Kreta met kinderen, genieten van strand, cultuur en natuur

Kreta met kinderen is misschien niet de eerste combinatie waar je aan denkt. Vaak wordt gedacht aan feestende jongeren in Chersonissos, maar het eiland heeft ook voor gezinnen veel te bieden. Irma deelt haar hoogtepunten van een vakantie op Kreta met kinderen.

Vliegen naar Kreta met kinderen

Als je gaat vliegen met een kind is het wat ons betreft het meest ideaal om te vliegen vanaf of dichtbij je eigen woonplaats. In ons geval is dat Groningen. Vanaf Groningen is de keuze qua bestemmingen wel redelijk beperkt. Een aantal bestemmingen hebben we al gehad, maar dit keer wordt het Kreta. De meeste vluchten richting Kreta vliegen op de hoofdstad Heraklion, zo ook onze vlucht.

Vliegen met kinderen is altijd weer een avontuur, we proberen leuke dingen te verzinnen om onze 3-jarige dochter bezig te houden. Het gangpad is aanlokkelijk, maar elke keer de stewardess in de weg lopen is niet heel handig. We kopen een kleinigheidje wat ze in de lucht uit mag pakken en zorgen ervoor dat we veel spelletjes, boekjes en filmpjes mee hebben.

Accommodatie op Kreta met kinderen: SunConnect Marina Beach

Wij kiezen voor het eerst in ons leven voor een all inclusive resort. Meestal trekken we tijdens onze vakanties van plek naar plek en eten we elke dag ergens anders of in ons appartement. Toch willen we eens uitproberen hoe een all inclusive resort ons bevalt.

Ons resort bevindt zich in de plaats Gouves, ongeveer 30 minuten van Heraklion. Een uitstekende uitvalsbasis om Noordoost-Kreta te ontdekken en daarnaast een dag richting Santorini te gaan.

Zwemmen bij SunConnect Marina Beach

Het gekozen resort is SunConnect Marina Beach, een mooi resort met drie zwembaden met elk een eigen thema:

  • Activiteiten zwembad met poolbar
  • Kinderzwembad met meerdere glijbanen
  • Standaard zwembad met een hoog en laag gedeelte.

Daarnaast ligt het resort aan het strand, inclusief strandbedjes.

Ontbijt, lunch en diner

Het eten is goed geregeld, elke dag een uitstekend verzorgd ontbijt, lunch en diner. Waarbij het diner elke avond een ander thema heeft, o.a. Grieks, Mexicaans en Aziatisch. Aan kinderen is ook gedacht, er ligt altijd wel iets op het buffet wat kinderen lekker vinden: pasta, vissticks, patat, pannenkoeken en allerlei soorten brood. Daarnaast zijn er kinderstoelen aanwezig in het restaurant.

Volop activiteiten en animatie op het resort

De hele dag door is er van alles te beleven op het resort. Er zijn meerdere activiteiten bij het zwembad, je kunt er verschillende sporten uitoefenen, minigolf en animatie voor de kinderen. Zo is er een kids club waar op verschillende momenten iets georganiseerd wordt en ‘s avonds een mini disco met Lollo en Bernie en een show. Bij het zwembad en de mini disco maakt onze dochter al snel contact met andere kinderen waar ze lekker mee kan spelen en dansen.

Elke avond dansen bij de kinderdisco, samen met Lollo, Bernie en Tarta.
Elke avond dansen bij de kinderdisco, samen met Lollo, Bernie en Tarta.

Als je wilt kan je de hele dag op het resort blijven en hoef je er niet af. Maar dat is niet hoe wij vakantie vieren, dus hebben wij dit keer gekozen voor een mengeling van beide. Welke kindvriendelijke bezienswaardigheden wij hebben bezocht lees je iets verderop.

Mocht je kiezen voor dit resort dan zijn er wat ons betreft twee nadelen. Het hele resort ziet er piekfijn uit maar de kamers vallen wat tegen, omdat ze niet heel sfeervol en wat verouderd zijn. Daarnaast ligt het resort op een vliegroute, hierdoor vliegen er overdag en ‘s avonds veel vliegtuigen over. In het begin van ons verblijf stoorden we ons hieraan, maar op een gegeven moment wen je eraan en valt het niet meer op.

