Survivalbaan in Hoenderloo: stoer en sportief tieneruitje

0
510
Samen met zijn vader klimt de jongste omhoog.

De survivalbaan in Hoenderloo ligt midden in de bossen op de Veluwe en is een openbaar toegankelijke survivalbaan. Ideaal dus als sportief uitje voor families met stoere tieners. Suzanne legde het parcours af en deelt haar ervaringen hier.

Helaas, helaas, net na het publiceren van dit blog horen we dat de survivalbaan wordt gesloten i.v.m. het opheffen van de Hoenderloo Groep. Wat ontzettend jammer!

Survivalbaan in Hoenderloo: sportief en uitdagend

Mijn twee sportieve tieners willen graag een keer iets stoers doen. Het liefste buiten, in het bos en iets met hindernissen, want ze houden van klimmen en klauteren. Maar de speelbossen zijn ze als tiener inmiddels ontgroeid.

Ik zoek op internet en vind al snel de survivalbaan in Hoenderloo. Een openbaar toegankelijk survivalparcours van 4 kilometer met 25 hindernissen. Als ik het mijn tieners vertel reageren ze enthousiast. Dat gaat hem worden!

Trailrun en hindernisparcours in één

We trekken onze sportkleding en hardloopschoenen aan en rijden met de auto naar Hoenderloo. Parkeren doen we bij hotel Buitenlust. Al snel zien we het eerste obstakel in het bos. Het blijkt dat dit de derde hindernis van het parcours is. De start van de survivalbaan Hoenderloo ligt iets terug. Voor ons maakt het niet zoveel uit. We doen een korte warming up en vol enthousiasme rennen mijn mannen naar de hindernis.

Duidelijke uitleg bij elke hindernis

Bij elke hindernis staat een bordje met een duidelijke uitleg wat de bedoeling is. Er staan twee niveaus uitgelegd, voor beginners en gevorderden. Ideaal en daardoor geschikt voor onervaren survivalaars zoals wij. Mijn man pakt het moeilijke en mijn tieners en ik het makkelijke niveau. De jongste is in no-time klaar met de eerste hindernis. Hij is super enthousiast en kan bijna niet wachten tot hij verder mag. 

We spreken af dat we op elkaar wachten en rennen dan gezamenlijk verder naar de volgende.

Survivalbaan Hoenderloo
Bij elke hindernis staat een duidelijke uitleg met instructies op twee niveau’s
Survivalbaan Hoenderloo
Eén van de eerste hindernissen die we nemen.

De hoogte is soms wel lastig

Een aantal hindernissen is vooral geschikt voor volwassenen of tieners langer dan 1.60 meter. Hier helpen we de jongens om op de goede manier over het obstakel heen te komen. We moeten ze soms even optillen zodat ze daarna zelf verder kunnen. Gelukkig is dat meestal geen probleem.

Een obstakel waar een beetje hulp bij nodig is. Maar eenmaal boven komt mijn oudste er zelf over.

Afwisselend survivalparcours vol met obstakels

Het parcours is zeer afwisselend opgezet. Er zijn veel klim- en klauterobstakels, met balken, netten en touwen. Ik waag mij hier zelf niet aan, maar met de hindernissen die gericht zijn op balans en evenwicht doe ik gezellig mee. Mijn mannen proberen alles. Negen van de tien keer lukt het ze om de overkant te halen. Soms is er een hindernis die ze vooraf als te moeilijk inschatten. Die slaan we gewoon over. 

Samen met mijn oudste zoon naar de overkant wiebelen.
Samen met zijn vader klimt de jongste omhoog.

Kruipen door buizen en tunnels

We komen onderweg een aantal obstakels tegen dat afgesloten is. Deze zijn bedoeld voor de trainingen en wedstrijden van de survivalvereniging en niet voor het publiek. Eentje daarvan is met touwen over het water. We kunnen daar gemakkelijk omheen lopen naar de volgende obstakel.

Bij een andere obstakel moet je kruipend door buizen heen en, nog leuker, door een aarden tunnel. Mijn jongens kruipen als tijgers de tunnels door en zijn in mum van tijd erdoor heen.

Survivalbaan
Wie is het eerste de buis door?

Waterhindernis met grote valkans

De zon schijnt, maar het is behoorlijk koud als we de survivalbaan bedwingen. Als we bij een grote plas water komen, waar je langs twee touwen het water over moet, twijfelen we even. Mijn man probeert een klein stukje, maar besluit uiteindelijk dat het verstandig is om deze nu even niet te doen. De waterhindernis is ontzettend leuk voor in de zomermaanden, maar in het vroege voorjaar echt niet. 

Survivalbaan
De waterhindernis slaan we maar even over.

Totale parcourslengte is 4 kilometer

Uiteindelijk leggen we bijna 4 kilometer af en ruim 20 hindernissen. De stukken tussen de hindernissen doen we hardlopend. Een leuke trail, door het bos en over zandpaden. Let wel op, soms moet je een aantal weggetjes oversteken met een kleine kans op autoverkeer. Wij deden in totaal een dik uur over het parcours.

Survivalbaan met risico’s

Het survivalparcours leg je af op eigen risico. Dit staat duidelijk op het bord bij het begin van het parcours (aan Heideveld in Hoenderloo). Onderweg is één obstakel waar mijn jongste tiener heel blij van wordt, maar het is hoog en er is geen/onvoldoende valbeveiliging. Hier staat een bordje bij waarop vermeld staat dat begeleiding door een volwassene verplicht is. Mijn oudste besluit zelf dat hij dit obstakel overslaat.

Een hoog obstakel met risico. Begeleiding van een volwassene is hier verplicht.
Instructiebord en toelichting aan het begin van het parcours.

Ligging van survivalbaan Hoenderloo

Je vindt de survivalbaan aan het Heideveld in Hoenderloo.
 

Heb jij wel eens zo’n stoer uitje met jouw tieners gedaan?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor actieve uitjes met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.