Reykjavik met kinderen, welke bezienswaardigheden zijn er voor gezinnen?

Een bezoek aan Reykjavik met kinderen hoort er voor de meeste gezinnen die naar IJsland gaan bij. Vaak wordt een stedentrip Reykjavik aan het begin of einde van de reis gepland omdat de internationale luchthaven Keflavik vanuit de stad in 45 minuten te bereiken is. Saskia brengt 24 uur in deze stad door en ontdekt dat je in die tijd veel bezienswaardigheden kan zien.

Reykjavik met kinderen, de niet zo slimme start…

Ik heb het vooraf leuk bedacht voor onze tijd in Reykjavik met kinderen. Aankomst in IJsland om ongeveer 15 uur, even huurauto ophalen en naar Reykjavik rijden. Dan kunnen we daarna nog precies iets zien of doen. Dat loopt anders.

Onze vlucht naar IJsland met WOW air verloopt voorspoedig. Op de luchthaven komen we erachter dat we zo stom zijn geweest om een huurauto vanaf Reykjavik Airport te huren en niet vanaf internationale luchthaven Keflavik, waar ons vliegtuig van WOW air landt. Ook heb ik helemaal geen rekening gehouden met het tijdsverschil van 2 uur tijdens onze zomertijd. Voor de kinderen voelt het alsof het 17 uur is als we landen en daarna volgt het gedoe met de huurauto. We zijn hartstikke moe als we aan het einde van de middag aankomen bij ons hotel. We willen maar een ding: slapen!

Hotel met familiekamer in Reykjavik: Hotel Orkin

Hotel Orkin is precies wat we nodig hebben na onze vermoeiende reisdag. De familiekamer heeft twee bedden in de kamer en op de vide staan er ook twee. Omdat we niet willen dat Maureen en Camiel elkaar wakker houden en/of elkaar door vermoeidheid gaan irriteren, splitsen we op. De mannen boven op de vide en Maureen en ik de twee bedden op de verdiepingsvloer.

Het hotel heeft een centrale ruimte waar ’s ochtends het ontbijt wordt geserveerd en ’s middags gratis koffie, thee en cake staat. Alle vier hebben we nauwelijks honger en geen zin om buiten de deur ‘gezellig’ in een restaurant te zitten. We drinken koffie, thee en melk en eten allemaal een stuk cake. Zo, dat gaat er goed in.

Maureen en Camiel hebben de speelhoek van Hotel Orkin ontdekt. Deze keer geen speelhoek die alleen leuk is voor de allerkleinsten, maar juist een die meer gericht is op grotere kinderen. Er staat een grote bak met constructiespeelgoed. Weg is de vermoeidheid bij Maureen en Camiel. Ze gaan bouwen en zijn daarna bijna niet mee te krijgen naar de hotelkamer.

We vallen allemaal als een blok in slaap. Door het tijdsverschil is iedereen om 5.30/6 uur klaar wakker. Douchen, aankleden en alvast de koffers weer inpakken. Zo zijn we om 7 uur helemaal klaar voor het ontbijt. Het ontbijtbuffet heeft genoeg keuze voor iedereen, dus met goed gevulde buiken staan we om 7.45 uur bij de auto. Klaar om Reykjavik te ontdekken.

Kosten: 156 euro voor een familiekamer incl. ontbijt.

Hotel Orkin heeft ook 5- en 6-persoonskamers met eigen badkamer. Dat maakt dit hotel erg geschikt voor een verblijf in Reykjavik met kinderen.

Boek hier Hotel Orkin via Booking.com

Hotel Orkin ligt net buiten het centrum.
Hotel Orkin ligt net buiten het centrum.
Onze familiekamer in Reykjavik.
Onze familiekamer in Reykjavik.
Het ontbijtbuffet.
Het ontbijtbuffet.
De leuke speelhoek.
De leuke speelhoek.

Reykjavik met kinderen, de bezienswaardigheden voor gezinnen

We zijn op een zondag in Reykjavik en dan mag je (bijna) overal gratis parkeren. We kiezen er voor om alles met de auto te doen omdat we maar 1 dag in de stad hebben. Met de Reykjavik City Card kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, dat is handig als je meer tijd hebt of het prima vindt om minder te zien en te doen dan wij.

