Continium Discovery Center bezoeken tijdens Dit is Parkstad Nacht

Op vrijdag 7 april 2017 wordt de eerste editie van Dit is Parkstad Nacht georganiseerd, de eerste attractienacht van Limburg ooit. Het is een unieke kans om zo’n 15 verschillende attracties een keer in de avond of vroege nacht te bezoeken. Annemiek heeft met enkele collega-bloggers deel kunnen nemen aan de preview en is alvast op onderzoek uitgaan. Van Continium tot Snowworld, er blijkt voor ieder wat wils te zijn in Parkstad.

Let op: in 2019 wordt Continium verbouwd: op 21 september opent de nieuwe tijdelijke expositie ‘Reizen in de Ruimte’ (in plaats van CSI Continium). Op 21 december 2019 opent de nieuwe Explore Zone. In de tussenliggende tijd zijn er nog genoeg andere dingen te doen, dus daar hoef je je bezoek niet voor uit te stellen. 

Dit is Parkstad Nacht

Misschien heb je nog nooit van Parkstad gehoord, heb je geen idee waar het ligt en al helemaal geen idee of er ook iets te doen is. Parkstad ligt in het zuiden van Limburg en is de stadsregio van onder andere de gemeenten Heerlen, Kerkrade, Landgraaf en Brunssum. In 2016 is de regio Parkstad uitgeroepen tot beste reisbestemming ter wereld en heeft ze een prestigieuze internationale prijs -zeg maar de Oscar van de reisindustrie- mogen ontvangen. Reden voor een feestje en daarom is het idee ontstaan om de attracties op een andere manier aan de bezoekers te presenteren, namelijk in de vorm van een avondopenstelling tijdens Dit is Parkstadnacht op 7 april 2017.

In Parkstad zijn tal van activiteiten te doen die heel geschikt zijn voor een dagje uit of zelfs een korte vakantie met het hele gezin. Je vindt er verschillende musea, een dierentuin, kasteel, blotevoetenpark, klimpark en skicentrum. Daarnaast biedt de regio genoeg mogelijkheden om te wandelen en ligt de kunst letterlijk op straat.

Dit is Parkstad Nacht op 7 april 2017
Dit is Parkstad Nacht op 7 april 2017

Kies je voor cultuur?

Mijn persoonlijke favoriet blijft de wandeling langs de murals (muurschilderingen) in Heerlen, street-art hoofdstad van Nederland. Zoals je misschien weet, heb ik er al eerder over geschreven in dit blog. Tijdens Dit is Parkstad Nacht krijg je de unieke kans om de wandeling te maken met een gids, uiteraard in het donker. Er wordt verteld over de kunstenaar, de reden dat de mural geplaatst is en waarom juist hier. De verhalen van de murals vertellen je meer over de stad en de plaatselijke cultuur, maar ook het tijdsbeeld en internationale thema’s zijn verwerkt in de kunstwerken. Straatverlichting zorgt voor een speciale gloed en een zaklamp accentueert de details. Tijdens de wandeling zal je niet alleen op de grote graffitti-werken geattendeerd worden. Er zijn ook mini-murals te zien en zelfs mini standbeeldjes. De gids zal je overal op wijzen, zodat je niets mist.

Let the good times roll
Let the good times roll herinnert aan de actie van 3FM Serious Request in 2015
Birds of Paradise
Birds of Paradise is in 2011 gemaakt door de Heerlense Kunstenares Hadassah Emmerich

Of ga je voor actie?

Hou je meer van actie, dan raad ik je aan om richting Wilhelminaberg in Landgraaf te gaan. Hier vind je Snowworld, waar je niet alleen kunt skiën maar ook kan rodelen en klimmen in het grootste klimpark van Europa. Tijdens de Dit is Parkstad Nacht kun je urenlang in het donker gebruik maken van het klimparcours. Naar het schijnt klim je via 20 verschillende hindernissen naar boven en ga je vervolgens via één van de zes ziplines weer naar beneden. Zelf hebben we alleen ervaring met de rodelbaan, die tot zo’n 42 km per uur door de bocht vliegt. Aan adrenaline geen gebrek!

