Slocally: origineel overnachten in kruidenkamers in Slovenië

0
251

Onze blogger Lineke reist nooit in een keer naar Kroatië. Ze maakt er een sport van om de leukste tussenstops te vinden. Ook in Slovenië vindt ze een uniek en origineel overnachtingsadres. Zo kan je bij Slocally overnachten in echte kruidenkamers. Maar dat is het niet alleen. Hier ervaar je de echte Sloveense gastvrijheid.

Slocally, overnachten bij locals in Slovenië

Via Google kom ik terecht op de website van Slocally. Slocally is opgericht door Vesna, als startpunt voor het beleven van Slovenië met de lokale mensen. Dat spreekt me wel aan. Ik lees wat van haar blogs en mijn oog valt op ‘Herbal Rooms’. Oké, ze verhuurt dus kruidenkamers? Is het een kruidenhotel? Mijn interesse is gewekt. Ik boek een kamer die geschikt is voor het hele gezin. Super spannend, want op de vraag van B wat een kruidenhotel is, kan ik eigenlijk geen antwoord geven. Ik heb geen idee wat ik kan verwachten en al helemaal niet of mijn kinderen dit leuk gaan vinden.

Slocally, Herbal Rooms in Plave in de Soca vallei in Slovenie.
Slocally, Herbal Rooms in Plave in de Soca vallei in Slovenie.

De Herbal Rooms van Slocally

Dan is het tijd om het kruidenhotel te bezoeken. Ik voer de coördinaten in op de navigatie en we gaan. Nog snel pak ik het printje erbij dat ik van Vesna heb gekregen met daarop het laatste stukje route beschrijving. En dat is maar goed ook. Parkeren is een uitdaging. Ik rijd langs het gele huis, het hotel en parkeer in de bocht. Precies zoals beschreven op het printje. Met de jongens aan mijn hand lopen we de helling op naar boven. We vinden het best een beetje spannend. Maar de ouders van Vesna staan ons al op te wachten en heten ons van harte welkom.

Bij de voordeur krijgen we volgens Sloveens gebruik slofjes aangereikt. Daarmee verplaatsen we ons door het huis. Ik hoor de jongste zoon mompelen: “Dit is helemaal geen hotel maar gewoon een huis”. En dat is het. Dit is het huis van de ouders van Vesna. Zij hebben de bovenverdieping omgetoverd tot een kruidenparadijs. Twee grote kamers met tweepersoons bedden er in. Aan onze kamer zit nog een soort van achterkamer vast waar twee losse bedden staan. Dit is de kamer voor de jongens. Overal staan potjes met gedroogde kruiden. Veel zelfgemaakte meubeltjes van hout. Er liggen 2 tijdschriften met al het moois dat je in natuurlijk Slovenië kunt bewonderen. En er ligt een zelfgemaakt gastenboek. Het geheel doet warm en welkom aan.

Een groot tweepersoonsbed voor mama.
Een groot tweepersoonsbed voor mama.

Kruiden, kruiden en nog eens kruiden

Dan worden we uitgenodigd aan de keukentafel voor een speciaal voor ons gebakken koek en kop kruidenthee. Wat een hartelijke mensen. De jongens smullen van de koek met noten en vruchten. Maar kruidenthee is nog een brug te ver voor hen. Doe maar gewoon een glaasje water. Aan de keukentafel wisselen we wat informatie uit en regelen de formaliteiten.

Lavendel buideltjes maken

Dan vraagt de moeder van Vesna of de jongens het leuk vinden om een lavendel buideltje te maken. Dat lijkt ze wel wat. We gaan naar de tuin en daar krijgen ze een mandje voor de lavendel die ze mogen plukken. Opperste concentratie bij B. B wisselt het af met af en toe lekker in de hangmat liggen. Na het plukken is het tijd om de buideltjes te maken. Ik ben verbaasd over hoe lang de kinderen het volhouden. En na 1,5 uur liggen er twee schattige lavendel buideltjes klaar om mee te nemen.

Dat is een hoop werk.
Dat is een hoop werk.

Die avond wassen we onze handen met zelfgemaakte kruidenzeep. Sprayen we ons in met zelfgemaakte insectenspray. Ik stap mijn bed in en voel een soort matje met kruiden liggen. In mijn hoofdkussen zit er ook een. Ik vraag me af of ik daar überhaupt op kan slapen. Maar of het aan de kruiden ligt of niet? We hebben allemaal heerlijk geslapen.

De zelfgemaakte kruidenzeep is heerlijk.
De zelfgemaakte kruidenzeep is heerlijk.

Ontbijt en de kruidentuin

Na een simpel maar prima ontbijtje, met uiteraard zelfgemaakte kruidenthee en zelfgemaakte jam, brengen we nog een bezoek aan de kruidentuin van de ouders van Vesna. Wat is dat leuk om te zien. De vader van Vesna vertelt vol passie over de kracht van kruiden. En ook mooi om te zien hoe de jongens geïnteresseerd luisteren naar mijn vertaling, kijken en ruiken aan de kruiden die meneer hen aanreikt.

Leren over kruiden: ruiken en proeven. Dat is interessant.
Leren over kruiden: ruiken en proeven. Dat is interessant.

Met citroenmelisse in de ene hand en het lavendel buideltje in de andere nemen de jongens afscheid van de ouders van Vesna. Wat een lieve gastvrije mensen. Als je je ergens welkom wilt voelen dan moet je hier zijn.

Een volgende keer zullen we zeker langer blijven en meer van Slovenië ontdekken samen met de locals. Herbal Rooms in Plave, Slovenië is absoluut goedgekeurd voor en door de kinderen.

Handig om te weten over Slocally

Slocally ligt in het westen van Slovenië, in de buurt van de Soca rivier. Voor volwassenen betaal je 27 euro per nacht en kinderen tot 10 jaar krijgen 30% korting (prijspeil 2016). Slocally is een fijne accommodatie om 1 of 2 nachten te verblijven, bijvoorbeeld als tussenstop op weg naar Kroatië. Je komt er echt tot rust en geniet van de Sloveense gastvrijheid.

Meer over de Herbal Rooms en de excursies met een local via Slocally is te vinden op de website.

Zou jij ook zo genieten van deze bijzondere plek?

Meer lezen

Op zoek naar meer info over Slovenië? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Slocally. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.