Krabben vangen in Denemarken

Zeg je: “Ik ga op vakantie naar Denemarken”, dan is de reactie van andere Denemarken-liefhebbers vaak: “Oh leuk, en dan wel krabben vangen in Denemarken hoor”. Dat had Saskia de vorige keer in Denemarken niet gedaan, dus tijdens haar vakantie op Funen moest dit echt gaan gebeuren. Samen met haar schoonzusje Yvonne en Maureen (9), Camiel (8) en Dinand (2) gaat ze op pad.

Krabben vangen in Denemarken

Krabben vangen is zo’n beetje de nationale hobby van Deense kinderen (en sommige volwassenen). Ze zijn er ontzettend handig in. Zeker op Funen kan het op heel veel plekken, maar elders in Denemarken is het ook mogelijk. Vraag vooral bij de lokale VVV of bij de eigenaren van je accommodatie wat de beste plek is om te gaan krabben vangen in Denemarken.

Tijdens onze vakantie op Funen gaan we op verschillende plekken krabben vangen en in dit blog vertellen we wat de mogelijkheden zijn.

Een krab vasthouden is in het begin best spannend.
Een krab vasthouden is in het begin best spannend.

Krabbetjes vangen bij Marina Middelfart: pet a fish and kiss a crab

Onze eerste keer krab vangen is bij Marina Middelfart. In de zomerperiode is hier elke dinsdag van 10 tot 15 uur een natuurgids aanwezig voor de activiteit ‘Pet a fish and kiss a crab’. Als we aan komen lopen zien we een auto met aanhanger staan en twee grote bakken met water. Er omheen en in het water zien we kinderen met lieslaarzen aan en visnetjes in de hand. Hier en daar staan rare oranje dingen. We kijken wat onwennig om ons heen. Moeten we ons ergens melden om te betalen als we mee willen doen? Maar nee, dat is niet nodig. De activiteit is gratis en iedereen mag lieslaarzen, visnetjes, emmers en van die rare oranje dingen lenen.

De auto van de natuurgids, hier moeten we zijn voor het krabben vangen.
De auto van de natuurgids, hier moeten we zijn voor het krabben vangen.

“Willen jullie ook in het water om krabbetjes te vangen?” vraag ik. Camiel is direct enthousiast. Maureen twijfelt even, maar het ziet er toch erg cool uit om laarzen aan te hebben waarmee je heel diep het water in kan. Zelfs in het kleine maatje van Dinand zijn er lieslaarzen. Met een visnet in de hand staan Maureen en Camiel in het water. Nu wordt duidelijk waar die rare oranje dingen voor zijn. Het zijn onderwaterkijkers. Die willen ze natuurlijk meteen proberen. Dinand denkt net zo ver het water in te kunnen als Maureen en Camiel, maar dat gaat natuurlijk niet. Snel trekt Yvonne ook lieslaarzen aan, nu kan ze samen met Dinand door het water lopen.

Lopen met de onderwaterkijker door het water.
Lopen met de onderwaterkijker door het water.
Het net al in de aanslag om iets te gaan vangen.
Het net al in de aanslag om iets te gaan vangen.

Als ze uitgekeken zijn in het water gaan we naar de twee grote bakken met water. De ene zit vol met krabben en in de andere zwemmen de vissen. Deense kinderen pakken die dieren op alsof ze nooit anders doen. Maureen vindt het in eerste instantie allemaal eng en roept” “Ieuw” en “Het beweegt!”. Camiel is dolblij als een Deens jongetje hem laat zien hoe hij een platvis kan pakken. Het jochie laat hem meteen allerlei andere levende zeedieren zien in de bak. De natuurgids helpt met het pakken van een krab. Dinand en Camiel durven die best vast te houden, al moeten we bij Dinand opletten dat hij in zijn enthousiasme de krab niet plat drukt.

Voorzichtig de beestjes uit de bak aanraken.
Voorzichtig de beestjes uit de bak aanraken.
De platvis voelen.
De platvis voelen.
Maureen heeft zelf een krab gevangen.
Maureen heeft zelf een krab gevangen.

Maureen is uitgekeken bij de bakken en wil het water weer in. Yvonne gaat met haar mee. Ik kom later met de jongens bij ze kijken. Ze zijn druk bezig met het vangen van een krab. “Camiel, Camiel, pak zo’n groot net” roept Maureen. Camiel komt direct aanrennen en ja hoor, dan heeft Maureen de eerste krab gevangen. Helemaal trots showt ze de inhoud van haar visnet aan ons. De krab wordt naar de grote bak met water gebracht en met hulp van de natuurgids uit het net gehaald.

Zo, het is ons gelukt, wij kunnen ook krabbetjes vangen in Denemarken!

Krabbenrace en vangwedstrijd bij Fjord & Baelt

Twee dagen later staan we opnieuw tussen de krabben. We zijn bij Fjord & Baelt in Kerteminde, in het noordoosten van Funen. We kopen entreekaartjes en zien op het informatiebord dat er bijna een activiteit start met krabben. Op het buitenterrein staan twee grote bakken met water met krabben erin. Op een van de bakken is een racebaan gemaakt. Hier kan je kijken welke krab het snelste is. Camiel zou het liefste meedoen met een krab, maar we durven geen van allen zo’n joekel te pakken.

