Postojna grotten met kinderen: de mooiste grotten van Slovenië

2
254
Bram bekijkt de stalagmieten van dichtbij.

De grotten van Postojna in Slovenië zijn één van de bekendste toeristische grotten ter wereld. Blogger Lineke bezocht ze op doorreis naar Kroatië.

Postojna grotten: de zwaaiende man in het rode treintje

Al 3 jaar achtereen rijden we op onze route naar en van Kroatië langs meerdere grote reclamezuilen met daarop een lachende zwaaiende man in een rode trein. Postojna Cave staat er groot onder geschreven. Deze zomer besloten we daar niet langer voorbij te rijden maar planden we een bezoek aan de grotten.

De voorbereiding begint natuurlijk (in mijn geval) al enkele maanden van te voren. Ik bezocht de website, las wat er allemaal te zien is en was blij verrast. Ik besloot een overnachting te boeken op een uur van Postojna vandaan zodat een bezoek mooi in zou passen in onze reis naar Kroatië.

In juli was het dan zover, vanuit Oostenrijk reden we Slovenië binnen (wat een prachtig land!) en daar was hij weer… de man en zijn rode treintje. “Tot morgen” riepen de kinderen en vol verwachting vielen ze in slaap op ons Sloveense overnachtingsadres. De volgende ochtend al vroeg op pad, de borden geven snel en goed de juiste route aan.

Hallo zwaaiende man in rode trein! (foto: Postojna Cave).
Hallo zwaaiende man in rode trein! (foto: Postojna Cave).

Gastvrije ontvangst bij Postojna Cave

We werden door aardige werknemers van Postojna Cave verwezen naar een grote parkeerplaats onderaan het grottenterrein. Onderweg naar de ticketverkoop kun je terecht bij gastvrouwen die je alles kunnen vertellen over de grotten, de ticketpakketten die je af kunt nemen en wat je echt niet mag missen vandaag. Je kunt je tickets ook vooraf online aanschaffen, scheelt je een wachtrij. Eenmaal boven aangekomen waan je je in een mini dorpje met diverse eetgelegenheden, souvenirshops en veel mensen.

Expo Postojna Jama Kras

We gingen als eerste naar Expo Postojna Jama Kras. Een pas geopend expositie paviljoen over het ontstaan van deze natuurlijke grot. Bij de expo maken wij kennis met Branco. Onze Sloveense gids van vandaag die ook Nederlands spreekt, wel zo leuk voor de kinderen. In de Expo is er een interactieve tentoonstelling over de grotten, het ontstaan er van, zijn bezoekers, zijn bewoners, enzovoort. De jongens vonden vooral de interactieve aspecten erg leuk: meten hoelang je bent en hoe oud je geweest zou zijn als je een stalagmiet zou zijn, wat gebeurd er met water onder de grond als ik de kraan open draai? enz.

Hoe zit dat toch met water in de grot?
Hoe zit dat toch met water?

Postojna grotten met kinderen

Na het bezoek aan de expo ging onze tocht naar DE grotten.  Eenmaal binnen konden we onze jassen aantrekken en mochten we plaats nemen in het fameuze rode treintje. Voor de jongens was dit het helemaal, dit stond immers op de posters die we al zo vaak gezien hadden. De trein vulde zich en begon te rijden. Al snel vielen onze monden open van verbazing en verwondering… Wat is het hier prachtig. Na een ritje van 2 kilometer stap je uit en ga je te voet verder door het overweldigende ondergrondse landschap. Langs grote en kleine stalagmieten en stalactieten en ondertussen vertelt Branco ons de interessante eigenschappen van wat we zien. Speciaal voor de jongens het verhaal van de dode draak die we gezien hebben… maar dat is een geheim dus kan ik helaas niet verder toelichten ;-). Branco nam nog wat familiefoto’s van ons en daarna was het tijd om te lunchen.

B bekijkt de stalagmieten van dichtbij.
B bekijkt de stalagmieten van dichtbij.

