tevoren of de kaart voor kinderen echt nodig is, want bij veel attracties en musea mogen kinderen sowieso gratis naar binnen. Schaf hem van tevoren aan op Get Your Guide

Een dagje Aarhus: waar gaan we allemaal naar toe?
Een dagje Aarhus: waar gaan we allemaal naar toe?

Aarhus met kinderen in één dag: onze route

Op een mooie dag in de meivakantie gaan we met onze kinderen naar Aarhus. We hebben een mooie route uitgestippeld waarvan we denken dat die haalbaar is met twee kleine kinderen (3 en 5 jaar). We gaan wandelen door de stad, het OV gebruiken, de echte highlights van Aarhus zien en ook nog wat ontspannen dingen doen die de kinderen echt leuk vinden. Alles wat we doen is gratis toegankelijk met de Aarhuscard.

Wij starten onze dag vanaf DOKK1. Dit gebouw bevindt zich aan de haven, aan de rand van de stad. Vanaf daar loop je zo het centrum van de stad in en binnen tien minuten sta je bij de eerste bezienswaardigheid.

De Aarhuscard kun je kopen aan de balie van de bibliotheek in DOKK1. In DOKK1 bevindt zich ook een hypermoderne parkeergarage, zo eentje die je auto met een lift naar zijn plaats brengt waardoor je zelf niet door de garage hoeft te rijden en lopen. Handig, maar ook behoorlijk prijzig. Een stukje verder zijn parkeerplaatsen langs het water die veel goedkoper zijn. Dan moet je dus iets verder lopen, maar bespaart je wel veel geld.

ARoS kunstmuseum: Panorama Rainbow Walk

Onze eerste stop tijdens ons bezoek aan Aarhus met kinderen is DE eyecatcher van Aarhus! Letterlijk en figuurlijk. We gaan naar de Panorama Rainbow Walk bovenop het ARoS kunstmuseum. Alleen van de aanblik word je al gelukkig, echt waar. Al vanaf ver zie je de verschillende kleuren tussen de gebouwen door piepen.

De Panorama Rainbow Walk is een ring bovenop het ARoS museum waarover je kunt wandelen. De wanden zijn van glas in alle kleuren van de regenboog. Het is het hoogste gebouw van Aarhus waardoor je over de hele stad kunt uitkijken. De uitzichten zijn bijzonder, en door het gekleurde glas, worden ze extra speciaal.

Om elke hoek een andere kleur, het is fascinerend. De kinderen vinden het fantastisch en staan letterlijk niet één seconde stil. Ze rennen eerst een ronde, daarna wandelen ze er nog een, en er klinkt verschillende keren: “Oh mama, wil je even een foto maken bij mijn lievelingskleur?”

Net onder de Panorama Rainbow Walk kun je op het dakterras in echt daglicht nogmaals van de uitzichten genieten. Ook dat is zeker de moeite waard. Het ARoS museum is een museum met moderne kunst, waar kinderen actief betrokken worden bij kunst, maar dit hebben wij overgeslagen.

 • Leeftijd: alle leeftijden
 • Prijs: Gratis met Aarhuscard, zonder kaart 18,75 euro voor volwassenen, kinderen tot 18 jaar gratis (prijspeil 2020)
 • Duur: 30 minuten
 • Toegankelijk: je kunt er met de lift komen, ook voor buggy’s zeer toegankelijk
 • Bereikbaar: vanaf DOKK1 10 – 15 minuten wandelen
De Panorama Rainbow Walk zie je al van ver.
De Panorama Rainbow Walk zie je al van ver.
De kleuren geven een magisch effect als je rondloopt.
De kleuren geven een magisch effect als je rondloopt.
Even een rondje rennen, gewoon omdat het kan.
Even een rondje rennen, gewoon omdat het kan.
Uitzicht over Aarhus met kinderen
Bij gewoon daglicht is het uitzicht over Aarhus ook heel mooi.

Den Gamle By: openluchtmuseum

Net buiten het echte centrum bevindt zich het openluchtmuseum Den Gamle By, ‘de oude stad’. Dit wordt onze tweede stop. Het is prachtig weer en hier kunnen we lekker buiten lopen terwijl we wat cultuur snuiven.