Tip: Andere mogelijkheden om te overnachten op Kreta met kinderen zijn te vinden via Tui. Regelmatig zijn pakketreizen naar Kreta voordeliger dan het los boeken van een vlucht en hotel.

Auto huren op Kreta met kinderen

Het huren van een auto is redelijk voordelig op Kreta. In Gouves kan je vanaf 35 euro per dag al een kleine auto huren, inclusief all risk verzekering en gratis kinderstoel. Wij huren 3 dagen een iets grotere auto voor 112 euro.

De Grieken op Kreta rijden redelijk rustig, al is er altijd wel een idioot op de weg. Het enige wat ons opviel is dat de vluchtstrook ook gewoon mee doet als rijbaan en de strepen op de weg nemen ze ook niet zo nauw. Zo maken ze van een tweebaansweg een vierbaansweg.

Tip: Zorgeloos een auto huren kan via Sunny Cars. Dankzij de all inclusive formule kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan. Eventuele schades worden heel snel afgehandeld.

Kindvriendelijke bezienswaardigheden op Kreta

Kreta is een redelijk groot eiland dat je vanuit één uitvalsbasis lastig helemaal kan bekijken. De afstanden zijn groot en de wegen niet recht toe recht aan.

De door ons bezochte bezienswaardigheden op Kreta met kinderen bevinden zich rondom Gouves in het Noordoosten van Kreta. We gaan graag een keer terug om de andere kant van Kreta met kinderen te bezoeken, op de website van Griekenland Ontdekker vond ik hiervoor al veel handige vakantie informatie over Kreta. Of kijk eens bij collega-blogger Is het nog ver? voor bezienswaardigheden in het oosten van Kreta.

Gouves

Gouves is een bijzondere plaats. Op het ene moment lopen we gezellig tussen de toeristenwinkeltjes, restaurantjes en barretjes. En op het andere moment lopen we langs een kale vlakte met vervallen huizen. Langs de kust hebben we mooie uitzichten over zee.

In de winkeltjes in Gouves wordt van alles verkocht, van kleding en schoenen tot tassen en sieraden. Voor zowel ons zelf als onze dochter hebben we van alles aangeschaft. Daarnaast zijn er vele toeristenbureaus en autoverhuur bedrijven te vinden.

Wij huren drie dagen een auto in Gouves. Dag 1 gaan we met onze auto naar Spinalonga en Elounda, dag 2 rijden we naar de Kritsa kloof en Agios Nikolaos en dag 3 nemen we een kijkje bij Knossos.

Spinalonga

Het eiland Spinalonga heeft in de vorige eeuw meerdere functies gehad. Het eiland is onder andere bezet door de Turken, maar is het meest bekend als leprakolonie. Mensen met lepra werden in de eerste helft van de 20e eeuw naar dit eiland verbannen. Op het eiland staat een groot fort en er staan meerdere beschermingsmuren overeind. Daarnaast is er een ziekenhuis te vinden, een begraafplaats en meerdere overblijfselen van huizen.

Je kunt vanaf meerdere plaatsen op Kreta een boot nemen richting Spinalonga, namelijk vanaf Elounda, Agios Nikolaos en Plaka. Op aanraden van een lokale bewoonster hebben wij voor Plaka gekozen. De boottocht hier vandaan is het kortst en er zijn minder toeristen.

Het laatste stuk van onze route vanuit Gouves richting Plaka is erg mooi door de bergen. Vanaf het hoogste punt hebben we een prachtig uitzicht over het dorpje Plaka en het eiland Spinalonga.

We parkeren de auto, lopen een klein stukje door dit sfeervolle dorpje in piratenstijl en stappen dan op de boot. Kosten: 10 euro per volwassene voor de boot en 8 euro per volwassene voor het eiland Spinalonga, onze dochter van 3 jaar oud is gratis (prijspeil 2018).

