Watervallen in IJsland: langs de Golden Circle en op andere locaties in het zuiden

Watervallen in IJsland. Ze zijn indrukwekkend mooi en allemaal anders. Saskia raakte er tijdens haar vakantie in IJsland niet op uitgekeken. Van hele bekende ‘must see’ watervallen, tot de iets onbekendere. In dit blog lees je alles over deze watervallen in IJsland.

Hoeveel watervallen in IJsland zijn er?

“Mama, hoeveel watervallen in IJsland zijn er?” klinkt het vanaf de achterbank. Ik moet het antwoord schuldig blijven. We zijn er wel achter dat er veel watervallen in IJsland zijn en dat ze allemaal anders zijn. Een groot deel van de watervallen in IJsland is eenvoudig te bezoeken, met kinderen kiezen we vooral voor deze watervallen.

Onderweg zien we regelmatig watervallen waar we niet voor stoppen. Voor IJslandse begrippen zijn ze niet indrukwekkend genoeg om een parkeerplaats aan te leggen, maar wij kijken onze ogen uit. Hier zien we water echt ‘vallen’. Watervallen zoals ze horen te zijn.

Om het jullie makkelijk te maken heb ik de door ons bezochte watervallen geografisch gesorteerd. Eerst vertel ik over de watervallen langs de Golden Circle en daarna over de andere watervallen die we in de rest van het zuiden van IJsland hebben bezocht. Let op: wij bezochten al deze watervallen in IJsland in de herfstvakantie van 2017, dus buiten het hoogseizoen. In de zomerperiode is het er veel en veel drukker zegt men.

Watervallen langs de Golden Circle

De Golden Circle is het beroemde ‘rondje’ in het zuidwesten van IJsland. Wij verbleven een week in dit gebied en hebben er meerdere watervallen bezocht.

Öxarárfoss, waterval in Thingvellir National Park

Thingvellir National Park is het nationale park aan de Golden Circle. We zijn eigenlijk van plan om naar het bezoekerscentrum te lopen (dat niet veel voorstelt overigens), maar dan zien we op de bordjes Öxarárfoss staan. “Zullen we eerst naar de waterval lopen?” stel ik voor. Daar is iedereen het mee eens.

Het valt me op dat er een goed begaanbaar houten vlonderpad is aangelegd. Hoe ruig IJsland ook is, met de toegankelijkheid van al het natuurschoon is niets mis. Met kinderen wel zo makkelijk! Öxarárfoss is niet groot, maar wel typisch een waterval zoals je ‘m zou tekenen: een bergwand waar water vanaf valt. Het water stroomt daarna verder de kloof in.

Hoewel Öxarárfoss niet zo indrukwekkend is als sommige andere watervallen in IJsland, is het totale plaatje van de waterval en de omgeving zeker de moeite waard.

Parkeren in Thingvellir National Park kost 500 ISK (circa 4 euro).

Maureen kijkt welke kant we op moeten voor de waterval in Thingvellir National Park.
Maureen kijkt welke kant we op moeten voor de waterval in Thingvellir National Park.
Zelfs in het laagseizoen zijn er altijd genoeg andere toeristen die een gezinsfoto kunnen maken.
Zelfs in het laagseizoen zijn er altijd genoeg andere toeristen die een gezinsfoto kunnen maken.
Een van mijn favoriete foto's.
Een van mijn favoriete foto’s.

Bruarfoss

Bruarfoss hebben we niet bezocht. Helaas kwam ik informatie over deze waterval pas tegen toen we al terug waren uit IJsland. Google maar eens naar afbeeldingen van Bruarfoss en dan wil je er vast heen! Bruarfoss ligt zo’n kwartier rijden van Geysir vandaan en schijnt lastig te vinden te zijn, maar ik vond deze routebeschrijving die niet al te moeilijk klinkt:

  • Rij op weg 37 richting Geysir (volgens mij komende vanaf Thingvellir National Park).
  • Nadat je weg 355 aan je rechterhand ziet, kom je circa 2 kilometer verder aan de linkerkant een vakantiepark tegen. Daar sla je linksaf.
  • Volg de gravelweg totdat deze splitst en hou dan steeds links aan.
  • Bij een hele kleine parkeerplaats kun je de auto parkeren, hier zie je ook een bruggetje.
  • Steek het bruggetje over en volg het pad.
  • Na 5 minuten sta je bij Bruarfoss.

