Wolfgangsee met kinderen, deze activiteiten mag je niet missen

0
288
Vanaf de Zwölferhorn hebben we uitzicht over de Wolfgangsee, De Schafberg en de daar achtergelegen Attersee.
Vanaf de Zwölferhorn hebben we uitzicht over de Wolfgangsee, De Schafberg en de daar achtergelegen Attersee.
Salzkammergut is de regio in Oostenrijk ten oosten van Salzburg. In deze regio bevinden zich een aantal meren. Blogger Fieke verbleef twee weken lang aan de Wolfgangsee en kwam er achter dat de regio rondom de Wolfgangsee gezinnen meer dan genoeg te bieden heeft. Lees verder om te ontdekken wat je allemaal kunt doen in de buurt van de Wolfgangsee.

Wolfgangsee en omgeving

De Wolfgangsee ligt op een kleine 1.000 km rijden vanaf Utrecht in twee Oostenrijkse deelstaten. Grotendeels ligt het meer in Salzburgerland en voor een klein deel in Opper-Oostenrijk. De regio heet Salzkammergut. De Wolfgangsee heeft een oppervlakte van 13 km². Het ligt op een hoogte van 538 meter en is op het diepste punt 114 meter diep. Het water is zeer helder en bijna van drinkwaterkwaliteit.

Het meer wordt omringd door de Schafberg, de Zwölferhorn bergen en het Postalm plateau. De Wolfgangsee heette in het verleden de Abersee maar die naam wordt sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gebruikt. Aan de Wolfgangsee liggen drie kleine plaatsen, Strobl, Sankt Gilgen en Sankt Wolfgang. De stad Salzburg ligt op een half uur rijden. De meren Mondsee en Attersee liggen om de hoek.

De Wolfgangsee wordt omringt door bergen
De Wolfgangsee ligt in de Salzkammergut en wordt omringt door bergen

Water activiteiten op de Wolfgangsee

Een mooi meer vraagt natuurlijk om activiteiten op en in het water, er zijn dan ook verschillende water-activiteiten die je kan ondernemen.

Als we voor het eerst zicht hebben op het meer vanuit de auto kunnen de kinderen maar één ding bedenken: “Mogen we zwemmen als jullie de vouwwagen opzetten?” is wat we van de achterbank te horen krijgen. Dat mag zeker. Wij verblijven op Camping Birkenstrand en deze ligt direct aan het meer.

Snorkelen in het heldere water van de Wolfgangsee

De kinderen zijn verbaasd over het heldere water, dus de snorkelspullen worden gelijk gepakt. En wat baal ik dat ik het Easybreath duikmasker thuis op tafel heb laten liggen. Gelukkig leert dochter R. snel hoe ze met een normale snorkel moet zwemmen en zien we haar uren in het water liggen. “Mam ik heb weer een hele grote vis gezien” hoor ik haar regelmatig vanuit het water roepen.

Zwemmen met kinderen in de Wolfgangsee

Zoon T. vermaakt zich, ondanks dat hij nog geen zwemdiploma heeft, uitstekend in het water. Het blijft lang ondiep dus ook voor hem uren veilig speelplezier. De bodem van het meer is bedekt met stenen. Onze kinderen dragen geen waterschoenen en dit is prima te doen omdat het om ronde stenen gaat. Maar mocht je ze wel hebben dan loopt dit net wat prettiger.

Op verschillende plaatsen langs het meer zijn parkeer/recreatieplaatsen gemaakt. Dus mocht je niet direct aan het meer verblijven, dan kan je vanaf daar zwemmen in het meer. Vlakbij onze camping zien we dagelijks duikers ter water gaan. Maar daar hebben we zelf geen ervaring mee.

SUP-pen en varen op de Wolfgangsee

Op onze camping verblijven relatief veel mensen die een boot bij zich hebben. Dit varieert van een opblaas boot, kano’s en zelfs kleine zeilbootjes. Ook zien we de nodige SUP-boarden naast tenten liggen. De Wolfgangsee is qua waterverkeer vrij rustig en dus ideaal om per bootje te ontdekken.

Voor een klein bedrag kunnen we op de camping kano’s en SUP-boarden huren. Beide proberen we uit. We kanoën met twee kano’s twee uur lang over het meer. Tussendoor springen de meiden uit de boot om even te zwemmen. We leggen we aan bij een vlot op het water en genieten van het prachtige uitzicht vanaf het water. Twee uur is voor ons genoeg, maar mocht kanoën echt je ding zijn dan kan je ook dagtochten maken.

