Wandeling met kinderen in Stadspark Berg en Bos vol avontuur

Zin in een lekkere wandeling op je lazy sunday met je kinderen? Of een tocht door het bos met de familie? Breng dan eens een bezoek aan het Stadspark Berg en Bos in Apeldoorn. Maartje loopt daar graag een ronde met haar jongens.  Deze wandeling is leuk en afwisselend voor jong en oud.

Avontuurlijke wandeling met kinderen in Stadspark Berg en Bos

Ik kan enorm genieten van een dag lekker in en om het huis hangen. Maar twee jongens van twee en vier denken daar niet altijd zo over. Zij moeten zo nu en dan ‘uitgelaten’ worden. Een wandeling door Stadspark Berg en Bos vinden we dan allemaal een welkome afleiding.

Berg en Bos is een natuurgebied aan de rand van Apeldoorn, vlakbij de Apenheul, het Boschbad en (iets verder) Paleis het Loo en de Julianatoren. De entree van de Apenheul en het Klimbos zijn ook te vinden in park Berg en Bos. Onlangs zijn er meerdere wandelpaden bijgekomen. Zo kun je het park van verschillende kanten in en kun je zelf je afstand bepalen. Handig met kinderen. Het park is het hele jaar door gratis te bezoeken.

Binnen! De mannen stippelen de route uit in Stadspark Berg en Bos.
Binnen! De mannen stippelen de route uit in Stadspark Berg en Bos.

Kinderen spelen tijdens de wandeling

We starten op zo’n bekende ‘joggingspakkendag’ bij een nieuwe ingang van het stadspark. Deze is net geopend en ligt naast voetbalvereniging AGOVV. Ik parkeer de auto aan de overkant van de weg en daar gaan we. Het pad loopt langs een spreng en gaat op en af. De mannen zien mogelijkheden en wanen zich echte Freek Vonks. Ze lopen direct richting het water, dat een aantal meter onder ons ligt. Ik heb het vermoeden dat dat niet helemaal de bedoeling is, maar ze hebben er plezier in. Betekent wel dat ik ook moet afdalen om Mats te behoeden van een nat pak.

Het water van de spreng trekt natuurlijk. Afdalen dus!
Het water van de spreng trekt natuurlijk. Afdalen dus!
De paden rond de spreng in Stadspark Berg en Bos zijn heuvelachtig te noemen. Je kunt verschillende routes en afstanden kiezen. Ideaal met (kleinere) kinderen.

Rennen over de paden van Stadspark Berg en Bos

Rennen over de op- en neergaande paden is voor kinderen natuurlijk op zich al leuk, dus we lopen in rap tempo verder door Berg en Bos. Met een kinderwagen zijn de paden overigens prima begaanbaar. Heb je direct je work-out gehad. We komen uiteindelijk uit bij een plek waar we mooi kunnen uitkijken over de vijver met de fontein. Je kunt een tocht maken om de vijver en daar bijvoorbeeld een waterval ontdekken.

De omgeving is afwisselend. Bos, spreng, maar ook bruggen en andere bouwsels uit de vorige eeuw kom je tegen.
Run, jongens, run! De omgeving is afwisselend. Bos, spreng, maar ook bruggen en andere bouwsels uit de vorige eeuw kom je tegen.
Een kijkje nemen bij de fontein. Rond de vijver kun je kun je wandelen. Je komt er bijvoorbeeld een cascade tegen.
Een kijkje n