Met kinderen kajakken in Ljubljana? Dat is actief genieten van een groene stad

0
289
SAMSUNG CSC

Tijdens de vakantie in Slovenië gaat Saskia een dag met haar gezin naar Ljubljana, de groene hoofdstad van het land. Terwijl Saskia en Maureen gaan SUPpen, besluiten G. en zoon C. (net 7 jaar) te gaan kajakken in Ljubljana. In dit blog vertelt G. er meer over.

Kajakken in Ljubljana

We moeten ’s ochtends om 10 uur present zijn voor de Tourist Office. Eerst zetten we Saskia en Maureen af, omdat die op een andere plek in Ljubljana moeten zijn. Daarna rijden we door een tunnel en parkeren onze auto om de hoek bij de Tourist Office in een overdekte parkeergarage. Ik let even op dat we geen Amsterdamse parkeertarieven hoeven te betalen, maar dat blijkt met een tarief van 2,50 euro per uur gelukkig niet zo te zijn.

We zijn mooi op tijd en kijken even binnen bij de Tourist Office. We nemen een gratis plattegrond en andere interessante folders mee. Het is prachtig weer, dus we hebben er zin in. Niet veel later komt onze gids van de Tourist Office aanlopen en kort daarna komt ook de auto van Iska Aadventures met 3 kajaks op het dak aanrijden. We stappen in en beginnen te rijden. We rijden steeds verder de stad uit en komen meer en meer in het groen. Ik leg me erbij neer dat we niet echt in de oude stad gaan kajakken.

Met deze auto gaan we naar het beginpunt van onze kajaktocht in Ljubljana.
Met deze auto gaan we naar het beginpunt van onze kajaktocht in Ljubljana.

Kajakken in de groene omgeving van de Ljubljana

Na een kwartier rijden komen we op het startpunt. Onze gids vertelt dat je in Ljubljana al heel snel in het groen terechtkomt. Dat komt omdat er vroeger een groot meer was en vervolgens een moerassige omgeving waar je niet op kon bouwen. Hierdoor ligt er nu een kanaal voor ons waar we onze trip gaan beginnen.

Onze gids en Martin van Iska Adventures tillen de boten van de auto. De blauwe is voor ons. “Dat dacht ik al” zegt C. “want dat is een tweepersoons!”. C. kijkt gefascineerd toe hoe de kajaks in het water worden gelegd. Martin vertelt dat de kajaks heel stabiel in het water liggen. Onze rugzak maken we vast op de kajak, zodat we na afloop niet terug naar het startpunt hoeven. Het blijkt dat we toch naar de oude stad gaan kajakken.

Onder toeziend oog van Camiel worden de kajaks in het water getild.
Onder toeziend oog van C. worden de kajaks in het water getild.
Hij kan bijna niet wachten totdat hij mag instappen.
Hij kan bijna niet wachten totdat hij mag instappen.
Daar gaan we! (foto met GoPro van een van de begeleiders).
Daar gaan we! (foto met GoPro van een van de begeleiders).

Onze gids vertelt dat de vroegere bewoners alles via het water moesten doen en er daarom onder andere dit kanaal ligt. We zien koeien lopen en horen dat zware tractoren hier niet zijn toegestaan. Eerst zitten er nog behoorlijk wat waterplanten in het kanaal maar dat wordt steeds minder. Ook is het heerlijk stil om ons heen. Zo relaxed.

C. roeit lekker mee. We krijgen enkele tips van Martin waardoor het kajakken makkelijker gaat. Af en toe houdt C. een roeipauze en peddel ik door. Dat is het grote voordeel van kajakken in een tweepersoons kajak. C. heeft een chocoladereep gekregen en die eet hij tussendoor lekker op. “Zo heb ik in ieder geval genoeg energie” zegt hij.

Ziet er relaxed uit he?
Ziet er relaxed uit he?

Na een aantal bochten wordt het kanaal breder en zien we ook langzaam maar zeker meer bebouwing. Opeens ziet Martin aan de linkerkant twee schildpadden op een tak zitten. Een mooi gezicht, al is de vraag of ze van nature hier voorkomen of dat ze ontsnapt zijn. Ik wilde het nog vragen, maar dat is er bij ingeschoten. We passeren een kanoschool, waar door de vakantie nu geen activiteit is en komen langs een erg chic en gewild appartementenhotel.