Op de boot richting Spinalonga.
Op de boot richting Spinalonga.

Op het eiland Spinalonga kijkt onze dochter haar ogen uit, er is van alles te zien. Er staat een harde wind, die ons af en toe bijna van de smalle paden van de fortmuren afblaast. We lopen naar boven en beginnen bij de begraafplaats en de verschillende beschermingsmuren van het eiland.

Om het eiland heen gelopen komen we aan de andere kant uit bij de vervallen huisjes en het ziekenhuis. Dit vinden wij en onze dochter het mooiste stuk, samen gaan we op ontdekkingstocht door de huisjes. Als mijn man en dochter even vooruit lopen, verstoppen ze zich elke keer snel achter een muur en moet ik weer gaan zoeken. Alle verschillende trappetjes moeten op gelopen worden en ook de vestingpoort ziet er imposant uit. Daar moeten we dus even onder staan.

Na 2,5 uur zijn we uitgekeken en vertrekken we weer terug richting Plaka. Vanuit hier gaan we door naar Elounda waar je mooi schijnt te kunnen snorkelen.

Spinalonga vanaf het water.
Spinalonga vanaf het water.
Mooie fortmuren en uitzichten.
Mooie fortmuren en uitzichten.
Leuke wandeling rond het eiland.
Leuke wandeling rond het eiland.
Samen verstoppen en mama laten schrikken
Samen verstoppen en mama laten schrikken
Barakken uit de leprakolonie periode.
Barakken uit de leprakolonie periode.
Het fort op Spinalonga.
Het fort op Spinalonga.

Snorkelen bij Elounda op Kolokithia Beach

Na wat zoeken in de plaats Elounda komen we er al snel achter dat we voor het snorkelstrand niet in de plaats zelf moeten zijn, maar naar het nabij gelegen schiereiland moeten. Om bij het strand ‘Kolokithia Beach’ te komen kun je je auto parkeren voordat de weg onverhard wordt. Als je het aan durft dan kan je ook de onverharde weg nemen naar een wat verderop hoger gelegen plek waar je ook de auto kan parkeren. Wij kiezen voor het laatste. Eenmaal aangekomen op de plek waar we de auto parkeren, moeten we nog een aardig stuk naar beneden lopen.

Het dorpje Elounda.
Het dorpje Elounda.
Uitzicht op het strand 'Kolokithia Beach'.
Uitzicht op het strand ‘Kolokithia Beach’.

Onze dochter is inmiddels in slaap gevallen in de auto. Rustig verder slapend op de schouder, nemen we haar mee op de tocht naar beneden.

Vanaf bovenaf zien we twee strandjes liggen, we kiezen eerst voor het linker strand. Daar aangekomen zet mijn man snel het snorkelmasker op en duikt het water in om te zien hoe de onderwaterwereld eruit ziet. Ondertussen bouw ik zandkastelen met mijn dochter. Later wisselen we elkaar af.

Op internet hebben we gelezen dat hier naast visjes ook schildpadden en octopussen te zien zijn. Veel visjes zien we wel, al zijn ze niet zo mooi gekleurd als we gehoopt hadden. Schildpadden en octopussen komen we niet tegen. Voor het tweede, van bovenaf gezien rechter strand, geldt hetzelfde.

We hebben ons zeker vermaakt met snorkelen en zandkastelen bouwen, maar een echt hoogtepunt was het niet helaas.

Kritsa kloof met kinderen, alternatief voor de Samaria kloof

In de natuur genieten wij erg van een wandeling door een mooie kloof. Met een dochter die wat te zwaar begint te worden om tillen in een draag- of rugzak wordt het toch wat lastiger om langere afstanden af te leggen. Daarnaast heeft onze dochter niet altijd zin om zelf hele stukken te lopen. De bekende Samaria kloof op Kreta valt om deze reden af.

We gaan daarom op zoek naar een wandeling door een andere mooie kloof, niet te ver van onze verblijfplaats Gouves en een niet al te lange totale wandelafstand. De Kritsa kloof is hier perfect voor. Als je vanaf Agios Nikolaos aan komt rijden is de kloof net voordat je het dorp Kritsa in gaat aan de rechterkant. De auto parkeren we vlakbij de ingang.

