Klimbos Veluwe is één groot avontuur voor kinderen

0
293

Tijdens haar Groot Gelders Avontuur op de Veluwe gaat Fieke klimmen bij Klimbos Veluwe in Apeldoorn. Haar kinderen zijn dol op klimmen en hopen dat dit klimbos uitdagende routes heeft voor kinderen. Of dat het geval is lees je in dit blog.

Klimbos Veluwe ligt in Stadspark Berg en Bos

Klimbos Veluwe ligt in natuurgebied Stadspark Berg en Bos in Apeldoorn. Stadspark Berg en Bos is ruim 250 hectare groot.  Je vindt hier authentieke planten, bomen en dieren van de Veluwe. Naast Klimbos Veluwe is bijvoorbeeld ook de Apenheul in dit stadspark te vinden.

In de auto op weg naar Apeldoorn wordt er door de meiden volop over het klimmen gesproken. We hebben al eerder met ze geklommen op vakantie en dat was altijd een groot succes. Tot nu toe mocht dochter J. (7 jaar) niet alle routes klimmen. “Ik hoop dat ik nu groot genoeg ben dat ik wel alles mag doen” roept ze. Ik  geef aan dat dit mogelijk niet het geval is om straks ter plekke een teleurstelling te voorkomen.

We parkeren de auto op één van de vele parkeerplaatsen bij de ingang van het stadspark. We verruilen de slippers nog even snel voor dichte schoenen en lopen het park in.  Het Klimbos ligt op een paar minuten lopen. Wat is de omgeving hier toch mooi. De grote vijver, de mooie beplanting, de hoogteverschillen en vooral ook de ruimte maken dit een heel fijne plek. We lopen links het bos in en komen na een paar minuten lopen bij het Klimbos aan.

Mag J. alle routes klimmen?

We melden ons bij de kassa. De man bij de kassa ziet direct dat R. groot genoeg is om alle klimroutes te mogen doen. J. moet tegen de paal gaan staan waarop twee zwarte strepen staan. J. kijkt een beetje beteuterd als ze ziet dat ze niet boven de hoogste streep uitkomt. “Doe je armen maar omhoog” zegt de man achter de kassa. Nu komt J. wel boven de streep uit. Het gaat namelijk niet om hoe lang je bent maar om wat je reikhoogte is. “Joepie, ik mag ook overal klimmen” roept J. enthousiast en rent direct met R. het bos in. Wel moet er tot 12 jaar een mee-klimmende ouder mee. Zoon T. is met zijn vijf jaar te jong om zelf te mogen klimmen. Ik besluit bij T. op de grond te blijven en Bob gaat met de dames mee de bomen in.

Bij de ingang van Klimbos Veluwe krijgen de kinderen een armbandje zodat medewerkers kunnen zien waar ze mogen klimmen.
Bij de ingang van Klimbos Veluwe krijgen de kinderen een armbandje zodat medewerkers kunnen zien waar ze mogen klimmen. R. mag overal klimmen met een mee-klimmende volwassene.

Klimmaterialen, instructies en een oefenroute

Voordat het echte klimwerk kan beginnen worden de dames en Bob door een medewerker van het Klimbos voorzien van een klimgordel. Aan de klimgordel bevinden zich twee attributen. Één koppelstuk om je vast te maken aan de kabels en één koppelstuk om mee te tokkelen. Tokkelen is het afdalen aan een kabel, zoals bij een kabelbaan, waardoor je heerlijk naar beneden suist.

Bij Klimbos Veluwe werken ze met het continue zeker systeem. Aan het begin van de route schuif je het koppelstuk om de kabel en hoef je deze gedurende de hele route niet meer los te halen. Wel zo veilig. De medewerker legt de werking rustig en nauwkeurig uit. Hij checkt echt of beide meiden alles goed snappen. Ook moeten ze om beurten de werking van de verschillende koppelstukken laten zien. Zwaar gefocust en heel serieus doet J. haar oefening. “Moet je koppelstuk zo hoog of zo laag mogelijk hangen als je de trap op klimt?” vraagt de medewerker aan dochter R.. “Zo hoog mogelijk!” roept ze direct. “Anders val je verder naar beneden”. Beide dames, en ook Bob, hebben goed op zitten letten.

Op de oefenroute moeten ze laten dat ze alles zelfstandig kunnen. Ze koppelen aan. Ze klimmen veilig omhoog. Ze tokkelen met het speciale koppelstuk  naar beneden. En ze koppelen weer los.  Ze slagen alle drie glansrijk en zijn klaar voor het echt werk.