Mocht je daar nog energie voor kunnen opbrengen en heb je het niet koud gekregen, dan kun je in de skihal mee met de Pistebully. Deze enorme bulldozer prepareert iedere nacht de pistes zodat er weer volop geskied kan worden. Deze unieke kans krijg je niet zomaar. Maar vergis je niet… in de hal is het continue -5 graden, dus vergeet je winterjas niet!

SnowWorld Klimpark by Night
SnowWorld Klimpark by Night
De pistebully's staan klaar om de skipiste te prepareren
De pistebully’s staan klaar om de skipiste te prepareren

Continium Discovery Center bezoeken tijdens Dit is Parkstad Nacht

Legofans opgelet! Tot en met 3 december 2017 kun je in Continium Discovery Center een bezoek brengen aan de expositie World of Bricks. Deze expositie bestaat uit een maandelijks wisselende tentoonstelling van enorme Lego-bouwwerken en daarnaast uit een blijvend gedeelte waar je kunt bouwen en spelen in verschillende thema’s. Het Continium is echter meer dan alleen Lego. Je vindt er een Explore Zone, een Tinker Lab en een Hall of Fame. Buiten het museum vind je nóg twee attracties, namelijk Cube Design Museum en het Columbus Earth Center met daarin het National Geographic Theater. Genoeg te doen en te beleven dus. Tijdens Dit is Parkstad Nacht is het gehele aanbod op deze locatie geopend.

Het Museumplein Limburg met rechts het Columbus Earth Center
Het Museumplein Limburg met rechts het Columbus Earth Center
Het grote scherm in de centrale hal nodigt uit tot aanraken
Het grote scherm in de centrale hal nodigt uit tot aanraken

Inmiddels hebben we als gezin al meerdere keren keren het Continium en de World of Bricks bezocht. Vooral Faas krijgt twinkels in zijn ogen als we plannen maken om richting Kerkrade te gaan, zeker nu er zoveel Lego te zien is. Bij binnenkomst loop je via de Legowinkel het museum in. Dat is eigenlijk al een museum an sich: grote vitrines tonen alle pakketten die momenteel te koop zijn. Zo zie je meteen wat er precies in de dozen zit. De verleiding is groot om iets te kopen. Weliswaar een slimme marketingtruc, maar ik kan me voorstellen dat menig ouder een drama voorziet. Zeker als je niet van plan bent iets te kopen. Dus wees gewaarschuwd.

De Lego-winkel is al een soort mini-museum
De Lego-winkel is al een soort mini-museum

Welkom in Blokrade

Direct voorbij de winkel staan grote bouwwerken die je niet in de winkel kan kopen. Per maand wisselt het thema. In januari zien we ruimteschepen van StarWars staan en momenteel staan er grote graafmachines, hijskranen en zelfs een achtbaan. We lopen de gang door richting ingang van het speelgedeelte. Hier worden we welkom geheten door een douanier. Hij legt uit dat je stempels kunt verzamelen door de verschillende huisjes te bezoeken. Faas heeft hier geen interesse in en loopt door om zijn lievelingspoppetje aan te wijzen. Aan de muur hangen kastjes met daarin honderden verschillende figuurtjes. Kiezen blijkt moeilijk, want bij ieder bezoek wijst hij een andere favoriet aan.

In Blokrade, zoals de douanier het noemt, kun je in levensgrote Lego-huizen heerlijk spelen. Overal zijn tafels met blokjes klaargezet en iedere tafel geeft een andere opdracht. Je kunt je naam van Lego schrijven, een brug bouwen, meewerken aan een groot schilderij. Maar je mag ook lekker je eigen bouwwerk maken. Daarnaast zijn er allerhande spellen beschikbaar die gebruik maken van Lego en digitale techniek. Zo ontstaat er een afwisselend geheel dat aantrekkingskracht heeft op jong en oud.

Mega StarWars ruimteschepen
Mega StarWars ruimteschepen
Enorme machines en hijskranen van Lego
Enorme machines en hijskranen van Lego
Welkom in Blokrade
Welkom in Blokrade
In de school kun je je naam met blokjes op het bord 'schrijven'
In de school kun je je naam met blokjes op het bord ‘schrijven’
Ook digitale middelen worden gecombineerd met Lego
Ook digitale middelen worden gecombineerd met Lego
Lukt het een eigen brugconstructie te bouwen?
Lukt het een eigen brugconstructie te bouwen?

