Op vakantie naar Rhodos met kinderen? Lees eerst onze tips!

Rhodos, een van de Griekse eilanden, is een populaire vakantiebestemming voor zonaanbidders. Veel vakantiegangers blijven aan het zwembad of op het strand rond een van de vele hotels hangen. Maar een vakantie op Rhodos met kinderen heeft veel meer te bieden. Blogger Iris verkent dit veelzijdige eiland met haar gezin.

Op vakantie naar Rhodos met kinderen

Wanneer we op de aankomstdag met de shuttlebus naar ons hotel rijden, vangen we een glimp op van de omgeving. We zien rotsachtige bergtoppen, overal olijfboomgaarden en witte huizen. Lange lanen omzoomd door hoge, oude eucalyptusbomen. En natuurlijk overal prachtige baaien met turquoise water. Dit ziet er veelbelovend uit.

Terwijl de meeste vakantiegangers neerploffen op de strandstoelen, staan wij bij de autohuur. Hoppa, een auto geregeld voor de rest van de week. Natuurlijk mogen de kids eerst lekker zwemmen, maar als we op de voorspellingen zien dat het weer voor de komende dagen minder is, zijn we blij met onze beslissing om een auto te huren. We kunnen Rhodos gaan verkennen!

Tip: huur een auto bij Sunny Cars, dan is alles rondom verzekeringen echt goed geregeld. Uit ervaring weten we dat hun service top is.

Ons vakantie naar Rhodos met kinderen boekten we bij touroperator Tui, zij hebben een uitgebreid aanbod van goede hotels op dit Griekse eiland.

We zien tijdens onze vakantie op Rhodos met kinderen overal prachtige baaien met helderblauwe water
We zien tijdens onze vakantie op Rhodos met kinderen overal prachtige baaien met helderblauwe water

Het witte stadje Lindos

Ons eerste uitstapje tijdens onze vakantie op Rhodos met kinderen wordt het witte stadje Lindos. Onderweg doemt ver onder ons de stad al op: een verzameling witte huizen aan een baai met daarboven de ruïnes van een kasteel op de bergtop. We parkeren bovenaan een heuvel op de grote parkeerplaats en lopen naar beneden tot de eerste huizen.

Lindos is een toeristische plaats, maar wel authentiek en zeker leuk om doorheen te lopen en de vele stegen te verkennen. Lindos is geschikt bij minder weer, want veel is grotendeels overdekt met overkappingen en groen.

De straten zijn smal en vaak begroeid met druivenranken en bloemen. In de meeste huizen zijn toeristische winkels gevestigd met allerlei koopwaar, variërend van souvenirs tot zelfgemaakte olijfolie en honing. Ook zien we wat ateliers van kunstenaars. Het ontbreekt zeker niet aan restaurants, vaak in kleine, oude panden met wat tafels en stoelen op het dak.

Onze kids vermaken zich met de vele katten die door de straten lopen. Ze worden goed verzorgd, bij veel winkels en restaurants staan er eet- en drinkbakjes. “Ze zijn echt heel lief”, zegt T. (9) als hij met zes katten om zich heen zit en van alle kanten kopjes krijgt.

Het witte stadje Lindos is al van veraf te zien
Het witte stadje Lindos is al van veraf te zien
De gezellige straatjes van Lindos zijn ook geschikt met minder goed weer
De gezellige straten van Lindos zijn geschikt met minder goed weer
Het stadje is grotendeels overdekt met groen
De stad is grotendeels overdekt met overkappingen en groen
Het hele stadje Lindos bestaat uit witte huisjes
Het hele stadje Lindos bestaat uit witte huizen

De Acropolis van Lindos

Boven de witte huizen op de berg staat een grote ruïne van een kasteel, de Acropolis, waar vrij veel van bewaard is. Wij wandelen via de buitenkant van Lindos omhoog. Een mooie wandeling met uitzicht over de baai. De weg naar boven is niet zwaar, maar door de vele ongelijke stenen minder geschikt om te lopen met een buggy. Op de top van de berg komen we bij de ingang van het kasteel. Om binnen te komen is een kaartje nodig van 12 euro per persoon. Kinderen tot 18 zijn gratis.

Omdat wij vrij laat aankomen, kiezen we er voor om alleen langs de buitenkant te wandelen. Vanaf de muren hebben we al prachtige uitzichten. We wandelen terug via het andere pad, dat boven het stadje ligt. Zo komen we midden tussen de witte huizen terecht.

