Deuter FOX 30 kinderrugzak, ideale trekking rugzak voor (bijna) tieners

Een rugzak waarin een tiener genoeg spullen mee kan nemen voor een paar dagen. Voor als ze een weekendje weg gaan of een meerdaagse wandeltocht lopen. Voor volwassenen zijn er meer dan genoeg van dit soort rugzakken te vinden. Maar voor kinderen tussen de 8 en 13 jaar is dat een stuk lastiger. De 10-jarige dochter van blogger Fieke testte de Deuter Fox 30 kinderrugzak uit en deelt in dit blog haar ervaring.

Een nieuwe rugzak voor mijn tiener

Sinds een paar jaar maken meerdaagse wandeltochten onderdeel uit van onze zomervakantie. De kinderen lopen vanaf het eerste moment met een eigen rugzak. Afhankelijk van de leeftijd zit er wat meer of minder in de rugzak.

Nu de oudste twee dames van 10 en 12 jaar steeds groter worden, passen de kinderrugzakken van 18 liter niet meer zo goed op hun rug. De rugzak is te kort en niet goed af te stellen op hun lengte. Daarnaast kunnen ze zelf meer dragen dan er in de rugzak past, dus een wat grotere inhoud van de rugzak is gewenst. 

Ook komt het vaker voor dat ze één of meerdere nachten elders slapen, ze gaan uit logeren of gaan op kamp. Een grotere rugzak zou goed van pas komen zodat ze makkelijk hun spullen mee kunnen nemen.

deuter fox 30 rugzak
Als we een meerdaagse wandeltocht maken lopen we allemaal met een eigen rugzak.

Welke rugzak moeten we kopen voor onze tieners?

Onze kinderen hebben alle drie een Deuter rugzak van hun tante gekregen toen ze 4 jaar werden en naar school gingen. Die rugzakken hebben flink wat te verduren gehad maar gingen nooit kapot. Ook de iets grotere modellen die we daarna hadden bevielen goed. De goede ervaring met deze rugzakken zorgt ervoor dat we bij Deuter op zoek naar een geschikt model voor onze tieners.

Deuter heeft kinderrugzakken in verschillende maten en voor verschillende doeleinden. De meiden hadden afgelopen twee jaar een rugzak van 14 en 18 liter. We zijn dus op zoek naar een grotere rugzak die geschikt is voor (berg)wandelen. Een rugzak die goed af te stellen is qua heup- en rugbanden, want een goed afgestelde rugzak die voel je bijna niet.

Deuter FOX kinderrugzakken

Het zoekfilter op de website van Deuter brengt ons, op basis van onze voorkeuren, bij de Deuter FOX kinderrugzakken. Er zijn twee modellen, één met een inhoud van 30 liter en de ander met een inhoud van 40 liter. 

Mijn man en ik lopen zelf met een rugzakinhoud van 28 en 34 liter en komen daar prima mee uit. De Deuter Fox 30 kinderrugzak moet dus groot genoeg zijn. We lezen dat de heup- en rugbanden heel goed op de lengte van het kind aan te passen zijn en daardoor geschikt is voor kinderen en tieners. Dit lijkt ons een zeer geschikte rugzak voor onze dochter van 10.

De Deuter FOX 30 kinderrugzak gaat mee op tweedaagse wandeltocht door het Vechtdal

Zodra de rugzak binnen is plannen we een tweedaagse wandeltocht. We kiezen voor de NS-wandelroute van twee dagen door het Vechtdal. We lopen van Marienberg naar Ommen en de volgende dag van Ommen naar Dalfsen. Twee dagen waarin we 19 en 16 km lopen. Twee serieuze wandelingen waar we de rugzak goed kunnen uitproberen voordat hij mee de bergen in gaat.

In dit filmpje krijg je een indruk van deze wandeling en zie je hoe de rugzak in de praktijk wordt gebruikt:

Wat kun je meenemen in de FOX 30 kinderrugzak?