Op verschillende plekken, waaronder in Sankt Gilgen, kan je bootjes huren om het meer op te gaan. Ook zien we vanaf de boulevard in Sankt Gilgen mensen waterski’s aantrekken of een rondje op een zwemband achter de speedboot maken.

In Sankt Gilgen kun je bootjes huren om de Wolfgangsee te verkennen.
In Sankt Gilgen kun je bootjes huren om de Wolfgangsee te verkennen.

Met de veerdienst de Wolfgangsee verkennen

Sinds 1873 kan je met de veerdienst de Wolfgangsee oversteken. In dat jaar begon men te varen met de schoepen-stoomboot ‘Kaiser Franz Josef I’. Destijds was het een technisch hoogstandje maar vandaag de dag is het vooral een toeristische attractie. Want de Kaiser Franz Josef I vaart nog steeds. De veerdienst heeft meer schepen gekregen, er wordt met twee oude boten uit 1873 en vier moderne boten gevaren. Ze varen tussen Sankt Gilgen, Sankt Wolfgang en Strobl en stoppen tussendoor ook bij de kleine plaatsjes Fürberg, Ried-Falkenstein en Gschwendt.

Wij kiezen ervoor om het stuk van Sankt Gilgen, via Fürnberg, Ried-Falkenstein naar Sankt Wolfgang af te leggen. De boot van 11 uur blijkt één van de moderne schepen te zijn. We nemen plaats op het bovendek en hebben prachtig uitzicht op het meer en de bergen. R. ziet het ene na het andere mooie landhuis vanaf de boot. T. kijkt naar alles wat er op het water gebeurd. Op de boot zijn catering en toiletten aanwezig.

Ons tochtje duurt ongeveer 40 minuten. In Sankt Wolfgang stopt de veerdienst op twee plaatsen. Bij het plaatsje zelf maar ook bij het station van de Schafbergbahn waar je met een treintje de Schafberg op kunt gaan. Wij stappen van boord bij dit laatste punt om de berg op te gaan en keren aan het eind van de dag hier weer terug om de boot naar Sankt Gilgen te nemen.

In het boekje met de vaartijden lees ik over verschillende wandellingen bij de stopplaatsen of tussen de stopplaatsen Strobl en Sankt Wolfgang. De boottochten zijn goed te combineren met een bezoek aan de dorpjes, een treintocht de berg op,  met wandelingen of een fietstocht. Je fiets kan gewoon mee op de boot. Er zijn prima fietspaden om het meer heen.

De prijzen van de veerdienst zijn afhankelijk van welke afstand je aflegt. Ook kan je dag- en familiekaarten kopen. Een familiedagkaart kost 45 euro (prijspeil 2017).

Vanaf de veerboot heb je prachtig uitzicht vanaf het water op de bergen rondom de Wolfgangsee.
Vanaf de veerboot heb je prachtig uitzicht op de bergen rondom de Wolfgangsee.
Roos spot de mooiste landhuizen vanaf de boot. De gele kleur kom je veel tegen in Salzburgerland en rondom de wolfgangsee.
R. spot de mooiste landhuizen vanaf de boot. De gele kleur kom je veel tegen rondom de Wolfgangsee

De bergen rondom de Wolfgangsee in

Vanaf de Wolfgangsee heb je prachtig uitzicht op de bergen die rondom het meer liggen. Vanaf de camping kijken wij uit op de Schafberg. Iedere avond zien we lichtjes branden bovenop de berg. “Daar willen we naar toe” roepen alle drie de kinderen. Ook de rode en gele gondels die we iedere dag over ons heen zien glijden in Sankt Gilgen zijn door de kinderen direct op de to-do-lijst gezet. We ontkomen er dus niet aan om de bergen in te gaan en dat kan op verschillende manieren.

Met de Schafbergbahn de Schafberg op

Vanaf Sankt Wolfgang kan je met de Schafbergbahn de 1783 meter hoge Schafberg op. Dit spoor ligt er sinds 1893 en is de steilste tandrad-stoomtrein route van Oostenrijk. Er rijden zowel moderne als oude stoomtreintjes naar boven.

Vanaf de haven lopen we in slechts enkele minuten naar het station. De trein- en veerboottijden zijn op elkaar afgestemd. Binnen enkele minuten zien we de trein al aan komen. Een kleine stoomlocomotief met daarachter een aantal wagons komt aan rijden. “Het lijkt wel of de locomotief scheef staat” zegt dochter J.. En dat is ook zo. Je ziet dat hij gemaakt is om de scheve hellingen op te rijden. Tussen de normale rails bevindt zich een vreemd soort rails. Dit is de rail waarin het tandrad van de locomotief zich vast grijpt en zo naar boven klimt.