Een medewerker van het Klimbos veluwe geeft duidelijke instructie aan de kinderen over de verschillende koppelstukken.
Een medewerker van het Klimbos geeft duidelijke instructie aan de kinderen over de verschillende koppelstukken.
Jet heeft goed geluisterd en voert de oefeningen heel serieus uit in klimbos veluwe
J. heeft goed geluisterd en voert de oefeningen heel serieus uit.
Je koppelstuk moet je altijd zo hoog mogelijk hangen zodat je maar een klein stukje valt mocht je vallen in klimbos veluwe
Je koppelstuk moet je altijd zo hoog mogelijk hangen zodat je maar een klein stukje valt, mocht je vallen.
Iedereen moet laten zien dat hij of zij zelfstandig alle handelingen kan uitvoeren voordat je de echte routes op mag in klimbos veluwe
Iedereen moet laten zien dat hij of zij zelfstandig alle handelingen kan uitvoeren voordat je de echte routes op mag. R. slaagt met glans hiervoor.

Klimroutes bij Klimbos Veluwe

Normaal heb je na de instructie drie uur de tijd om te klimmen. Omdat wij vandaag maar twee uur de tijd hebben moet er gekozen worden wat te doen. Het juniorklimbos waar drie routes tussen de 2 en 7 meter hoogte zijn slaan ze over. Er mag immers geklommen worden op de ‘echte’ klimroutes.

Om te beginnen kiezen ze de groene Discovery route en daarna volgt de blauwe Sensation route. Beide niet hoger dan de routes in het juniorbos maar de obstakels zijn zeker uitdagend te noemen. Er wordt over netten geklommen, over blokken gelopen en door buizen heen gekropen. De meiden zijn helemaal weg van het skateboard obstakel. Waarmee je met een karretje wat op een skateboard lijkt naar de overkant gaat. Één keer gaat het skateboard vanzelf de andere keer op en moeten ze zichzelf voorttrekken. Ook valt de schommel goed in de smaak. Vanaf de grond hoor ik alleen maar enthousiaste geluiden uit de bomen komen. En de samenwerking in de bomen is ook top. “Hier R., je touw” roept J. als ze het te grijpen touw voor R. klaar houdt.

Bij Klimbos Veluwe zijn er veel verschillende routes met diverse soorten hindernissen te klimmen.
Bij Klimbos Veluwe zijn er veel verschillende routes met diverse soorten hindernissen te klimmen.
Met het skateboard over twee kabels van de ene naar de andere boom is bij de meiden favoriet in klimbos veluwe
Met het skateboard over twee kabels van de ene naar de andere boom is bij de meiden favoriet.
De paden onder de klimroutes zorgen er voor dat de mensen die niet mee klimmen mee kunnen lopen en zo alles goed kunnen zien. bij klimbos veluwe
De paden onder de klimroutes zorgen er voor dat de mensen die niet mee klimmen mee kunnen lopen en zo alles goed kunnen zien. T. rent achter zijn zussen en papa aan.

Dan kom ik met het slechte nieuws dat ze nog een half uurtje hebben. Er moet gekozen worden wat nog te doen. “Doen we de zwarte route op 12 tot 18 meter hoogte of doen we de tokkelroute?” vraagt Bob. De meiden kiezen beide voor het tokkelen. Even lekker een hele route naar beneden suizen. Maar als je een hele route naar beneden wilt suizen moet je wel eerste de hoogte in. Ik zie een lange ladder tegen een boom staan, en ben echt onder de indruk als ik mijn meiden zo relaxt omhoog zie klimmen. Wat zijn ze stoer.

T. vindt het geweldig als zijn zussen en papa zo door het bos suizen. Hij rent ze achterna. “Papa wat ga je snel”, “R. waar ben je?” hoor ik hem continue roepen. Hij wacht ze alle drie op aan het einde van de route.

Er moet even flink geklommen worden om naar het startpunt van de tokkelroute te gaan. De meiden doen dit maar mooi even bij klimbos veluwe
Er moet even flink geklommen worden om naar het startpunt van de tokkelroute te gaan. De meiden doen dit maar mooi even.

Een vrije val als afsluiting van ons klimavontuur

Eindelijk is het tijd om te gaan. Maar we zijn nog benieuwd naar één ding. Er is ook een vrije val & bungee sprong die je kan maken. R. wil dit graag doen maar vindt het ook erg spannend. “Papa, wil jij eerst gaan dan kan ik kijken hoe het gaat?” vraagt ze aan Bob. Bob is ook wel benieuwd en klimt 17 meter recht omhoog. Dan koppelt hij zich vast aan de bungee en moet hij van een plank de diepte in springen. Na 4 meter vallen zorgt de bungee ervoor dat je rustig neer daalt en netjes op de grond terecht komt.

