Wandeling Dikke Boompad bij Huis Verwolde

De Dikke Boom bij Huis Verwolde is een stukje jeugdsentiment van blogger Suzanne. Zij bezocht als kind deze boom al met haar ouders. En ze was onder de indruk. Jaren later gaat ze terug naar deze bijzondere plek, samen met haar gezin. Zij maken de wandeling Dikke Boompad bij Huis Verwolde.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Wandeling Dikke Boompad bij Huis Verwolde

Bij Huis Verwolde in Laren (Gld) kun je heerlijk wandelen. Je vindt hier het edelmanshuis met een tuin, een park en een bosgebied met vijvers en landbouwpercelen. Huis Verwolde zelf is met een gids te bezoeken. De tuin en het bos zijn vrij toegankelijk. Een heerlijke plek om te wandelen. Vooral bomenliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Op landgoed Verwolde zijn diverse monumentale bomen aanwezig. Eentje daarvan is wel heel bijzonder en zeker een bezoekje met je kinderen waard: de Dikke Boom. Via het speciaal aangelegde Dikke Boompad kom je langs deze imponerende eik.

Huis Verwolde, een prachtig landhuis in Laren.
Huis Verwolde, een statig landhuis in Laren.
Aan het begin van de wandeling Dikke Boompad bij Huis Verwolde.
Aan het begin van de wandeling Dikke Boompad bij Huis Verwolde.

Wandelroutes bij Huis Verwolde

Op landgoed Verwolde zijn verschillende wandelroutes waar je op eigen gelegenheid kunt wandelen. De routes worden aangegeven met gekleurde paaltjes. Drie wandelroutes beginnen bij de kruising Jonker Emilelaan/Markeloseweg, op het landgoed Verwolde. De wandeling Dikke Boompad bij Huis Verwolde en het Bijzondere Bomenpad zijn leuk voor kinderen. Allebei de wandelingen zijn toegankelijk voor rolstoelen en wandelwagens.

Het wandelpad is prima toegankelijk voor wandelwagens en rolstoelen.
Het wandelpad is prima toegankelijk voor wandelwagens en rolstoelen.

Dikke Boom

De wandeling Dikke Boompad bij Huis Verwolde loopt langs de Dikke Boom. Dit is misschien wel één van de bekendste bomen van Nederland. En waarschijnlijk de oudste zomereik van Nederland. Het is in ieder geval de dikste zomereik van Nederland. Met een kroonbreedte van 25 meter, een omtrek van inmiddels 7,75 meter en een hoogte van 25 meter, staat deze oude boom al zo’n 430 tot 440 jaar in het bos van Huis Verwolde. Men schat dat de boom tussen 1567 en 1577 geplant is. Hij komt daarmee dus uit de tijd van Willem van Oranje en Shakespeare. De boom is imposant om te zien en absoluut een bezoekje met je kinderen waard. Op deze kaart lees je meer over de dikke boom op landgoed Verwolde.

De dikste eik van Nederland. Imponerend is hij zeker.
Aangekomen bij de Dikke Boom, de dikste eik van Nederland.
De Dikke Boom. Imponerend is hij zeker.
De Dikke Boom. Imponerend is hij zeker.
Rondjes rennen om de Dikke Boom.
Rondjes rennen om de Dikke Boom.
Informatie over de Dikke Boom.
Informatie over de Dikke Boom.

Oom Frits

Via de wandeling Dikke Boompad bij Huis Verwolde kom je ook bij het broertje van de Dikke Boom, die oom Frits heet. Oom Frits is tijdens een sneeuwstorm in 2006 flink beschadigd en uiteindelijk in 2011 afgestorven. De dode takken zijn inmiddels verwijderd, maar de stam is nog gehandhaafd. Je kunt oom Frits dus nog wel zien tijdens het wandelen. Oom Frits is 225 jaar oud geworden.

Oom Frits is inmiddels dood. De stam staat er nog.
Oom Frits is inmiddels dood. Hij werd 225 jaar oud. De stam staat er nog.

Nog meer bijzondere bomen

Op landgoed Verwolde staan nog meer eiken van meer dan 200 jaar oud en een linde van minimaal 5 meter stamomtrek. Maar er staan meer bijzondere bomen, vooral exoten. Deze vind je langs het Bijzondere Bomenpad, die langs mammoetbomen, een moerascypres en een tulpenboom leidt. De monumentale bomen vind je op deze kaart.

Wandelen tussen prachtige oude bomen.
Wandelen tussen prachtige oude bomen.

Kinderfietsroute “Het geheim van de Dikke Boom”

Er is ook een speciale kinderfietsroute “Het geheim van de Dikke Boom”. Deze start bij TOP (Toeristisch Opstap Punt) Hotel ’t Langenbaergh in Laren en is zo’n 15 kilometer lang. Samen met de vriendjes Martha en Eduard ga je terug in de tijd. Deze twee kinderen beleefden in 1900 allerlei avonturen in de bossen bij Verwolde en hadden een geheim. Iemand heeft dat geheim ontdekt. Wie dat is, ontdek je tijdens de fietstocht. Allerlei opdrachten helpen bij het oplossen van een raadsel en leiden tot de oplossing. De fietsroute is bewegwijzerd. Een routeboekje is verkrijgbaar bij de VVV Laren in Lochem.

Huis Verwolde

Op landgoed Verwolde is nog meer te doen. Het Huis Verwolde is eigendom van Stichting Gelderse Kastelen. Er worden regelmatig leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd. Zo zijn er prinsessen en jonkerkinderworkshops, knutselmiddagen en spooktochten (reserveren noodzakelijk). Er is een speurtocht in de tuin uitgezet en er zijn speciale kinderrondleidingen in het huis (van april t/m oktober). Tijdens open monumentendag begin september is Huis Verwolde ook vaak geopend voor publiek. Bovendien is Huis Verwolde een locatie voor kinderfeestjes en partijen.

Meer informatie over de kinderactiviteiten in Huis Verwolde vindt je hier en over Huis Verwolde kun je meer info vinden op de website van Geldersch Landschap en Kastelen.

Ben jij wel eens bij de Dikke Boom geweest?

Meer lezen

Ook zin om te wandelen met de kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.