Canarische Eilanden met kinderen: welk eiland kies je voor een zonvakantie?

Zin in een zonvakantie? Blogger Iris bezocht al meerdere Canarische Eilanden met kinderen en kan precies vertellen wat de voor- en nadelen zijn van elk eiland. Dus niet meer eindeloos wikken en wegen welk Canarisch Eiland je gaat kiezen, alleen even dit blog lezen.

Canarische Eilanden met kinderen: welk eiland kies je voor een zonvakantie?

De Canarische Eilanden zijn een enorm populaire reisbestemming bij Nederlanders. Het is er immers bijna altijd lekker warm, het is niet al te ver vliegen en er zijn veel goede accommodaties. De eilandengroep bestaat uit zeven eilanden: Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en de minder bekende La Palma, La Gomera en El Hierro. Ze liggen bij de westkust van Marokko en horen bij Spanje. Het lijkt een klein gebied, maar de eilanden zijn onderling erg verschillend.  Maar welk van de Canarische Eilanden past het beste bij jouw gezin? Waar is het weer het beste in de winter? Waar zijn de meest geschikte bezienswaardigheden? Kortom: voor welk eiland kun je het beste kiezen?

Overzicht van de Canarische Eilanden.
Overzicht van de Canarische Eilanden.

Het weer

Alle Canarische Eilanden hebben een heerlijk klimaat. Maar op welk eiland is het nou het warmst in de winter? Het eiland waar de zon de meeste uren schijnt, is Fuerteventura. Op dat eiland en op Lanzarote regent het ook het minst. Op beide eilanden staat echter wel vaak een flinke wind vanaf het vaste land van Afrika. Goede tweede zijn Gran Canaria en Tenerife. Op Tenerife is het in het zuiden wel vaak zonniger dan in het noorden. Dat komt goed uit, want daar zijn ook de meeste badplaatsen. Op La Palma en La Gomera is er in de winter iets meer kans op regen. Deze eilanden zijn dan ook groener dan de andere Canarische Eilanden.

Tenerife met kinderen

Ben jij een veelzijdige vakantieganger, die naast lekker op het strand liggen ook houdt van de natuur in trekken en op zijn tijd een leuke attractie voor de kinderen? Jij bent op Tenerife aan het goede adres!

Tenerife is het grootste eiland. De enorme vulkaan de Teide overheerst het hele landschap met zijn meestal witte piek. De vulkaan scheidt het eiland in twee delen: in het zuiden is het droog en warm. De meeste zonaanbidders gaan dan ook die kant op. Er zijn heerlijke zandstranden, vaak dankzij geïmporteerd Sahara-zand lekker zacht en speelbaar voor kindervoetjes. De zee is wel vrij woest. Buiten de hotels strekken lange, gezellige boulevards zich uit met talloze winkeltjes. Op Tenerife kun je dus prima terecht voor een relaxte strandvakantie.

Wil je meer dan zonnebaden, dan is Tenerife ook geschikt om te kiezen. Het noorden van het eiland is veel groener en rondom de Teide vind je het vulkanische nationale park, waar je prachtig kunt wandelen. Ook voor kinderen is Tenerife een fijne reisbestemming. Er is veel te doen voor ze. Er zijn verschillende waterparken en wat dacht je van een tocht met een echte piratenboot?

Collega-blogger Judith van Worldwife heeft trouwens goede tips voor actieve bezigheden op Tenerife en Yvonne heeft een mooi lijstje met wat je echt moet zien op Tenerife.

Teide op Tenerife.
Teide op Tenerife.
Strand op Tenerife.
Strand op Tenerife.
Hotels op Tenerife.
Hotels op Tenerife.

Gran Canaria met kinderen

Gezellig kletsen met andere vakantiegangers, beetje winkelen en heerlijk op het strand liggen, maar af en toe wel een leuk uitstapje? Gran Canaria is voor jou heel geschikt!

