Wandelen in Slowakije: geniet van het Tatra gebergte met kinderen

0
291
Wandelen op de hoge toppen van de Lage Tatra met kinderen wandelen-in-het-tatra-gebergte-met-kinderen
Wandelen op de hoge toppen van de Lage Tatra met kinderen

Ongetraind, niet bijzonder sportief en toch wandelen met kinderen in het Tatra gebergte? Blogger Lineke neemt haar jongens (10 en 8 jaar) mee de berg op en gaat het proberen.

Het Tatra gebergte in Slowakije

Het Tatra gebergte is een bergketen op de grens van Polen en Slowakije. De bergen zijn verdeeld in vier delen waarvan voor mij de Hoge en de Lage Tatra qua naam bekend zijn. De Liptov regio, waar wij vakantie vieren deze zomer, wordt omgeven door een groot deel van de Lage Tatra.

Ik laat me in eerste instantie voor de gek houden door de naam Lage Tatra en zoek naar wandelingen in de Hoge Tatra. Maar als je denkt dat de toppen van de Lage Tatra voor watjes zijn, dan heb je het mis.

Onze uitvalsbasis tijdens deze vakantie in Slowakije is Sojka Resort. Een combinatie van hotel en chalets in de Liptov regio. Een fantastische plek om met ons gezin te genieten van een actieve vakantie, maar ook om te relaxen.

Wandelen in het Lage Tatra gebergte is niet voor watjes Wandelen in het Tatra gebergte met kinderen
Wandelen in het Lage Tatra gebergte is niet voor watjes

Wij willen wandelen, maar waar?

We houden van wandelen, maar zijn geen goed getraind gezin dat top na top beklimt. Toch willen we deze vakantie een leuke wandeling maken met de kinderen. Bij de receptie van het Sojka Resort vraag ik om advies.

Op de Liptov plattegrond wijst de dame van de receptie me op de berg Chopok. De berg is 2024 meter hoog. We kunnen met de kabelbaan naar boven en dan vanaf het bergstation naar beneden wandelen. Dat gaan we doen.

Ligging Chopok berg in het Lage Tatra gebergte:

Wandelen in het Lage Tatra gebergte met kinderen

Jasná Chopok is een skigebied in het Lage Tatra gebergte. We rijden door de Demänovská vallei naar het dalstation Biela Pùt. We kunnen gratis parkeren op het terrein voor de kabelbaan. Bergschoenen aan, rugzakken op en gaan. Bij de kassa vraag ik om een kaart en hoe het werkt om bij het bergstation te komen.

Het eerste stuk van Biela Pùt naar Jasná zitten we met zijn vieren in de stoeltjeslift. Dan moeten we overstappen op een soort tandradbaan in de vorm van een lieveheersbeestje. Die brengt ons van Jasná naar Priehyba. In Priehyba stappen we in een gondel voor 20 personen naar bergstation Chopok Rotunda.

Het eerste stuk gaan we met een stoeltjeslift Wandelen-in-het-Tatra-gebergte-met-kinderen-2
Het eerste stuk gaan we met een stoeltjeslift
In deze gondel passen wel 20 mensen tegelijk Wandelen-in-het-Tatra-gebergte-met-kinderen-1
In deze gondel passen wel 20 mensen tegelijk

De wandelroute van Chopok terug naar Biela Pùt

Boven is het druk met toeristen. Iedereen wil een foto maken met de naam en hoogte van de berg. Vanaf dit punt kunnen we naar de top van de Chopok lopen. En van Chopok naar Ďumbier. Maar dit gaat over een redelijk smal rotspad omhoog. Dit durf ik niet aan met de kinderen.

Ik loop hier nog een keer met mijn kaart langs het informatiepunt. Ik wil er zeker van zijn dat we de juiste route nemen. We moeten eerst de rode route via Dereše naar Sedlo Pol’any lopen. Dit is te doen. Soms wat dalen, soms wat stijgen.

Bij Sedlo Pol’any nemen we de gele route naar Otupné. Dit is een grote uitdaging. We zijn continu aan het dalen. Moeten soms over hele grote rotsen of losliggende stenen lopen. Ik vind dit best pittig met twee kinderen. Maar ze klagen niet, we stoppen regelmatig en blijven volhouden dat we er bijna zijn.