Voor een tweedaagse tocht hoeven we niet zo heel veel mee te nemen, zeker omdat we in een hotel slapen. Een dik vest, kleding voor de nacht, schone kleding voor de volgende dag, slippers, water en eten. Het kan er allemaal makkelijk in.

We kijken thuis even wat er nog meer bij zou kunnen. We testen met wat extra kleding, een handdoek, een regenjas. En ook dit is geen probleem, nog steeds is de rugzak niet strak volgepakt. Het is fijn dat we de spullen over twee grote vakken kunnen verdelen. Onderin doen we vooral de spullen die je bij je overnachting nodig hebt, bovenin de spullen die we ook tijdens het wandelen bij de hand willen hebben. 

Rugzak is geschikt voor een waterzak

Het water nemen we mee in een waterzak. De Deuter rugzak heeft hier een speciaal vak voor. Door een speciale opening kan de drinkslang naar buiten. Flessen water kunnen ook mee in de diepe vakken aan de zijkant van de rugzak. 

Veel handige kleine vakjes en opbergmogelijkheden

Bovenop en aan de zijkanten zitten verschillende kleinere vakken. Handig voor telefoon, portemonnee, zakmes of voor schatten die onderweg gevonden worden. Ook zitten er banden aan om wandelstokken mee te nemen, handig voor als je in de bergen gaat wandelen. 

Deuter FOX 30 Kinderrugzak wat kan er in
De Deuter FOX 30 kinderrugzak biedt voldoende ruimte voor al deze spullen. En dan hebben we de rugzak nog niet eens helemaal vol zitten. In alle kleine vakjes is vooral nog ruimte voor zakmes, telefoon, fototoestel en een snoepje voor onderweg.
Deuter FOX 30 Kinderrugzak opbergvakken
De Deuter rugzak heeft veel handige vakken. Het flessenvak aan de zijkant is lekker diep en ook vind je hier de doorgang voor de drinkslang als je een waterzak gebruikt.
Deuter FOX 30 rugzak geschikt voor wandelstokk
Aan de buitenzijde van de rugzak vind je diverse lussen waaraan je spullen kan hangen. Ook aan de lussen voor de wandelstokken is gedacht. Op deze foto is ook goed te zien dat de rugzak twee hoofdvakken heeft.

De Deuter FOX 30 rugzak is goed en makkelijk af te stellen

Uit eigen ervaring weten we dat het heel belangrijk is dat een rugzak goed zit. Een rugzak moet op je persoonlijke bouw aan te passen zijn. De Deuter FOX 3 gaat hierin heel ver. Natuurlijk is de brede heupband goed in te stellen. En de schouderbanden ook. En met de compressiebanden die op verschillende plekken zitten kan je de rugzak, ook als deze niet helemaal gevuld is, goed strak spannen waardoor hij prettiger zit.

Deuter FOX 30 kinderrugzak goed aanpasbaar aan lengte kind

Een heel groot voordeel van deze rugzak is dat je ook de hoogte van de schouderbanden kunt aanpassen met het Vari Quick Systeem van Deuter. Dit doe je eenvoudig op de achterzijde van de rugzak. De banden zijn op vier hoogtes vast te zetten. Je past de banden heel makkelijk aan op lengte van de rug van je kind.

En wat blijkt? Onze jongste die 1.34 m lang is kan de rugzak al aan op de kleinste stand. Maar ook onze oudste dochter van 1.68 m lang kan de rugzak goed aan op de grootste stand. Je kind kan dus lang doen met deze rugzak.

Deuter fox 30 goed instelbaar
De banden van de Deuter kinderrugzak zijn heel goed aan te passen aan de lichaamsbouw van je kind. Zo zorg je er voor dat de rugzak goed zit.
Deuter fox 30 kinderrugzak Mari quick system
Deze rugzak heeft het Vari Quick System van Deuter. Hierdoor kun je de hoogte van de schouderbanden instellen waardoor deze rugzak goed aan te passen is aan de (rug)lengte van je kind. De schouderbanden, maar ook de heupbanden, zijn lekker dik en dus comfortabel.
Deuter fox 30 kinderrugzak geschikt voor verschillende lengtes
De rugzak is voor onze middelste dochter van 1.58. Maar ook onze oudste dochter van 1.68 m en onze jongste zoon van 1.34 m kunnen de rugzak prima om.

