Laugarvatn Fontana Spa, geothermisch zwembad aan de Golden Circle

Laugarvatn Fontana Spa wordt vaak genoemd als alternatief voor de Blue Lagoon. Tja, bij die laatste is Saskia niet geweest, dus aan een vergelijking gaat ze zich niet wagen. Ze bezocht wel met haar gezin Laugarvatn Fontana Spa, een geothermisch zwembad aan de Golden Circle.

Laugarvatn Fontana Spa

Op de plek waar nu Laugarvatn Fontana Spa te vinden is, wordt al sinds 1929 door de lokale bevolking genoten van de natuurlijke stoombaden. De warme stoom komt hier direct uit de grond en varieert in temperatuur tussen de 40 en 50 graden. De ligging aan het meer maakt het mogelijk om vanuit de warme stoomcabines en baden een koude plons te nemen.

Laugatvatn Fontana Spa ligt direct aan het meer.
Laugatvatn Fontana Spa ligt direct aan het meer.
Vanuit de spa loop je zo het (ijskoude) meer in.
Vanuit de spa loop je zo het (ijskoude) meer in.

Met kinderen zwemmen in geothermische baden

Met kinderen naar een spa? Dat klinkt misschien niet heel voor de hand liggend. Toch kan het heel goed en zeker in IJsland, het land waar baden en zwemmen in geothermische zwembaden onderdeel is van het dagelijks leven. “Hoe ziet het zwembad eruit?” vraagt Camiel vooraf. “Ik weet het niet, ik ben er ook nog nooit geweest” antwoord ik. Toch blijft hij deze vraag herhalen. Niet gek, want we hebben tijdens onze week in IJsland al heel wat echt verschillende (zwem)baden geprobeerd. Maureen vraagt alleen voorzichtig: “Moet je daar ook in je blootje douchen?”. Ze is met dit gebruik al twee keer eerder geconfronteerd en is duidelijk over haar gevoel erbij: “Het is zo gênant!”.

Hoe ziet dit geothermische zwembad eruit?
Hoe ziet dit geothermische zwembad eruit?
Het entreegebouw.
Het entreegebouw.
Alvast een foto gemaakt voordat Laugarvatn Fontana Spa open gaat.
Alvast een foto gemaakt voordat Laugarvatn Fontana Spa open gaat.
Even naar binnen gluren.
Even naar binnen gluren.

Laugarvatn Fontana Spa met kinderen bezoeken

Laugarvatn Fontana Spa ligt op enkele minuten rijden van ons vakantiehuis. Een kort ritje deze keer voordat we voor de entree staan. Het entreegebouw is van beton met een grasdak en gaat helemaal in het landschap op.

Maureen en ik kleden ons uit, douchen in ons blootje en trekken daarna de zwemkleding aan. Het lijkt erop dat Maureen eraan begint te wennen. Ze roept iets minder vaak dat ze het gênant vindt. Dan stappen we naar buiten. Gerard en Camiel zijn allang klaar en zitten in het eerste bad op ons te wachten. Met z’n vieren gaan we eerst alle baden uitproberen.

Sjieke omkleedruimte.
Sjieke omkleedruimte.

De geothermische baden van Laugarvatn Fontana Spa

Camiel vindt vooral het ondiepe bad en het bad van 32 graden fijn. In het ondiepe bad staan verschillende sculpturen van steen. Op sommige kan je liggen en er is er zelfs een waar Camiel opgerold helemaal in past. Bij dit bad staat een bak met speelgoed, leuk voor de allerkleinsten. Het bad van 32 graden lijkt weinig bijzonders te hebben, maar misschien is het juist daardoor de plek waar kinderen graag in het water springen.

Mijn favoriet is het bad met natuurwater e