R. wil ook. Dus klimmen ze samen de 17 meter omhoog. Het moment dat je van het plankje de diepte in moet stappen is het engst en ik zie R. twijfelen. Ze wil zo graag dat ze besluit haar ogen even dicht te doen en dan de stap te wagen. Met een grote glimlach komt ze neer en kijk ik naar mijn super stoere dochter. Hoe avontuurlijk wil je het hebben?

Het klimmen zit er op. Alle drie hebben ze genoten van dit avontuur bij klimbos veluwe
Het klimmen zit er op. Alle drie hebben ze genoten van dit avontuur.

Speelweide en klimtoren liggen om de hoek bij Klimbos Veluwe

Tussen het klimmen door gaan T. en ik naar de speelweide die om de hoek ligt bij Klimbos Veluwe. Het is hartstikke leuk om te kijken bij het klimmen maar T. wil graag zelf wat doen. De speelweide is een grote open plek in Stadspark Berg en Bos. Op het veld vinden we twee prachtige klimtorens van gespannen touwen. T. leeft zich heerlijk uit en roept trots “Mama zie je mij boven in de top?”. Er is ook een grote waterspeeltuin waar veel kinderen aan het spelen zijn. De speelweide wordt door veel families als picknickplek gebruikt.

T. en ik kijken ook bij de hele hoge houten klimtoren in het bos. Deze toren is 26 meter hoog en staat op een heuvel van 9 meter hoog. Ik kan mij voorstellen dat het uitzicht over het park en de Veluwe prachtig moet zijn van boven. De klim en het uitzicht bewaren we alleen voor een volgend bezoek. Een bezoek aan Klimbos Veluwe is ook goed te combineren met een picknick op de speelweide voor of na de tijd.

Naast Klimbos Veluwe ligt de ingang naar de speelweide.
Naast Klimbos Veluwe ligt de ingang naar de speelweide.
Op de speelweide is er alle ruimte om lekker te spelen en te picknicken naas klimbos veluwe
Op de speelweide is er alle ruimte om lekker te spelen en te picknicken.
Teun kan in de speelweide naast klimbos veluwe ook lekker klimmen en geniet daar volop van.
T. kan in de speelweide ook lekker klimmen en geniet volop. Over een paar jaar komen we terug zodat hij ook in het echte klimbos kan klimmen.
Naast Klimbos Veluwe ligt een hoge uitkijktoren in het bos. Vanaf hier kan je mooi over de Veluwe heen kijken.
Naast Klimbos Veluwe ligt een hoge uitkijktoren in het bos. Vanaf hier kan je mooi over de Veluwe heen kijken.

Handig om te weten over klimmen bij Klimbos Veluwe

Het Juniorklimbos bestaat uit 3 routes en is geschikt voor kinderen met een reikhoogte van 130 cm. Onder de 12 jaar moet dit gebeuren onder toezicht van een volwassene.

Voor de overige 4 klimroutes, de tokkelroute en de vrije val moet je een minimale reikhoogte van 160 cm hebben. Afhankelijk van de route moeten kinderen onder de 12 onder toezicht of met een meeklimmende volwassene klimmen.

Het is belangrijk dat je goed, dichte schoenen draagt tijdens het klimmen. Tijdens het klimmen mag je geen losse dingen mee nemen. Dus ook geen telefoon of fototoestel.

Bij Klimbos Veluwe zijn voldoende picknicktafels aanwezig om tussendoor even wat te eten en te drinken. Je kan wat eten en drinken kopen maar het is ook prima om zelf meegebracht eten te nuttigen. Toiletten zijn ook aanwezig.

Bij Klimbos Veluwe is er voldoende ruimte om tussen het klimmen door even uit te rusten en wat te eten en te drinken. In het bos staan diverse picknicktafels.
Bij Klimbos Veluwe is er voldoende ruimte om tussen het klimmen door even uit te rusten en wat te eten en te drinken. In het bos staan diverse picknicktafels.

De entreeprijzen voor Klimbos Veluwe zijn 17,95 euro voor jongeren en 19,95 euro voor volwassenen. Klim je alleen in het Junior Klimbos dan betaal je 13,95 euro (prijspeil 2017). Parkeren bij Stadspark Berg en Bos kost 8 euro per dag.

Meer informatie over Klimbos Veluwe is te vinden op hun website.

Ligging Klimbos Veluwe

Ga jij ook een keer klimmen bij Klimbos Veluwe?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer op de Veluwe te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is onderdeel van de campagne Groot Gelders Avontuur i.s.m. Gelderse Streken en Gezinopreis. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.