Santorini met kinderen: een georganiseerde dagtour of blijven overnachten?

Het bezoeken van het eiland Santorini met kinderen is tussen de bussen vol met toeristen best druk. Tijdens haar vakantie naar Kreta bezocht Irma samen met haar man en dochter van drie jaar met een georganiseerde dagtour één dag het eiland Santorini. Of dat lang genoeg is lees je in dit blog.

Waarom naar Santorini?

Eén van de redenen waarom we op vakantie naar Kreta gaan is dat we vanuit daar makkelijk het eiland Santorini kunnen bezoeken. Een bezoek aan het eiland Santorini staat al enige tijd op onze bucketlist. Al die mooie witte huisjes met blauwe koepeltjes, die je altijd op plaatjes ziet. Dat willen we een keer met onze eigen ogen zien.

Lees hier het blog over onze vakantie op Kreta.

Prachtig Santorini met kinderen.
Prachtig Santorini met kinderen.

Hoe kom je op Santorini met kinderen?

Als je naar Santorini met kinderen gaat, dan kan je natuurlijk vliegen. Bij het uitzoeken van onze vakantie komen we er al snel achter dat een ticket naar Santorini best prijzig is. Vele malen goedkoper vlieg je naar Kreta. Vliegtickets kun je makkelijk vergelijken via Skyscanner of Vliegtickets.nl.

Vanuit de hoofdstad van Kreta (Heraklion) ben je met de snelle boot in twee uur op het eiland Santorini. Je kan ook kiezen voor de langzame boot, deze doet er drie uur en 15 minuten over. Tickets voor deze boot zijn goedkoper.

Dagtour naar Santorini

Het boeken van een dagtour naar Santorini kan je thuis al via internet doen. Ook is het mogelijk om deze dagtour via je reisorganisatie in het hotel te boeken.

Na wat rondlopen in onze verblijfplaats Gouves, komen wij er al snel achter dat je het vele malen voordeliger kan regelen via een lokaal reisbureautje. Alle toeristenplaatsen zitten vol met dit soort bureautjes, dus je hebt er zo een paar gevonden. Even bij meerdere plekken informatie en prijzen opvragen en dan kijken welke je het beste lijkt.

Wij kopen twee tickets voor een georganiseerde dagtour voor 115 euro per persoon (prijspeil 2018) met de snelle boot, onze dochter (3 jaar) is gratis. We worden ‘s morgens om 7.50 uur opgehaald bij ons hotel en ‘s avonds om 20 uur worden we weer bij het hotel afgezet. Mooie tijden voor een dag weg met kind vinden wij.

Dagprogramma op Santorini

Het programma voor onze dag op Santorini is als volgt:

 • Busreis naar de boot in Heraklion
 • Boottocht van Kreta naar Santorini
 • Overstap naar een bus op Santorini
 • Bezoek aan het dorp Oia
 • Het dorp Fira bekijken
 • Bezoek aan een zwart strand
 • Boottocht terug naar Heraklion
 • Busreis terug naar ons hotel

Met de snelboot naar Santorini

De boottocht naar het eiland verloopt soepel. We zitten op een nette boot vergelijkbaar met de snelboten richting de Nederlandse Waddeneilanden. Op onze boottickets staat een andere naam in plaats van onze namen en de stoelnummers zijn niet naast elkaar. Als we op de boot aankomen is dit echter geen probleem en we zoeken een paar stoelen naast elkaar uit.

Onze dochter vermaakt zich uitstekend op de boot, door de ramen is de zee te zien en er is genoeg ruimte op de boot om rond te lopen. Op de terugreis zoeken zelfs alle kindjes elkaar op en rennen ze met z’n allen over de boot heen en weer.

Met de snelboot in 2 uur op Santorini.
Met de snelboot in 2 uur op Santorini.

Oia, het dorpje met de witte huisjes met blauwe daken

De bekende foto’s van de witte huisjes met blauwe koepeltjes zijn genomen in het dorpje Oia. Dit is de plek die we graag willen zien en is ook het hoogtepunt van deze dagtour. De bus wordt bovenin het dorp geparkeerd en na een klein stukje lopen komen we aan in het mooiste stuk van dit pittoreske dorpje.