Deze gaat dus op ons lijstje voor de volgende vakantie in IJsland.

Gullfoss waterval

De Gullfoss waterval is een van de bekendste watervallen in IJsland. We parkeren onze auto op een hele grote parkeerplaats, een goede indicatie van de bezoekersstromen die hier in het hoogseizoen komen. Nu zijn er al best wat mensen, maar net niet te veel om het er te druk te laten zijn.

Over een houten vlonderpad lopen we richting Gullfoss. Dan zien we al een deel van de waterval. Via een trap lopen we een stukje naar beneden en dan zien we Gullfoss in z’n geheel. Wauw…. Zo’n grootse waterval heb ik niet eerder gezien. Eigenlijk bestaat Gullfoss uit twee watervallen die enigszins haaks op elkaar staan.

Eerste zicht op Gullfoss.
Eerste zicht op Gullfoss.
Halverwege de trap.
Halverwege de trap.
Wauw, zo mooi!!!!
Wauw, zo mooi!!!!

Langs de waterval is een pad. Op bordjes staat aangegeven dat het hier glad kan zijn. Afhankelijk van het weer kan het zijn dat het pad gesloten is. Gerard en Camiel lopen vooruit. Maureen en ik komen er in een iets langzamer tempo achteraan. Het pad komt uit bij het bovenste deel van de waterval. Slechts een heel eenvoudige afscheiding zorgt ervoor dat bezoekers een gepaste afstand tot het water houden. Wij houden de kinderen dus goed in de gaten.

Het is ontzettend indrukwekkend om zo dichtbij Gullfoss te staan. De lucht is vol met nevel en kleine waterdruppeltjes waaien in onze gezichten. Als de zon schijnt dan is er hier meestal een regenboog te zien. Wij klimmen op het plateau dat het dichtste bij de waterval is en maken de nodige foto’s.

Voordat we de auto instappen lopen we naar een ander uitzichtspunt. Hier zien we Gullfoss van bovenaf.

We waaien net niet weg.
We waaien net niet weg.
We komen heel dicht bij de waterval.
We komen heel dicht bij de waterval.
Wat een kracht heeft het water.
Wat een kracht heeft het water.
Gullfoss is een van de mooiste watervallen in IJsland.
Gullfoss is een van de mooiste watervallen in IJsland.

Faxafoss

Faxafoss ligt direct aan de Golden Circle. We weten dat we hier willen stoppen en houden de bordjes goed in de gaten. Dat is maar goed ook, anders rij je er zo aan voorbij. Bij Faxafoss stoppen geen touringcars, we lopen er zelfs bijna in ons eentje rond. Het is een lage en brede waterval waar we heel dichtbij kunnen komen. Misschien van alle watervallen in IJsland die we hebben gezien de minst indrukwekkende, maar voor een korte stop wel de moeite waard. Je hoeft er tenslotte niet voor om te rijden.

Er zijn maar een paar andere mensen bij Faxafoss. Ze gaan net weg als wij komen.
Er zijn maar een paar andere mensen bij Faxafoss. Ze gaan net weg als wij komen.
Het waait....
Het waait….
Camiel vindt het leuk dat hij hier langs de kant van het water kan klauteren.
Camiel vindt het leuk dat hij hier langs de kant van het water kan klauteren.

Hjalparfoss

Voor Hjalparfoss moeten we de Golden Circle verlaten. We twijfelen: gaan we erheen of niet? De eerste keer als we in de buurt zijn besluiten we het niet te doen. Maar als we later opnieuw vlakbij zijn en het nog een uurtje licht is, rijden we er heen.

Het wordt al schemerig als we afslaan en via een gravelweg verder rijden. We rijden om de gaten in de weg heen, we kunnen alles nog net zien. Dat geldt ook voor Hjalparfoss, al denk ik dat deze waterval mooier is als je meer daglicht hebt.

Hjalparfoss bestaat uit twee watervallen die samen komen in een meertje. Vanuit daar stroomt het water verder. Vooral het landschap er omheen maakt deze waterval de moeite waard. Bijzondere rotsformaties begeleiden het water. Terwijl wij vooral naar het landschap kijken, vermaken Maureen en Camiel zich met rennen over de trappen. Ook fijn na best een lange dag in de auto.

Hjalparfoss zien we eerst van bovenaf.
Hjalparfoss zien we eerst van bovenaf.
De zon is nog net niet onder, maar het wordt al donkerder.
De zon is nog net niet onder, maar het wordt al donkerder.
De twee waterstromen komen samen in een meertje.
De twee waterstromen komen samen in een meertje.
Bijzondere basalt rotsen.
Bijzondere basalt rotsen.

Selfoss, een waterval of een stad?

Misschien heb je het al door, het IJslandse woord voor waterval is ‘foss’. Dat werkt verwarrend als we in de buurt van de stad Selfoss zijn. We willen de waterval met dezelfde naam ook bekijken en rijden Selfoss in. Geen bordje te bekennen dat ons richting een waterval kan brengen. Uiteindelijk raadplegen we Google en ontdekken we dat de waterval Selfoss helemaal niet bij de stad Selfoss ligt, maar in het noorden van IJsland. Oeps… bordjes met ‘-foss’ erop volgen brengt je bijna altijd bij een waterval, alleen in dit geval niet.

Watervallen in het zuiden van IJsland

De Golden Circle ligt in het zuiden van IJsland, maar vanuit praktisch oogpunt heb ik die watervallen bij elkaar gezet. In Zuid-IJsland hebben we nog meer watervallen bezocht. Hraunfossar en Barnafoss liggen ten noorden van de Golden Circle en alle andere hieronder genoemde watervallen in de buurt van weg 1 (tussen Reykjavik en gletsjermeer Jokulsarlon). Van deze watervallen zijn Seljalandsfoss en Skogafoss goed te combineren met de Golden Circle.

Hraunfossar en Barnafoss

Hraunfossar en Barnafoss liggen naast elkaar aan weg 518. Op weg naar Into the Glacier rijden we er langs. Hraunfossar is een hele bijzondere waterval. Over een lengte van 900 meter komen er waterstoompjes uit de rotswand. Het water is door de bovenste poreuze laag van het lavaveld gezakt en via de ondoorlatende laag komt het uit de wand.

Vanaf de parkeerplaats zijn we zo op het uitkijkplatform. Hraunfossar maakt indruk. De lengte, de rare plek waar het water naar beneden stort en de mooie kleuren van het landschap daarboven. Ik kan hier echt uren naar kijken. De rest van het gezin is nieuwsgierig wat er verder te zien is, dus ik loop met ze mee. Vanaf een brug kunnen we opnieuw over de waterval kijken.

Naar Barnafoss is het daarna een minuutje lopen. Ik verbaas me erover hoe dicht al deze bijzondere natuurverschijnselen bij de doorgaande wegen liggen. Barnafoss is tijdens ons bezoek meer een flinke stroomversnelling dan een waterval. De kracht van het water is indrukwekkend. Helemaal als we het bijbehorende verhaal lezen. Ooit was er een natuurlijke stenen brug over Barnafoss. Twee kinderen zijn er vanaf gevallen en daarna heeft hun moeder de brug opgeblazen. Of dat echt zo gebeurd is of dat het een legende is werd ons niet duidelijk. Het zorgt er wel voor dat ik onze kinderen extra goed in de gaten hou, al is dat dankzij de stevige hekken eigenlijk niet nodig.

De wandelpaden bij Hraunfossar en Barnafoss zijn goed begaanbaar en zelfs geschikt om met een buggy te bezoeken.

De wandelroutes naar Hraunfossar en Barnafoss zijn op de kaart te zien.
De wandelroutes naar Hraunfossar en Barnafoss zijn op de kaart te zien.
Bij Hraunfossar komt het water halverwege uit de rotswand.
Bij Hraunfossar komt het water halverwege uit de rotswand.
Maureen blijft maar foto's maken.
Maureen blijft maar foto’s maken.
We vinden het alle vier zo indrukwekkend.
We vinden het alle vier zo indrukwekkend.
Op verschillende plekken zijn uitzichtspunten gemaakt.
Op verschillende plekken zijn uitzichtspunten gemaakt.
Via de brug over het water heen.
Via de brug over het water heen.
Klimmen en klauteren over de stenen.
Klimmen en klauteren over de stenen.
Met het bruggetje op de achtergrond.
Met het bruggetje op de achtergrond.

Seljalandsfoss

Seljalandsfoss staat bekend als de waterval waar je achterlangs kunt lopen. Alleen dat is al een reden om erheen te gaan. Zelfs in de herfstvakantie is het druk bij Seljalandsfoss. We vinden net het laatste plekje op de parkeerplaats.

De waterval is vanaf een afstandje niet heel bijzonder te noemen. Het pad er naar toe is smal en hier en daar glibberig. Wat ben ik blij dat we allemaal bergschoenen dragen met een goed profiel. Door het smalle pad lopen we in een rij langs de waterval en er achter langs. Die ervaring om achter een waterval te staan is zo de moeite waard dat we de mensenmassa voor lief nemen.

We brengen niet veel tijd door bij Seljalandsfoss. Binnen een uur zijn we alweer bij de auto. Toch is dit de waterval waarvan Maureen later zegt: “Die waterval waar we achterlangs konden lopen vond ik het leukste!”.

Parkeren bij Seljalandsfoss kost 700 ISK (circa 6 euro).

Vanaf de parkeerplaats zien we Seljalandsfoss al liggen.
Vanaf de parkeerplaats zien we Seljalandsfoss al liggen.
Achter de waterval.
Achter de waterval.
Wij genieten!
Wij genieten!
Voor de kinderen was dit een van hun favoriete watervallen in IJsland.
Voor de kinderen was dit een van hun favoriete watervallen in IJsland.

Skogafoss

Verder rijdend richting het oosten is Skogafoss de volende waterval waar we stoppen. Ik verbaas me over het verschil in beleving tussen de verschillende watervallen in IJsland. Bij Skogafoss lopen we met z’n allen tot aan de rivier waar de waterval in uitkomt.

Helaas zit het weer net even tegen. Hierdoor hebben Maureen, Camiel en ik geen zin om via het steile pad naar boven te wandelen. Gerard wil wel en laat ons later de foto’s zien van de bovenkant van Skogafoss. Bij iets minder guur weer zeker leuk om het pad naar boven te nemen.

Naar Skogafoss.
Naar Skogafoss.
Gerard beklimt het steile pad.
Gerard beklimt het steile pad.
Het water valt over de rand.
Het water valt over de rand.
Zeker de moeite waard om naar boven te lopen.
Zeker de moeite waard om naar boven te lopen.

Fjadrárglúfur

Fjadrárglúfur is de naam van een kloof van 2 kilomter lang en 100 meter hoog. Er gaat een heel goed begaanbaar wandelpad langs de kloof met meerdere uitkijkpunten. Het is door de afstand een leuke en toegankelijke wandeling om met kinderen te doen.

Aan het einde van het wandelpad is een bijzonder uitkijkpunt gemaakt. Vanaf een soort ‘balkonnetje’ van metaal hebben we zicht op de waterval. Wel even spannend met hoogtevrees.

De ingang van de kloof. Onze wandeling gaat bovenlangs.