10 tips voor auto rijden in IJsland: van auto huren tot welke wegen goed begaanbaar zijn

0
254
Onze huurauto.
Onze huurauto.

Over auto rijden in IJsland gaan de wildste verhalen rond. Zo zou je echt een 4×4 nodig hebben, anders kom je ‘nergens’. Niets van waar ontdekte Saskia. Een huurauto met all inclusive verzekering bleek echter geen overbodige luxe….

Auto rijden in IJsland

Voordat we naar IJsland gingen heb ik heel wat blogs gelezen over auto rijden in IJsland en tips voor het huren van auto’s. Op basis van die informatie kozen we voor een 4×4 huurauto, want de algemene teneur in de blogs is dat alleen de ringweg nr 1 goed begaanbaar is met een gewone auto. Ik kijk hier toch iets anders tegenaan. Daarom in dit blog mijn 10 tips voor auto rijden in IJsland.

Auto rijden in IJsland brengt je naar de mooiste natuur.
Auto rijden in IJsland brengt je naar de mooiste natuur.

1. Auto rijden in IJsland: met eigen auto of een huurauto

Wij vliegen voordelig met WOW air naar IJsland en dus is het logisch om vervolgens een auto te huren. Er zijn meerdere verhuurmaatschappijen in IJsland, van de bekende wereldwijde ketens tot het minder bekende SAD Cars. Ik heb SAD Cars even overwogen, het is een verhuurder die oudere auto’s verhuurt en daardoor veel voordeliger is. De reviews op hun Facebook-pagina lopen uiteen van heel enthousiast tot heel erg negatief. Ik besluit dat ik onze bijzondere vakantie in IJsland niet wil laten bederven door auto pech. Wij kiezen daarom voor Sunny Cars, een betrouwbare verhuurder.

Lees hier onze ervaring met WOW air

Wat veel mensen niet weten, is dat het mogelijk is om met eigen auto naar IJsland te gaan. Vanuit Denemarken kun je, via de Faroer eilanden, naar IJsland varen. Het duurt eventjes, kost een flinke bom duiten, maar dan kun je wel met je eigen auto.

Onze huurauto.
Onze huurauto.

2. Een 4×4 auto is niet altijd nodig in IJsland

De meeste bloggers adviseren om een 4×4 te huren in IJsland. Dat hebben wij dus braaf gedaan. Was het nodig? Nee, we hadden prima zonder gekund. Daarbij is het goed om te realiseren dat wij ons tot de toeristische highlights hebben beperkt, net als de meeste toeristen die in het zuidwesten van IJsland blijven.

Lees hier wat wij in IJsland hebben gedaan

Ga je het binnenland in dan is een 4×4 wel nodig, je rijdt daar vooral over de F-wegen. Als je vooral ringweg 1 volgt en kiest voor het boeken van excursies het binnenland in, dan kun je best zonder 4×4. Ik kan me wel voorstellen dat bij stevige sneeuwval een 4×4 meer rijcomfort biedt.

Bedenk dus vooraf goed wat je wilt doen en bepaal op basis daarvan wat voor auto je nodig hebt (zie ook tip 9).

Een 4x4 is in het zuiden van IJsland niet nodig.
Een 4×4 is in het zuiden van IJsland niet nodig.
Onze 4WD mag het binnenland niet in.
Onze 4WD mag het binnenland niet in.

3. Huurauto met goede verzekering

Een van de redenen om een huurauto via Sunny Cars te boeken is de all inclusive verzekering die er standaard bij zit. Ter plaatse hoef je je dus door de verhuurder geen extra verzekeringen aan te laten praten. Mocht je wel schade hebben, dan kan het zijn dat je deze zelf moet voorschieten. Die nota declareer je bij Sunny Cars en daarna krijg je via hen je geld terug.

Of dat echt zo goed werkt als het klinkt weet je pas als je het nodig hebt. Hebben jullie even geluk dat wij schade kregen…. Ik heb deze all inclusive verzekering dus in de praktijk kunnen testen.

Al redelijk in het begin van onze week in IJsland scheurt een heel klein scheurtje in de voorruit verder en verder. Van een scheurtje dat we bij de inspectie niet hebben gezien tot een grote niet te missen scheur in de ruit. Het gebeurt zonder dat wij er iets aan kunnen doen en we balen zo dat we dat kleine scheurtje bij de inspectie niet hebben gezien. Zou de schade dan wel worden vergoed? Bij het inleveren krijgen we inderdaad een factuur van ruim 600 euro voor de kapotte ruit. Thuis declareren we op zaterdag de factuur via de website van Sunny Cars en op zondag (!) krijgen we al bericht dat het bedrag naar ons wordt overgemaakt. Ik was verbluft toen ik zo snel die bevestiging binnen kreeg. Het geld staat meteen de volgende dag op onze rekening. Ik weet een ding zeker: wij boeken alleen via Sunny Cars!

Scheur in de voorruit.
Scheur in de voorruit.

4. Een auto huren vanaf Keflavik Airport of Reykjavik Airport?

Ik weet niet waar ik met mijn hoofd was met het reserveren van onze huurauto. Ik vermoed in Reykjavik en niet op Keflavik Airport…. Alle internationale vluchten naar IJsland komen aan op Keflavik Airport, NIET op Reykjavik Airport. Als je een auto huurt, dan huur je deze dus vanaf Keflavik Airport niet vanaf Reykjavik Airport.

Tja, daar gingen wij dus de fout in. Daar stonden we op Keflavik Airport zonder huurauto. Met het openbaar vervoer naar Reykjavik is een duur grapje (6000 ISK, 48 euro, voor volwassenen voor de bus naar het centrum van Reykjavik, kinderen ogen gratis mee). Daarnaast moesten wij vlakbij Keflavik Airport onze lakenpakketten ophalen voor ons vakantiehuisje.

