Wandelen met de Bokkenpiloot langs de Hollandse Waterlinie

0
359

Met kinderen en bokken een wandeling maken: het is een prachtige ervaring. De wandelroute van de Bokkenpiloot gaat langs een mooi stuk van de Hollandse Waterlinie. Wat de kinderen opvalt: de bokken zijn groot! En: de bokken beslissen, de mensen volgen.
De Bokkenpiloot organiseert allerlei activiteiten met bokken. Iedere zondagmiddag kun je  mee wandelen met een Bokkenpiloot – begeleider/gids – in het gebied ‘het eiland van Cuijk’. Kinderen zijn welkom, adviesleeftijd vanaf 6 jaar.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

De bokken zijn groot en hun horens ook!
De bokken zijn groot en hun horens ook!

Wandelen met bokken en kinderen

Met de jongens K. (9 jaar) en T. (7 jaar) meld ik ons aan voor een zondagwandeling. Eigenlijk is het zo: de bokken maken elke zondagmiddag een ommetje en mensen mogen mee. Dat maakt het meteen zo leuk, want de bokken bepalen. De route kennen ze wel, maar hebben ze zin in pauze? Of zien ze heerlijk groene blaadjes? Dan stopt de bokkengroep en mogen de mensen ook wachten.

Alleen bokken, geen geiten

De Bokkenpiloot heeft alleen bokken, mannetjesgeiten dus. Deze bokken zijn vaak overbodig in geitenbedrijven, want ze geven geen melk. Terwijl de ervaring leert, dat juist bokken erg leuke dieren zijn.

Dus we gaan alleen met de heren op stap. Ze houden ervan om soms hun krachten te meten en zetten daarbij hun horens in. Het advies is daarom om niet met kinderen onder de 6 jaar mee te wandelen.

Op het parkeerterrein naast Fort Honswijk kun je gratis parkeren.
Op het parkeerterrein naast Fort Honswijk kun je gratis parkeren. Hier begint onze bokkenwandeling.
Op het parkeerterrein naast Fort Honswijk kun je gratis parkeren.
Op het parkeerterrein naast Fort Honswijk kun je gratis parkeren.

Route langs Hollandse Waterlinie

De zondagsroute van de Bokkenpiloot is ongeveer 4 kilometer en gaat door het eiland van Cuijk. Dit is een gedeelte van de Hollandse Waterlinie, waar de gids ondertussen over vertelt. Hoeveel ze vertelt en waar, ligt weer aan de bokken. Lopen ze door, dan lopen wij ook mee. Zien ze mals groen en stoppen ze, dan is er tijd vooruitleg.

Even aan de lijn, daarna los

Wandelen met bokken is anders dan wandelen met de hond. Aan het begin lijkt het hier wel op, want de bokken gaan in het weiland waar we starten aan de lijn. Al snel blijkt dat dit vooral in om veilig de weg over te steken, maar daarna gaan ze snel los. Zo’n sterke, grote bok houd je niet in het gareel.

De wandeling gaat langs een gedeelte van de Hollandse Waterlinie. We zien forten en bunkers en onze bokkenpiloot geeft kort uitleg.
De beleving om met bokken te wandelen is prachtig, maar dat dit deze omgeving ook.
De beleving om met bokken te wandelen is prachtig, maar dat dit deze omgeving ook.

Kinderen kiezen lievelingsbok: eigen naam en karakter

Wat de kinderen mooi vinden is dat we echt onderdeel uitmaken van de bokkengroep. Onze bokkenpiloot legt uit, de geiten dat ook zo zien. Hoe groter de groep, hoe veiliger dat voelt voor de bokken, dus we moeten bij elkaar blijven. En dat werkt in de praktijk: als we bij elkaar blijven, blijven de bokken ook in onze buurt.

Eigen karakter

Hoewel: soms is een kleine aansporing nodig want bokken blijken eigenwijs! Iedere bok heeft zijn eigen karakter: zo is er een leider, een opstandeling, een volgzame en een vredeslievende bok. En de heren hebben allemaal een naam. Handig dat we een overzicht van foto’s en namen ontvangen. De jongens hebben al snel een lievelingsbok.

De bokken op de boot

Een uniek onderdeel aan de route is de trekpont, die we op de route tegenkomen. Eerst gaat het wandelpad over op vlonders. Dat vinden de bokken spannend. Dan gaat het gezegde op: ‘als een schaap over de dam is, volgen er meer.’ Want na wat aandringen van onze Bokkenpiloot gaat de eerste bok over de vlonders en aan het einde ook de trekpont op. Dan moeten de mensen in actie komen en met touwen de pont een tiental meter naar de overkant trekken. De kinderen blijken dit ook heel goed te kunnen!

De vlonders maken de bokken wat angstig, maar na wat aandringen besluiten de dieren toch verder te lopen.
De vlonders maken de bokken wat angstig, maar na wat aandringen besluiten de dieren toch verder te lopen.
De bokken gaan op de trekpont. We moeten ons even inspannen om alle bokken naar de overkant te trekken.
De bokken gaan op de trekpont. We moeten ons even inspannen om alle bokken naar de overkant te trekken.
Deze bok laat zich via de trekpont naar de overkant van ons wandelpad brengen.

Meer informatie

De kudde van de Bokkenpiloot wandelt iedere zondag tussen 13.30 en circa 16.00 uur. De route is tussen de 4 en 6 kilometer, afhankelijk van de wensen van de groep. Start en eindpunt: het parkeerterrein van Fort Honswijk.
Dichte schoenen zijn aan te raden, de bokken komen graag dichtbij en vermijden geen tenen met hun scherpe hoeven.

De wandeling is niet geschikt voor kinderen onder de 6 jaar. De bokken doen geen vlieg kwaad, maar zijn groot en sterk en een botsing met een geit kan voor een kleintje toch erg schrikken zijn. Jongere kinderen mogen mee, op voorwaarde dat ouders/verzorgers ze zo nodig dragen en alert zijn op botsingen met de bokken.

Volwassenen: 15 euro, kinderen van 5 tot 17 jaar: 5 euro (prijspeil 2021). Afrekenen kan ter plekke met pin. Reserveren (tot 23 uur de dag vooraf) is verplicht. Voor meer info en reserveringen: www.bokkenpiloot.nl

Meer lezen

Op zoek naar nog meer leuke uitjes met dieren? Klik voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.