In dit museum kun je rondwandelen in de jaren 1800, 1900 en 1960. Het Denemarken van vroeger. Het museum is opgezet als een oud stadje (de naam zegt het al), waar je doorheen kunt struinen. De huizen die er staan zijn gerestaureerd, dus authentieke huizen van vroeger. En elk huis heeft bewoners. Soms staan de deuren open, soms staat er een bordje bij dat je binnen mag komen. De kinderen vinden het maar wat spannend om elke keer achter een deur te kijken.

Er is een fijne afwisseling tussen stillevens die je kunt bewonderen – met informatie over de bewoners en hun beroep en leefstijl- en acteurs die bewoners uit een bepaalde periode naspelen. Ze zoeken echt de interactie met de bezoekers op en laten je vaak iets uitproberen. Zo hebben I. en ik bijvoorbeeld op de ouderwetse manier met elkaar getelefoneerd.

 • Leeftijd: alle leeftijden
 • Entree: Gratis met Aarhuscard, zonder kaart voor volwassenen 18,63 euro, kinderen tot 18 jaar gratis (prijspeil 2020)
 • Duur: 2 – 3 uur
 • Toegankelijk: er liggen allemaal van die kleine kinderkopjes, dus heel comfortabel is het niet met een buggy. Wij hebben even een bolderkar gepakt, maar snel weer teruggezet. Niet te doen. Plus dat je om de 10 meter je kind er uit moet halen om een huisje binnen te gaan. Dus zelf lopen of dragen.
 • Bereikbaar: vanaf het ARoS museum is het 10 minuten wandelen.

Lees hier het aparte blog over Den Gamle By

In Den Gamle By schuilt achter elke deur een verrassing....
In Den Gamle By schuilt achter elke deur een verrassing….
Hier maakten de kinderen vroeger hun tekeningen op.
Hier maakten de kinderen vroeger hun tekeningen op.
Je kunt een ritje met paard en koets door het oude stadje maken.
Je kunt een ritje met paard en koets door het oude stadje maken.
Het is net of je er zelf woont.
Het is net of je er zelf woont.

Botanische tuinen in Aarhus

Als je de achteruitgang van Den Gamle By neemt, stap je zo de Botanische tuinen van Aarhus in. Het is ontspannen rondwandelen hier. Een fijne afwisseling tijdens een bezoek aan Aarhus met kinderen.

Het is een heerlijke plek om te picknicken, er zijn zelfs speciale barbecue plekken. Maar je aandacht wordt meteen getrokken naar de grote, witte koepel. Dit is het greenhouse en hierin ga je op ontdekking door vier verschillende klimaatzones en de begroeiing die daarbij hoort.

Het hoogtepunt is het regenwoud dat zich in de koepel bevindt. De hitte slaat toe zodra je de koepel in loopt. De vlinders fladderen in het rond en grote bomen en planten torenen hoog boven je uit. Via kleine ontdekkingspaadjes kom je veel mooie dingen tegen. In het midden staat ook een grote boomhut waar je in kunt klimmen om alles van boven te bekijken. De kinderen kijken hun ogen uit en voelen zich een echte ontdekkingsreiziger. Aarhus met kinderen bezoeken wordt steeds leuker.

 • Leeftijd: alle leeftijden
 • Entree: gratis voor iedereen
 • Duur: 30 – 45 minuten
 • Toegankelijkheid: goede vlakke paden, die geschikt zijn voor een buggy. Ook zijn er allerlei kleinere paadjes, die kun je met een wagen niet volgen.
 • Bereikbaarheid: vanaf Den Gamle By sta je meteen in de het buiten gedeelte van de Botanische tuinen en binnen 5 minuten in het greenhouse.
Kijk hier groeit chocolade!
Kijk hier groeit chocolade!
Boven in de boomhut, wat een uitzicht over die enorme bomen.
Boven in de boomhut, wat een uitzicht over die enorme bomen.
Zitten hier echt piranha's?
Zitten hier echt piranha’s?
Op ontdekking in de verschillende klimaatzones.
Op ontdekking in de verschillende klimaatzones.
De koepel van het greenhouse, zie je al van ver.
De koepel van het Greenhouse zie je al van ver.

