Vliegen met WOW air naar IJsland, hoe is dat met kinderen?

Saskia vloog met haar gezin met WOW air naar IJsland. Het is de eerste keer met deze low cost carrier en de eerste keer naar IJsland. In dit blog deelt ze haar ervaring met WOW air en geeft ze tips hoe je met WOW air voordelig naar IJsland kunt vliegen.

Voordelig een vliegticket naar IJsland boeken

Regelmatig zie ik de acties van WOW air voorbij komen waarbij je voor 69,99 euro naar IJsland kunt vliegen. Dat is super voordelig als je niet gebonden bent aan de schoolvakanties. Wij zitten echter vast aan de drukkere vakantieperiodes. Hoe kun je dan toch voordelig met WOW air naar IJsland vliegen?

  • Ga in de voorjaars- of herfstvakantie. De kerstvakantie raad ik je af omdat het dan in IJsland behoorlijk donker is, zo jammer als je weinig tijd hebt om al het moois te bekijken. In de zomervakantie is het hoogseizoen en liggen de prijzen hoger.
  • Vraag een dag vrij op school als je 12,5 jaar getrouwd bent* en reis daardoor net buiten de schoolvakantie.
  • Boek op tijd, bijvoorbeeld een half jaar van tevoren.
  • Wees kritisch op de hoeveelheid bagage die je meeneemt (hoe meer bagage, hoe meer je betaalt).
  • Kijk eens naar vertrek vanaf een luchthaven net over de grens.
  • Kies een minder aantrekkelijke vertrek- of aankomsttijd.

*Nieuwsgierig wanneer je kinderen een dag thuis mag houden? Lees dan het blog over vrijstelling van de leerplicht.

Met WOW air naar IJsland.
Met WOW air naar IJsland.

Wij hebben onze vrije dag in verband met 12,5 jarig huwelijk al gebruikt, dus vliegen we in 2017 op de eerste zaterdag van de herfstvakantie heen en een week later op zaterdag terug. Dat is niet de goedkoopste dag om te vliegen. We boeken onze tickets een half jaar van tevoren en kiezen voor kindvriendelijke vertrektijden midden op de dag.

We twijfelen een tijdje over de hoeveelheid bagage die we willen bijboeken. In IJsland is het niet warm, dus gaat er winterse kleding mee die best wat ruimte inneemt in een tas. We kiezen ervoor om twee stuks ruimbagage en twee stuks extra handbagage bij te boeken. Voor een week met twee volwassenen en twee kinderen van 8 en 10 jaar oud is dat ruim voldoende.

We boeken vier retourtjes Schiphol – Keflavik, inclusief 2x ruimbagage en 2x extra handbagage. In totaal is dat 1.334,34 euro. Per persoon is dat 333,59 euro voor een retour. Dat kan voordeliger als je bovengenoemde tips verder doorvoert.

Inchecken en bagage, hoe gaat dat bij WOW air?

Zo’n 24 uur voor vertrek krijgen we een mailtje: we kunnen online inchecken. Dat is via de website van WOW air zo gepiept. Nu alleen alles nog inpakken!

De volgende dag gaan we met de trein naar Schiphol. Er is gewaarschuwd voor grote drukte, dus we zijn er ruim op tijd. Bij WOW air staat een korte rij die enige oponthoud heeft omdat mensen te grote tassen mee willen nemen als gratis handbagage. Dat wordt goed in de gaten gehouden door de medewerkers van WOW air. En terecht! Wel zo eerlijk voor de klanten die betalen voor extra handbagage.

In de rij voor het inchecken. Dat is snel gepiept.
In de rij voor het inchecken.
Wij houden ons aan de bagagerichtlijnen van WOW air.
Wij houden ons aan de bagagerichtlijnen van WOW air.
Goedgekeurde handbagage krijgt een label.
Goedgekeurde handbagage krijgt een label.

Iedere passagier mag een tas van 42x32x25 gratis meenemen aan boord. Voor een extra stuk handbagage van 56x45x25 betaal je 19,99 euro en ruimbagage tot 20 kg kost 31,99 euro (prijspeil en afmetingen 2017). Genoemde prijzen zijn voor een enkele reis als je deze bagage direct bij boeken toevoegt. Kom je bij het inchecken met extra of te grote bagage, dan betaal je bedragen die bijna twee keer zo hoog liggen.

Vliegen met WOW air naar IJsland

We wachten op de M-pier totdat we mogen boarden. We kijken wat in de winkeltjes en zoeken daarna een zitplekje. Voor kinderen is er in dit gedeelte een glijbaan, maar als Maureen en Camiel daar alleen kleine kinderen zien is de conclusie snel getrokken: “Daar zijn we te groot voor”. Ze vermaken zich met hun beeldschermpjes die snel extra worden opgeladen in de aanwezige stopcontacten.