Hierbij, op volgorde dat we ze hebben bezocht, de bezienswaardigheden in Reykjavik voor gezinnen. Wij bezochten Reykjavik met kinderen in oktober, het kan zijn dat de situatie in de zomerperiode anders is.

Zwemmen bij Laugardalslaug

Zwemmen tijdens een stedentrip? Normaal gesproken doen we dat niet snel. Maar in IJsland is dat anders. Zwemmen en baden is onderdeel van de cultuur. Daarnaast is Laugardalslaug de enige attractie die al om 8 uur ’s ochtends open is in het weekend. Wij starten onze dag in Reykjavik met kinderen dus in het zwembad.

Nu werkt zwemmen in IJsland net iets anders dan in Nederland. We moeten ons omkleden in een grote gemeenschappelijke kleedruimte. Omkleden? Nee, we kleden ons uit. Daarna is het de bedoeling dat je in je blootje gaat douchen en daarbij goed je lichaam wast. “Dit is echt heel erg gênant, zo gênant” zegt Maureen de hele tijd. Ze is 10 en haar lichaam komt langzaam in de puberteit. Bloot is opeens een issue. Toch doet ze keurig wat ze moet doen en trekt daarna heel snel haar bikini aan.

Dan verbazing nummer twee: “Een buitenzwembad? Ik ga echt niet buiten zwemmen als het bijna vriest!” roept ze deze keer. Tja, binnen blijven wachten is geen optie, dus komt ze toch achter ons aan.

Laugardalslaug heeft een wedstrijdbad waar op dit vroege tijdstip vooral oudere IJslanders baantjes zwemmen. Langs dit bad staan diverse kleinere baden met temperaturen tussen de 38 en 44 graden, er is een stoombad en een bad met zeewater. Aan de andere kant van het zwembad is een bad dat vooral voor kinderen is. Met drie glijbanen en allerlei speeldingen in het water. Er is een peuterbadje en een bad van 38 graden.

Wij gaan eerst in de kleine badjes met de verschillende temperaturen. Ik vind het heerlijk. De rest van het gezin heeft niet de rust om stil te zitten. Al snel zijn zij in het bad met de speelattributen te vinden. Ondertussen komt de zon langzaam op. Boven het warme water hangt een mistige laag. Magisch! Wat een ontspannen begin van de dag is dit.

Kosten: 150 ISK voor kinderen van 6 t/m 17 jaar (circa 1,25 euro) en 950 ISK voor volwassenen (circa 7,75 euro), gratis met Reykjavik City Card.

We gaan zwemmen bij Laugardalslaug.
We gaan zwemmen bij Laugardalslaug.
Plattegrond van het zwembad.
Plattegrond van het zwembad.
Foto's maken is binnen niet toegestaan.
Foto’s maken is binnen niet toegestaan.

Reykjavik Zoo & Family Park

Vlakbij het zwembad is Reykjavik Zoo & Family Park te vinden. Dit park gaat op onze zondag in oktober om 10 uur open. Wij zijn er ook meteen rond dit tijdstip. De dierentuin is klein als je een echte dierentuin verwacht. Het is meer een grote kinderboerderij met vooral inheemse IJslandse soorten. Maureen en Camiel vinden de zeehonden, vossen en rendieren het leukste om te zien. Regelmatig worden de dieren gevoerd, inclusief een korte uitleg over de betreffende soort. Wij zijn in een half uur door het dierentuingedeelte heen.

De zeehonden zien we direct bij de ingang.
De zeehonden zien we direct bij de ingang.
De vosjes zijn te schattig.
De vosjes zijn te schattig.

Via een brug komen we in het Family Park. Er zijn enkele kermisachtige attracties te vinden, maar deze zijn allemaal al gesloten. We lopen een rondje door het Family Park. Gerard beklimt de uitkijktoren en ik loop ondertussen verder met de kinderen. Dan blijkt er gelukkig toch iets te doen. De graafmachines werken wel en daarna ontdekken we een waterspeelplaats. “Hier moeten we in de zomer een keer terug komen” concludeert Camiel. Ik denk dat hij gelijk heeft. Dan is het een heerlijk plek voor kinderen om te spelen.

Kosten: voor kinderen van 5 t/m 12 jaar betaal je 650 ISK (circa 5,30 euro) en voor 13 jaar en ouder 860 ISK (circa 7 euro), gratis met Reykjavik City Card.