Krabbenrace bij Fjord en Baelt.
Krabbenrace bij Fjord en Baelt.

Dan komt er een medewerker van Fjord & Baelt aan. Hij roept alle kinderen bij elkaar. Naast hem staat een ton met hengels en een bak met stukjes vis. In het Deens vertelt hij wat we gaan doen. Omdat Deens wat gelijkenissen met het Nederlands heeft kan ik hem aardig volgen. Daarna is hij zo aardig om speciaal voor alle niet-Denen het verhaal in het Engels te herhalen. Ik vertel aan de kinderen wat de bedoeling is: “Jullie krijgen zo een hengel met een wasknijper eraan en twee stukjes vis. Ook neem je een emmer mee. Je doet het stukje vis tussen de knijper en houdt deze in het water. Als een krab dat stevig vast heeft kan je ‘m langzaam omhoog halen. Je doet dan je emmertje eronder en schudt de krab voorzichtig los. Wie de meeste krabben binnen 5 minuten heeft gevangen is de winnaar”.

Uitleg over de wedstrijd krabben vangen.
Uitleg over de wedstrijd krabben vangen.

Een stukje dode vis tussen een wasknijper doen is voor mijn Hollandse kinderen best een dingetje. Alle Deense kinderen hebben het zo voor elkaar. “Moet ik dat echt met mijn handen doen?” vraagt Maureen terwijl ze me met een vies gezicht aankijkt. “Eh ja, die meneer zei dat ik niet mag helpen, dus je moet het echt zelf doen” klets ik mezelf onder het werkje uit. Nadat ze beide hun schroom hebben overwonnen zit er een stukje vis tussen de knijper.

De medewerker van Fjord & Baelt telt af in het Deens en dan gaat de 5 minuten in. Het valt niet mee om een krab echt in het stukje vis te laten grijpen, omhoog te tillen en op tijd de emmer eronder te houden. Na 5 minuten heb ik twee teleurgestelde kinderen met 2 lege emmers. Vooral Camiel is gefrustreerd over dit resultaat. “Die Deense kinderen hebben dit al heel vaak gedaan en jij doet het voor het eerst” probeer ik hem gerust te stellen. Hij blijft nog eventjes mokken en vindt het jammer dat er geen herkansing is.

Klaar voor de wedstrijd.
Klaar voor de wedstrijd.
De krabben pakken heel voorzichtig de stukjes vis vast.
De krabben pakken heel voorzichtig de stukjes vis vast.

Binnen bij Fjord & Baelt zien we nog meer bakken met water met krabben en zeesterren. Medewerkers helpen om de beestjes te pakken zodat kinderen ze vast kunnen houden. De teleurstellende uitslag van de wedstrijd is alweer vergeten.

Binnen bij de bakken met krabben en zeesterren.
Binnen bij de bakken met krabben en zeesterren.

Krab vangen met een natuurgids in de Lillebaelt

De laatste dag van de vakantie gaan Maureen en Yvonne Bridgewalking doen in Middelfart. In 2017 kunnen andere gezinsleden en geïnteresseerden hier op woensdag- en vrijdagmiddag om 13 uur mee met een natuurgids om het zeeleven van de Lillebaelt te ontdekken. Het startpunt is bij het natuurcentrum waar ook de deelnemers van Bridgewalking beginnen. Een ideale combinatie dus.

Ik heb Camiel en Dinand bij me. Voor Dinand is het slaaptijd en zoals verwacht valt hij in de buggy in slaap. Camiel huppelt vrolijk voor me uit. Hij heeft er zin in. We zijn de enige deelnemers aan de excursie, dus hij krijgt alle aandacht van de natuurgids. Na 5 minuten lopen zijn we aan de oever van de Lillebaelt. Voor ons zien we de brug waar Maureen en Yvonne op gaan wandelen. Brrr, wat hoog. Voor ons hangen er lieslaarzen klaar en er liggen visnetten. Maar onze gids begint met een grote plaat waarop we kunnen zien welke soorten walvisachtige hier komen. Eerder zagen we al de bruinvis, ook grotere soortgenoten komen af en toe voor in de Lillebaelt. Wij gaan vandaag op zoek naar het kleinere zeeleven.

Met een waterkijker in de Lillebaelt.
Met een waterkijker in de Lillebaelt.

We krijgen uitleg over het grote visnet. We moeten ‘m voor ons uit duwen en over de bodem laten gaan. Op deze plek kunnen we een eind het water in lopen, pas 20 meter uit de kust wordt het opeens echt diep. Voor duikliefhebbers schijnt het daar erg mooi te zijn. Wij houden het bij het zeeleven op zo’n 1 meter diepte. Camiel is helemaal in zijn element.

