Kom zelf forensisch onderzoek doen bij C.S.I. Continium in Kerkrade

Wil je zelf ervaren wat er allemaal komt kijken bij een forensisch onderzoek? Kom dan naar Continium Discovery Center in Kerkrade, Zuid-Limburg. Annemiek ging met haar kinderen op onderzoek uit en leerde hoe je een onderzoek uitvoert op een ‘plaats delict’.

Let op: in 2019 wordt Continium verbouwd: op 21 september opent de nieuwe tijdelijke expositie ‘Reizen in de Ruimte’ (in plaats van C.S.I. Continium). Op 21 december 2019 opent de nieuwe Explore Zone. In de tussenliggende tijd zijn er nog genoeg andere dingen te doen, dus daar hoef je je bezoek niet voor uit te stellen. 

C.S.I. Continium bezoeken met kinderen

Misschien ben je al eerder bij Continium Discovery Center geweest om de LEGO-tentoonstelling ‘World of Bricks’ te bezoeken. Inmiddels zijn alle steentjes opgeruimd en er is plaatsgemaakt voor het serieuze werk: een heus onderzoekslab voor forensisch specialisten. Na een korte speelpauze bij het grote scherm in de hal, haasten we ons naar het speciale CSI-lab.

Lees hier het blog dat we eerder over Continium schreven.

Mijn kinderen zijn toe aan een nieuwe uitdaging en we gaan daarom vol spanning de grote trap op en slaan linksaf. Bij binnenkomst worden ze opgewacht door Lex Uiting, die middels een filmpje uitlegt wat de bedoeling. Er is een gemummificeerd lichaam gevonden in het Ötz-gebergte in de Alpen en er dient onderzoek gedaan te worden naar de doodsoorzaak van Ötzi, de ijsmummie.

Welkom op Museumplein Kerkrade
Welkom op Museumplein Kerkrade
Het grote scherm in de centrale hal nodigt uit tot aanraken
Het grote scherm in de centrale hal nodigt uit tot aanraken
Continium Kerkrade
Lieke laat zien hoe je het plaatje zelf groter maakt
De bekende trappen bij de entree van Continium Discovery Center
De bekende trappen bij de entree van Continium Discovery Center
CSI: Continium
Lieke is benieuwd wat CSI: Continium inhoudt
Niemand minder dan Lex Uiting introduceert het onderzoek
Niemand minder dan Lex Uiting introduceert het onderzoek

Onderzoek op het plaats delict

Nog voordat Lex klaar is met praten, trekt mijn dochter een labjas aan en wordt een opdrachtenboekje gepakt. De grote borden aan de muur geven aanvullende informatie en dan kan het forensisch onderzoek beginnen. Op het plaats delict nota bene!

Het enthousiasme maakt dat de start wat moeizaam gaat. Er moet worden opgeschreven welke voorwerpen er in de directe omgeving van de mummie gevonden zijn. Zowel de afstand, het materiaal, de grootte en waarvoor het gebruikt wordt, moet worden genoteerd. Maar hoe gedetailleerd? Het is aardig wat werk en andere kinderen gaan best snel verder naar de volgende opdracht. Toch willen mijn kinderen graag serieus te werk gaan dus wordt alles nauwkeurig op de onderzoeksformulieren genoteerd.

Labjas aan en schrijfbord gepakt?
Labjas aan en schrijfbord gepakt? We kunnen beginnen!
CSI: Continium
De informatie op de grote borden moet je goed lezen, anders kom je niet ver
We starten bij de plaats delict
We starten bij de plaats delict

Ontrafel het ijskoude mysterie van Ötzi

Nadat alles is opgeschreven, kunnen we verder naar de volgende ruimte. Hier liggen de gevonden voorwerpen nog eens tentoongesteld en wordt gevraagd om het lichaam van Ötzi te wegen en te meten. Een soort röntgen-apparaat helpt je om in het lichaam van de mummie te kijken. We noteren de gegevens op het formulier en ontdekken dat het er vooral om gaat om informatie verzamelen.

