Het meer van Bled: varen op het bekendste meer van Slovenie

0
243
SAMSUNG CSC

Als je een foto van Slovenie ziet, dan is dat 9 van de 10 keer het meer van Bled. Een mooi bergmeer met in het midden een eilandje met een kerk. Dat beeld is zo mooi dat iedereen er heen wil. Wij dus ook.

Een dagje naar Bled

We vertrekken op tijd vanaf onze camping. Bled is voor ons ruim 1,5 uur rijden en tegen half elf komen we in de buurt. We zijn niet de enigen. Stapvoets rijden we de laatste paar kilometer naar Bled. We parkeren de auto en gooien al ons kleingeld in de automaat. We hebben tot 13.21 uur de tijd. Dat moet toch genoeg zijn.

Bij het meer van Bled hebben we afgesproken met collega-blogger Mirre en Liesbeth. Ze fietsen door Slovenie en zijn op dezelfde dag in Bled als wij. Bedoeling is om alleen een ijsje te eten en dan ieder voor zich op pad. Tijdens het ijsje eten ontstaat het idee om te gaan roeien op het meer van Bled. Dat is vast nog leuker met z’n zessen in een boot!

IJsje eten aan het meer van Bled.
IJsje eten aan het meer van Bled.

Varen op het meer van Bled

We gaan op zoek naar een roeiboot. Bij de ene verhuurder zijn alle boten bezet, dus lopen we naar de andere kant van het meer. Daar hebben we meer geluk. Er ligt een 6-persoons boot klaar. Precies wat we nodig hebben.

Het instappen gaat wiebelig, maar we vinden allemaal een plekje. Mirre en Liesbeth gaan eerst samen roeien. Het valt niet mee om een gelijk ritme te vinden, toch gaan we in een redelijk tempo richting het eiland. Ze roeien in ieder geval veel beter dan de roeiers die we later zien en denken dat de achterkant van de boot de voorkant is….

Bij het eiland is maar heel beperkt plek om roeibootjes aan te leggen. De meeste ruimte is gereserveerd voor de grotere pendelboten. We moeten wachten totdat andere roeiers weggaan en dan nog is het bijna vechten om een plekje. Jammer dat ze er geen rekening mee houden dat ook roeiers hier willen aanmeren.

Het is echt een plaatje.
Het is echt een plaatje.
Zoekend naar een plekje om aan te leggen.
Zoekend naar een plekje om aan te leggen.
Voor de pendelboten zijn ligplaatsen gereserveerd.
Voor de pendelboten zijn ligplaatsen gereserveerd.
Het is gelukt, we hebben onze roeiboot er tussen kunnen krijgen.
Het is gelukt, we hebben onze roeiboot er tussen kunnen krijgen.

Het eilandje in het meer van Bled

Op het eiland is meer dan ik had verwacht. Tegen betaling kan je de kerktoren beklimmen. Er is een restaurant en je kan er ijs kopen. Ik had niet verwacht dat het zo’n toeristisch geheel zou zijn. We lopen een rondje en kijken uit over het meer.

Roeien met kinderen

Zoon C. is het er niet mee eens dat we het eiland bekijken. Hij wil roeien en loopt te mopperen. Pas als we terug naar de roeiboot lopen krijgt hij de vaart er weer in. Dochter M. wil ook roeien. Ik vraag me af hoe we dan terug komen bij onze verhuurder. Onze parkeermeter verloopt ook bijna, dus we hebben geen tijd om nog uren rond te dobberen. Maar het is geen discussiepunt. “Wij gaan roeien” zegt M. beslist. We herschikken de boot. Mirre deze keer op de boeg. Ik weer achterin en G. en Liesbeth tegenover M. en C..

M. en C. zijn de lichte peddels van een kano gewend. Het valt even tegen dat de roeispaan bij een roeiboot een stuk zwaarder is. Maar ze laten zich niet kennen en krijgen al redelijk snel de slag te pakken. G. en Liesbeth helpen als het nodig is. Het gaat verrassend goed. Maar het meeste verbaas ik me erover dat ze zonder gemopper helemaal terug roeien.

We leveren de boot in en lopen terug naar de auto. Ons parkeerbonnetje is inmiddels verlopen, gelukkig hebben we geen controle gehad. We zijn blij dat we het meer van Bled met eigen ogen hebben gezien, al is het geheel ons iets te toeristisch.

Handig om te weten als je gaat varen op het meer van Bled

Er zijn meerdere mogelijkheden om het meer van Bled al varend te ontdekken. Je kan net als wij een roeiboot huren. Voor een 4-persoonsboot betaal je 15 euro en voor een 6-persoonsboot 20 euro voor het eerste uur. Elk volgende uur kost 10 euro. Je redt het niet om in een uur heen en weer te roeien naar het eiland en daar eventjes te kijken. Ga er dus vanuit dat je een roeiboot voor twee uur huurt. Wij waren bijna 1,5 uur onderweg en hebben daarbij een korte tijd doorgebracht op het eiland.

Een andere optie is om met een soort pendelboot te gaan die heen en weer vaart naar het eiland in het meer. Voor een tochtje op deze boot betaal je 14 euro per persoon. Daarnaast hebben we kano’s en SUP-boards gezien, alleen het verhuurpunt hebben we niet gespot.

Alle genoemde prijzen hebben we in Bed gezien in de zomer van 2016.

Ben jij al eens bij het meer van Bled geweest? En heb je ook op het mee gevaren?

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over Slovenie? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.