Zuid-Limburg ontdekken vanuit een appartement bij de boer

Kamperen bij de boer is mij met de paplepel ingegoten. Ook mijn eigen kinderen zijn al regelmatig op vakantie geweest op een boerderij. Meestal met onze eigen caravan of tent. Maar voor een weekend is dat niet handig, net als in periodes met minder mooi weer. Tijdens een van mijn eindeloze zoeksessies op internet kwam ik op de website van Belvilla terecht. Wat zag ik daar? Een appartement bij de boer. Precies wat ik zocht!

Appartement bij de boer in Zuid-Limburg

Ik ken Belvilla als verhuurder van huisjes. Maar eigenlijk klinkt dat wat oneerbiedig. Ze verhuren nog veel meer. De meest bijzondere stekjes kom ik tegen. Van die bijzondere accommodaties waarvoor je direct je agenda wil leeg vegen. Ik hou me in. Ik zoek iets betaalbaars in eigen land. Het liefst in Zuid-Limburg. Dan zie ik De Heerehoeve. Wat leuk, een vakantie appartement bij de boer. Ideaal voor een weekendje weg met kinderen.

Het appartement is onderdeel van een karakteristieke Limburgse hoeve. De oorspronkelijke boerenwoning en de voormalige stallen liggen om een binnenplaats. Een van de stallen is verbouwd en op de eerste verdieping ligt het moderne appartement.

De Heerehoeve in Klimmen, vlakbij Valkenburg.
De Heerehoeve in Klimmen, vlakbij Valkenburg.
Ons appartement bij de boer is in het linker gedeelte te vinden.
Ons appartement bij de boer is in het linker gedeelte te vinden.

Als we aankomen worden we vriendelijk welkom geheten door Monique, de boerin. Ze laat ons het appartement zien en vertelt hoe alles werkt. Maureen en Camiel inspecteren snel de drie slaapkamers. De keuze is voor hen niet moeilijk: “Wij gaan boven slapen”. Ze kiezen voor de vide onder het schuine dak. Wij kiezen een van de slaapkamers die direct aan de woonkamer grenzen. Het voelt meteen als thuis. Niet gek eigenlijk, want de inrichting is helemaal onze smaak. Een combinatie van oude elementen en moderne meubels. Het is inmiddels al ruimschoots bedtijd voor Maureen en Camiel. Dus hup, naar boven. Na enig getreuzel liggen ze er in. Wij ploffen op de bank. Heerlijk relaxen.

De woonkamer met leefkeuken en zithoek.
De woonkamer met leefkeuken en zithoek.
De zithoek.
De zithoek.
Trap naar de vide.
Trap naar de vide.
De keuze van de kinderen: slapen op de vide.
De keuze van de kinderen: slapen op de vide.
Een van de andere slaapkamers.
Een van de andere slaapkamers.

’s Ochtends is het ontspannen wakker worden. Ik hoor af en toe een koe loeien of een auto voorbij rijden. Boven zijn de kinderen al aan het kletsen. Tijd om op te staan. De badkamer heeft een regendouche. Heel fijn, net als thuis. Er ligt een hele stapel handdoeken klaar voor de gasten. Wat een luxe.

Bij het ontbijt ontdekken we al dat de keuken heel compleet is. Er liggen verse eitjes voor ons in de koelkast. Al het bestek en serviesgoed dat je nodig hebt is er. Maar ook kruiden, theezakjes en koffie. Van die dingen die je weleens vergeet mee te nemen van huis. Na het ontbijt gaat alles in de vaatwasser.

Geluk zit 'm voor kinderen in kleine dingen, zoals een handdoekring dat ook prima kan fingeren als 'stoel' voor een knuffel.
Geluk zit ‘m voor kinderen in kleine dingen, zoals een handdoekring dat ook prima kan fingeren als ‘stoel’ voor een knuffel.
Heerlijk ontbijten.
Heerlijk ontbijten.
Buiten is een terras voor de gasten van het appartement.
Buiten is een terras voor de gasten van het appartement.

Vakantie op de boerderij

De Heerehoeve is een appartement bij de boer. De boerderij is echt in bedrijf. De familie Nicolaes runt hier een melkveehouderij met zo’n 130 koeien. Tussen de buien door gaan we naar buiten. Koetjes en kalfjes kijken. Al snel komt boerin Monique ons vergezellen en vertelt ze over het bedrijf. Molly de hond loopt mee, net als puppy Sam die nog aan de geluiden van de boerderij moet wennen. We lopen door de verschillende stallen. Vooral de allerkleinste kalfjes zijn leuk.

Puppy Sam aaien.
Puppy Sam aaien.
De kleinste kalfjes.
De kleinste kalfjes.
Hoi!
Hoi!
Koeien voeren.
Koeien voeren.

