Review: Deuter Aircontact Lite 45 + 10 SL Trekking backpack

0
432

Wanneer je een trektocht gaat maken met je kleintjes, kun je er vanuit gaan dat je extra bagage moet meedragen op je rug. De Deuter Aircontact Lite 45 + 10 SL is een rugzak voor trekkings backpack met een speciaal ontwerp voor het vrouwelijk lichaam en een ruimte inhoud. Wij namen deze rugzak mee op vakantie Oostenrijk en in deze blog delen we onze ervaringen.

Dé expert in rugzakken

Het van origine Duitse bedrijf Deuter is een asbolute expert op het gebied van rugzakken. Al vanaf 1898 maken zij niet alleen comfortabele en handige rugzakken, maar kijken ze ook naar een stijlvol design. De kwaliteit is van groot belang en door continue de gebruikservaringen te evalueren, worden de Deuter rugzakken elke keer doorontwikkeld en voorzien van slimme details. Denk hierbij aan lussen voor je wandelstokken, elastische zijvakken en meer.

Bagage voor een tweedaagse huttentocht

In de lente van 2020 maken we een tweedaagse huttentocht in Oostenrijk. Omdat we met een kleuter en een baby wandelen is dat een behoorlijke uitdaging. Voor onze baby nemen we de
Deuter Kid Comfort Active mee en voor onze kleuter draagt Deuter kinderrugzak Waldfuchs.

De framedrager van de rugzak die we meedragen heeft beperkte bagagemogelijkheden en onze kleuter draagt alleen wat kleine spulletjes zoals snacks en een knuffeldier mee. De rest van de bagage gaat mee in de Deuter AirContact. Dit blijkt nog best veel te zijn, wanneer je alles van twee volwassenen, een baby en een kleuter bij elkaar optelt. Vanwege de pandemie dragen we ook nog eens eigen slaapzakken en kussenslopen mee.

Dit betekent dat ik een rugzak met veel ruimte nodig heb, maar niet mag inboeten op comfort.
Op de Deuter website vind ik de Aircontact Lite 45 + 10 SL rugzak voor trekkings. Ik lees dat deze rugzak ruim en lichtgewicht is, met een comfortabel design speciaal voor het vrouwelijk lichaam.

De Deuter Aircontact Lite 45 + 10 SL is een trekking backpack die speciaal ontworpen is voor dames.

Deuter Aircontact Lite 45 + 10 SL: een trekking rugzak voor vrouwen

De Aircontact Lite 45 + 10 SL van Deuter is een zeer lichte backpack voor trekkings, speciaal ontworpen voor een zo groot mogelijk draag comfort voor vrouwen. Hierbij gaat Deuter er vanuit dat een gemiddelde vrouw een kortere rug heeft dan een man, de SL modellen zijn hierom voorzien van een iets korter draagmodel dan de reguliere mannenrugzakken.

Een ander voordeel van de vrouwelijke SL backpacks zijn de ‘Ergonomic Comfort Lock heupvinnen’ die perfect aansluiten op de heupen van de vrouw, waardoor het meedragen van deze rugzak stabieler en vooral comfortabeler zou moeten zijn. Het klinkt veelbelovend, maar in de praktijk moet nog blijken of het ook daadwerkelijk goed functioneert. We pakken de rugzak in voor onze korte reis naar Oostenrijk en gaan ermee op pad.

De opbergruimte van de Deuter Aircontact Lite

De paklijst voor onze tweedaagse huttentocht in Oostenrijk is aanzienlijk, er moet aardig wat mee:

 • twee slaapzakken, een junior slaapzak en een slaapzak voor de baby
 • drie kussenslopen
 • drie lichtgewicht en sneldrogende handdoeken
 • Alle benodigdheden voor de baby, waaronder voeding, luiers, kleding en hydrodoeken
 • Kleren voor mijzelf, mijn partner en onze kleuter
 • Regenkleding voor iedereen

En wat blijkt? Alle bagage past met gemak in de Deuter Aircontact Lite. De rugzak is voorzien van een groot hoofdvak dat groter gemaakt kan worden. Ook heeft de Deuter Aircontact Lite een los vak in de bodem met een tussenschot dat uitneembaar is: ideaal voor het opbergen van de slaapzakken. Hier zit ook de rits naar het grote vak, heel fijn want dan hoef je niet alles uit de rugzak te halen indien je onverhoopt iets nodig hebt wat dieper in je rugzak opgeborgen zit.

Bovendien heeft de backpack verscheidene vakken aan de zijkant en een opbergvak in de bovenkant. Aan de binnenzijde van de Deuter Aircontact Lite bevinden zicht afsluitbare vakken voor wat kleine, waardevolle spulletjes. Ook is er een apart vak om bijvoorbeeld natte kleding op te bergen.

We moeten behoorlijk wat bagage meenemen, zou het passen in de backpack?

Handige bevestigingspunten aan de buitenzijde

De Deuter Aircontact Lite 45 + 10 SL rugzak voor trekkings heeft aan de buitenkant diverse bevestigingspunten. Heel handig voor bijvoorbeeld trekkingstokken of een nat kledingstuk dat je wilt laten drogen in de zon. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld slaapmatje vast te maken. Heel fijn want hierdoor gaat er geen binnenruimte verloren.

Slecht weer?

Laten we eerlijk zijn, ook al heb je goede outdoor items, slecht weer kan nog steeds aardig wat roet in het eten gooien. De voorspellingen voor de dag dat we moeten teruglopen zijn niet heel goed en we twijfelen om überhaupt te gaan starten. We nemen con tact op met de huttenwacht en komen overeen dat we even afwachten hoe het uiteindelijk gaat lopen. De berghut heeft nog plek en dus hebben we wat flexibiliteit. Uiteindelijk nemen we toch maar alles mee en besluiten we ter plekke te kijken naar de beste opties.