Gran Canaria is een erg populair eiland voor toeristen en dat merk je. Als je door de bekendste badplaatsen rijdt, zie je hotel na hotel aan je voorbijtrekken. De echte Spaanse sfeer die op Tenerife nog wel heerst, mis je hier. De vele appartementen zitten het hele jaar vol met vakantiegangers. Vind je het niet erg om in de drukte te zitten, dan is het warme zuiden van het eiland een prima vakantieplek met prachtige brede stranden.

Het feit dat Gran Cararia zo toeristisch is, heeft er wel voor gezorgd dat er veel te doen is voor kinderen. Er zijn namelijk talloze waterparken, pretparkjes en dierenparkjes. Een aanrader is La Cueva Pintada, een soort archeologiepark waar je kunt leren over de Guanches, de oorspronkelijke eilandbewoners. 

Wil je de drukte op kunnen zoeken, maar er niet middenin verblijven, zijn er meer naar het westen en noorden nog de oorspronkelijke, gezellige vissersplaatsjes. Nadeel is dan wel dat een huurauto een must is. Wandelen kan ook goed op Gran Canaria, het binnenland met de vulkaangroep Pico de las Nieves is erg mooi. Kortom: Een gevarieerd eiland, maar wel drukker.

Lees ook de tips van collega-blogger Gezinopreis over Gran Canaria met kinderen.

Hotels op Gran Canaria.
Hotels op Gran Canaria.
Gran Canaria heeft ook meer stedelijke gebieden.
Gran Canaria heeft ook meer stedelijke gebieden.

Fuerteventura met kinderen

Even geen zin in uitstapjes en drukte, maar gewoon even heerlijk zwemmen in de zee, een beetje surfen of juist lekker niks doen op het strand? Fuerteventura is the place to be voor jou!

Door veel mensen wordt Fuerteventura beschreven als ‘een grote zandbak’. Dat klopt eigenlijk ook wel, want behalve stranden en zand is er qua natuur niet veel variatie. Toch kun je je hier voor een weekje vakantie prima vermaken. Fuerteventura is dunbevolkt en er is ook nog geen echt massatoerisme aanwezig. Het is vooral een vakantiebestemming voor rustzoekers, zonnebaders en watersporters. De zandstranden zijn prachtig en je kunt er leuke boottochtjes maken. Misschien kom je zelfs dolfijnen tegen! Er staat wel bijna altijd een flinke wind, wat het eiland tot surfparadijs maakt.

En wat dacht je van bovenop een kameel door het zand stappen? Grotere kinderen en avonturiers vinden het vast spannend om op een quad door de woestijn te racen. Uiteraard vind je ook hier een waterpark, Baku Aquapark.

Er zijn niet veel plaatsjes, maar de plaatsjes die er zijn, zijn nog wel gezellig en authentiek. De havenstad Corralejo heeft bijvoorbeeld een gezellige boulevard om over te flaneren.

Lanzarote met kinderen

Hou je van groen, planten en bomen, dan kun je beter niet voor Lanzarote kiezen. Maar hou je wel van ruige landschappen en gezellige dorpjes, dan is dit een heel geschikte vakantiebestemming.

Lanzarote is het ultieme vulkaaneiland. De natuur van Lanzarote is ruig, kaal, onherbergzaam. Het lijkt alsof je zo in een maanlandschap stapt. Dat is gelijk de charme van het eiland. Het is zo anders en bijzonder, dat Unesco het gehele eiland op de werelderfgoedlijst plaatste. Hoogtepunt vinden wij een bezoek aan het vulkanische nationale park Timanfaya. Je bent verplicht om met een parkbus mee te gaan, maar dit is erg spectaculair. Je rijdt zo tussen alle zwarte afgronden en pieken door en ziet geisertjes uitbarsten. Ook een tochtje op een kameel is mogelijk, of kijken hoe er een eitje op het hete gesteente wordt gebakken.

