Wolfgangsee met kinderen, deze activiteiten mag je niet missen

Salzkammergut is de regio in Oostenrijk ten oosten van Salzburg. In deze regio bevinden zich een aantal meren. Blogger Fieke verbleef twee weken lang aan de Wolfgangsee en kwam er achter dat de regio rondom de Wolfgangsee gezinnen meer dan genoeg te bieden heeft. Lees verder om te ontdekken wat je allemaal kunt doen in de buurt van de Wolfgangsee.

Wolfgangsee en omgeving

De Wolfgangsee ligt op een kleine 1.000 km rijden vanaf Utrecht in twee Oostenrijkse deelstaten. Grotendeels ligt het meer in Salzburgerland en voor een klein deel in Opper-Oostenrijk. De regio heet Salzkammergut. De Wolfgangsee heeft een oppervlakte van 13 km². Het ligt op een hoogte van 538 meter en is op het diepste punt 114 meter diep. Het water is zeer helder en bijna van drinkwaterkwaliteit.

Het meer wordt omringd door de Schafberg, de Zwölferhorn bergen en het Postalm plateau. De Wolfgangsee heette in het verleden de Abersee maar die naam wordt sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gebruikt. Aan de Wolfgangsee liggen drie kleine plaatsen, Strobl, Sankt Gilgen en Sankt Wolfgang. De stad Salzburg ligt op een half uur rijden. De meren Mondsee en Attersee liggen om de hoek.

De Wolfgangsee wordt omringt door bergen
De Wolfgangsee ligt in de Salzkammergut en wordt omringt door bergen

Water activiteiten op de Wolfgangsee

Een mooi meer vraagt natuurlijk om activiteiten op en in het water, er zijn dan ook verschillende water-activiteiten die je kan ondernemen.

Als we voor het eerst zicht hebben op het meer vanuit de auto kunnen de kinderen maar één ding bedenken: “Mogen we zwemmen als jullie de vouwwagen opzetten?” is wat we van de achterbank te horen krijgen. Dat mag zeker. Wij verblijven op Camping Birkenstrand en deze ligt direct aan het meer.

Snorkelen in het heldere water van de Wolfgangsee

De kinderen zijn verbaasd over het heldere water, dus de snorkelspullen worden gelijk gepakt. En wat baal ik dat ik het Easybreath duikmasker thuis op tafel heb laten liggen. Gelukkig leert Roos snel hoe ze met een normale snorkel moet zwemmen en zien we haar uren in het water liggen. “Mam ik heb weer een hele grote vis gezien” hoor ik haar regelmatig vanuit het water roepen.

Zwemmen met kinderen in de Wolfgangsee

Teun vermaakt zich, ondanks dat hij nog geen zwemdiploma heeft, uitstekend in het water. Het blijft lang ondiep dus ook voor hem uren veilig speelplezier. De bodem van het meer is bedekt met stenen. Onze kinderen dragen geen waterschoenen en dit is prima te doen omdat het om ronde stenen gaat. Maar mocht je ze wel hebben dan loopt dit net wat prettiger.

Op verschillende plaatsen langs het meer zijn parkeer/recreatieplaatsen gemaakt. Dus mocht je niet direct aan het meer verblijven, dan kan je vanaf daar zwemmen in het meer. Vlakbij onze camping zien we dagelijks duikers ter water gaan. Maar daar hebben we zelf geen ervaring mee.

De Wolfgangsee is door zijn fijne watertemperatuur en heldere water een ideale zwemlocatie.
De Wolfgangsee is door zijn fijne watertemperatuur en heldere water een ideale zwemlocatie.

SUP-pen en varen op de Wolfgangsee

Op onze camping verblijven relatief veel mensen die een boot bij zich hebben. Dit varieert van een opblaas boot, kano’s en zelfs kleine zeilbootjes. Ook zien we de nodige SUP-boarden naast tenten liggen. De Wolfgangsee is qua waterverkeer vrij rustig en dus ideaal om per bootje te ontdekken.

Voor een klein bedrag kunnen we op de camping kano’s en SUP-boarden huren. Beide proberen we uit. We kanoën met twee kano’s twee uur lang over het meer. Tussendoor springen de meiden uit de boot om even te zwemmen. We leggen we aan bij een vlot op het water en genieten van het prachtige uitzicht vanaf het water. Twee uur is voor ons genoeg, maar mocht kanoën echt je ding zijn dan kan je ook dagtochten maken.

Op verschillende plekken, waaronder in Sankt Gilgen, kan je bootjes huren om het meer op te gaan. Ook zien we vanaf de boulevard in Sankt Gilgen mensen waterski’s aantrekken of een rondje op een zwemband achter de speedboot maken.

Vanaf de camping verkennen we de Wolfgangsee ook een SUP-board. Maar met een kano of roeiboot is ook erg leuk.
Vanaf de camping verkennen we de Wolfgangsee ook een SUP-board. Maar met een kano of roeiboot is ook erg leuk.