Wandelen in Bohinj met kinderen: Goldenhorns Fairyland

Bohinj is bekend van het meer en het hoger gelegen skigebied Vogel, waar je in de zomer kan wandelen. Onbekender is dat je ook goed kan wandelen in Bohinj bij het plaatsje Ukanc. Loop met ons mee door Goldenhorns Fairyland en ontdek het zelf.

Goldhorns Fairyland in Bohinj

Over Goldhorns Fairyland is goed nagedacht. Ervarend leren staat centraal waarbij lokale sprookjes de basis vormen. Niet alleen kinderen gaan ruiken, voelen, proeven en beleven, als ouder kan je gewoon meedoen. Met het speciale Goldhorns Fairyland-boekje gaan we op stap.

Sprookjesachtig wandelen in Bohinj met kinderen

Camiel heeft geen zin om te wandelen in Bohinj. Hij sjokt mee naar het beginpunt. Dan ziet hij op het eerste informatiebord een labyrint dat hij met z’n vinger kan volgen. We horen hem niet meer mopperen. Als hij doorheeft dat we wegwijzers gaan volgen is er geen houden meer aan. Hij rent direct voor ons uit naar het volgende punt. Aan een soort telraamachtige constructie hangen stenen uit de omgeving. Zo kunnen we ze goed bestuderen en vergelijken. Het voelen staat ook centraal bij het bijbehorende sprookje. De opdracht luidt: voel 5 verschillende natuurlijke materialen en vertel wat je het fijnste vindt om aan te raken. Ik zie Maureen en Camiel bewust kijken naar hun omgeving. Welke 5 materialen kunnen ze vinden? En welke gaan ze aanraken? Als de keuze is gemaakt en de stempel gezet, rent Camiel direct verder.

De wandelroute is niet lang, maar wel erg gevarieerd. We lopen door het bos, langs het meer en steken de rivier over. We zien meerdere plekken waar je leuk kan zwemmen of picknicken. Omdat de route deels door het bos gaat is het ook op warme dagen goed te doen.

Het startpunt van Goldenhorns Fairyland.
Het startpunt van Goldenhorns Fairyland.
Het spiraal-doolhof is er ook in het groot.
Het spiraal-doolhof is er ook in het groot.
Tijdens het wandelen in Bohinj kan je er niet omheen: prachtig gekleurd water.
Tijdens het wandelen in Bohinj kan je er niet omheen: prachtig gekleurd water.

Wij lopen verder en worden verrast door de ene leuke opdracht na de andere. De sprookjes vertalen we voor de kinderen, maar ze willen liever de opdrachten doen. Er wordt daarom niet heel actief geluisterd. Gelukkig staan de sprookjes ook in het boekje waardoor je ze op een later moment kunt vertellen.
Bij een waterrad is de opdracht om aan het water te ruiken. Camiel steekt z’n neus bijna helemaal in het water. Nadat er goed geroken is mogen ze aangeven wat er lekkerder ruikt dan dit water. “De lucht!” zegt Maureen. Camiel is alweer afgeleid en speelt met het waterrad.

Een van de sprookjesborden.
Een van de sprookjesborden met uitleg in het Sloveens en Engels.
Ruiken aan het water en daarna spelen.
Ruiken aan het water en daarna spelen.

Als we in het bos lopen komen we meer educatieve spelletjes tegen. Zo kunnen we met een knikker en magneet de cyclus van water en regen volgen. Of al springend van boomstam naar boomstam dierensporen raden. Aan het einde van het boomstammenpad is de oplossing te vinden. Maureen en Camiel luisteren naar het geluid van drie verschillende boomstammen. Als je er op slaat geven ze aan de andere kant alle drie een ander geluid. Er staat zelfs een boomstronk met glasplaat erover. Hier kunnen we de jaarringen bekijken. Erg leuk is dat er jaartallen in zijn geprikt zodat je kan zien hoe dik de boom was op belangrijke momenten in de geschiedenis van Bohinj.

Net zolang draaien totdat er een dier verschijnt.
Net zolang draaien totdat er een dier verschijnt.
Een dierenspoor volgen dat op de boomstammetjes is gemaakt.
Een dierenspoor volgen dat op de boomstammetjes is gemaakt.
Van welk dier waren de sporen?
Van welk dier waren de sporen?
Tussendoor stempels verdienen.
Tussendoor stempels verdienen.
Hoe zat dat ook alweer met wolken, regen en grondwater?
Hoe zat dat ook alweer met wolken, regen en grondwater?
Luisteren hoe hout klinkt.
Luisteren hoe hout klinkt.
Muziek maken met hout.
Muziek maken met hout.
Stempeltje scoren.
Stempeltje scoren.
Jaarringen bestuderen.
Jaarringen bestuderen.
Er groeit een boom op deze steen!
Er groeit een boom op deze steen!

De tijd vliegt voorbij. We hebben het tempo er best goed in zitten want we willen meer zien en doen in Bohinj. Als je deze route op je gemak loopt en tijd neemt voor het spelen, dan kan je je hier makkelijk een halve dag vermaken. Wij doen er 2 uur over.

De laatste stempelpost is bij een leuke speeltuin. Hier verdienen we de stempel van de draak. Daarna klimmen en klauteren Maureen en Camiel in de speeltuin. Naast de speeltoestellen is er een blote voeten cirkel waar je verschillende ondergronden kan voelen.

De laatste stempel is te vinden bij de speeltuin.
De laatste stempel is te vinden bij de speeltuin.
Maureen loopt een rondje over de blote voetencirkel.
Maureen loopt een rondje over de blote voetencirkel.

Wat je moet weten over wandelen in Bohinj met kinderen in Goldhorns Fairyland

Bij de tourist information koop je voor circa 2 euro het Engelstalige boekje met de sprookjesverhalen en ruimte om de stempels te plaatsen. De totale wandeling is 1,6 km. Je kan de route ook zonder het boekje lopen omdat overal wegwijzers en informatieve borden zijn geplaatst. Met boekje is leuker voor kinderen.

De route is te doen met een stevige kinderwagen met luchtbanden, al kan het zijn dat je deze af en toe moet tillen. Wij adviseren kleine kinderen mee te nemen in een rugdrager. Deze wandelroute is  vooral geschikt voor kinderen t/m de basisschoolleeftijd.

Je vindt het startpunt van de wandeling net voorbij de camping. Als je met de boot aankomt loop je de camping op. Ga bij de weg naar rechts en na enkele honderden meters zie je het eerste bord aan je rechterhand. Kom je met de auto? Parkeer deze dan op een van de parkeerterreinen, loop naar de camping en volg de weg richting de bergwand.

Tip: collega-blogger Sigrid heeft nog meer tips voor wandelen bij Lake Bohinj.

Ga jij in Slovenië wandelen in Bohinj met kinderen? Zou je dan voor Goldenhorns Fairyland kiezen?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke wandelingen voor kinderen? Klik & kijk voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met MijnSlovenie en het toeristenbureau van Bohinj. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

4 REACTIES

    • Nee, daarom hebben we beschreven hoe je er kunt komen. De camping in Ukanc kun je echt niet missen, ligt vlakbij de plek waar de kabelbaan naar Vogel omhoog gaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.