MergelRijk in Valkenburg met kinderen

0
301
SAMSUNG CSC

Ga jij op vakantie naar Zuid-Limburg? Dan ga je vast ook een grot bezoeken in Valkenburg. De meest kindvriendelijke grot is MergelRijk. Op je eigen tempo de mergelgrot ontdekken, knutselen, een speurtocht en sculpturen van mergel. Zeker weten dat je kinderen zich hier vermaken. En jij trouwens ook.

Een bezoek aan MergelRijk in Valkenburg met kinderen

Ons vakantie appartement bij de boer ligt vlakbij Valkenburg. Ik vertel de kinderen dat we dit plaatsje echt moeten bekijken en dat er grotten zijn. “Moet dat echt?” krijg ik als antwoord. Nou moeten… Ik denk dat jullie dat leuk vinden. “Ik vind grotten saai en stom” is het weerwoord. Goed, dit gaat niet over een grot, maar dit is een ik-vind-alles-stom-fase. We besluiten eerst iets anders te doen. Terloops vertellen we dat we iets hebben gelezen over een grot met een speurtocht. Er komt al enig enthousiasme. “Oh, je kan er ook knutselen” zegt G. dan. “Gaan we daar nu heen? Ik wil daar heen, ik ook, ik ook” horen we dochter M. en zoon C. door elkaar roepen. Natuurlijk, we gaan naar MergelRijk in Valkenburg.

We parken de auto tegenover MergelRijk (4 euro, prijspeil 2016). Voor de grot is een terrasje, maar wij lopen direct de grot in. Bij de bar zijn de entreekaartjes te verkrijgen. Daarna gaan we via een trap naar beneden. Het is niet echt donker beneden. De wanden van mergel zijn licht gekleurd en de verlichting doet de rest.

M. en C. gaan meteen met hun speurtocht aan de slag. Ze zitten inmiddels in groep 3 en groep 6 en kunnen beide goed lezen. De vragen zijn niet moeilijk, alleen soms is de tekst op de wand best lang. We helpen ze daarmee zodat het leuk blijft. Er is zoveel te zien, dat ze steeds verder willen lopen. Op zoek naar de volgende vraag. Tijdens de speurtocht leren ze stiekem meer over de geschiedenis van Zuid-Limburg, de grotten en het gebruik van mergel.

Op pad met een speurtocht is altijd een succes.
Op pad met een speurtocht is altijd een succes.
Een blik terug in de tijd toen de mijnbouw groot was in Limburg.
Een blik terug in de tijd toen de mijnbouw groot was in Limburg.
Serieus op zoek naar de antwoorden.
Serieus op zoek naar de antwoorden.
Achter elke bocht en in elke hoek worden we weer verrast.
Achter elke bocht en in elke hoek worden we weer verrast.

Knutselen met mergel

Op ongeveer 2/3 van de route komen we bij de knutselruimte. Hier mogen we een stukje mergel pakken en ons eigen sculptuur maken. Eerder lazen we al dat mergel heel zacht is en goed te bewerken. Nu merken we dat in de praktijk. We lopen met ons stukje mergel, een kwast, potlood, beitel en grote spijker naar de werktafels. Met het potlood tekenen we de vorm die we willen hebben. C. is er snel uit, hij gaat een hartje maken. Ik wil KidsErOpUit in het mergel krassen. M. heeft langer nodig om een onderwerp te bedenken. Opeens weet ze het: “Ik ga het Drielandenpunt maken”. Met de beitel doen we het grovere werk en de spijker is voor het maken van letters of ander fijn werk. De kwast gebruiken we om het mergel weg te vegen.

C. en ik zijn best snel klaar. M. doet er langer over en laat zich door ons niet opjagen. Als we allemaal klaar zijn dan gaan onze mergelkunstwerkjes in een plastic tasje mee.

De knutselruimte.
Het Grottenatelier.
Trots op z'n vondst.
Trots op z’n vondst.

Afsluiting met een MergelRijk diploma

Het laatste gedeelte van de speurtocht wacht op ons. Opnieuw leuke vragen en mooie sculpturen. We zien zelfs de Nachtwacht van mergel. Nog twee opdrachten te gaan en dan zijn alle vragen beantwoord. Tijd om de oplossing bij elkaar te puzzelen.

Met het antwoord in de hand rennen M. en C. voor ons uit. De trap op en naar de bar. Van de medewerker krijgen ze een echt MergelRijk diploma. Helemaal trots lopen ze naar buiten.

We weten het nu zeker: MergelRijk in Valkenburg is echt de moeite waard met kinderen!

De Nachtwacht van mergel.
De Nachtwacht van mergel.
De beloning: een echt Mergelrijk diploma.
De beloning: een echt Mergelrijk diploma.

Praktische informatie

Een bezoek aan MergelRijk duurt ongeveer 2 uur, afhankelijk van hoelang je bezig bent met de speurtocht en het maken van je eigen mergelkunstwerk.

De entree voor volwassenen is 8,50 euro en voor kinderen van 4 t/m 12 jaar 6,50 euro, incl speurtochtboekje (prijspeil 2016). Meer informatie over openingstijden en andere info is te vinden op de website van MergelRijk.

Zouden jouw kinderen een bezoek aan MergelRijk ook leuk vinden?

Meer lezen

Op zoek naar meer info over Zuid-Limburg? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met MergelRijk. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.