Lanzarote doet bewust niet mee aan het massatoerisme en is daardoor authentiek gebleven. Dat merk je als je door de gezellige witte straatjes zwerft en tapas proeft bij een van de echte Spaanse restaurantjes. Er zijn wel mooie hotels te vinden, maar niet van die megacomplexen zoals op sommige van de andere eilanden. Het eiland is wel erg kindvriendelijk, met brede zandstranden, diverse (kleine) waterparken en een dierenparkje. Maar het leukste vinden wij om een auto te huren en langs de verschillende bijzondere natuurlijke bezienswaardigheden te rijden. Wij gingen bijvoorbeeld naar Jameos del Agua, een grottenstelsel met knalblauw water waar allemaal kleine witte krabbetjes zitten.

Collega-blogger Annemarie heeft ook tips voor een bezoek aan Lanzarote met kinderen.

Zwarte stranden op Lanzarote.
Zwarte stranden op Lanzarote.
Vulkanen op Lanzarote.
Vulkanen op Lanzarote.

La Palma met kinderen

Alleen bakken op het strand is niet voor jou. Je houdt van wandelingen, klimmen, groen en flinke bergen. En dan uitrusten op een Spaans terrasje tussen de locals. Klopt deze beschrijving bij jou? Dan is La Palma jouw eiland!

La Palma is het groenste eiland. De veelzijdige natuur en prachtige landschappen maken het eiland vooral geschikt voor wandelaars. Je loopt de ene minuut door een vulkaanlandschap, klautert door een jungle, om het volgende moment midden tussen de bananenplantages een banaantje te eten. Het eiland is niet erg toeristisch, dus de oorspronkelijke sfeer is goed bewaard gebleven. Dat merk je, als je door de gezellige oude straatjes van Santa Cruz slentert, de hoofdstad. Wij maakten er een traditionele parade mee, erg leuk!

Wil je naast het wandelen ook lekker naar het strand? Ook dat kan op La Palma, want er zijn wel wat fijne strandjes, vooral in de omgeving van de hoofdstad. Let wel op dat er hier geen wit, fijn zand opgespoten is en de stranden alleen bestaan uit vulkanisch kiezelzand. Sandaaltjes of waterschoentjes zijn dus een must. Echte recreatieparken of dierentuinen zijn er niet, maar de inwoners en de restaurantjes zijn wel heel kindvriendelijk.

Wandelen op La Palma.
Wandelen op La Palma.
Santa Cruz.
Santa Cruz.
Uitzicht vanaf La Palma.
Uitzicht vanaf La Palma.
Prachtige authentieke dorpjes op La Palma.
Prachtige authentieke dorpjes op La Palma.

La Gomera met kinderen en El Hierro met kinderen

Wil je echt een avontuurlijke vakantie, ver buiten de bekende plaatsen en waar echt nog bijna geen toerisme te vinden is? Dan zijn de kleine eilandjes La Gomera of El Hierro een goede keuze.

De natuur op vooral la Gomera is prachtig en ongerept, met ook enkele mooie strandjes (wel van lavasteen). Er zijn enkele kleinschalige hotels op de eilanden, met weinig faciliteiten. Speciale kinderattracties of parken zijn er niet, maar de ongereptheid maakt van deze eilanden een bijzondere vakantiebestemming. Vanaf de grotere eilanden worden diverse boottochtjes aangeboden naar La Gomera en ook enkele naar El Hierro. Leuk om als dagtrip te doen, of een meerdaags reisje tijdens je vakantie op de andere eilanden.

Wat is leuker, Gran Canaria of Tenerife?