Zicht op het Family Park.
Zicht op een deel van het Family Park.
Echte graafmachines.
Echte graafmachines.
Leuke waterspeelplaats.
Leuke waterspeelplaats.

Hofdi House

We stappen de auto in om langs een paar kleinere bezienswaardigheden in Reykjavik te rijden. De eerste stop is bij Höfði House. Het huis heeft een lange geschiedenis op het gebied van internationale betrekkingen van IJsland. Maar het meest bekend is dat Reagan en Gorbatsjov hier in 1986 waren en dat dat moment wordt gezien als het begin van het einde van de Koude Oorlog. De kinderen zegt dat niet zoveel, zij kijken vooral naar de bergen die ze kunnen zien. Gerard en ik vinden het wel bijzonder om op zo’n historische plek te zijn.

Kosten: gratis, het Höfði House is alleen van buiten te bezichtigen.

Een bijzondere historische plek.
Een bijzondere historische plek.

Viking sculptuur

Een stukje verder staat het bekende Viking sculptuur aan het water. Een verwijzing naar de geschiedenis van Reykjavik. Maar vooral een fotogenieke plek voor toeristen. Wij maken ook de nodige kiekjes bij dit sculptuur.

Kosten: gratis.

Langs de kust staan meerdere sculpturen, waaronder dit Vikingschip dat je niet mag missen tijdens je stedentrip Reykjavik met kinderen.
Langs de kust staan meerdere sculpturen, waaronder dit Vikingschip.

Lunchen bij Café Loki

Als we bij Hallgrímskirkja aankomen horen we dat de toren op zondag tot 12.30 uur gesloten is. Nog een half uur wachten…. Gelukkig zit tegenover de kerk Loki, een restaurant waar ze IJslandse specialiteiten serveren. Daar gaan we lunchen. Met voor de kinderen een pannenkoekje met suiker en voor ons twee verschillende IJslandse plates met allerlei verschillende gerechten. Een deel vind ik echt lekker, maar het ijs met IJslands brood helemaal niet. Gelukkig vindt Gerard het heerlijk.

Kosten:

  • 5.650 ISK (circa 46 euro) voor het eten
  • 515 ISK (circa 4,20 euro) voor IJslandse thee
  • 230 ISK (circa 1,90 euro) voor een glas melk
  • 340 ISK (circa 2,55 euro) voor jus d’orange
  • 540 ISK (circa 4,40 euro) voor pilsner
Tijd voor een IJslandse lunch.
Tijd voor een IJslandse lunch.
Een plate met IJslandse gerechten.
Een plate met IJslandse gerechten.

Hallgrímskirkja

Dan is het tijd om naar Hallgrímskirkja te gaan. Het is echt een ander soort architectuur dan we vanuit het Europese vasteland gewend zijn. Veel moderner. strakker. Binnen kopen we een kaartje voor de toren en wachten we circa 10 minuten totdat we met de lift omhoog kunnen. Daarna het laatste stukje met de trap.

Vanaf de toren kunnen we alle kanten op kijken. Voor kinderen is er bij enkele ramen een opstapje gemaakt, hierdoor lukt het hen ook om naar buiten te kijken. We zien het centrum van Reykjavik, de zee en de bergen. “Reykjavik voelt helemaal niet als een hoofdstad” zegt Maureen. Daar heeft ze gelijk in. De stad is totaal niet te vergelijken met andere Europese hoofdsteden. Het is hier veel rustiger, kleinschaliger en gemoedelijker.

Kosten: 900 ISK voor volwassenen (circa 7,35 euro), kinderen gratis, Reykjavik City Card niet geldig.

De bekende kerk van Reykjavik.
De bekende kerk van Reykjavik.
Uitzicht vanuit de kerktoren.
Uitzicht vanuit de kerktoren.
Opvallend zijn de vele witte huizen.
Opvallend zijn de vele witte huizen.
Maureen en Camiel vinden het erg leuk bovenin de kerk.
Maureen en Camiel vinden het erg leuk bovenin de kerk.

De haven van Reykjavik

We parkeren de auto nu bij de haven van Reykjavik. Vanaf hier wandelen we later door het centrum. Vanaf de Hallgrímskirkja kan dat ook.

De haven van Reykjavik is niet groot, maar is wel een echte haven. Het eerste schip dat opvalt is een gigantische ijsbreker. We zien de boten die ingezet worden voor de walvis-excursies en allerlei vissersboten. Op de kade zijn leuke restaurantjes te vinden. Een levendige plek is het.