Op ontdekking in de Explore Zone

De website van het Continium zeg het volgende: ‘Continium is een interactief doe- en ontdekmuseum waar je handen en ogen tekort komt voor alle leuke doestations, waarmee je zelf uitvindt hoe de wereld werkt’. Wij zijn het helemaal met deze uitspraak eens. In verschillende routes kom je van alles te weten over techniek, wetenschap, voeding en je lichaam. Er zijn overal proefjes en kleine activiteiten te doen. Veel van deze proefjes zijn interactief: je doet ze samen of speelt tegen een robot of computer. Lieke en Faas blijven enthousiast, al hebben ze alles al heel vaak gedaan.

Kies je eigen route en ga op onderzoek uit
Kies je eigen route en ga op onderzoek uit
Wedstrijdje zenuwspiraal tegen een robot in het Continium: wie is sneller?
Wedstrijdje zenuwspiraal tegen een robot: wie is sneller?
Je kunt ook meer te weten komen over hoe je lijf werkt
Je kunt ook meer te weten komen over hoe je lijf werkt

Time Warp Theater, Science Lab, Tinker Lab en Hall of Fame

Er zijn verschillende laboratoria ingericht waar je voor een kleine bijdrage zelf aan de slag kunt met een technisch of wetenschappelijke sciencebox. Je maakt je eigen zeep of slijmsmurrie, bouwt een luchtraket of robothand of gaat aan de slag met een zonnepropellor. In de ruimte daarnaast mag je experimenteren: je haalt oude apparaten uit elkaar of bouwt verder aan een knikkerbaan of stroomkring. In weer andere delen van het museum kun je een reis door de tijd maken of kom je meer te weten over de industriële geschiedenis van de regio.

Faas sloopt graag een radio om te zien wat er allemaal in zit
Faas sloopt graag een apparaat om te zien wat er allemaal in zit
Museumstukken die verstellen over de industriële geschiedenis
Museumstukken die vertellen over de industriële geschiedenis

Praktische info Dit is Parkstad Nacht (alleen op 7 april 2017)

Murals Heerlen

Rondleidingen kosten 1 euro per persoon en starten om 21 en 23 uur. Vertrek bij De Nieuwe Nor, Pancratiusstraat 30 te Heerlen. Het aantal deelnemers is onbeperkt.

SnowWorld Klimpark

Het klimpark is geopend vanaf 20 uur. Per half uur worden 50 personen toegelaten, met een maximum van 200 personen op de hele avond. Entree is 16,95 euro, inclusief één ritje in de Alpine Coaster. Let op: Het park is toegankelijk voor kinderen met een minimale lengte van 1.20 meter en onder begeleiding van een klimmende volwassenen. Vanaf 1.40 meter is het klimpark zonder begeleiding toegankelijk. Om gebruik te maken van de ziplines is een minimale lengte van 1.60 meter vereist.

Bezoek de website van Dit is Parkstad Nacht voor meer informatie over de deelnemende attracties, openingstijden en toegangsprijzen.

Er is genoeg te doen tijdens de eerste editie van Dit is Parkstad Nacht
Er is genoeg te doen tijdens de eerste editie van Dit is Parkstad Nacht

Praktische info Continium Discovery Center

Continium discovery center is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur. Entreeprijs is 12 euro voor iedereen ouder dan 5 jaar. De Museumkaart is ook geldig. Boek je vooraf via de website, dan gelden kortingsregels.

Het bezoek is goed te combineren met Cube Design Museum en Columbus Earth Theater. Er gelden aparte entreeprijzen.

Je kunt gratis parkeren direct naast het Museumplein.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in Parkstad en omgeving? Klik & kijk voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Zuid Limburg en Dit is Parkstad. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelParc Asterix, dat andere pretpark bij Parijs
Volgend artikelLjubljanski grad, het indrukwekkende kasteel van Ljubljana
Annemiek gaat graag met haar man Michiel en haar dochter L. (2006) en zoon F. (2008) op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Het liefst combineert ze een stevige wandeling in een ruig natuurgebied met een bezoek aan een kleinere, karakteristieke stad. Haar kinderen zijn dol op doe-musea en zelf doet ze dan lekker mee. Met hun ‘De Waard’-tent als basis kammen ze hele regio’s uit, maar een nachtje in een hotel of rondreis langs kampeerhutten worden net zo goed gewaardeerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.