The 6 Forgotten Giants bij Kopenhagen, de beroemde houten reuzen van Thomas Dambo

The 6 Forgotten Giants, oftewel: zes reuzen gemaakt van hout. In de bossen van Kopenhagen zijn ze te vinden. Dit kunstproject van Thomas Dambo spreekt bij Saskia al een tijdje tot de verbeelding. Hoog tijd om samen met haar kinderen de houten reuzen op te zoeken.

Dit blog is geschreven in 2019 en van een update voorzien in 2021.

The 6 Forgotten Giants bij Kopenhagen: indrukwekkende houten reuzen van Thomas Dambo

Aan de zuidwestkant van Kopenhagen zijn sinds 2016 de zes houten reuzen te vinden die kunstenaar Thomas Dambo heeft gemaakt. Het idee hierachter is om door middel van kunst bewoners en toeristen te verleiden om ook van de natuur rondom Kopenhagen te genieten. Hoe? Door op zoek te gaan naar de ‘Six Forgotten Giants’. 

Alle zes de houten reuzen zijn gemaakt van resthout en met hulp van plaatselijke vrijwilligers. Erg slim bedacht, want zo voelen de omwonenden zich vanzelf betrokken bij de kunstwerken en zullen deze goed in de gaten houden.

Locatie van de houten reuzen bij Kopenhagen

De ‘Six Forgotten Giants’ zijn allemaal te vinden in het zuidwesten van Kopenhagen, in de gebieden Rødovre, Hvidovre, Vallensbæk, Ishøj, Albertslund en Høje Taastrup. Gelukkig staat er op de website van Thomas Dambo een overzichtskaart en per houten reus een detailkaart voor de locatie. Ook zijn de locaties te vinden via Google Maps.

Wij gaan proberen alle zes de houten reuzen te vinden.

Met de kaart in de hand op zoek naar de 'Forgotten Giants', de houten reuzen bij Kopenhagen.
Met de kaart in de hand op zoek naar de ‘Forgotten Giants’, de houten reuzen bij Kopenhagen.

Ik zal maar vast bekennen dat het gelukt is om alle zes de ‘Forgotten Giants’ te vinden. In dit filmpje van mij krijg je er een goede indruk van:

Sleeping Louis

De eerste ‘Forgotten Giant’ die we gaan zoeken is ‘Sleeping Louis’. Deze houten reus moet ergens op een heuvel liggen, verstopt tussen het groen. Deze locatie is niet zomaar gekozen. Bij de zoektocht naar geschikte plekken voor de houten reuzen zag men dat op deze plek regelmatig daklozen sliepen. Zo ontstond het idee om een slapende reus te maken, met een beschutte ruimte erin voor wie erin wil slapen.

Wij parkeren onze auto vlakbij de plek waar volgens Google Maps ‘Sleeping Louis’ te vinden is. Op de website van Thomas Dambo wordt al gewaarschuwd dat de locatie in Google Maps niet klopt. We pakken er het kaartje van de website bij. En ja hoor, ik hoor al snel een van de kinderen roepen: “Daar ligt ie!” Als ik bij de reus ben zie ik de kinderen niet meer. “Waar zijn jullie gebleven?” roep ik. Lachend komen ze uit de mond van ‘Sleeping Louis’ gekropen. 

Slapen op 'Sleeping Louis'.
Slapen op ‘Sleeping Louis’.
Het hoofd van deze houten reus is ook geschikt om op te dansen.
Het hoofd van deze houten reus is ook geschikt om op te dansen.

Hill Top Trine

De tweede houten reus van de ‘Forgotten Giants’ is ‘Hill Top Trine’. Deze reus ligt niet verstopt in het bos, maar juist goed zichtbaar achter een heuvel. De kinderen rennen voor mij uit en zitten al op ‘Hill Top Trine’ als ik aankom. 

‘Hill Top Trine’ houdt haar handen naar voren en zo is een mooie plek ontstaan om in te zitten. Vanaf hier is het relaxed genieten van de omgeving. Mijn jongste vindt het leuker om een van de benen van de houten reus te gebruiken als glijbaan.

Naast ‘Hill Top Trine’ ligt een kleine kinderboerderij met enkele speelelementen. Het is een leuke plek voor kinderen om even te spelen.

Hill Top Trine zit tegen een heuvel aan.
Hill Top Trine zit tegen een heuvel aan.
Met z'n tweeën nadoen hoe deze houten reus zit.
Met z’n tweeën nadoen hoe deze houten reus zit.