Als we mogen boarden voor onze vlucht met WOW air naar IJsland lopen we naar de gate. “Wow, het vliegtuig is paars!” roept Maureen. Ik moet er om lachen. De huiskleur van WOW air is inderdaad wauw. De stewardessen begroeten iedereen vriendelijk bij het instappen. We zoeken ons plekje en dan doet Camiel een ontdekking waarmee WOW air meteen zijn favoriete luchtvaartmaatschappij wordt: “Kijk, kijk, ze hebben hier van die dingen waarmee ik mijn telefoon kan opladen!”. En ja, in elke stoel zitten usb-poorten. Niets houdt hem nu tegen om de hele vlucht te gamen op zijn telefoon. We hebben er geen kind meer aan.

De kinderen houden het vertrekbord goed in de gaten.
De kinderen houden het vertrekbord goed in de gaten.
Klaar om te boarden.
Klaar om te boarden.
Wauw, een paars vliegtuig!
Wauw, een paars vliegtuig!
Zou het vliegtuig van binnen ook paars zijn?
Zou het vliegtuig van binnen ook paars zijn?
Goed opletten bij de veiligheidsinstructie.
Goed opletten bij de veiligheidsinstructie.
Camiel is blij dat hij zijn telefoon onderweg kan opladen.
Camiel is blij dat hij zijn telefoon onderweg kan opladen.

IJsland vanuit het vliegtuig

We hebben geluk met het weer. Het is helder en als we IJsland naderen zien we het eiland liggen. Alweer een wow-moment als ik van bovenaf een gletsjer zie. Ik kan niet wachten totdat we gaan landen en we IJsland kunnen bekijken.

Prachtig zicht op IJsland vanuit het vliegtuig.
Prachtig zicht op IJsland vanuit het vliegtuig.
Bijna zo ver dat we voet op IJslandse bodem kunnen zetten.
Bijna zo ver dat we voet op IJslandse bodem kunnen zetten.

Aankomst op Keflavik Airport

Op Keflavik Airport lopen we naar de bagageband. Ik blijf dat een spannend moment vinden: is onze bagage meegekomen? Ja hoor, na even wachten komen ook onze koffers eraan.

In de hal van de luchthaven willen we onze huurauto ophalen. Dan ontdekken we dat we iets ontzettend stoms hebben gedaan. We hebben zo in ons hoofd dat we naar Reykjavik vliegen, dat we onze huurauto op Reykjavik Airport hebben gereserveerd. Dom, want we landen op Keflavik Airport. Onze huurauto staat dus 45 minuten rijden verder weg…. En we zijn niet de enige die deze fout maken, ook naast ons staan mensen die niet hebben opgelet. Na een stressvol uur krijgen we een tijdelijke auto mee waarmee we naar Reykjavik Airport kunnen rijden. Een super service die zeker niet gebruikelijk is. We vermoeden dat de verhuurder ons geholpen heeft omdat we met kinderen zijn. Reken hier dus niet op!

Handig om te weten over vliegen met WOW air naar IJsland

Als je met WOW air naar IJsland vliegt moet je ook terug. Hoewel veel mensen IJsland kiezen als stop-over op weg naar Amerika. Wij vliegen een week later terug naar Schiphol. Boarden gaat op Keflavik Airport via zelfbedieningszuilen. Dat werkt erg makkelijk. Onze terugreis verloopt hetzelfde als de heenreis: uitzicht op IJsland, usb-poorten voor opladen van gsm’s en een voorspoedige vlucht. Voor herhaling vatbaar dus, net als een vakantie in IJsland!

Snik, snik, we moeten alweer naar huis....
Snik, snik, we moeten alweer naar huis….
Happy in het vliegtuig.
Happy in het vliegtuig.

Tijdens onze zomertijd is het in IJsland twee uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is dat een uur. Hou hier rekening mee als je met kinderen reist, ze hebben een paar dagen nodig om aan dit tijdsverschil te wennen. De vlucht van Schiphol naar Keflavik Airport duurt net geen 3,5 uur.

Eén autozitje of kinderwagen mag per kind gratis mee met WOW air. Voor ons niet meer nodig, maar wel handig om te weten als je jongere kinderen hebt.

Wil je zeker weten dat je naast elkaar zit? Dan moet je stoelen reserveren, de prijs hiervoor verschilt per type stoel en plek in het vliegtuig. De voordeligste stoel kost 6,99 euro.

Zou jij met WOW air naar IJsland vliegen?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er in IJsland met kinderen te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is mede tot stand gekomen in samenwerking met WOW air. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.