Predjama Castle

Na de lunch nam Branco ons mee naar Predjama Castle. Dit ligt op zo’n 10 minuten van de grotten maar er rijdt een gratis shuttle bus van en naar het kasteel. Opnieuw een indrukwekkend fenomeen en vooral indrukwekkend verhaal. Wat begon als schuilplaats van roofridder Erasmus van Predjama is nu een prachtig kasteel dat als het ware tegen de rotsen is geplakt. Bij de entree van het kasteel kan je in diverse talen een audiotour lenen zodat je de geweldige geschiedenis van het kasteel mee krijgt. Wij hadden Branco en opnieuw wist hij de jongens te boeien met verhalen over draken, de wapenkamer en de geschiedenis van Erasmus. Geweldig! De omgeving waarin het kasteel staat is werkelijk sprookjesachtig.

Lees bij Gezinopreis meer over Predjama Castle.

Predjama Castle bij de Postojna grotten.
Predjama Castle bij de Postojna grotten.

Vivarium

Voor ons was het tijd om terug te gaan naar de grotten waar ons nog één bezichtiging te wachten stond. Namelijk een tour door het Vivarium of de Proteus Cave. Een soort dierentuintje onder de grond. Voor onze biologen in spé natuurlijk de meest geweldige afsluiting van deze dag. Binnen trekken we de jassen weer aan, krijgen alle vier een apparaatje mee voor de audiotour en daar gaan we. Als eerste, en belangrijkste, maken we kennis met de Proteus ook wel ‘grotten olm’ genoemd. Deze beestjes leven diep onder de grond in de Postojna Caves. Ze doen denken aan mini draakjes, zijn blind en pigmentloos. Op één of andere manier super aandoenlijk en schattig. En tevens de mascotte van Postojna Caves! De tour is wederom interactief en leuk ingericht in natuurlijk een fantastische omgeving. Beide jongens staan regelmatig met een zaklampje in een bak met grot beestjes te loeren.

De grottenolm (foto: Postojna Cave).
De grottenolm (foto: Postojna Cave).

Na een fantastische dag nemen we afscheid van Branco en bedanken hem voor de inspirerende tour! Ook de jongens hebben van begin tot einde genoten. In de souvenirshop kopen we nog 2 pluche grottenolmen en met een zeer voldaan gevoel vervolgen we onze reis naar Kroatië.

“Dag zwaaiende meneer in het rode treintje, het was leuk om bij u op bezoek geweest te zijn!”

Praktische informatie Postojna grotten met kinderen

De toegangsprijs is best fors maar is het dubbel en dwars waard! Wat je betaald hangt af van het pakket dat je kiest. Wat wil je allemaal bezichtigen? De Expo, de grot, het kasteel, het Vivarium…. onze tip: beknibbel niet, als je er toch bent doe dan het uitgebreide pakket. Het is mooi in te passen in één complete dag. Regelmatig zijn er kortingen op diverse pakketten. Oriënteer je alvast op de website van de Postojna grotten.

Wij hadden deze dag een Nederlandstalige gids bij ons, maar in principe kan je die alleen als groep inhuren. Echter zijn de rondleidingen in de grotten te volgen in verschillende talen en kan je audiotouren mee krijgen om toch goed op de hoogte te zijn van wat er te zien is.

Als je een gehele vakantie in Slovenië gepland hebt staan dan zal Postojna zeer waarschijnlijk niet ontbreken op je lijstje van activiteiten. Maar ook als je, zoals wij, op doorreis bent naar Kroatië is het echt leuk om te stoppen bij Postojna en een magische dag in de grotten in te lassen. Boek twee overnachtingen in de buurt en geniet.

Heel belangrijk: zorg dat je warme bovenkleding mee hebt en goede schoenen!

Mocht je erg avontuurlijk en niet claustrofobisch zijn aangelegd dan is er ook de mogelijkheid een nog avontuurlijker tour te maken waarbij je in aangepaste kleding echt door het grottenstelsel gaat en kruipt. Ook hierover is informatie te vinden op de website.

Bezocht jij al eens de Postojna grotten met kinderen? Of zijn ze nu op je bucketlist terecht gekomen?

Meer lezen

Lineke deelde meer tips voor leuke tussenstops op weg naar Kroatie. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Postojna Cave. Zoals je van ons gewend bent delen we eerlijk onze eigen mening en ervaring.

2 REACTIES

    • Wat leuk om te lezen Henriette, fijn om het in je eigen taal te volgen zo’n rondleiding he?! Maar ook zonder NL gids is het een echte must see vonden wij!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.