Hoe bevalt de Deuter FOX 30 kinderrugzak onze dochter?

Na twee dagen wandelen willen we graag weten wat onze dochter van 10 jaar van de rugzak vindt. “De banden van de rugzak snijden gelukkig niet in mijn nek zoals dat bij mijn oude te kleine rugzak was” is het eerste wat ze roept. Ook het feit dat de schouderbanden en heupband goed dik zijn vindt ze erg prettig. “Ik heb de rugzak bijna niet gevoeld” zegt ze blij. En haar rug is goed geventileerd, dus geen grote zweetpartij op haar rug.

Ook de verschillende vakken bevallen goed, ze weet precies waar wat in haar rugzak zit en hoeft niet in één groot vak te zoeken waar ze alles heeft. En de kleur daar is zo ook over te spreken, lekker stoer oranje en niet zo’n saaie zwarte als papa. 

Het continue beschikbaar hebben van water door de waterzak en drinkslang bevalt haar heel goed. Tijdens deze tocht liepen we voor het eerst allemaal met zo’n zak en we merken dat we hierdoor onderweg meer drinken.

Wat vinden wij van de rugzak?

Ik zelf ben ook erg te spreken over deze rugzak, ben zelfs een beetje jaloers op deze mooie rugzak. Alles lijkt te kloppen. Het aantal en soort vakken. De goede instelbaarheid en het draagcomfort van de kinderrugzak. En we herkennen de goede kwaliteit die we al van Deuter kende. Van deze rugzak gaan we als gezin nog jaren plezier hebben.

deuter fox 30 kinderrugzak vechtdal
De eerste wandeltocht die we met de rugzak maken is de tweedaagse wandeltocht door het Vechtdal.
deuter fox 30 waterzak
Heel erg handig dat in deze rugzak een waterzak met drinkslang geplaatst kan worden. Ideaal als je onderweg snel wat wilt drinken.
kinderrugzak deuter
De rugzak zit goed en comfortabel. Gedurende de 35 km die we wandelen geen last van snijdende banden of een zweterige rug.

Praktisch

Nog één keer alles over de Deuter FOX 30 kinderrugzak op een rij.

  • De rugzak van het merk Deuter is verkrijgbaar in twee kleuren: petrol en mango. Wij hebben de mango versie. 
  • Inhoud: 30 liter, gewicht: 1220 gram.
  • Twee zijvakjes voor drinkflessen, 2 hoofdvakken, vakje op heupband, zijvak met rits, groot vak met rits in klep bovenzijde, binnenin bovenste hoofdvak één extra vak met elastieken band (geschikt om vochtige kleding te bewaren of een waterzak tot 3 l te plaatsen), ophangsysteem wandelstokken, opening waterslang.
  • Verstelbare heupband, schouderbanden en borstband, en verschillende compressiebanden.
  • De Deuter FOX 30 kost 139,95 euro (prijspeil 2023) en is o.a. te koop in de webshop van Deuter of bij Bever. 

 

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over wandelen met kinderen of productreviews? Klik & kijk voor meer inspiratie: 

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Deuter. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelWandelen op Tiengemeten met kinderen
Volgend artikel5 leuke onbekende bestemmingen in Duitsland
Fieke is sinds 2014 blogger bij KidsErOpUit, getrouwd met Bob en moeder van dochters R. (2007) en J. (2009) en zoon T. (2012). Ze gaat er graag op uit in de natuur maar is ook te porren voor een stedentrip of een bezoek aan een attractiepark. Ze gaat dus op zoek naar bestemmingen die diversiteit bieden. In de zomer vanaf kleinere campings met de vouwwagen en de rest van het jaar vanuit huuraccommodaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.