Bijzonder uitje: kindercoaching met paarden op De Eekhorst

Uitjes zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige alleen voor de fun, van anderen steek je iets op en weer andere uitjes helpen je kind in zijn persoonlijke ontwikkeling. Blogger Suzanne ontdekte in deze laatste categorie De Eekhorst in het Vechtdal.

Kindercoaching met paarden op de Eekhorst

Op het moment dat we de kinderen vertelden dat we voor KidsErOpUit een dagje met paarden en pony’s zouden doorbrengen reageerden ze erg enthousiast. Maar toen de grote dag eenmaal was aangebroken voor ons bezoek aan De Eekhorst in Balkbrug, sloeg de twijfel toe. Vooral onze jongste zag het helemaal niet zitten om bij die enge grote paarden te zijn (hij is erg bang voor veel dieren en vooral als ze groot zijn en geluid kunnen maken). Aangezien we geen enkele ervaring met paarden hadden, was dat toch wel spannend. De Eekhorst is prachtig gelegen midden in het landelijk gebied van het Reestdal, midden in de natuur en uitgestrekte weilanden. Een idyllisch plekje om te verblijven en tot rust te komen.

Paardencoaching

We werden hartelijk ontvangen door eigenaresse Esther, die als ervaren kindercoach de kinderen direct gerust wist te stellen. Om te wennen kregen we op het terras, met uitzicht op de mooie tuin, omgeving en de paarden, koffie met gebak aangeboden. De kinderen begonnen al snel met een ontdekkingstocht door de tuin. Een prachtige grote vijver vol vis, een ren met kippen, haan en kuikens zorgden ervoor dat ze zich snel op hun gemak voelden.

Esther vertelde ons dat ze opgeleid is als kinder- en gezinscoach en dat zij gespecialiseerd is in de coaching met behulp van paarden. Door middel van paarden begeleidt zij veel kinderen die een moeilijke tijd doormaken en vastlopen in hun dagelijkse bezigheden. Zoals kinderen met autisme spectrum stoornissen, adhd, add, kinderen die faalangst hebben of gepest worden en kinderen met een rouwverwerking of een traumatische ervaring. Pony’s helpen bij de coaching en leren het kind naar eigen oplossingen te zoeken. De begeleiding van Esther is gebaseerd op ervaringsgericht leren. Eenvoudige activiteiten worden verricht naast de pony. Het gaat er hierbij niet om of de activiteit succesvol wordt uitgevoerd. Het gaat om de ervaring en het ontwikkelingsproces. Tijdens dit proces vindt groei en leren plaats. Door het uitvoeren van de activiteiten in interactie met het paard ervaart je kind direct de consequenties van het eigen handelen. Erg bijzonder om te horen dat kinderen met paarden een ultieme belevenis kunnen meemaken en tot zichzelf kunnen komen.

Nieuwsgierig geworden na deze uitleg gingen we samen met de kinderen en Esther naar de Merens-paarden

Gastvrije ontvangst bij De Eekhorst.
Gastvrije ontvangst bij De Eekhorst.

Eerste kennismaking met de paarden

De grote paarden wekten nieuwsgierigheid op bij Mika en Jesse. Ze keken aandachtig hoe paard Polka van stal werd gehaald en in de wei werd gelaten. Hoewel de paarden van De Eekhorst in een kudde leven, moet Polka vanwege ziekte in de stal en een eigen weiland blijven. In de wei liet Polka zich gemakkelijk benaderen door de kinderen. Ze bleef gewoon doorgrazen terwijl de kinderen op een paar meter afstand stonden toe te kijken. Renate (assistente van Esther) legde precies uit hoe paarden benaderd moesten worden, hoe ze denken en waarom ze bepaalde dingen doen. Jesse werd bijvoorbeeld bang toen Polka tijdens het grazen begon te briesen en te snuiven. Maar omdat Renate vertelde dat Polka dat deed omdat zij het naar haar zin had in de wei, durfden de kinderen haar te benaderen. Voor Jesse was Polka wat te groot voor een eerste keer, maar Mika durfde uiteindelijk Polka te aaien. Jesse wilde graag naar de pony’s.

Eerste kennismaking met Polka.
Eerste kennismaking met Polka.

De pony’s

Bij de paardencoaching op De Eekhorst bepalen de kinderen zelf wat er gebeurd. Er hoeft niets, alles mag. Ervaringsgericht leren. Je kind moet zelf vertrouwen opbouwen en ervaren hoe de paarden reageren en dan komt het allemaal vanzelf. Door vertrouwen en ervaringen groeien ze en leren ze stap voor stap om verder te komen. En dit is wat we zagen gebeuren met Jesse bij de pony’s.