De haven van Reykjavik.
De haven van Reykjavik.
Allerlei leuke restaurantjes.
Allerlei leuke restaurantjes.

Vikin Maritime Museum

Aan de andere kant van de haven ligt het Vikin Maritime Museum. Het museum is niet groot, maar de tentoonstelling is sfeervol aangekleed. Er is geprobeerd om zo goed mogelijk een beeld te schetsen van de ontwikkeling van de visserij en het leven van de vissers. Helaas voor onze kleine verwende museumbezoekers zit er weinig tot geen interactiviteit in de tentoonstelling. Hierdoor gaan we er in een rap tempo doorheen. Aan het einde kleuren ze eventjes in de kinderhoek en kijken Gerard en ik een deel van een filmpje over de visserij. Al met al staan we na een half uur alweer buiten.

Bij het Vikin Maritime Museum behoort een oorlogsschip dat aan de kade ligt. Deze is ’s middags alleen onder begeleiding van een gids te bezoeken (1.300 ISK, circa 10,60 euro). Helaas is de tour net begonnen als wij klaar zijn met het museum.

Kosten: 1.600 ISK voor volwassenen (circa 13 euro) en gratis voor kinderen. Gratis met Reykjavik City Card.

Op weg naar het Maritime Museum.
Op weg naar het Maritime Museum.
De kinderhoek van het museum.
De kinderhoek van het museum.
Hoe wordt vis verpakt? Dat onderdeel heeft wel de interesse van de kinderen.
Hoe wordt vis verpakt? Dat onderdeel heeft wel de interesse van de kinderen.

Via Harpa naar het centrum van Reykjavik

Het Harpa is een van de beeldbepalende gebouwen van Reykjavik. We lopen er alleen langs en verwonderen ons over de kunstige glazenconstructie. Bijzonder fraai gemaakt.

In het centrum van Reykjavik lopen we door de hoofdstraat waar alle winkeltjes zijn te vinden. We kijken op een pleintje en maken foto’s van de gekleurde woningen die we zien. Het centrum heeft een typisch Scandinavische uitstraling.

Eerder keken we al bij het Tjörnin meer dat ook in het centrum ligt.

Prachtig modern gebouw.
Harpa, een prachtig modern gebouw.
Typisch IJslands, die witte kerkjes.
Typisch IJslands, die witte kerkjes.
Scandinavische sfeer.
Scandinavische sfeer.
Het meer in het centrum van de stad.
Het meer in het centrum van de stad.

The Settlement Exhibition

Een van de must see musea in Reykjavik is The Settlement Exhibition. Niet groot, wel erg mooi en interactief. Het vertelt het verhaal van de eerste bewoners van IJsland in de periode 870 – 1000 AD. Middenin het museum zijn oude opgravingen te zien en daar is de tentoonstelling omheen gemaakt. Maureen en Camiel trekken direct hun eigen plan. Camiel drukt op knopjes die lampen laten branden bij de opgraving. Maureen kijkt naar de filmpjes in de wand. Bij de tijdelijke tentoonstelling graven ze botten op. We eindigen ons bezoek aan The Settlement Exhibition in de kinderhoek waar Maureen en Camiel een IJslands spel uitproberen.

Al met al zijn we ook in dit museum niet heel erg lang, maar deze vinden we voor kinderen veel leuker dan het Maritime Museum.

Kosten: 1.600 ISK (circa 13 euro) voor volwassenen en gratis voor kinderen. Gratis met Reykjavik City Card.

In dit gebouw is de Settlement Exhibition te vinden.
In dit gebouw is de Settlement Exhibition te vinden.
De opgraving die centraal staat in het museum.
De opgraving die centraal staat in het museum.
Filmpjes over het leven van vroeger.
Filmpjes over het leven van vroeger.
Spelletje spelen in de kinderhoek.
Spelletje spelen in de kinderhoek.

Nauthólsvík Beach, geothermisch strand

Reykjavik heeft een geothermisch strand waar je volgens de informatie die ik heb gelezen het hele jaar in warm water kan zwemmen. Dat willen we zien. We rijden er met de auto heen want dit strand ligt buiten het centrum.