Oscar under the Bridge

Een houten reus onder een brug? Dat spreekt bij mijn kinderen tot de verbeelding. We wandelen ongeveer tien minuten voordat we er zijn. Van ‘Oscar under the Bridge’ zien we alleen een hand, om de reus helemaal te zien moeten we onder de brug kijken. 

De bijzondere plek van ‘Oscar’ valt in de smaak bij mijn kinderen van 9 en 11 jaar oud. Het is een van hun favoriete ‘Forgotten Giants’ die we bij Kopenhagen zien. “Ik hoorde je over de brug lopen”, roept mijn jongste enthousiast, “en je wist niet dat ik eronder zat.” Voor hem is het een groot feest om zich samen met ‘Oscar’ onder de brug te verstoppen.

Voordat we verder gaan deelt hij een boks uit aan ‘Oscar’. Hij is vrienden geworden met een houten reus.

Houten reus Oscar ligt onder de brug.
Houten reus Oscar ligt onder de brug.
Wat is het leuk om op de reuzen te klimmen!
Wat is het leuk om op de reuzen te klimmen!

Thomas on the Mountain

De volgende twee reuzen combineren we in één wandeling. Eerst gaan we naar ‘Thomas on the Mountain’. Deze houten reus ligt te chillen op de top van een heuvel, verstopt tussen de bomen maar met een vrij uitzicht. Zijn benen zijn extra lang gemaakt zodat je er met meerdere mensen op kunt zitten.

We vinden ‘Thomas’ door goed op te letten, je zou hem zo voorbij lopen. De kinderen zitten al snel op zijn schouders, beide bij een van de grote oren van de houten reus. Zijn liggende houding nodigt uit om zelf ook te gaan liggen.

Omdat we nieuwsgierig zijn naar de volgende ‘Forgotten Giant’ blijven we niet lang bij ‘Thomas’. In zo’n 20 minuten lopen we naar ‘Little Tilde’.

Thomas ligt languit op de heuvel.
Thomas ligt languit op de heuvel.
Chillen op de buik van deze reus.
Chillen op de buik van deze reus.

Little Tilde

‘Little Tilde’ is de houten reus die het meest voorkomt op plaatjes van de ‘Forgotten Giants’. Ik ben daardoor erg nieuwsgierig geworden en ik verwacht dat we dit de leukste reus gaan vinden.

De zoektocht naar ‘Little Tilde’ is zeker een van de leukste. We moeten het doorgaande pad af en een stuk over kleine bospaadjes lopen die niet op onze kaart staan. Een echt speurdersgevoel krijg ik erbij. Natuurlijk vinden we haar.

‘Little Tilde’ is een hele mooie reus om te zien. Als je goed kijkt zijn er 28 kleine ronde gaten te zien in deze reus, dit zijn vogelhuisjes. Voor de kinderen is ‘Little Tilde’ wat saai, het is de enige houten reus die niet uitnodigt om op te spelen. Zij willen verder, op zoek naar de laatste van de ‘Forgotten Giants’.

Yes, ook Little Tilde hebben we gevonden!
Yes, ook Little Tilde hebben we gevonden!
Wat een mooie reus is dit.
Wat een mooie reus is dit.

Teddy Friendly

Ook ‘Teddy Friendly’ vinden we. Deze houten reus is met recht vriendelijk te noemen, door z’n arm uit te steken helpt hij bezoekers met het oversteken van het water. Wat je er op de plaatjes niet bij ziet is dat tien meter verder een bredere oversteek is….

Het leuke van twee mogelijkheden om het water over te steken, is dat je rondjes kunt lopen. Dat doen de kinderen meteen. Aan de achterkant is ‘Teddy Friendly’ een beetje beschadigd, hierdoor kunnen we in het houten beeld gluren. “Mam, ze zijn hol van binnen” ontdekt een van de kinderen. 

Vriendelijk helpt deze reus met oversteken.
Vriendelijk helpt deze reus met oversteken.
Wat een mooie details zijn er te zien als je de reus van dichtbij bekijkt.
Wat een mooie details zijn er te zien als je de reus van dichtbij bekijkt.

Zoeken naar de houten reuzen bij Kopenhagen: handig om te weten

De locaties van de ‘Forgotten Giants’ zijn terug te vinden in Google Maps. Tik de naam van de betreffende houten reus in en Google brengt je naar de locatie en/of een nabij gelegen parkeerplaats. Alleen de locatie van ‘Sleeping Louis’ klopt niet in Google, je kunt de locatie in Google wel gebruiken om een parkeerplek te vinden. Daarna is het even zoeken met de kaart die op de website van Thomas Dambo staat.

Met een papieren kaart speuren naar de reuzen

We raden aan om vooraf thuis de kaarten uit te printen. Zeker als je met kinder