Tivoli Friheden

Natuurlijk is de hele dag door een stad rondlopen voor kleine kinderen niet altijd leuk. Als beloning hebben we beloofd de dag af te sluiten in Tivoli Friheden. Tivoli is een amusementspark dat buiten het stadscentrum ligt, op een mooie plek in een bosachtige omgeving. Het heeft onder meer speeltuinen, achtbanen, kermisattracties, spelletjes. Het is een soort kermis, waarbij je voor de losse attracties nog wel moet betalen.

Helaas bleek het park nog dicht te zijn in de meivakantie. Dit kon ik op de folders niet duidelijk vinden, maar we stonden dus voor een gesloten deur. In de zomer denk ik dat dit zeker een leuke afsluiting van de dag kan zijn tijdens een bezoek aan Aarhus met kinderen.

Bereikbaarheid: bus 18 vanaf Den Gamle By brengt je rechtstreeks naar Tivoli. Je moet vanaf de halte nog zo’n 5 minuten lopen.

 • Entree: gratis met Aarhuscard, zonder kaart 18 euro plus de toegang tot de diverse attracties (prijspeil 2020).

Streetfood Aarhus

Om onze dag in Aarhus met kinderen af te sluiten, nemen we de bus weer terug naar het stadscentrum. Vlakbij DOKK1 bevindt zich Streetfood Aarhus. Dit is een oude busterminal, omgetoverd tot foodcourt. Er is zowel binnen als buiten ruime zitgelegenheid. Buiten staan palletbanken, biertafels en zitzakken. Binnen kun je zitten aan lange rijen biertafels of in wat gezellige kleinere hoekjes.

Er zijn ruim vijftien verschillende foodkraampjes waar je eten van over de hele wereld kunt kopen. Van een simpele tosti, hamburger, patat en pizza, tot Ugandese streetfood, pulled duck, Thais en Deens. Van kleine tot grote gerechten en natuurlijk verkopen ze er ook de heerlijkste toetjes.

Het eten is er niet goedkoop, maar vergelijkbaar met de gemiddelde prijs op een Nederlands foodtruckfestival. Zelf at ik twee loempia’s voor 6,70 euro en een groot bord pad thai voor 9,40 euro. I. at een tosti voor 4,70 euro. Zelf vond ik het er wel onwijs gezellig, zo aan die lange tafels. Vanaf 18 uur wordt het er gezellig druk. Er is ook een speeltuintje voor de kinderen binnen.

 • Openingstijden: 12.30 – 21 uur (weekend tot 22 uur).
Binnen zit je gezellig aan lange biertafels.
Binnen zit je gezellig aan lange biertafels.
Welkom, wat wil je eten vandaag?
Welkom, wat wil je eten vandaag?

Dagje Aarhus met kinderen? Doen!

Onze conclusie: een dagje naar Aarhus met kinderen is echt goed te doen en hartstikke leuk voor zowel ouders als kinderen. Wij hadden maar een dag de tijd, maar er zijn nog genoeg andere toffe dingen te doen in Aarhus met de Aarhuscard. Wat dacht je van bijvoorbeeld:

 • Hop on, hop off bus
 • Rush: grootste indoor trampolinepark van Denemarken
 • Natuur Historisch Museum
 • Moesgaard Museum
 • Steno Museum: wetenschapsmuseum
 • Legelanden: indoorspeeltuin
 • Cycling Aarhus: fietstours

Vakantiehuis in de buurt van Aarhus

Zoals je leest kun je gemakkelijk meerdere dagen doorbrengen in Aarhus met kinderen. Wil je dat doen, of het bezoek aan Aarhus combineren met een bezoek aan LEGOLAND? Dan kunnen wij je aanraden om vlakbij Odder een vakantiehuis te huren. Zowel Aarhus als LEGOLAND zijn als dagtrip makkelijk bereikbaar vanaf Odder. Wij verbleven bij Dyngby Strand in een schitterend, ruim Scandinavisch strandhuis via Feriepartner Odder-Juelsminde. Je kan ook kijken naar hotels op Booking.com.

Ons heerlijke vakantiehuis bij Odder.
Ons heerlijke vakantiehuis bij Odder.

Ligging

Meer lezen

Ben je enthousiast geworden over Denemarken? Klik & kijk voor meer inspiratie.

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Feriepartner Denemarken. Zoals jullie van ons gewend zijn delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here