In het sporenlab, met de grote witte onderzoekstafels, word je meegenomen langs alle fasen van forensisch onderzoek. Je leert hoe deze sporen gevonden worden en zoekt zelf naar sporen op en nabij het lichaam. Zo leren we over biologisch materiaal, zoals vingerafdrukken, bloedsporen en haren. De kinderen gaan aan de slag met een microscoop en ultra violet licht.

Deze spullen zijn gevonden rondom het lichaam van Ötzi
Deze spullen zijn gevonden rondom het lichaam van Ötzi
CSI: Continium
Moderne technieken worden gebruikt om het mysterie op te lossen
CSI: Continium
De onderzoeken vinden plaats aan grote onderzoekstafels

Wie is het?

We lopen systematisch langs de witte tafels en doen vrijwel alle opdrachten. Soms moeten we even wachten op onze beurt. Gelukkig kun je alle opdrachten in je eigen volgorde maken en kun je ook verder als je een opdracht overslaat.

Tussendoor kunnen de kinderen de verzamelde gegevens controleren middels een speciale lichtbak. Door je onderzoeksboekje op de lichtbak te leggen, zie je precies welke antwoorden goed en fout zijn. Zo weten ze of ze op de goede weg zitten. 

Tip: wie de informatieborden goed leest, komt er vanzelf achter welke antwoorden er goed zijn.

Nadat alle vragen zijn ingevuld, kun je met een ‘Wie is het-achtig’ spel ontdekken hoe Ötzi er ongeveer uitgezien moet hebben. Het is verbazingwekkend hoeveel details er verzameld zijn en dat er inderdaad maar één figuurtje kan overblijven. Bij het verlaten van de onderzoeksafdeling kun je je eigen onderzoeksrapport voorzien van een stempel.

CSI: Continium
Je kunt zelf je antwoorden controleren en kijken of je goed zit
CSI: Continium
Het bekende spelletje ‘Wie is het?’ helpt je bij het vinden van de juiste Ötzi

Is C.S.I. Continium geschikt voor iedereen?

De hele tentoonstelling is ingericht op het inzichtelijk maken op welke manieren een forensisch onderzoek wordt uitgevoerd. En dat er op die manier zowel recente misdaden in kaart gebracht kunnen worden maar ook handig zijn om te achterhalen wat er miljoenen jaren geleden met Ötzi gebeurd is. En dan blijkt de zelfde technieken gebruikt worden.

Onze ervaring is dat het een toegankelijke tentoonstelling is, maar dat het vraagt om geduld en precisie. Ik verwacht dat kinderen die liever spelen dan leren sneller uitgekeken zijn. Toch kunnen ook die kinderen bezig zijn met de verschillende opdrachten en zonder veel moeite achterhalen wat de uitkomst van de opdrachten is.

Het is in ieder geval een tentoonstelling zoals we die niet eerder zagen. De gebruikte combinatie van forensisch onderzoek, zoals gebruikt bij misdaden, en de ijsmummie Ötzi pakt verrassend goed uit.

CSI Continium
Na afloop kun je alle stappen nog eens nalezen op de grote informatieborden

Kistentour voor kinderen tot 10 jaar

Voor jonge kinderen zullen de meeste opdrachten nog te moeilijk zijn. Natuurlijk kunnen ze per tafel lekker bezig zijn, maar of ze het echt snappen is natuurlijk de vraag. Kinderen tot 10 jaar kunnen daarom aangepaste opdrachten doen. Op de onderzoeksvloer staan kisten die je nader dient te onderzoeken. Bij de start liggen klemborden klaar speciaal voor deze jongere groep bezoekers.

Mijn inschatting is dat de kistenroute voor kinderen van 8-9 jaar al snel te kinderachtig is. Met hulp van een volwassene kunnen deze kinderen waarschijnlijk een heel eind komen met de opdrachten voor oudere kinderen, al zullen sommige opdrachten nog te moeilijk zijn. Maar zoals ik al zei kun je altijd de juiste oplossing vinden middels de lichtbakken.

CSI Continium
Voor kinderen jonger dan 10 jaar is er een aangepaste opdrachtenkaart
CSI: Continium