Ook wij gaan natuurlijk even op de foto zo hoog op de berg wandelen-in-het-tatra-gebergte-met-kinderen
Ook wij gaan natuurlijk even op de foto zo hoog op de berg
Wandelen op de hoge toppen van de Lage Tatra met kinderen wandelen-in-het-tatra-gebergte-met-kinderen
Wandelen op de hoge toppen van de Lage Tatra met kinderen
We lopen de rode route via Dereše naar Sedlo Pol’any wandelen-in-het-tatra-gebergte-met-kinderen
We lopen de rode route via Dereše naar Sedlo Pol’any
Het eerste stuk van onze Tatra wandeling is goed te doen en het uitzicht is fantastisch wandelen-in-het-tatra-gebergte-met-kinderen
Het eerste stuk van onze Tatra wandeling is goed te doen en het uitzicht is fantastisch
Het punt van waar we overstappen naar de andere route Wandelen-in-het-Tatra-gebergte-met-kinderen-3
Het punt van waar we overstappen naar de andere route

Eenmaal in het bos lopen we over een pad met kleine water stroompjes er over heen. De stroompjes vormen aan de zijkant van het pad een steeds groter wordende rivier. Op mijn beschrijving staat dat we langs Tri Vody moeten lopen. Een punt waar verschillende bergrivieren samen komen.

We lopen er inderdaad langs en het is een prachtig punt om te zien. Het biedt de jongens wat afleiding als ze midden in de rivier staan. En natuurlijk wordt er een dammetje gebouwd.

Het laatste stuk raken we de route kwijt. We zouden langs een meer moeten komen maar die zien we niet. Net als Boris begint te huilen dat zijn voeten pijn doen en hij zo moe is zien we het dalstation van Biela Pùt.

Nog even en het grote afdalen begint wandelen-in-het-tatra-gebergte-met-kinderen-
Nog even en het grote afdalen begint
Als je er klaar mee bent dan rust je gewoon midden op het pad een beetje uit wandelen-in-het-tatra-gebergte-met-kinderen
Als je er klaar mee bent dan rust je gewoon midden op het pad een beetje uit
Bij Tri Vody komen diverse riviertjes samen. Laten we een dam bouwen wandelen-in-het-tatra-gebergte-met-kinderen
Bij Tri Vody komen diverse riviertjes samen. Laten we een dam bouwen

Een ijsje maakt alles weer goed

Lang leve de ijsboer. Met een ijsje in de hand kijken we op de telefoon hoe lang we onderweg geweest zijn. We hebben er zes uur over gedaan om naar beneden te lopen. De teller geeft aan dat we ongeveer twaalf kilometer afgelegd hebben. Ik ben zo trots op de jongens. Bijna zonder piepen een pittige wandeling gedaan.

Goed om te weten

Deze wandeling is te doen voor kinderen vanaf een jaar of acht. De prijs voor de drie banen naar boven kost ons gezin met vier personen aan de kassa 72 euro (prijspeil 2018). Van die 72 krijgen we 8 euro terug als we aan het einde van de dag de vier pasjes weer inleveren. Een soort statiegeld. Tickets vooraf online kopen is goedkoper.

Wij hebben alle vier een eigen rugzak mee tijdens het wandelen. Zo hebben we voldoende eten en drinken mee voor onderweg.

Tip: Neem iets mee tegen muggen, want in het bos blijken we een wandelend buffet!

Haal beneden of boven bij de kabelbanen een kaart met de routes. Dan zijn de borden ook makkelijker te lezen wandelen-in-het-tatra-gebergte-met-kinderen
Haal beneden of boven bij de kabelbanen een kaart met de routes. Dan zijn de borden ook makkelijker te lezen
Vergeet je muggenspul niet anders ben je een wandelend buffet in het bos wandelen-in-het-tatra-gebergte-met-kinderen
Vergeet je muggenspul niet anders ben je een wandelend buffet in het bos

Zouden jouw kinderen dat leuk vinden zo’n mooie wandeling door het Tatra gebergte?

Meer lezen

Wil je meer lezen over Slowakije of een buurland waar je een vakantie Slowakije mee kunt combineren? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).