Veel mensen twijfelen tussen Gran Canaria en Tenerife, de twee meest bekende eilanden. Een logische vraag, want de meeste reizen worden aangeboden naar deze twee eilanden. Beiden eilanden hebben een heerlijk klimaat, zijn mooi, hebben mooie stranden en er is veel te doen voor kinderen. Als je het ene eiland fijn vindt, vind je vast het andere eiland ook een prettige bestemming. Maar wat is nou het grootste verschil? Op Tenerife proef je nog iets meer de oorspronkelijke sfeer. Omdat de badplaatsen zich vooral in het zonnigste en droogste zuiden bevinden, is de rest van het eiland nog wat meer ongerept gebleven. Dus vind je het leuk om af en toe de badplaatsen te verlaten en door gezellige, nog niet zo toeristische dorpjes te slenteren? Dan is Tenerife een goede keuze! Maar ook op Gran Canaria vind je leuke plaatsen. Je moet er wel iets verder voor reizen. Hoofdstad Las Palmas is bijvoorbeeld een mooie stad met veel cultuur. Groot kenmerk van concurrent Tenerife is natuurlijk die prachtige, boven het landschap uittorende vulkaan de Teide.

Mooiste stranden van de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden zijn vulkanische eilanden. Dat betekent dat de meeste stranden bestaan uit vulkaanzand. Dat is niet het fijne zandbakzand dat wij gewend zijn. Een tip voor peuters en dreumesen is, om vooral waterschoenen aan te doen. Het zwarte zand bestaat namelijk vooral uit kleine, scherpe steentjes. Toch zijn er op de Canarische Eilanden ook wat witte stranden te vinden. Die zijn vaak opgespoten, maar wel prettig voor met name kleine kinderen. Deze stranden zijn aanraders:

Fuertevenura is de grote uitzondering qua stranden op de Canarische Eilanden. Op dit eiland vind je vooral brede, eindeloze stranden. Door de stevige wind die er vaak waait, ligt hier witzand uit de sahara. De badplaats Corralejo op Fuerteventura wordt omringt door prachtige, brede en witte zandstranden zo ver je kunt kijken. Verderop op Fuerteventura vind je Playa Barca, ook een wit zandstrand. Hier staat wel vaak een stevige wind, want dit strand heel geschikt maakt voor watersporters, maar minder voor families met (kleine) kinderen. Castillo de Fustes heeft een strand dat meer geschikt voor kleintjes. Er is hier weinig golfslag en het water wordt langzaam dieper.

Op Tenerife zijn bijna alle stranden vulkanisch. Enkele van de grote hotels hebben wel wat opgespoten gedeeltes met witzand. Wil je liever een natuurlijk strandje? Op het strand Teresitas ligt poederglad saharazand. Met zijn palmbomen en blauwe water is dit strand weggelopen uit de reisfolders. Teresitas wordt het mooiste strand van Tenerife genoemd. Het kan hier wel druk zijn in het hoogseizoen. Op Tenerife ligt ook het prachtige Playa del Duque. Rondom dit strand liggen de luxe, meer exclusieve hotels.

De zandduinen van Maspalomas op Gran Canaria zijn beroemd. Wanneer je hier rondloopt, waan je je middenin de sahara, met wit zand zover je kunt kijken. Dichter naar de zee liggen hier de grote hotelketens. Het kan hier dan ook behoorlijk druk worden. Een beroemd wit zandstrand op Gran Canaria is Las Canteras. Dit strand ligt bij de stad Las Palmas en is meerdere keren verkozen tot beste strand van de Canarische Eilanden. Door de (natuurlijke) dam worden de golven gebroken, waardoor het strand ook veilig is voor kinderen.

Op het ultra-vulkanische eilanden Lanzarote zou je geen wit zandstrand verwachten. Behalve misschien wat kleine opgespoten stukjes bij de grote hotels. Toch is er een beauty van een wit strand te vinden: Playa de Papagayo. Dit strandje, in het oosten van de badplaats Playa Blanca, wordt omringt door donkere vulkanische rotsen, wat een erg mooi gezicht is.

