Triglav Nationaal Park, de mooiste natuur in Slovenie (incl Soca rivier!)

Triglav Nationaal Park is het enige nationaal park in Slovenie. Saskia ging er tijdens haar vakantie meerdere keren heen. Ze reed een dag langs de Soca rivier die deels door dit nationaal park stroomt en bezocht Bohinj, Bled en omgeving. Een ding weet ze zeker. De volgende vakantie in Slovenie wil ze meer tijd hebben in Triglav Nationaal Park!

Triglav Nationaal Park in Slovenie, waar ligt het?

‘Triglavski Narodni Park’ staat er in het Sloveens op de bordjes. We zijn in Triglav Nationaal Park aangekomen in het noordwestelijke deel van Slovenie. Het nationaal park is onderdeel van de Julische Alpen en ligt in de regio Gorenjska. Nationaal Park Triglav is vernoemd naar de beroemde berg Triglav waarvan de Slovenen zeggen dat je pas een echte Slovenier bent als je deze berg hebt beklommen.

Volgens Wikipedia is het Triglav National Park bereikbaar vanaf Villach en Ljubljana. Dat klopt deels. Wij verbleven bij Camp Lijak ten zuiden van het nationaal park en reden via Nova Gorica en Most na Soci erheen.

Tussen Most na Soci en Bohinsjka Bistrica en vice versa rijdt een trein waar je met de auto op kan. Via de weg kan je er ook komen. Of door langs de Soca rivier te rijden (van Bovec naar Kranjska Gora) of door na Most na Soci een bergweg te nemen naar Bohinsjka Bistrica. Die laatste route is alleen aan te raden als je echt geen last van wagenziekte hebt. De combinatie van de bergweg (heenweg) en de trein (terugweg) hebben we gebruikt om naar Bohinj te gaan.

Bezoek je Triglav Nationaal Park vanuit Oostenrijk? Dan is deze route voor een dagtrip door Slovenië een aanrader.

Triglav Nationaal Park, in het noordwesten van Slovenie. Vlakbij Italie en Oostenrijk.
Triglav Nationaal Park, in het noordwesten van Slovenie. Vlakbij Italie en Oostenrijk.

Het landschap van Triglav Nationaal Park

De berg Triglav ligt middenin het nationale park. Deze berg is niet direct waarvoor toeristen naar dit gebied komen. De meeste buitenlanders ontdekken pas ter plaatse dit letterlijk hoogste punt (2864 meter) van Triglav Nationaal Park. De grote toeristische trekker is de Soca rivier en de bekende blauw-groene kleur van het water. Ook het Meer van Bohinj en het Meer van Bled zijn vele malen bekender dan de berg waar het park z’n naam aan heeft te danken.

Het noorden en het midden van Triglav Nationaal Park zijn bergachtig. In het zuiden loopt de bergbeek de Tolminka via watervallen en diepe kloven naar het laagste punt van het park op 180 meter. Dat is een verschil van bijna 2700 meter met het hoogste punt.

Nog wat meer cijfertjes:

 • In 1924 werd de voorloper van het nationaal park opgericht
 • In 1961 kreeg het gebied de naam Triglav Nationaal Park
 • Sinds 1981 heeft het nationaal park de huidige afmetingen
 • Oppervlakte van het Triglav Nationaal Park is 838 km2, dat is 4% van het oppervlak van Slovenie

Lees hier meer over de natuur in Slovenië, want naast Triglav National Park zijn er nog veel meer mooie natuurgebieden.

Uitzicht vanaf Vogel op o.a. Triglav Nationaal Park.
Uitzicht vanaf Vogel op o.a. Triglav Nationaal Park.
Het Meer van Bohinj.
Het Meer van Bohinj.

De Soca rivier in Triglav National Park

De Soca rivier loopt deels door het Triglav Nationaal Park. Wij kiezen ervoor om een dag langs de rivier te rijden en op mooie plekken te stoppen. Vanuit Nova Gorica rijden we via Tolmin, Kobarid en Bovec naar Kranjska Gora. Voor de terugweg naar onze camping kiezen we de snelweg via Ljubljana.