Op het strand zien we alleen een moeder met kind. Verder is er helemaal niemand. In het water is een soort cirkel gemaakt, hier zou het warme water in moeten zitten. Camiel gaat voelen: “Mam, het water is koud!”. Dat valt tegen…. Of zou hij niet ver genoeg in het water gevoeld hebben? We weten het niet. Eerlijk gezegd zou ik hier op een zondagmiddag wel badende mensen verwacht hebben, maar ook die zien we niet.

Later lees ik  dat het zeewater in de lagoon tussen de 15 en 19 graden is en de hottubs zijn tussen de 30 en 39 graden. Hier zat tijdens ons bezoek geen water in.

Kosten: gratis.

Geothermisch strand bij Reykjavik.
Geothermisch strand bij Reykjavik.
Het water voelt niet heel erg warm volgens Camiel.
Het water voelt niet heel erg warm volgens Camiel.

Viewpoint Perlan

Perlan is onze laatste stop voordat we aan het einde van de middag naar ons vakantiehuis in Laugarvatn rijden. Het gebouw is al vanaf een afstand te herkennen aan de grote koepel. Vanaf de wandelpromenade aan de voet van de koepel heb je een prachtig uitzicht over Reykjavik. Vroeger was dit platform gratis toegankelijk, inmiddels niet meer. Toch gaan we even naar boven. En ja, dat uitzicht is de moeite waard. Toch zou ik je adviseren een keuze te maken: of vanaf Hallgrímskirkja Reykjavik van boven bekijken of vanaf Perlan. Beide is wat overdreven.

Tijdens ons bezoek is er in Perlan een tentoonstelling over gletsjers, inclusief een nagebouwde ijsgrot. Wij slaan deze over omdat we later tijdens onze reis naar Into the glacier gaan.

Kosten: 490 ISK voor volwassenen (circa 4 euro), kinderen gratis. Reykjavik Card is hier niet geldig.

De koepel van Perlan is al vanaf verre te zien.
De koepel van Perlan is al vanaf verre te zien.
Op het uitzichtsplatform van Perlan.
Op het uitzichtsplatform van Perlan.

Handig om te weten over Reykjavik met kinderen

Wij hebben al deze bezienswaardigheden op 1 dag gedaan. Moesten we daarbij haasten? Nee, dat viel reuze mee. Al denk ik dat je tijdens een bezoek aan Reykjavik met kinderen in de zomermaanden zeker meer tijd nodig zal hebben in Reykjavik Zoo & Family Park.

Walvis-safari

In een dag kun je niet alles doen wat mogelijk is. Zo hebben we best wat musea overgeslagen. Ook hebben we geen walvis-safari gedaan. In oktober is de kans dat je ze ziet veel kleiner dan in de zomer en om dan toch 3 uur op een boot te zitten… Nee, die bewaren we voor de volgende keer. Als je een walvis-safari doet, dan krijg je meteen een gratis kaartje voor de Whales of Iceland. Een tentoonstelling met 23 levensgrootte walvisskeletten. Dat lijkt me met kinderen zeker de moeite waard.

Reykjavik City Card

Wij gebruikten tijdens onze stedentrip Reykjavik met kinderen de Reykjavik City Card. Deze is er voor 24, 48 en 72 uur. Je hebt ermee toegang tot diverse musea, alle zwembaden en het openbaar vervoer. Het is zeker de moeite waard om vooraf te checken of deze kaart voor jou interessant is. Onze kaart voor 24 uur kost 3.700 ISK (circa 30 euro) voor volwassenen en 1.500 ISK (circa 12,25 euro) voor kinderen. Meer informatie over wat er wel en niet bij de Reykjavik City Card in zit, is te vinden op de website van Visit Reykjavik.

Wij hebben deze kosten er voor de volwassenen wel uitgehaald (5.010 ISK entreekosten terwijl de kaart 3.700 ISK kost), maar voor de kinderen niet (800 ISK entreekosten terwijl de kaart 1.500 ISK kost) . Dit komt vooral omdat zij gratis naar binnen mogen bij de meeste musea. Op de website van Reykjavik City Card geven ze dit ook aan.

Alle genoemde bedragen van onze stedentrip Reykjavik met kinderen zijn van oktober 2017.

Ben jij al eens in Reykjavik met kinderen geweest? Wat mag je volgens jou echt niet missen en wat kan je beter overslaan?

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over Scandinavische stedentrips? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Of ga naar alle stedentripblogs op onze pagina

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is mede tot stand gekomen in samenwerking met Visit Reykjavik. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here