Kindvriendelijke hotels

De Canarische Eilandengroep is een populaire bestemming voor gezinnen met kinderen. Het goede klimaat, de mooie stranden en de leuke waterparken trekken ieder jaar weer veel families. Maar ook de kindvriendelijke hotels zijn aantrekkelijk. Er zijn inmiddels vele kindvriendelijke accomodaties te vinden, van kleinschalige appartementen tot giga bungalowparken en luxe all-inclusive hotels. De vele faciliteiten maken ze ook erg geschikt om met een baby naar toe te gaan. Enkele aanraders:

In het luxe segment is Princesa Yaiza op Lanzarote een echte aanrader met kleine kinderen. Het hotel is echt gebouwd voor families met kleine kinderen. Het hotel heeft prachtige familiekamers met een aparte slaapkamer voor de kinderen en zelfs een playstation op de kamer. Het hotel is ook geschikt voor gezinnen met drie kinderen, want er zijn drie bedden in de kinderkamer en eventueel mooie babybedjes. Er is veel eten dat speciaal op kinderwensen is aangepast, een mooi strand voor de deur en er zijn drie zwembaden. Maar helemaal de topper voor kinderen is Kikoland. Dit is geen kidsclub meer, maar een enorme speeltuin met alles er op en er aan. Het complex is wel groot en massaal, dus daar moet je van houden. Al heb je door het enorme terrein niet het idee dat het heel druk is.
Voor de grotere kinderen is op Lanzarote Club Playa Blanca populair. Dit hotel ligt naast een populair waterpark waar je (tegen betaling) gebruik van mag maken. Bij het hotel is er verder dagelijks kinderanimatie.

Op Fuerteventura is Oasis Dunas een bekende naam en populair bij Nederlanders. Dit appartementencomplex beschikt over diverse speeltuinen en een echte game-area voor de grotere kids. Naast het complex zorgt het Acua waterpark voor nog meer spetterplezier.
Een bekende naam op Tenerife is Parque Santiago III, een groot resort met veel  vermaak voor kinderen. Voor de echte waterratten is het Siam waterpark onbeperkt bij te boeken.
Verder zijn er diverse hotels op de eilanden van het eigen keten van RUI. RUI doet bij de meeste hotels veel aan animatie voor de kinderen, regelmatig ook in het Nederlands. Bij de meeste RUI-hotels zijn er ook uitgebreide zwembaden. De hotels hebben allemaal goede recensies op Zoover. Ook Iberostar heeft diverse hotels op de eilanden die goed bekend staan. De meesten hebben ook speciale kinderanimatie en kinderzwembaden.

Hou je niet zo van de drukte en het massale? Dan is het misschien leuk om een huisje te huren op een van de eilanden. Er zijn verschillende casita’s en finca’s te huur op de Canarische Eilanden. Nadeel is dan wel, dat het vaak handig is om een auto te huren. Het openbaar vervoer op de eilanden is over het algemeen niet heel regelmatig en uitgebreid.

Ben jij al eens op de Canarische Eilanden met kinderen geweest? Wat is jouw favoriete eiland?

Speciale dank voor de vader van Iris. Hij heeft geholpen met de eilanden waar Iris niet is geweest en ons van prachtige foto’s voorzien. Dank je wel!

Meer lezen

Op zoek naar meer bestemmingen waar je van strand en natuur kan genieten? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelLandal Hochwald in de voorjaarsvakantie
Volgend artikelBerlijn: de glazen koepel van de Reichstag beklimmen met kinderen
Iris is gek op reizen, nieuwe plekjes ontdekken en leuke uitjes ondernemen. Samen met Ronald heeft zij drie kinderen (2005, 2007, 2009). Voor vakanties stelt ze het liefst eigen rondreizen samen, die ze daarna met haar gezin uitvoert. Haar ideale vakantie is een mix van cultuur, natuur, af en toe een pretpark of dierentuin en bruisende steden. Ze vindt het een leuke uitdaging om onderweg kindvriendelijke restaurants te verkennen. Iris is blogger bij KidsErOpUit én redacteur Steden.

2 REACTIES

  1. Ik ben afgelopen herfst in Gran Canaria geweest en ik moet zeggen dat het een van de beste vakanties is geweest die ik tot nu toe gehad heb. Een ervaring die je niet mag overslaan in je leven wat mij betreft!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.