We stoppen meerdere keren langs de Soca rivier. Maar ja, waar het nationaal park ook alweer precies begon? Dat weten we niet meer. Maakt dat uit? Nee. De Soca rivier is overal prachtig en de moeite waard om een dag te volgen. Voor deze rivier geldt echt: beelden zeggen meer dan woorden. Kijk maar.

Onze eerste stop bij de Napoleon brug in Kobarid.
Onze eerste stop bij de Napoleon brug in Kobarid.
Maureen en Camiel zien voor het eerst een rivier met deze bijzondere kleur.
Maureen en Camiel zien voor het eerst een rivier met deze bijzondere kleur.
Stoppen met kijken is best moeilijk...
Stoppen met kijken is best moeilijk…
Tussenstop vlakbij Bovec. Het outdoorparadijs van Slovenie.
Tussenstop vlakbij Bovec. Het outdoorparadijs van Slovenie.
Het gaat best hard.
Het gaat best hard.
Een stop verder op een plek waar de Soca rivier zich door een lange en smalle kloof perst.
Een stop verder op een plek waar de Soca rivier zich door een lange en smalle kloof perst.
Via een brug kan je over de rivier.
Via een brug kan je over de rivier.

Wandelen in Triglav National Park

Je kunt uitstekend wandelen in Triglav National Park. Wij hebben een erg leuke wandeling voor kinderen gedaan bij Ukanc bij het Meer van Bohinj, de Goldenhorns Fairyland. Het is mij niet helemaal duidelijk of de Vintgar kloof officieel bij het nationaal park hoort of net niet, maar de schoonheid van deze kloof is in ieder geval van nationaal park niveau.

Lees hier meer over de wandeling Goldenhorns Fairyland en wandelen door de Vintgar kloof.

Er zijn veel meer mogelijkheden om te wandelen in Triglav Nationaal Park. Wij moesten keuzes maken, maar deze kortere wandelingen staan vanaf nu op mijn lijstje voor de volgende keer. Gezien de lengte moeten ze goed te doen zijn met kinderen.

Korte wandelingen in Triglav Nationaal Park:

 • Tolminska kloof (3 km)
  Startpunt is in Zatolmin en de route gaat door de kloof waarbij je op het laagste punt van het nationaal park komt en bij Dante’s grot.
 • Julische Alpen Botanische Tuin
  In Pri Cerkvi is het mogelijk om door de enige botanische Alpentuin in Slovenie te wandelen, reken op circa 2 uur voor een wandeling.
 • Mostnica kloof (2,5 km)
  Vanuit Stara Fuzina wandel je via de duivelsbrug naar een rotsformatie in de vorm van een olifant.
 • Savica waterval (800 meter)
  Wandel in Bohinj naar een van de meest populaire watervallen van Slovenie.

Bij sommige kloven moet je een entree betalen. Bij de Vintgar kloof betaalden we een paar euro per persoon. Ik verwacht dat de entreeprijs bij de andere kloven vergelijkbaar zal zijn.

Wandelen bij Goldenhorns Fairyland bij Bohinj.
Wandelen bij Goldenhorns Fairyland bij Bohinj.
In de Vintgar kloof.
In de Vintgar kloof.

Campings in Triglav Nationaal Park (+ andere accommodaties)

Wij verbleven twee weken ten zuiden van Triglav Nationaal Park, in de buurt van Nova Gorica en de Italiaanse grens. Camp Lijak was voor ons een handige uitvalsbasis om veel verschillende plekken in Slovenie te bekijken. Maar wil je echt meerdere dagen doorbrengen in dit nationaal park en/of bij de Soca rivier, dan kan je beter een andere camping kiezen.

Onze blogger Lineke sliep een paar nachten in een boomhut bij Garden Village Bled. Zo gaaf! Niet goedkoop, maar voor een paar dagen een unieke ervaring. Ook erg leuk is het overnachten in een echt kruidenhotel. Hoewel hotel? Het is meer een homestay waarbij je heel gastvrij wordt ontvangen en weg bent van de toeristische drukte.

