Pony Vakantie bij CenterParcs Erperheide

Nieuw bij CenterParcs: de Pony Vakantie. KidsErOpUit mocht bij de opening zijn en zo kwam het dat de kinderen van blogger Lineke een heel weekend een heuse eigen pony hadden. Lees nu hoe Lineke en haar gezin de Pony Vakantie bij CenterParcs Erperheide in Peer hebben ervaren.

Aankomst bij CenterParcs Erperheide

Nadat we ons gemeld hebben bij de receptie, vinden we al snel cottage 315. Eén van de 10 bestaande cottages waarachter een heuse ranch gebouwd is. Onze cottage is één van de 7 Comfort types en er zijn nog 3 Premium types. Bij binnenkomst zijn de jongens direct helemaal into de pony business want op hun slaapkamerdeur staat een groot paard afgebeeld… de slaapkamers zijn op die manier direct verdeeld.

De cottage is ook in pony-sfeer en dat valt direct in de smaak.
De cottage is ook in pony-sfeer en dat valt direct in de smaak.

In het welkomstmapje zit een paspoort en programma van ons weekend met ‘onze’ pony. Wel zo prettig want zeker onze oudste weet graag van tevoren wat er gaat gebeuren. Spannend… hoe zal onze pony er uit zien? Hoe heet hij? Kan ik het wel? Nog één nachtje slapen en dan weten we het.

Dag 1 van de Pony Vakantie

Zaterdagochtend stappen we om 9.30 uur de ranch over naar de paddock (een soort stal) en maken kennis met Katrijn van Lindt, floormanager van de ranch en Pony Vakanties. Een dame met een grote liefde voor paarden en engelen geduld met kinderen. Nadat alle kinderen voorzien zijn van een cap lopen we met ouders en kinderen naar de wei om daar onze pony op te halen.

Het eerste ritje voor de kinderen is die terug naar de paddock, op de rug van jouw pony begeleid door één van je ouders. Terug op de ranch zoek je het plekje voor jouw pony dat is aangegeven door een bordje met cottage nummer. Daar maak je je pony vast en krijg je een verzorgingsbox met uitleg hoe je daarmee jouw pony verzorgd. Dan is het aan jou om te gaan verzorgen.

Onze jongens hadden Roosje als ‘hun’ pony en liepen van cottage naar Roosje en vice versa. Dat is het fijne aan de opzet, als ouder kan je met een gerust hart even lekker in de tuin bij je cottage zitten terwijl je zicht hebt op je kind die bezig is met de pony.

’s Middags is het tijd voor een oefenritje op de ranch en uiteindelijk breng je met zijn allen om 16.30 uur de pony’s weer terug naar de wei. ‘Dag Roosje, tot morgen, slaap lekker…’.

Kennismaking met de pony's.
Kennismaking met de pony’s.
Het eerste ritje op pony Roosje.
Het eerste ritje op pony Roosje.
Een ritje op de ranch.
Een ritje op de ranch.
De Pony Vakantie is echt een eigen stukje binnen het grotere park van CenterParcs.
De Pony Vakantie is echt een eigen stukje binnen het grotere park van CenterParcs.

Dag 2 van de Pony Vakantie

Om 8 uur klinkt uit de kinderslaapkamer: ‘Mam, hoe laat gaan we Roosje halen?’. Dat doen we om 9.30 uur weer met de hele ploeg. Het leuke is dat de jongens Roosje nu herkennen en gelijk gaan aaien en knuffelen. Weer een ritje terug naar de paddock om daar te kunnen zorgen voor Roosje. Er wordt driftig gesleept met hooi, emmers water en stukjes winterpeen. Roosje wordt verwend. Terwijl madammeke staat te smikkelen wordt haar rug gepoetst, gerost en gekamd. Om 11 uur komt Katrijn met bakken strikjes, stiekjes en kralen. Tijd om je pony mooi te versieren voor de buitenrit over het park vanmiddag. Ik wil niet zeggen dat ‘disco-pony’ de lading dekt…maar Roosje was fors opgedirkt!

Tijdens de buitenrit, waarbij je als ouder altijd aanwezig bent en je eigen kind met pony begeleidt, wordt goed uitgelegd hoe het werkt met paardrijden, verzorgen en paardeninfo. Daarna staat je pony nog even bij het hek, mag er weer verzorgd en geknuffeld worden. Dan is het tijd voor de afscheidsceremonie (met diploma en medaille). Om 16.30 uur gaat het laatste ritje richting wei en zit het weekend met je eigen pony er weer op. In ons geval ging dit gepaard met dikke tranen…’Mam, ik ga Roosje zo missen…’.

