Into the glacier, een unieke excursie op en in een gletsjer in IJsland

Op een gletsjer rijden én wandelen in een gletsjer? Dat kan in IJsland bij ‘Into the glacier’. Vanaf het moment dat Saskia over deze excursie van Into the glacier hoort, weet ze het zeker: dat wil ze meemaken. Half oktober 2017 is het zover.

Op weg naar Into the glacier

Vanaf ons vakantiehuisje in Laugarvatn is het zo’n twee uur rijden naar Húsafell, de plaats waar in het winterseizoen de excursies van Into the glacier beginnen. Op de heenweg maken we meerdere keren langs de weg foto’s van het IJslandse landschap. We stoppen bij het geothermisch gebied van Deildartunguhver en bij de watervallen Hraunfossar en Barnafoss, deze liggen langs de weg die van ringweg 1 naar Húsafell gaat.

Over deze bezienswaardigheden lees je later meer op KidsErOpUit.

Verzamelen in Húsafell

Onze Into the glacier excursie start om 15 uur. We moeten er een half uur eerder zijn, want de bus vertrekt echt klokslag 15 uur. Op de parkeerplaats zien we de grote Into the glacier bus al staan. Wat een indrukwekkend voertuig. We melden ons bij de balie en krijgen op vertoon van onze voucher de entreekaartjes. Bij het verzamelpunt in Húsafell is een restaurant, een klein winkeltje met levensmiddelen en toiletten.

De bus van Into the glacier.
De bus van Into the glacier.

De rit naar de Langjökull gletsjer

Bij de Into the glacier bus laten we onze entreekaartjes zien en dan kunnen we instappen. “Gaan we vooraan zitten?” vraagt Maureen. Dat doen we. Zo kijken we over de chauffeurscabine heen en hebben we een prachtig zicht op de weg die ons naar de gletsjer brengt.

Ik heb een grote voorliefde voor geografie en kan bijna niet bevatten dat we straks op een gletsjer staan en er zelfs ingaan. Hoe dichterbij we komen, hoe meer het gaat kriebelen in m’n buik. Maureen zit naast me en ik zie haar genieten. Gerard en Camiel zitten achter ons. Terwijl Gerard foto’s maakt, is dit voor Camiel het moment om even een dutje te doen. Hij heeft nog wat last van het tijdsverschil.

Bij Klaki basecamp stoppen we 10 minuten. Hier vertrekken de Into the glacier bussen in de zomer. Wij kunnen hier onze benen strekken, foto’s maken en naar het toilet.

Maureen in de sneeuw bij Klaki basecamp.
Maureen in de sneeuw bij Klaki basecamp.
Natuurlijk maken we een gezinsfoto bij die grote bus.
Natuurlijk maken we een gezinsfoto bij die grote bus.

Als iedereen weer in de bus zit is het tijd voor de laatste 20 minuten van onze rit. De gids van Into the glacier vertelt van alles over de gletsjer. Wij rijden inmiddels over een sneeuwvlakte. Helaas is nu niet goed te zien waar de sneeuw stopt en de gletsjer echt begint. In de zomer kun je dit beter zien. “Jullie hebben vandaag echt geluk met het weer” vertelt de gids “We hebben gemiddeld een keer per maand zo’n zonnige dag als vandaag”. Buiten zien we alleen het wit van de sneeuw en de knalblauwe lucht erboven.

Opeens stopt ons voertuig. Buiten staan een paar mensen met Into the glacier bedrijfskleding aan. Achter hen een grote blauwe buis van golfplaten met daarvoor een deur. Het is de kunstmatige ingang van de gletsjer.

Rijdend over sneeuw en de gletsjer daaronder.
Rijdend over sneeuw en de gletsjer daaronder.
We zijn op de gletsjer.
We zijn op de gletsjer.