We varen onder de ring door en zien steeds meer bootjes liggen bij de huizen. Dan zien we het kasteel van Ljubljana op de berg verschijnen. Langzaam maar zeker komen we dichterbij.

Schildpad gespot!
Schildpad gespot!

Kajakken in het centrum van Ljubljana

We arriveren bij een splitsing en kajakken linksaf de Ljubljanica rivier op. We krijgen te horen dat we bij een passerende boot goed rechts moeten blijven en dwars op de golven moeten kajakken. Op de splitsing staan heerlijke ligstoelen. Op deze plek zijn Saskia en Maureen gestart met SUPpen. Toevallig komen we ze niet veel later tegen op het water. Ze zijn op de terugweg naar hun beginpunt. We horen dat Maureen de hele heenweg gestaan heeft en nu zit ze heerlijk op haar board. Ze wordt meegetrokken door de begeleidster.

Lees hier meer over SUPpen in Ljubljana met kinderen

We kajakken door en zien een bever in het water zwemmen. Tenminste dat denk ik. Het blijkt een beverrat te zijn. Het ziet er in ieder geval erg leuk uit. Nu naderen we de oude stad. Martin toont alvast de plek waar we er straks uit gaan, maar we kajakken eerst een stukje door.

Zien we daar SUPpers in der verte?
Zien we daar SUPpers in der verte?
Ja, het zijn Saskia en Maureen met hun groep.
Ja, het zijn Saskia en Maureen met hun groep.

De rondvaartboten naderen ons en we staan volop in de belangstelling. Het valt me op dat de boten kleiner zijn dan in Amsterdam en niet zo vol zitten. Het is op het water lang niet zo’n chaos als in Amsterdam, dus voelt het geen moment onveilig of spannend.

We hebben vanaf het water een prachtig zicht op de oude stad. We kajakken in Ljubljana onder verschillende bruggen door, waar mensen enthousiast naar ons staan te kijken en foto’s staan te maken. Nadat we de Drakenbrug gepasseerd zijn draaien we om en kajakken terug naar de plek om aan te leggen. Alsof het zo gepland was komen daar precies Saskia en Maureen aangelopen. We nemen afscheid van Martin en de gids die terug kajakken naar de auto. Voor ons is het na een tocht van ongeveer 1,5 uur mooi geweest.

In het oude centrum van Ljubljana komen we regelmatig een rondvaartboot tegen.
In het oude centrum van Ljubljana komen we regelmatig een rondvaartboot tegen.
Erg leuk om tijdens het kajakken in Ljubljana de stad vanaf het water te bekijken.
Erg leuk om tijdens het kajakken in Ljubljana de stad vanaf het water te bekijken.
We trekken heel wat bekijks vanaf de bruggen.
We trekken heel wat bekijks vanaf de bruggen.

Wij lopen de stad in en gaan op een terrasje een tosti eten. Wat is het gaaf om te kajakken in Ljubljana en zo kennis te maken met de hoofdstad van Slovenië.

Praktische informatie kajakken in Ljubljana

Iska Adventure heeft meerdere mogelijkheden om actief te zijn in en rond Ljubljana, een overzicht hiervan is te vinden op hun website. Ook op de website van Visit Ljubljana is meer informatie te vinden over deze excursie. De prijs hangt af van het aantal deelnemers. Stuur hiervoor gerust een mail naar Iska Adventure of Visit Ljubljana.

De tocht is circa 5 km en goed te doen voor beginners. Zoals je kan zien is deze kajaktocht geschikt voor gezinnen. Onze ervaring is dat kinderen al vanaf jonge leeftijd genieten van kajakken en helemaal tot rust komen in een kajak.

Zou jij overwegen om met je kinderen te gaan kajakken in Ljubljana?

Meer lezen

Slovenie leent zich goed voor een actieve vakantie met kinderen. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Ljubljana. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.