Pony Roosje verzorgen. Op de achtergrond zie je de cottage.
Pony Roosje verzorgen. Op de achtergrond zie je de cottage.
Bram samen met 'zijn' pony.
Bram samen met ‘zijn’ pony.
Samen met fantastische Katrijn op de foto.
Samen met fantastische Katrijn op de foto.
Roosje de 'disco-pony'.
Roosje de ‘disco-pony’.
Relaxen bij de pony.
Relaxen bij de pony.

Een opening met een boodschap

Het project Pony Vakantie is als pilot gestart op CenterParcs Erperheide maar zal naar verwachting uitbreiden. Zaterdag 6 juni 2015 werd het project en de ranch officieel geopend door Jaak Pijpen (advocaat, journalist, groot liefhebber paardensport en paarden) en General Manager van CenterParcs Erperheide, Frank van Ouytsel. Jaak refereerde in zijn openingswoord aan de boodschap van de Pony Vakantie:

 • Pure gedeelde zorg, vreugde en emotie voor kinderen en hun ouders.
 • Vanwege het exclusieve “park in park” karakter ontstaan speciale vriendschappen.
 • Het gaat allemaal om de ervaring.

Dat van de ervaring en vriendschappen kan ik dik onderschrijven. Onze oudste zoon is bang voor dieren en stond zaterdag dan ook huilend in de paddock dat hij het allemaal veel te eng vond en niet wilde. Katrijn nam alle tijd voor hem en gaf hem de ruimte die hij nodig had. Het gevolg was een jongetje dat zijn hart verloor aan Roosje en zondagmiddag huilend afscheid nam van ‘zijn’ pony toen ze terug de wei in ging. Wat een ERVARING was de VRIENDSCHAP die ontstond tussen Bram en Roosje!

De opening van Pony Vakantie.
De opening van Pony Vakantie.

Wat kost een Pony Vakantie?

Naast een standaardverblijf op CenterParcs koop je het Pony Vakantiepakket gemiddeld voor 120 euro extra voor een midweek of weekend en 200 euro extra voor een week. Afhankelijk van seizoen en vakantieperiode. Een extra pony per cottage is 50 euro. Wij vinden de ervaring het geld zeker waard!

Wat houd het Pony Vakantiepakket in?

 • (leen) rugzak met verzorgingsproducten
 • Pony paspoort (naam kinderen, naam pony en programma)
 • Welkomstceremonie
 • Pony rijles
 • Buiten rijden op het park
 • Versier mijn pony
 • Ponycertificaat bij vertrek en medaille
 • Professionele instructeurs (Katrijn van Lindt is dressuurkampioen geweest)
 • Kampvuurplaats ~ verzamelplaats

Meer informatie over de Pony Vakantie is natuurlijk ook te vinden op de website van CenterParcs.

Voor wie is de Pony Vakantie geschikt?

De Pony Vakantie is leuk voor jongens en meisjes in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Ook ouders hebben veel plezier samen met de kinderen. Tussen alle pony activiteiten door is er voldoende tijd om de andere activiteiten te bezoeken op Erperheide. Een Pony Vakantie is er dus niet alleen voor paardenmeisjes, alle kinderen genieten ervan.

Tenslotte wil ik nog melden dat alle pony’s en paarden die deelnemen aan de activiteiten op Erperheide erg goed verzorgd worden! Dat is onze ervaring na het beleven van deze unieke ervaring. Het welzijn van alle dieren staat voorop.

Zou een Pony Vakantie ook iets voor jouw gezin zijn?

Meer lezen

Een Pony Vakantie is een originele vakantie. Klik & kijk voor meer bijzondere plekken om met kinderen te overnachten:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

KidsErOpUit verbleef dit weekend op uitnodiging op CenterParcs Erperheide. Zoals je van ons gewend bent geven we onze eigen en eerlijke mening.

Vorig artikelMuursticker Europa
Volgend artikel10 tips: wandelen in de bergen met kinderen
Lineke blogt al lange tijd mee met KidsErOpUit. Ze heeft twee zonen (2007 en 2010) en is getrouwd met Jan. Ze zijn dol op uitjes en vakanties met elkaar. Nieuwe bestemmingen ontdekken en samen herinneringen maken. Lineke is verzot op het zoeken en vinden van bijzondere overnachtings adresjes. Hotel, boomhut of trollenhuisje...alles kan. Nog genoeg te ontdekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.