Lees hier meer over ons vakantiehuis op IJsland

We overwegen verschillende opties. Is er een andere auto beschikbaar op Keflavik Airport? Kunnen we een auto huren van Keflavik Airport naar Reykjavik Airport? Of kunnen we toch beter met de bus gaan? Naast ons in de rij staat een Mexicaans stel met hetzelfde probleem. Het is al snel duidelijk dat deze fout vaker wordt gemaakt.

Ik weet niet waarom, maar de lokale verhuurder strijkt bij ons over z’n hart en geeft ons kosteloos een auto mee om naar Reykjavik Airport te rijden. “You’re very lucky” zegt de medewerker tegen ons nadat hij met de manager heeft overlegd. De medewerker op Reykjavik Airport herhaalt dit. We beseffen ons dat we echt geluk hebben gehad en dat dit niet gebruikelijk is. Misschien kregen ze medelijden met ons omdat we met kinderen reizen? Jij bent nu in ieder geval gewaarschuwd om niet dezelfde fout te maken.

Wij hebben geen autostoeltjes in IJsland gehuurd. Voor onze kinderen volstaat een stoelverhoger. Hiervoor nemen we bij vliegreizen de Bubble Bum mee.

Lees hier onze review van de Bubble Bum, een handige opblaasbare stoelverhoger

Even de huurauto ophalen.... op de verkeerde luchthaven!
Even de huurauto ophalen…. op de verkeerde luchthaven!

5. Rijden ze in IJsland links of rechts?

In het vliegtuig vragen we ons opeens af: rijden ze in IJsland links of rechts? Nadat we geland zijn zoek ik het antwoord op deze vraag snel op. In IJsland rijden ze rechts. Heel makkelijk dus voor ons.

In de huurauto treffen we informatie over typisch IJslandse verkeersborden.
In de huurauto treffen we informatie over typisch IJslandse verkeersborden.

6. Aanwezigheid van benzinestations in IJsland

De afstanden tussen de benzinestations in IJsland zijn groter dan we in Nederland gewend zijn. Zorg dus dat je op tijd tankt. Het is zo jammer als je zonder brandstof komt te staan. Auto rijden in IJsland vraagt daarom iets meer vooruit denken.

7. Prijs van benzine in IJsland

Voor een liter Euro95 betaalden we circa 1,70 euro (prijspeil oktober 2017). Hiermee liggen de benzineprijzen dus iets hoger dan in Nederland, op dat moment betaalden we in eigen land voor 1 liter brandstof ongeveer 1,55 euro.

Bij de meeste tankstations tref je een klein supermarktje.
Bij de meeste tankstations tref je een klein supermarktje.

8. Hou rekening met de wind

Op IJsland waait het veel en flink hard. Bij de uitgifte van de huurauto zijn we al gewaarschuwd en een sticker op het zijraam van de auto doet hetzelfde. De boodschap: hou je deur stevig vast, anders kan deze wegwaaien. Ik kan me hier niets bij voorstellen. Totdat we bij een uitzichtspunt aan de kust staan. Het waait hard, heel hard. En dus houden we de autodeuren met twee handen vast. En daarna de kinderen ook. Ja, hier zie ik autodeuren inderdaad zo uit de auto waaien als de wind er grip op krijgt.

Een ander fenomeen waar we voor worden gewaarschuwd zijn de zandstormen. Deze komen meerdere keren per jaar voor op IJsland. Je auto wordt dan echt gezandstraald totdat de lak er volledig af is. Locals gaan op die dagen de weg niet op en ze adviseren toeristen om hetzelfde te doen. Gelukkig hebben we hier niet mee te maken gehad.

Pas op voor de wind.
Pas op voor de wind.

9. Check de begaanbaarheid van de wegen in IJsland

Eerder schreef ik al over de keuze voor een gewone auto of een 4×4. Ringweg 1 en de route van de Golden Circle zijn goed begaanbare asfaltwegen. Dit geldt ook voor de andere wegen met lage wegnummers. Kortweg kun je er vanuit gaan dat hoe hoger het wegnummer, hoe minder goed de begaanbaarheid is. Sommige wegen zijn alleen in de zomer geopend, vaak zijn dit gravelwegen. Dit staat ter plaatse goed aangegeven.

Heel handig is de website Road.is. Hier is de actuele situatie van de wegen te zien. Zeker als je tijdens het tussenseizoen (oktober, mei) gaat, is het handig om hier te checken of wegen wel of niet geopend zijn. In de winter zijn veel wegen in het binnenland niet toegankelijk voor personenauto’s.

10. Rij rustig op gravelwegen

Zoals gezegd is ringweg 1 een goed begaanbare asfaltweg. Wij hebben deze weg in het zuiden en zuidwesten van IJsland gereden. Langs deze weg liggen veel prachtige natuurverschijnselen. Ga je de ringweg af om deze te bekijken, dan kom je bijna altijd op een gravelweg terecht. Deze gravelwegen hebben diepe gaten. We hobbelen er in een laag tempo overheen, slingerend om de kuilen. Andere toeristen zien we dit met gewone auto’s doen, dat maakt geen verschil met onze 4×4. Vaak is het maar een paar honderd meter rijden over de gravelwegen tot aan de parkeerplaats. Het enige advies is: rij rustig.

Rij rustig op de gravel wegen.
Rij rustig op de gravelwegen.
Het is meestal niet ver rijden over de hobbelige gravel wegen.
Het is meestal niet ver rijden over de hobbelige gravelwegen.

Auto rijden in IJsland is prima zelf te doen, al is een all inclusive verzekering bij een huurauto geen overbodige luxe.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een vakantie in IJsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt</