Laugarvatn Fontana Spa, geothermisch zwembad aan de Golden Circle

0
247

Laugarvatn Fontana Spa wordt vaak genoemd als alternatief voor de Blue Lagoon. Tja, bij die laatste is Saskia niet geweest, dus aan een vergelijking gaat ze zich niet wagen. Ze bezocht wel met haar gezin Laugarvatn Fontana Spa, een geothermisch zwembad aan de Golden Circle.

Laugarvatn Fontana Spa

Op de plek waar nu Laugarvatn Fontana Spa te vinden is, wordt al sinds 1929 door de lokale bevolking genoten van de natuurlijke stoombaden. De warme stoom komt hier direct uit de grond en varieert in temperatuur tussen de 40 en 50 graden. De ligging aan het meer maakt het mogelijk om vanuit de warme stoomcabines en baden een koude plons te nemen.

Laugatvatn Fontana Spa ligt direct aan het meer.
Laugatvatn Fontana Spa ligt direct aan het meer.
Vanuit de spa loop je zo het (ijskoude) meer in.
Vanuit de spa loop je zo het (ijskoude) meer in.

Met kinderen zwemmen in geothermische baden

Met kinderen naar een spa? Dat klinkt misschien niet heel voor de hand liggend. Toch kan het heel goed en zeker in IJsland, het land waar baden en zwemmen in geothermische zwembaden onderdeel is van het dagelijks leven. “Hoe ziet het zwembad eruit?” vraagt C. vooraf. “Ik weet het niet, ik ben er ook nog nooit geweest” antwoord ik. Toch blijft hij deze vraag herhalen. Niet gek, want we hebben tijdens onze week in IJsland al heel wat echt verschillende (zwem)baden geprobeerd. Dochter M. vraagt alleen voorzichtig: “Moet je daar ook in je blootje douchen?”. Ze is met dit gebruik al twee keer eerder geconfronteerd en is duidelijk over haar gevoel erbij: “Het is zo gênant!”.

Het entreegebouw.
Het entreegebouw.
Alvast een foto gemaakt voordat Laugarvatn Fontana Spa open gaat.
Alvast een foto gemaakt voordat Laugarvatn Fontana Spa open gaat.
Even naar binnen gluren.
Even naar binnen gluren.

Laugarvatn Fontana Spa met kinderen bezoeken

Laugarvatn Fontana Spa ligt op enkele minuten rijden van ons vakantiehuis. Een kort ritje deze keer voordat we voor de entree staan. Het entreegebouw is van beton met een grasdak en gaat helemaal in het landschap op.

M. en ik kleden ons uit, douchen in ons blootje en trekken daarna de zwemkleding aan. Het lijkt erop dat M. eraan begint te wennen. Ze roept iets minder vaak dat ze het gênant vindt. Dan stappen we naar buiten. C. en zijn vader zijn allang klaar en zitten in het eerste bad op ons te wachten. Met z’n vieren gaan we eerst alle baden uitproberen.

Sjieke omkleedruimte.
Sjieke omkleedruimte.

De geothermische baden van Laugarvatn Fontana Spa

Zoon C. vindt vooral het ondiepe bad en het bad van 32 graden fijn. In het ondiepe bad staan verschillende sculpturen van steen. Op sommige kan je liggen en er is er zelfs een waar C. opgerold helemaal in past. Bij dit bad staat een bak met speelgoed, leuk voor de allerkleinsten. Het bad van 32 graden lijkt weinig bijzonders te hebben, maar misschien is het juist daardoor de plek waar kinderen graag in het water springen.

Mijn favoriet is het bad met natuurwater en een temperatuur tussen de 32 en 36 graden. Eerst hebben we het bad bijna voor ons alleen en zitten we heerlijk op een bankje. Later verplaatsen we ons en kiezen we voor een zitplek op een van de stenen. Ondertussen hebben we uitzicht op het meer. C. vindt het zitten op de stenen duidelijk bijzonder: “Ik word een met de steen, ik word een met de steen” zegt hij als een soort mantra terwijl hij in een meditatiehouding zit.

G. en M. lijken niet echt een voorkeur te hebben voor een van de baden. We zitten een tijdje met z’n allen in het 32 graden bad en hangen rond in het ondiepe bad.

De geothermische sauna’s

In een met hout betimmerd gebouw zijn de vier sauna’s te vinden. We starten met z’n vieren in de gewone sauna. Vanaf de houten banken kijken we door het raam naar het meer. Wauw, dat is mooi gemaakt! M. blijft relaxed zitten en giet af en toe wat water op. C. heeft ontdekt dat er buiten een emmer met koud water hangt en hij rent heen en weer tussen de sauna en de emmer met koud water.

Als ik daarna een van de stoomsauna’s wil proberen, willen M. en C. niet mee. Dat lijkt ze niets. Ze blijven in het ondiepe bad spelen en we horen hun stemmen door de deur heen. De stoomsauna wordt verwarmd met stoom die direct hier uit de grond komt, best een bijzondere ervaring.

Camiel vindt de emmer met koud water erg leuk.
C. vindt de emmer met koud water erg leuk.

Kopje onder in het meer

Vanuit Laugarvatn Fontana Spa kun je naar het meer lopen. Eerst is de deur dicht, maar zodra deze opengaat zien we andere mensen daarheen gaan voor een verfrissende duik. M. en ik voelen alle twee met ons tenen. Brr, dat water is echt ijzig koud. Onze held C. laat zich niet tegenhouden en gaat er keer op keer helemaal in. Zelfs kopje onder. Na elke frisse duik springt hij in het 32 graden bad. Hij krijgt er steeds meer lol in. “Zullen we een keer samen gaan?” vraagt M. aan hem. Dat doen ze. En nu gaat M. er ook steeds iets verder in. G. en ik bekijken het comfortabel vanuit het warme water.

Laugarvatn Fontana Spa is niet heel erg groot, toch vermaken we ons er een goede twee uur. Het valt echt op dat kinderen hier van harte welkom zijn. Niet alleen door de aanwezigheid van een bak met speelgoed, maar ook omdat we duidelijk niet de enige zijn met kinderen. We genieten allemaal van de ontspannen sfeer die er hangt.

Ligging Laugarvatn Fontana Spa

Handig om te weten over Laugarvatn Fontana Spa

Laugarvatn Fontana Spa is dagelijks geopend van 11 tot 22 uur. Je hoeft niet van tevoren te reserveren. Handdoeken, badjassen en zwemkleding zijn ter plekke te huren. Kinderen t/m 12 jaar mogen gratis naar binnen en volwassenen betalen 3.800 ISK (circa 31 euro). Voor jongeren van 13 t/m 17 jaar is de entree 2.000 ISK (circa 16 euro). Meer informatie over actuele entreeprijzen en openingstijden is te vinden op de website van Laugarvatn Fontana Spa. Alle genoemde prijzen zijn uit 2017.

Er is ook een restaurant. Wij hebben er niet gegeten, maar toen we erlangs liepen zag het eten er ontzettend goed uit. Voor het lunchbuffet betaal je 2.900 (circa 24 euro) en voor het dinerbuffet 3.900 (circa 32 euro).

Zou jij naar Laugarvatn Fontana Spa gaan als je in IJsland bent? Als je er al bent geweest vinden we het leuk als je je ervaringen hieronder deelt.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor IJsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Laugarvatn Fontana Spa. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.