Als we in de nieuwste stal komen kijken we onze ogen uit. Wat een licht en ruimte. Maar vooral: wat een technische snufjes. We zien een robot die de stal schoonmaakt en een robot die het voer aanschuift voor de koeien. Hier wordt ook niet meer twee keer per dag gemolken. De koeien kunnen zelf naar de melkmachine lopen als ze gemelkt willen worden. Dat gaat helemaal automatisch. We kijken vol verbazing hoe de melkmachine zichzelf aankoppelt, zich loskoppelt en wordt gereinigd. We zijn alle vier nieuwsgierig en vragen Monique de hemd van het lijf. Zo leren we dat de koeien geen bel om hebben, maar dat het een apparaatje is waardoor ze automatisch de juiste hoeveelheid eten krijgen. Buiten de stal staat een apparaat die de ontlasting van de koeien scheidt. Het droge gedeelte dat daarna overblijft ligt in de stal en is de basis van een zacht ligbed voor de koeien.

De nieuwe moderne stal.
De nieuwe moderne stal.
De robot veegt het voer naar de koeien.
De robot veegt het voer naar de koeien.
Even zichzelf borstelen.
Even zichzelf borstelen.
Kijken bij de melkmachine.
Kijken bij de melkmachine.
Indrukwekkend om te zien hoe de koeien volautomatisch worden gemolken.
Indrukwekkend om te zien hoe de koeien volautomatisch worden gemolken.

Behalve de koeien zijn er ook nog drie geiten. Ooit gekocht toen de kinderen van de boer en boerin jong waren. Inmiddels aardig op leeftijd. We kijken even als ze eten krijgen. Dan is het tijd om met puppy Sam te spelen. De toekomstige waakhond is nu een heerlijk zacht pluizenbolletje. Maureen gooit een touw naar hem en Camiel een grote bal en dan een stukje hout. Sam vindt het prachtig en springt overal op af.

De geitjes.
De geitjes.
Spelen met puppy Sam.
Spelen met puppy Sam.

Als we terug gaan naar ons appartement krijgen we een kan met echte verse melk. Nog warm omdat het net uit de koe komt. Vooral Camiel vindt het heerlijk en drinkt zo drie glazen achter elkaar leeg. Hij weet het precies: “Dit is gezonder, want hier zit geen suiker bij en in een pak melk wel”. Dat moet direct gecheckt worden door Maureen. Ja hoor “Er zit 4,5 gram suiker in melk!”. Helaas voor haar heeft Camiel het laatste restje verse melk opgedronken. We blijven nu alleen zitten met de vraag waarom er suiker aan melk wordt toegevoegd. Voor de smaak is het echt niet nodig…

De verse melk was zo op!
De verse melk was zo op!

Zuid-Limburg verkennen met kinderen

De Heerehoeve is een ideale uitvalsbasis om Zuid-Limburg te verkennen.

We rijden in 15 minuten naar Kerkrade om het Continium te bezoeken. Nog nooit van gehoord? Dat kan heel goed kloppen. Het is een redelijk nieuw discovery center. Vergelijkbaar met Nemo in Amsterdam, maar dan veel rustiger. Met de Museumkaart kan je er gratis naar binnen. Echt een aanrader waar je met kinderen zo een hele dag bezig bent.

Valkenburg ligt op 2,5 km afstand. Erg toeristisch, maar dat is niet voor niets. Wij moeten kiezen wat we doen en besluiten naar MergelRijk te gaan. Het centrum van Valkenburg moet wachten tot een volgende keer. In MergelRijk leren we over de geschiedenis van de mijnbouw, over mergel en over Limburg. We maken zelfs ons eigen kunstwerk van een blok mergel.

Het Drielandenpunt is een half uurtje rijden. Maureen heeft al topografie op school gehad en is benieuwd naar het punt waar Nederland, België en Duitsland bij elkaar komen. Ze vindt het heel grappig om in drie landen tegelijk te staan. Maar er is meer te doen. We ontdekken het Labyrint, er zijn twee uitkijktorens (die we speciaal voor jullie beide hebben bekeken) en er is een speeltuin. Vanaf het Drielandenpunt zijn er meerdere korte en lange wandelingen te maken.

Over het Continium, MergelRijk en het Drielandenpunt lezen jullie in aparte blogs later meer.

Praktische informatie

Het appartement is ruim genoeg voor een groot gezin. Je kan er met gemak 2 volwassenen, 4 kinderen en een baby in kwijt. Of neem je (schoon)ouders mee of ga samen met vrienden. Wij zouden dit appartement niet kiezen met hele ondernemende dreumesen, dit vanwege de trap naar het appartement en de trap in de woonkamer. Met grotere kinderen is het appartement echt ideaal. Een eigen plekje om zich even terug te trekken, een grote tafel om spelletjes aan te spelen en gratis wifi.

Ook zin om Zuid-Limburg te verkennen vanuit dit leuke appartement bij de boer? Je boekt ‘m rechtstreeks bij Belvilla. De prijzen variëren en zoals overal betaal je in de schoolvakanties meer. Ik zag de herfstvakantie en kerstvakantie 2016 voor net ietsje meer dan 700 euro per week. Dat is zo’n 100 euro per nacht voor een 6-persoons appartement.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke ideeën voor Zuid-Limburg? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Belvilla. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelJij kan naar Londen! Maar eerst ga ik ;-)
Volgend artikelFota Wildlife Park in Cork: naar de dierentuin in Ierland
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.