De weg naar de Acropolis is eventueel af te leggen op de rug van een van de vele ezels. “Maar dat gaan wij niet doen hoor, vind ik zielig”, zegt B. (11) wanneer hij een flinke toerist op de rug van een kleine ezel ziet. We lopen ongeveer twee uur door de gezellige straten.

Onderweg naar de Acropolis zien we prachtige uitzichten
Onderweg naar de Acropolis zien we prachtige uitzichten
De ene baai is nog feller blauw dan de andere
De ene baai is nog feller blauw dan de andere
De kinderen vermaken zich met alle lieve katjes die we tegenkomen
De kinderen vermaken zich met alle lieve katten die we tegenkomen
De wandeling naar de top waar het kasteel staat bestaat uit ongelijke keien
De wandeling naar de top waar het kasteel staat bestaat uit ongelijke keien
We hebben de Acropolis bereikt!
We hebben de Acropolis bereikt!
Op de terugweg hebben we een mooi uitzicht over Lindos
Op de terugweg hebben we een mooi uitzicht over Lindos

Het St. Nikolaas-fort in Rhodos-stad

Rhodos-stad (ook wel Rodos genoemd) ligt in het noordelijkste topje van het eiland. De binnenstad is omringd door een stadsmuur uit de 7e eeuw. Een aantal eeuwen daarna werd daar een fort aan toegevoegd, het St. Nikolaas-fort. De binnenstad zelf bestaat uit vooral middeleeuwse huizen en winkels en kronkelige, smalle straten. Alles is goed bewaard gebleven. Het is niet gek dat de hele binnenstad opgenomen is op de lijst van het Werelderfgoed van UNESCO.

Wij wandelen vanaf de haven, waar de beroemde Kolossus ooit schijnt te hebben gestaan, naar een van de vele poorten die de stad in leiden. Als we door de poort binnenlopen, zien we een open hek met daarachter een wandelpad. Dat is een pad dat door de vroegere vestinggracht loopt. “Kunnen we daar gaan lopen?”, vraagt B. enthousiast. Hij ziet om de hoek een kanon staan met veel kanonskogels er omheen. Daar wil hij graag een foto van maken. Zijn broertje wil vooral op alle kanonnen zitten.

We lopen een flink stuk door de gracht. De muren, torens en kantelen torenen boven ons uit. Wat een indrukwekkend gezicht! Tussen en boven de muren groeien bomen en struiken met veel bloemen. E. (13) maakte de ene na de andere foto op haar mobieltje. De jongens ontdekken allemaal donkere gangen onder het fort waar je zo in kan lopen. Met een zaklamp verkent B. een stukje van de kerkers. “Het is best een beetje spannend daar binnen”, zegt hij terwijl hij snel weer naar buiten komt.

Wow, wat een hoop kanonnen en kogels!
Wow, wat een hoop kanonnen en kogels!
Tim wil graag bij alle kanonnen op de foto
T. wil graag bij alle kanonnen op de foto
We wandelen door een groot deel van de slotgracht
We wandelen door een groot deel van de vestinggracht
Overal rondom de muren groeien bomen, struiken en bloemen
Overal rondom de muren groeien bomen, struiken en bloemen
Wat is er veel bewaard gebleven!
Wat is er veel bewaard gebleven!

De middeleeuwse binnenstad van Rhodos-stad

Wanneer we een stuk gelopen hebben, vinden we het tijd om de stad in te gaan. Via een smalle wenteltrap komen we op binnenmuur terecht tussen de kantelen. We duiken een poort in en staan dan opeens middenin de levendige straatjes van de middeleeuwse binnenstad. Het ziet er sfeervol uit. We zien de Ridderstraat met wapenschilden, het Paleis van de Grootmeesters en verschillende poorten, oude muren en torens.

Er zijn veel restaurants in de binnenstad. Wij eten wat bij een van de tentjes en lopen via de kronkelstraten terug naar de haven, waar de huurauto geparkeerd staat. De binnenstad is namelijk grotendeels autovrij.

Meer tips voor Rhodos-Stad vind je op het blog van Denise. Zij verbleef met haar kinderen een week in Rhodos-Stad.

Tijdens een vakantie in Rhodos met kinderen is de oude hoofdstad een aanrader
Tijdens een vakantie in Rhodos met kinderen is de oude hoofdstad een aanrader
De middeleeuwse binnenstad is bijzonder om doorheen te lopen
De middeleeuwse binnenstad is bijzonder om doorheen te lopen