De vangst gaat in een witte bak en al snel zitten er krabben, een diertje dat iets weg heeft van een zeepaardje, zeesterren en allerlei kleinere visjes in de bak. We vangen zelfs meerdere schorpioenvissen. Ze zijn gelukkig niet giftig. De natuurgids vertelt hoe we het verschil kunnen zien tussen een mannetjes en vrouwtjes krab, hij laat ons een parende krab zien en eentje die net z’n schil heeft vernieuwd. Camiel absorbeert alle informatie en houdt heel trots een voor een de beestjes vast. “Mama, je maakt er toch wel foto’s van? En van deze ook?” Natuurlijk doe ik dat.

Een bak vol met krabben, visjes en nog meer zeedieren.
Een bak vol met krabben, visjes en nog meer zeedieren.
Een schorpioenvisje.
Een schorpioenvisje.
Parende krabben.
Parende krabben.

Ik blijf in de buurt van ons strandje om de slapende Dinand in de gaten te houden. Camiel loopt met de dochter van de natuurgids een heel stuk langs de kustlijn. Ik zie ze in de verte met z’n tweeën staan. Wat mooi om te zien. Ze verstaan elkaar niet, maar kunnen wel helemaal samen opgaan in het zeeleven. De natuurgids naast mij is ook ontroerd. Hij vertelt dat het de laatste keer is dat zijn dochter mee is met de excursie. Ze gaat verhuizen naar haar vriendje in het noorden van Zweden. We staan beide te genieten van dit mooie beeld.

Camiel loopt met de gids en zijn dochter een eind langs de kustlijn.
Camiel loopt met de gids en zijn dochter een eind langs de kustlijn.

Dan wordt Dinand wakker en Camiel komt terug met een goed gevuld net. Met z’n allen kijken we een laatste keer naar alle dieren die we hebben gevangen. Daarna zetten we ze terug. Camiel begint met het een voor een terugzetten, dat schiet natuurlijk totaal niet op. Voorzichtig tillen ze de bak naar het water en worden alle dieren vrij gelaten.

Camiel en ik trekken onze lieslaarzen uit, nemen afscheid en lopen terug naar het natuurcentrum. Nu zijn we nieuwsgierig naar de ervaring van Maureen en Yvonne!

Camiel krijgt er geen genoeg van om naar alle dieren te kijken.
Camiel krijgt er geen genoeg van om naar alle dieren te kijken.
Wat een vangst in een uur tijd.
Wat een vangst in een uur tijd.
Camiel wil een voor een alle beestjes terugzetten.
Camiel wil een voor een alle beestjes terugzetten.

Hoe hou je een krab vast?

De grote uitdaging bij het krabben vangen in Denemarken is: hoe hou je een krab vast als ie eenmaal in je net zit of in een emmer? En dat natuurlijk zonder dat ie jou vast pakt met z’n scharen. Bij Marina Middelfart en Fjord & Baelt zien we veel kinderen die een krab van achteren beet pakken. Dat ziet er best spannend uit, want de scharen van de krab gaan alle kanten op. De natuurgids waarmee we op pad zijn in de Lillebaelt vertelt dat we met onze hand onder de krab moeten zien te komen, dan kan je ‘m zo optillen. De krab denkt dan dat je handen een gewone ondergrond zijn en blijft stil zitten. Als de krab toch gaat lopen dan kan je ‘m van hand naar hand laten lopen.

Zelf krabben vangen met een hengel met wasknijper

Natuurlijk kan je krabben proberen te vangen met een visnet met een rechte kant. Alleen wat moet je er na de vakantie mee? Kinderen kunnen hun eigen krab-hengel maken door een stok te zoeken, er een touwtje aan te maken een dat touwtje een knijper te knopen. Tussen de knijper doe je een stukje vlees, gebruik hiervoor bijvoorbeeld vleeswaren zoals salami of spek voor. Je kan natuurlijk ook een stukje vis of een mossel kiezen, maar die zijn meestal wat minder makkelijk voorhanden.

Handig om te weten over krabben vangen in Denemarken

Wil jij ook krabben vangen in Denemarken op een van de genoemde locaties? Meer informatie is hier te vinden:

Bij Fjord & Baelt is de activiteit bij de entree inbegrepen. In 2017 zijn de entreeprijsen: 140 DKK (circa 19 euro) voor volwassenen en 60 DKK (circa 8 euro) voor kinderen t/m 17 jaar.

Mocht de informatie op bovengenoemde websites niet duidelijk zijn of kom je niet uit de Deense tekst, ga dan ter plaatse naar de VVV van Middelfart of naar het natuurcentrum Hindsgavl Dyrehave en informeer naar de mogelijkheden om krabben te vangen met een natuurgids.

Ga jij volgende zomer ook krabben vangen in Denemarken?

Meer lezen

Op zoek naar meer gratis activiteiten in Denemarken? Klik & kijk voor meer informatie:

Wij bezochten Denemarken in samenwerking met Vakantiepartner Denemarken en Visit Middelfart. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

4 REACTIES

  1. Leuke blog! Wij gaan dit jaar voor het eerst met de kinderen naar Denemarken dus al volop aan het voorbereiden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.