SNP Reizen heeft een erg leuk pakket voor een korte break in de Soca vallei. Hierbij overnacht je in een pension, ga je raften en paragleden (en ja, paragliden kan ook met kinderen!!). Ik vind dit een erg leuk arrangement voor als je niet al te veel tijd hebt. Ideaal als tussenstop op weg naar Kroatie bijvoorbeeld. Wil je toch langer in Slovenie blijven? Dan kan je meerdere bouwstenen van SNP kiezen.

Ook Alpen Reizen heeft meerdere actieve gezinsreizen in Slovenië waarbij je onder meer gaat raften en een hike maakt. Bekijk hier de uitgebreide opties en prijzen

Net buiten Ljubljana ligt Camping Ljubljana. Een handige uitvalsbasis als je iets meer luxe zoekt. Je kan er o.a. overnachten in stacaravans (geschikt tot maximaal 8 personen!) en er is een aquapark. Vanaf deze camping rij je via de snelweg zo naar Bled en Bohinj. Hierdoor zijn meerdere dagtrips goed te doen. Extra fijn: je bent ook zo in Ljubljana zelf, een hele relaxte stad om met kinderen te bezoeken.

Maak je liever een afwisselende rondreis? Kijk dan eens naar een rondreis van ANWB Reizen. Deze reizen beginnen vaak met enkele dagen in Bled waardoor je genoeg tijd hebt om Triglav Nationaal Park te verkennen.

ANWB Campings heeft een uitgebreide aanbod aan leuke campings in Slovenië. Daarnaast zijn er campings die niet aangesloten zijn bij een Nederlandse reisorganisatie. De meeste campings die wij langs de Soca rivier zagen liggen mooi in het groen. Wel vinden we de kampeerplekken niet heel ruim. Kom je met een caravan, dan adviseer ik je om vooraf bij de camping te informeren wat de beste route voor je is.

Ben je op zoek naar een mooi vakantiehuis voor je gezin? Bekijk dan de opties bij Interhome of bij Novasol voor een uitgebreid aanbod. 

Losse overnachtingen in een hotel of pension boek je snel en eenvoudig via Booking.com. Zij bieden vaak de mogelijkheid om tot kort voor vertrek te annuleren zodat je flexibel blijft. Let wel op: Slovenië wordt steeds populairder als bestemming en in het hoogseizoen zijn de meeste accommodaties mogelijk al volgeboekt. 

 

Informatiecentrum Triglav Nationaal Park

Op verschillende plekken in het nationaal park is het mogelijk om meer over de achtergrond van het gebied te leren. Wij vinden het vaak erg leuk om dit soort informatiecentra en/of musea te bezoeken. In het Triglav Nationaal Park kan je de volgende vinden:

 • Dom Trenta informatiecentrum in Na Logu
 • Centrum Triglav Nationaal Park Bohinj in Stara Fuzina
 • Infocenter Triglavska Roza Bled in Bled
 • Pocar Homestead in Dolina Radovne
 • Sloveens Alpenmuseum in Mojstrana

Daarnaast zijn er diverse andere kleine musea die over het gebied gaan.

Op de website van het Triglav Nationaal Park is meer praktische informatie te vinden voor een bezoek aan het gebied. Mocht je lange wandelingen willen doen of een huttentocht, dan is informatie daarover ook op die website te vinden.

Op zoek naar toffe outdoor activiteiten? Bekijk dan hieronder de opties:

 
De jongste verzamelt stenen.
De jongste verzamelt stenen.
Hier besluiten we dat we een volgende keer in Slovenie minstens een week in Triglav Nationaal Park willen verblijven.
Hier besluiten we dat we een volgende keer in Slovenie minstens een week in Triglav Nationaal Park willen verblijven.
En deze koeien maken het Alpen-gevoel compleet.
En deze koeien maken het Alpen-gevoel compleet.

Ga jij naar Triglav Nationaal Park als je in Slovenie bent?

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over dit deel van Slovenie? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here