Wandelen in Slovenië: de Vintgar kloof met kinderen ontdekken

6
286

Voordat we op vakantie naar Slovenië gaan worden we door meerdere mensen getipt om de Vintgar kloof met kinderen te bezoeken. Het is er wel toeristisch wordt erbij gezegd, maar echt de moeite waard. Tja, als zoveel mensen dat zeggen, dan gaan wij natuurlijk wandelen door de Vintgar kloof.

Vintgar kloof in Slovenië

De Vintgar kloof ligt ten noorden van het meer van Bled. Het is daardoor ook een veel gemaakte combinatiebezoek voor dagjes mensen. Ook wij doen dat. Eerst varen we op het meer van Bled en daarna gaan we wandelen door de Vintgar kloof.

In de Vintgar kloof stroomt de rivier de Radovna tussen de steile hellingen van de Hom en de Bort. De kloof is 1,6 km lang en sinds 1893 toegankelijk. In de Vintgar kloof is een houten wandelpad aangelegd.

We lopen de kloof in.
We lopen de kloof in.

Wandelen door de Vintgar kloof met kinderen

We parkeren de auto en lopen naar het begin van de Vintgar kloof. Die ingang is makkelijk te vinden, je volgt gewoon alle andere mensen. We zijn hier in de tweede helft van de middag en zijn duidelijk niet de enigen. Bij het loket kopen we onze entreekaartjes. We merken al snel dat er meer mensen terug lopen dan dat er mensen aan de wandeling beginnen. Het pad is smal waardoor we regelmatig moeten wachten om andere mensen te laten passeren. Het voordeel hiervan is dat het achterin de kloof al een stuk rustiger is.

Het pad slingert langs de turquoise gekleurde rivier. Het water is zo helder dat we de vissen zien zwemmen. Vooral C. vindt dat fantastisch. Af en toe steken we met een bruggetje over en wandelen we aan de andere kant verder. Dat zijn ook de mooiste plekken om foto’s te maken. De zon dringt af en toe de kloof binnen en krijgt dan zelfs de kinderen stil. Ze kijken naar het schouwspel van de blaadjes, de zonnestralen en het stromende water. M. mopperde vooraf omdat ze niet wilde wandelen, maar ze moet bekennen dat de Vintgar kloof echt mooi is.

Het water is te koud en stroomt te snel om in te zwemmen. Op een paar plekken in de kloof kan je wel klauterend over de stenen bij het water komen. Dit maakt wandelen in de Vintgar kloof met kinderen extra leuk. “Mag ik deze stenen meenemen?” die vraag kan alleen van C. komen. Ons antwoord kent hij ook wel: “Als je ze zelf tilt mag het.”. Hij laat de stenen toch maar liggen.

Voorbij elke hoek worden we opnieuw verrast.
Voorbij elke hoek worden we opnieuw verrast.
We stoppen meerdere keren om in het water te kijken. Dat is erg helder.
We stoppen meerdere keren om in het water te kijken. Dat is erg helder.
Vis gevonden.
Vis gevonden.
Soms is de rivier smal en perst het water zich tussen de rotsen door.
Soms is de rivier smal en perst het water zich tussen de rotsen door.
Het pad is grotendeels vlak. Af en toe komen we een trapje tegen.
Het pad is grotendeels vlak. Af en toe komen we een trapje tegen.
Bij het water.
Bij het water.

Op zoek naar de waterval in de Vintgar kloof

Aan het einde van de kloof is een waterval te vinden. Als we bij een dam komen zien we water naar beneden vallen. Zou dit de waterval zijn? We zien andere mensen omdraaien en teruglopen. Het voelt voor ons als een deceptie. Al snel wordt duidelijk dat we verder moeten lopen. Dit is niet het einde van de kloof.

Na 10 minuten lopen komen we bij het echte einde van de kloof. Er staat een kiosk waar je wat eenvoudige (en dure!) snacks en ijsjes kan kopen. Vanaf de brug kijken we naar de waterval. Beneden zien we mensen in het water. Hoe zijn ze daar gekomen? We zien geen pad. C. is onze klauteraar en klimt over de stenen naar beneden. We kunnen ons niet voorstellen dat dit de officiële route is. Als we teruglopen naar de kloof zien we bij de kiosk opeens een bordje. Aan de rechterkant van de kiosk gaat een goed begaanbaar wandelpad naar beneden. Zo komen die mensen dus bij de waterval. Het is dat wij nog 1,5 uur terug moeten rijden naar onze campings, maar anders waren we hier zeker even gaan zwemmen.

Dit is de waterval niet. Maar, hier ben je wel vlakbij. Nog een klein stukje doorlopen.
Dit is de waterval niet. Maar, hier ben je wel vlakbij. Nog een klein stukje doorlopen.
De waterval in de Vintgar kloof.
De waterval in de Vintgar kloof.

Terug wandelen vanaf het einde van de Vintgar kloof

Net als bijna alle bezoekers lopen we dezelfde weg weer terug. Ik zie een bordje waaruit blijkt dat er ook een andere route terug is, maar ik weet niet hoelang deze is. Met de kinderen erbij gaan we dat risico niet nemen. En eerlijk, dezelfde weg teruglopen is helemaal niet erg. We zien de Vintgar kloof nu vanaf de andere kant en dat ziet er toch anders uit. Het is inmiddels echt rustiger. Wel zo fijn.

In totaal hebben we 2,5 uur over de wandeling gedaan. Reken op een uur heen en een uur terug. Het half uur hebben we gebruikt om onderweg te stoppen en bij de waterval te kijken.

We blijven genieten van het natuurschoon.
We blijven genieten van het natuurschoon.
Soms is de kloof wat breder en komt er ook meer daglicht.
Soms is de kloof wat breder en komt er ook meer daglicht.
Soms hou ik me goed vast aan de reling, zeker als het water zo hard naar beneden stroomt.
Soms hou ik me goed vast aan de reling, zeker als het water zo hard naar beneden stroomt.
Toeristisch, maar inderdaad wel een 'must see' in Slovenie.
Toeristisch, maar inderdaad wel een ‘must see’ in Slovenie.

Handig om te weten over een bezoek aan de Vintgar kloof met kinderen

De Vintgar kloof is niet toegankelijk met een buggy of kinderwagen, daarvoor is het pad te smal. Ook kom je regelmatig traptreden tegen. Met een rugdrager moet je opletten dat kinderen hun hoofd niet stoten. Ik zou er daarom voor kiezen om de Vintgar kloof alleen te bezoeken met kinderen die zelf kunnen lopen.

Heb je genoeg tijd om bij de waterval te gaan zwemmen? Neem dan zwemkleding en waterschoentjes mee. Het water is wel koud, maar als het zomers weer is hoeft dat geen probleem te zijn.

Volwassenen betalen 4 euro entree voor de kloof en kinderen tussen de 6 en 15 jaar 2,50 euro. Voor kinderen jonger dan 6 jaar betaal je 0,50 euro (prijspeil 2016). De Vintgar kloof is tussen 8 en 19 uur geopend. Parkeren is gratis.

Zou jij tijdens een vakantie in Slovenie gaan wandelen door de Vintgar kloof met kinderen?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer te doen is met kinderen in dit deel van Slovenië? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

6 REACTIES

    • Zo, dat is flink duurder geworden in de afgelopen drie jaar! Zelf zouden wij dat er wel voor betalen, we vonden het een erg mooie kloof en een van de hoogtepunten van Slovenië.

  1. Inmiddels kost de toegang inderdaad € 10,00 pp voor de route die maar een richting op te lopen is. Aan het einde,