De wandeling begint meteen goed met een steile afdaling naar de kloof, al vrij snel moeten we daarna klimmen en klauteren over allerlei rotsen. Normaal gesproken vraagt onze dochter al na een klein stukje of we haar kunnen tillen, maar dit keer niet. Ze vindt het veel te mooi om overal over heen te klauteren.

De Kritsa kloof is redelijk uitdagend met zelfs stukken waar we via een ladder of touw naar boven moet klimmen. Maar dit vindt onze dochter juist leuk en met haar drie jaar lukt het haar goed, af en toe met hulp. Na zo’n 2 á 3 kilometer komen we bij de eerste mogelijkheid om de Kritsa kloof te verlaten. Aan de rechterkant is een pad naar boven, de bosjes in. Boven langs de kloof lopen we terug naar de auto.

In totaal doen we ongeveer drie uur over onze wandeling door de Kritsa kloof, inclusief een aantal stops om wat te eten en te drinken. We genieten alle drie volop, dit is het hoogtepunt van onze vakantie op Kreta.

Tijdens een vakantie op Kreta met kinderen is de Kritsa kloof een goed alternatief voor de Samaria kloof.
Tijdens een vakantie op Kreta met kinderen is de Kritsa kloof een goed alternatief voor de Samaria kloof.
Ook met kleine kinderen is een wandeling in de Kritsa kloof goed te doen.
Ook met kleine kinderen is een wandeling in de Kritsa kloof goed te doen.
Wat een avontuur is deze wandeling.
Wat een avontuur is deze wandeling.

Agios Nikolaos

Na de intensieve wandeling in de Kritsa kloof valt onze dochter in slaap in de auto en rijden we richting Agios Nikolaos. Een mooi dorpje met een meertje in het midden dat wordt omringd door hoge rotswanden. Een betaalde parkeerplek is redelijk makkelijk gevonden.

We tillen onze dochter in de buggy en lopen een eindje door dit sfeervolle dorp. Bij het meertje Voulismeni blijven we een tijdje hangen en luisteren naar een accordeonist die vrolijke muziek speelt. Rondom het meertje zijn gezellige restaurantjes en winkeltjes te vinden. Veel tijd brengen we hier niet door, maar het is een mooie afsluiter van de dag. We eten een ijsje en gaan terug naar de auto en ons hotel.

Uitzicht over het meer Voulesmeni.
Uitzicht over het meer Voulesmeni.
Bootjes bij het meer Voulismeni.
Bootjes bij het meer Voulismeni.

Knossos

Vlakbij Heraklion vind je de overblijfselen van het paleis van Knossos. Bij een bezoek aan Knossos is de voornaamste tip: Kom op tijd! Wij doen dit niet. Bij aankomst zien we meteen al 50 tourbussen staan en een lange rij voor de kassa. Daarnaast is waarschijnlijk tip nr 2: neem een gids. Wij weten dit niet uit eigen ervaring, maar vinden het wel lastig om zonder gids een goed beeld te vormen over wat zich precies af heeft gespeeld in dit paleis.

Omdat wij het fijn vinden om zelf op ontdekking te gaan en onze dochter toch geen zin heeft om te luisteren naar de gids, nemen wij bijna nooit een gids. In dit geval wellicht een verkeerde beslissing. Het paleis is groot en de informatie voorziening langs te paden gebrekkig. We kopen een plattegrond bij de museumwinkel, maar ook dit voegt weinig toe.

Het is wel leuk om door de overblijfselen van het oude paleis te struinen, er zijn verschillende gerenoveerde stukken maar ook oud potten en mooie muurschilderingen. We brengen hier ongeveer twee uur door.

Kosten: 15 euro persoon en onze dochter is gratis (prijspeil 2018).

Overblijfselen van een woning in Knossos.
Overblijfselen van een woning in Knossos.
Oude potten.
Oude potten.
Muurschilderingen in Knossos.