We stappen in en even later rijden we weg. De trein klimt steeds steiler omhoog. Even later hebben we zicht op de Wolfgangsee en zien we onze camping liggen. Het is echt indrukwekkend hoe het treintje ons de berg op duwt. De locomotief rijdt namelijk niet vooraan maar achteraan. Na 25 minuten stoppen we bij de Schafbergalm. Vanaf hier is er een wandelroute naar de top van de berg. Wij stappen daarom uit. Maar je kan ook gewoon blijven zitten en het laatste stuk per trein afleggen. Binnen 10 minuten sta je dan op de Schafbergspitze.

Vanaf de Schafbergspitze hebben we prachtig uitzicht op de gehele omgeving. Niet alleen de Wolfgangsee zien we maar ook de Attersee en de Mondsee. We kijken eigenlijk de hele Salzkammergut regio over. Bovenop de berg ligt het hotel dat we vanaf de camping al zagen en er is ook een berghut. Voor de terugreis met de trein moet je bovenop de berg een plaatsje reserveren. Doe dit direct bij aankomst ander is de kans groot dat de treinen vol zitten als je weer terug wilt. Zeker aan het einde van de dag is het druk.

De prijzen zijn afhankelijk van of je de hele route per trein af legt of dat je een stuk van de route loopt. Ook zijn er familietickets en combiticket met de veerdienst over de Wolfgangsee verkrijgbaar. Een familiekaart voor de gehele route kost 80 euro (prijspeil 2017).

De locomotief duwt de trein de Schafberg op en is zelf een beetje schuin. Bij de Wolfgangsee
De locomotief duwt de trein de Schafberg op en is zelf een beetje schuin.

Met de gondel de Zwölferhorn op

Vanaf Sankt Gilgen vertrekken vrolijk gele en rode gondels de Zwölferhorn op. Onze kinderen worden altijd blij van een ritje met een ski-lift of gondel. Het heeft iets magisch om zo over het landschap te glijden en van het uitzicht te genieten. Als we rond elf uur kaartjes halen blijken we niet de enige te zijn die de Zwölferhorn op willen. Er passen maar vier volwassenen in de gondels uit 1957. Na een half uurtje wachten stappen we de gondel in. We zien Sankt Gilgen onder ons steeds kleiner worden. Het zicht op de Wolfgangsee wordt steeds mooier. We zijn verbaasd over de afstand en hoogte die we afleggen. De baan is namelijk 2740 meter lang en gaat bijna 1 kilomoter de hoogte in naar een hoogte van 1476 meter.

Boven aangekomen zien we gelijk de bordjes staan met verschillende wandelroutes. Zowel rondwandelingen als wandelingen terug naar het dal. Er zijn verschillende hutten waar je iets kan eten en drinken. Vanaf het terras heb je prachtig uitzicht over de omgeving. Mocht je echt op zoek zijn naar een bijzondere ervaring dan kan je vanaf de Zwölferhorn ook met een paraglide naar beneden. We hebben heel wat parachutes gespot tijdens ons verblijf.

Een kaartje voor de heen- en terugreis met de gondel kost 24,50 euro voor volwassenen en 15 euro voor kinderen (prijspeil 2017).

Het de vrolijjke gondels gaan we de Zwölferhorn op. Het uitzicht op de Wolfgangsee is fantastisch.
Het de vrolijjke gondels gaan we de Zwölferhorn op. Het uitzicht op de Wolfgangsee is fantastisch.

De berg op (en af) met een rodel

Zomerrodelbanen, je komt ze op vele plekken in Oostenrijk tegen. Zo ook rondom de Wolfgangsee. Op vijf minuten rijden van onze camping ligt Sommer Rodelbahn Strobl. Die moeten we een keer uitproberen. J. is tot nu toe altijd met Bob of mij een rodelbaan afgeweest. Als we in de rij staan te wachten besluit ze toch alleen te willen, ook al vindt ze het heel spannend. Ik ga voor haar naar boven.

We moeten het rodelkarretje zelf in de baan leggen en blijken dit verkeerd te doen. We worden namelijk achterstevoren de berg op getrokken. Op deze manier kijk je over de Wolfgangsee heen terwijl je omhoog getrokken wordt. Boven aangekomen halen we de rodelkarretjes uit de baan en kunnen we kiezen uit twee banen om naar beneden te gaan. Beide banen zijn 1300 mee lang en kronkelen langs elkaar naar beneden. De ene gaat door het bos, de andere niet en biedt dus meer uitzicht. We splitsen op en verdelen ons over de routes, hierdoor komen we elkaar tijdens de afdaling af en toe tegen. De mannen gaan natuurlijk weer het hardst maar we genieten alle vijf evenveel van het tochtje naar beneden.