Omdat we niet teveel spullen mee wilden nemen naar het eiland Santorini hebben we de buggy in het hotel gelaten. Voor een bezoek aan Oia is een buggy niet aan te raden. Je moet aardig wat trappetjes oplopen en het is erg druk in de smalle straatjes. Wel is een draagzak handig voor kleine kinderen, deze hebben wij echter thuis gelaten.

Dit betekent dat we onze dochter veel moeten tillen, we willen namelijk snel veel zien. Onze dochter vindt dit geen probleem, met een washandje veegt ze het zweet van het hoofd van mijn man Arjen.

Het is een hele belevenis om alle kleine straatjes te verkennen in dit mooie dorpje. We hebben 1,5 uur de tijd gekregen van onze reisleiding. In deze tijd willen we zoveel mogelijk zien en in ons opnemen. Ons is verteld dat je in de zijstraatjes de mooiste uitzichtpunten hebt, in rap tempo gaan we dan ook van straatje naar straatje door de toeristenmassa. We komen op prachtige uitzichtpunten en zien mooie authentieke huisjes en molentjes.

Net op tijd zijn we weer terug in de bus, we zijn de laatsten en de bus vertrekt meteen. Heel mooi om dit dorpje te bekijken, maar jammer dat we niet meer tijd hebben.

Mooie uitzichten.
Mooie uitzichten.
Prachtig blauwe zee.
Prachtig blauwe zee.
Authentieke molen.
Authentieke molen.
Blauwe koepeltjes.
Blauwe koepeltjes.
Wit, wit en nog eens wit.
Wit, wit en nog eens wit.
Toeristenmassa...
Toeristenmassa…
Trappetjes blijven leuk.
Trappetjes blijven leuk.

Fira, de hoofdstad van Santorini

We vervolgen onze weg naar Fira, de hoofdstad van Santorini. Hier krijgen we ook weer 1,5 uur om rond te wandelen. Snel kopen we ergens een smoothie en een ijsje en lopen we langs de mooie kliffen. We hebben vanaf hier mooi uitzicht op de vulkaan en de zee.

In dit dorpje doen we het wat rustiger aan, we slenteren wat door de straten met winkeltjes en kijken uit over de zee. Dit keer zijn we ruim binnen de tijd terug bij de bus en hoeven we minder te haasten. We hadden liever wat meer tijd in Oia gehad.

Fira.
Fira.
Mooi uitzicht over de vulkaan en de zee.
Mooi uitzicht over de vulkaan en de zee.

Zwarte stranden op Santorini

We sluiten de dag af op een zwart strand, zoals deze overal op Santorini te vinden zijn. Er is de mogelijkheid wat te drinken bij een restaurant, te liggen op strandbedjes of te zwemmen in de zee. Wij kiezen voor het laatste. Strand en golven doen het altijd goed bij onze dochter.

Na een uurtje gaan we weer naar de bus om de reis terug naar Kreta af te leggen.

Dagtour naar Santorini met kinderen: voor- en nadelen

Als je meer tijd hebt en het geld ervoor over hebt, probeer dan in ieder geval één overnachting te doen op Santorini. Je hebt dan meer tijd om het eiland te verkennen. Daarnaast zijn er aan het eind van de middag en begin van de morgen veel minder toeristen op het eiland. Ook is het dan wellicht makkelijker om zelf je vervoer te regelen, zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet wilt zien.

Een vakantie naar Santorini met kinderen is onder andere te boeken via Tui.nl. Wil je één nachtje op Santorini blijven? Boek dan makkelijk een hotel via Booking.com. Een huurauto via Sunny Cars is te huren vanaf de luchthaven en vanaf de haven.

Toch maar één dag de tijd in Santorini met kinderen? Dan zijn dit de voor- en nadelen van een georganiseerde tour.

Voordelen georganiseerde dagtour:

 • In een dag zie je alle mooie en bekende plekken van het eiland
 • Het vervoer gaat makkelijk
 • Luxe bus en boot
 • Duidelijke uitleg van reisleiding

Nadelen georganiseerde dagtour:

 • Tijdens tourtijden heel veel toeristen
 • Beperkte tijd en strak schema
 • Je kan niet zelf bepalen wat je wilt zien

Ben jij al eens naar Santorini met kinderen geweest? Hoe vond je het?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een vakantie in Griekenland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Bewaar op Pinterest!

Tips voor een bezoek aan Santorini met kinderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.