Het begon met een rustige kennismaking, over het hekwerk heen. Shetlandpony’s Melanie en Nicky kwamen nieuwsgierig kijken toen we aan kwamen lopen. Mika begon ze direct te aaien en na enig aarzelen begon ook Jesse met Nicky, de kleinste. Toen het ijs gebroken was, kreeg Nicky een touw om en mochten ze gaan borstelen. Jesse benaderde Nicky eerst terughoudend, maar al snel ging de borstel over de rug en binnen enkele minuten werd de borstel weg gedaan en wilde Jesse alleen maar aaien. Tijd om te gaan lopen! Jesse vond het toch wel eng dat Nicky ging lopen en bleef angstvallig op een afstandje. En uiteindelijk, toen hij er zelf aan toe was, deed Jesse het toch! Eerst liep hij nog wat onwennig met Nicky aan de lijn rond. Maar toen hij eenmaal in de gaten had dat Nicky precies deed wat hij wilde, was het vertrouwen gewonnen en liep hij zo trots als een pauw rond. Hij heeft zelfs een stukje met Nicky gerend!

Kennismaken met pony Nicky.
Kennismaken met pony Nicky.
Pony Nicky aaien en borstelen.
Pony Nicky aaien en borstelen.
Met pony Nicky aan de lijn lopen.
Met pony Nicky aan de lijn lopen.

Ponyrijden

Na deze geweldige ervaring kregen we een lunch, die we gezellig buiten bij de pony’s hebben opgegeten. En daarna kwam het echte werk! Mika en Jesse kregen een cap op en mochten proberen op een grotere pony te rijden (zonder zadel, want dat versterkt het gevoel en de band tussen paard en rijder). Voor Jesse een hele stap. Enorm gespannen zat hij op de rug van pony Melanie. Die was toch wel een stukje groter dan Nicky. Na één rondje was hij er klaar mee en wilde hij stoppen. Mika benutte dat moment door een langere tijd te rijden. Na een kwartier durfde Mika zonder begeleiding te rijden en te sturen. Gaaf! Jesse besloot vervolgens dat hij het nog een keer wilde proberen. Na een paar rondjes gebeurde het. Jesse raakte ineens al zijn spanning kwijt, begon mee te bewegen met het paard en durfde na een paar rondjes zelfs enthousiast te zwaaien en achterom te kijken. Prachtig om te zien, dat Jesse in een paar uur tijd zijn angst kwijt raakt en het vertrouwen vond in deze prachtige Shetlandpony’s.

Pony Melanie ophalen voor het rijden.
Pony Melanie ophalen voor het rijden.
Eerste rondje op pony Melanie.
Eerste rondje op pony Melanie.
Mika rijdt na een paar rondjes al zelf.
Mika rijdt na een paar rondjes al zelf.
Jesse zwaait trots vanaf pony Melanie.
Jesse zwaait trots vanaf pony Melanie.

We sloten de dag af met een lekkere traktatie op het terras en terwijl ik nog even napraatte met Esther, zagen Mika en Jesse kans om in mum van tijd vijf vissen te vangen in de vijver in de tuin. Het was een geweldige dag! Wat hebben we genoten van de kinderen en wat was het super om hen te zien groeien.

Esther en Renate bedankt voor jullie gastvrijheid en inzet!

Aan het einde van de dag bij De Eekhorst nog even vissen vangen.
Aan het einde van de dag bij De Eekhorst nog even vissen vangen.

Buitengoed De Eekhorst biedt nog veel meer

Behalve voor kindercoaching is Buitengoed De Eekhorst uitermate geschikt voor groepen/families die willen verblijven in het Reestdal. De Eekhorst beschikt over een vier persoonsappartement dat gehuurd kan worden een groepsaccommodatie voor 14 personen. Tijdens dit verblijf staat “Buitenbeleven” centraal. Je kunt, naast de beleving van de paarden, ook gewoon lekker vissen in de grote vijver (eigen hengel meebrengen), met een bootje varen, hutten of vlotten bouwen, pony- of paardrijden, wandeltochten maken, etc. Je kunt zelfs een eigen paard meenemen als je die hebt. De persoonlijke benadering maakt Buitengoed De Eekhorst Buitengewoon Bijzonder. Nieuwsgierig geworden? Bekijk de website van De Eekhorst voor meer informatie en voor prijzen en arrangementen.

Meer lezen

Paarden en kinderen: het is een fijne combinatie. We schreven er al eerder over, klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Vechtdal Marketing en De Eekhorst. Zoals jullie van ons gewend zijn delen we altijd eerlijk onze eigen ervaring en mening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.