Een kaartje voor de rodelbaan kost 6 euro per persoon. Koop je een strippenkaart voor meerdere ritten dan worden de ritten per stuk goedkoper (prijspeil 2017).

Tijdens het ophoog trekken van de rodel de berg op zit je achterstevoren waardoor je de hele omgeving goed kan bekijken en dus ook de wolfgangsee
Tijdens het ophoog trekken van de rodel de berg op zit je achterstevoren waardoor je de hele omgeving goed kan bekijken.

Wandelen in de omgeving van de Wolfgangsee

Als wij aan bergen denken dan komt daar automatisch de gedachte van wandelen in de bergen bij. Dat er voldoende wandelmogelijkheden in de buurt van de Wolfgangsee zijn is dus een randvoorwaarde voor onze vakantie. Ik word al vrolijk als ik aan het koeienbel-geluid denk dat je overal in de bergen hoort. In een apart blog kom ik uitgebreid terug op de wandelmogelijkheden maar ik deel nu al wel welke wandelingen we hebben gemaakt.

Wandelen op de Schafberg

Bij de Schafbergbahn kiezen wij ervoor om uit te stappen bij de Schafbergalm. Vanaf daar kan je in een uurtje naar de top van de Schafberg klimmen. En klimmen is het, via kleine steile paden klimmen we omhoog. De kinderen lopen veel sneller de berg op dan ik doe. Onderweg kom ik de kinderen nog even tegen als ze de naar de voorbijrijdende trein staan te kijken. Maar daarna sprinten ze weer verder. Binnen het uur staan we allemaal boven op de berg en genieten we van het prachtige uitzicht over Salzkammergut. Wij gaan met de trein naar beneden maar je kunt ook wandelend naar het dal terug. Hier staat ruim 2 uur voor.

Vanaf de camping zien we de Schafbergspitze liggen. Daar willen we wel naar toe !Aan de overkant van de wolfgangsee
Vanaf de camping zien we de Schafbergspitze liggen. Daar willen we wel naar toe wandelen !
Het is een uur flink klimmen op de Schafbergspitze te bereiken. De kinderen lopen snel voorop. met uitzicht op de wolfgangsee
Het is een uur flink klimmen op de Schafbergspitze te bereiken. De kinderen lopen snel voorop.

Wandelen op de grootste alpenweide van Oostenrijk: de Postalm

Vanaf Strobl nemen we de weg richting Abtenau. We rijden via de 24 km lange tolbergweg over de Postalm. De Postalm is het op één na grootste alpenweidegebied van Europa en het grootste van Oostenrijk. Het gebied is 4000 hectare groot en staat bekend om zijn prachtige vergezichten over de almen en op omliggende bergmassieven. Dit gebied is een waar paradijs voor wandelaars.

Op de Postalm vind je een groot aantal (rond)wandelingen. Wij kiezen ervoor om de groene route vanaf parkeerplaats 3 te lopen. Halverwege stappen we over op de blauwe route. De blauwe route gaat over kleinere wandelpaden en is veel uitdagender en dus leuker voor de kinderen. In totaal zijn we vijf uur onderweg. We genieten van de prachtige almen, de stromende riviertjes, plukken en eten bosaardbeien en sluiten de wandeling af in de Huber Hütte. Ik bestel  het typisch Oostenrijkse gerecht Kaiserschmärren met Preiselbeeren. Even later moet ik het met drie kinderen delen die het allemaal heerlijk blijken te vinden.

Alle wandelingen op de Postalm zijn te vinden op de Postalm-website.

het is prachtig wandelen over de almweiden op de Postalm. We komen onderweg heel wat koeien tegen. in de buurt van de wolfgangsee
Het is prachtig wandelen over de almweiden op de Postalm. We komen onderweg heel wat koeien tegen.
Onderweg stoppen we om bosaardbeien te plukken en natuurlijk ook op te eten. in de buurt van de wolfgangsee
Onderweg stoppen we om bosaardbeien te plukken en op te eten.

Prachtige vergezichten tijdens de Panoramaroute op de Zwölferhorn

Als we met de gondel op de Zwölferhorn aankomen zien we vrij veel toeristen staan. Veel mensen nemen de gondel naar boven, maken foto’s, drinken iets in de berghut en gaan terug naar het dal. Erg jammer als je weet dat er op deze berg twee mooie rondwandelingen zijn. Ook kan je ervoor kiezen om naar de Wolfgangsee terug te lopen.

Normaal gesproken zouden we de lange rondwandeling lopen maar