Het bodemvak is ideaal voor bijvoorbeeld slaapzakken. Ook zit een rits om naar het 'hoofdvak' te gaan, dat is heel fijn!
Het bodemvak is ideaal voor bijvoorbeeld slaapzakken. Ook zit een rits om naar het ‘hoofdvak’ te gaan, dat is heel fijn!
De Deuter Aircontact Lite 45 + 10 SL heeft heel veel inhoud, fijn!
De Deuter Aircontact Lite 45 + 10 SL heeft heel veel inhoud, fijn!
Aan de voorkant van de backpack zit ook een vakje, handig voor betaalpassen en dergelijke.
Aan de voorkant van de backpack zit ook een vakje, handig voor betaalpassen en dergelijke.

Snel aangepast op maat met het variquick systeem 

Let’s go! De rugzak op en gaan. Uiteraard merk ik direct dat ik aardig wat gewicht mee draag op mijn rug, maar het is zeker niet oncomfortabel. Wellicht komt dit door speciale heupvinnen voor vrouwen, maar ook de brede en gewatteerde schouder-, heup-, en borstbanden dragen ongetwijfeld bij aan een droog draagcomfort.

In de Deuter Aircontact Lite 45 + 10 SL trekking backpack is het gewicht goed verdeeld. Het ‘variquick-systeem’ is fijn want hiermee is het afstellen van de backpack een fluitje van de cent. Alle banden en het rugsysteem zijn verstelbaar. Op het moment van vertrek is het prachtig weer en de zon schijnt, we besluiten dus toch alles mee te nemen voor een nachtje in de berghut.

Aircontact Lite Systeem: lekker koel dragen

De Deuter Aircontact Lite 45 + 10 SL trekking backpack is ook voorzien van het Aircontact Lite Systeem. Dit systeem reguleert de vochtafvoer tijdens de wandeling waardoor je minder snel last hebt van een natte rug. Gedurende de wandeling de eerste dag is het ongeveer 25 graden en zonnig. Het effect van de rugventilatie is groot, ik zweet maar ben niet kletsnat.

Helaas blijkt dat het voorspelde weer voor de twee dage doorzet en dat het te slecht is om in de hut te blijven overnachten. We besluiten om terug te gaan naar het dal. Extra kilometers dus, maar wel een verstandige keuze. Dit maakt het belang van een goede rugzak nog maar eens duidelijk, de volgende keer nemen we de Deuter Aircontact Lite 45+10 SL zeker weer mee.

Nadelen van de Deuter Aircontact Lite 45 + 10 SL backpack

De nadelen van deze rugzak? Daar moet ik echt even goed over nadenken. Tijdens onze vakantie in Oostenrijk maken we meerdere mooie wandelingen en ik ben over het algemeen erg blij met de rugzak. Hij zit comfortabel, weegt weinig en het materiaal is degelijk en stevig. Alhoewel de backpack met name geschikt is voor meerdaagse wandelingen, heb ik hem ook regelmatig gebruikt voor dagtochten. Dit kan qua draagcomfort gewoon, alleen omdat er minder items inzitten ziet het er wellicht wat vreemd uit.

De diverse opbergvakken zijn prettig en we kunnen er veel bagage in meenemen. Wel had  ik het fijn gevonden als er wat meer mogelijkheden waren om spullen in kleine vakjes op te bergen. Een geïntegreerde regenhoes zou ook zeer welkom zijn.

Dat is eigenlijk het enige dat ik op deze rugzak aan te merken heb. Ben je op zoek naar een mooie, comfortabele rugzak voor je huttentochten, dan kunnen wij je de Deuter Aircontact Lite 45 + 10 SL trekking backpack absoluut aanbevelen.

We sluiten dit artikel over de Deuter Aircontact Lite 45 + 10 SL Trekking backpack af met alle technische details op een rijtje:

 • De rugzak is verkrijgbaar in drie kleuren; arctic navy, graphite-black of maron-graphite.
 • De inhoud is 45 + 10 liter.
 • Het gewicht: 1700 gram.
 • De Act Lite SL variant is speciaal ontworpen voor het vrouwelijk lichaam.
 • Lekker Lichtgewicht door mesh materiaal.
 • Het rugpand, de heupbanden en de schouderbanden hebben een zachte voering.
 • Hij is voorzien van een dubbele bodem en heeft verschillende handige opbergvakken.
 • Het Air contact lite systeem is een ventilatiesysteem waardoor je rug koel blijft. 
 • Met comfortabele schouder- borst- en heupband en verschillende compressiebanden.
 • Hij is verstelbaar middels het variquick systeem.
 • Er zijn verschillende bevestigingspunten voor wandelstokken, ijsbijl of andere items die je aan de buitenkant wil bevestigen.
 • Mogelijkheid voor een drinksysteem, zoals een camelbak.
 • De Deuter Aircontact Lite 45 + 10 SL Trekking backpack kost 199,95 euro (prijspeil 2023) en is onder meer te koop in de webshop van Deuter en bij Bever

 

De Deuter Aircontact Lite 45 + 10 SL is comfortabel maar heeft ook een mooi design.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips om er met kinderen op uit te gaan? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Deuter. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Dit blog is in 2023 herschreven door de redactie van KidsErOpUit. De foto’s zijn gemaakt door voormalig blogger Yvonne.