Reykjavik met kinderen, welke bezienswaardigheden zijn er voor gezinnen?

Een bezoek aan Reykjavik met kinderen hoort er voor de meeste gezinnen die naar IJsland gaan bij. Vaak wordt een stedentrip Reykjavik aan het begin of einde van de reis gepland omdat de internationale luchthaven Keflavik vanuit de stad in 45 minuten te bereiken is. Saskia brengt 24 uur in deze stad door en ontdekt dat je in die tijd veel bezienswaardigheden kan zien.

Dit blog is geschreven in 2017 en in 2021 voorzien van een update

Reykjavik met kinderen, de niet zo slimme start…

Ik heb het vooraf leuk bedacht voor onze tijd in Reykjavik met kinderen. Aankomst in IJsland om ongeveer 15 uur, even huurauto ophalen en naar Reykjavik rijden. Dan kunnen we daarna nog precies iets zien of doen. Dat loopt anders.

Onze vlucht naar IJsland met WOW air verloopt voorspoedig. Op de luchthaven komen we erachter dat we zo stom zijn geweest om een huurauto vanaf Reykjavik Airport te huren en niet vanaf internationale luchthaven Keflavik, waar ons vliegtuig van WOW air landt.

Ook heb ik helemaal geen rekening gehouden met het tijdsverschil van 2 uur tijdens onze zomertijd. Voor de kinderen voelt het alsof het 17 uur is als we landen en daarna volgt het gedoe met de huurauto. We zijn hartstikke moe als we aan het einde van de middag aankomen bij ons hotel. We willen maar een ding: slapen!

Tip: we hebben deze reisgids gebruikt.

Hotel met familiekamer in Reykjavik: Hotel Orkin

Hotel Orkin is precies wat we nodig hebben na onze vermoeiende reisdag. De familiekamer heeft twee bedden in de kamer en op de vide staan er ook twee. Omdat we niet willen dat broer en zus elkaar wakker houden en/of elkaar door vermoeidheid gaan irriteren, splitsen we op. De mannen boven op de vide en M. en ik de twee bedden op de verdiepingsvloer.

Het hotel heeft een centrale ruimte waar ’s ochtends het ontbijt wordt geserveerd en ’s middags gratis koffie, thee en cake staat. Alle vier hebben we nauwelijks honger en geen zin om buiten de deur ‘gezellig’ in een restaurant te zitten. We drinken koffie, thee en melk en eten allemaal een stuk cake. Zo, dat gaat er goed in.

De kinderen hebben de speelhoek van Hotel Orkin ontdekt. Deze keer geen speelhoek die alleen leuk is voor de allerkleinsten, maar juist een die meer gericht is op grotere kinderen. Er staat een grote bak met constructiespeelgoed. Weg is de vermoeidheid bij M. en C. Ze gaan bouwen en zijn daarna bijna niet mee te krijgen naar de hotelkamer.

We vallen allemaal als een blok in slaap. Door het tijdsverschil is iedereen om 5.30/6 uur klaar wakker. Douchen, aankleden en alvast de koffers weer inpakken. Zo zijn we om 7 uur helemaal klaar voor het ontbijt. Het ontbijtbuffet heeft genoeg keuze voor iedereen, dus met goed gevulde buiken staan we om 7.45 uur bij de auto. Klaar om Reykjavik te ontdekken.

Kosten: 156 euro voor een familiekamer incl. ontbijt.

Hotel Orkin heeft ook 5- en 6-persoonskamers met eigen badkamer. Dat maakt dit hotel erg geschikt voor een verblijf in Reykjavik met kinderen.

Boek hier Hotel Orkin via Booking.com

Hotel Orkin ligt net buiten het centrum.
Hotel Orkin ligt net buiten het centrum.
Onze familiekamer in Reykjavik.
Onze familiekamer in Reykjavik.
Het ontbijtbuffet.
Het ontbijtbuffet.
De leuke speelhoek.
De leuke speelhoek.

Reykjavik met kinderen, de bezienswaardigheden voor gezinnen

We zijn op een zondag in Reykjavik en dan mag je (bijna) overal gratis parkeren. We kiezen er voor om alles met de auto te doen omdat we maar 1 dag in de stad hebben. Met de Reykjavik City Card kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, dat is handig als je meer tijd hebt of het prima vindt om minder te zien en te doen dan wij.

Hierbij, op volgorde dat we ze hebben bezocht, de bezienswaardigheden in Reykjavik voor gezinnen. Wij bezochten Reykjavik met kinderen in oktober, het kan zijn dat de situatie in de zomerperiode anders is.

 


Zwemmen bij Laugardalslaug

Zwemmen tijdens een stedentrip? Normaal gesproken doen we dat niet snel. Maar in IJsland is dat anders. Zwemmen en baden is onderdeel van de cultuur. Daarnaast is Laugardalslaug de enige attractie die al om 8 uur ’s ochtends open is in het weekend. Wij starten onze dag in Reykjavik met kinderen dus in het zwembad.

Nu werkt zwemmen in IJsland net iets anders dan in Nederland. We moeten ons omkleden in een grote gemeenschappelijke kleedruimte. Omkleden? Nee, we kleden ons uit. Daarna is het de bedoeling dat je in je blootje gaat douchen en daarbij goed je lichaam wast. “Dit is echt heel erg gênant, zo gênant” zegt M. de hele tijd. Ze is 10 en haar lichaam komt langzaam in de puberteit. Bloot is opeens een issue. Toch doet ze keurig wat ze moet doen en trekt daarna heel snel haar bikini aan.

Dan verbazing nummer twee: “Een buitenzwembad? Ik ga echt niet buiten zwemmen als het bijna vriest!” roept ze deze keer. Tja, binnen blijven wachten is geen optie, dus komt ze toch achter ons aan.

Laugardalslaug heeft een wedstrijdbad waar op dit vroege tijdstip vooral oudere IJslanders baantjes zwemmen. Langs dit bad staan diverse kleinere baden met temperaturen tussen de 38 en 44 graden, er is een stoombad en een bad met zeewater. Aan de andere kant van het zwembad is een bad dat vooral voor kinderen is. Met drie glijbanen en allerlei speeldingen in het water. Er is een peuterbadje en een bad van 38 graden.

Wij gaan eerst in de kleine badjes met de verschillende temperaturen. Ik vind het heerlijk. De rest van het gezin heeft niet de rust om stil te zitten. Al snel zijn zij in het bad met de speelattributen te vinden. Ondertussen komt de zon langzaam op. Boven het warme water hangt een mistige laag. Magisch! Wat een ontspannen begin van de dag is dit.

Kosten: 150 ISK voor kinderen van 6 t/m 17 jaar (circa 1,25 euro) en 950 ISK voor volwassenen (circa 7,75 euro), gratis met Reykjavik City Card (prijspeil 2021).

We gaan zwemmen bij Laugardalslaug.
We gaan zwemmen bij Laugardalslaug.
Plattegrond van het zwembad.
Plattegrond van het zwembad.
Foto's maken is binnen niet toegestaan.
Foto’s maken is binnen niet toegestaan.

Reykjavik Zoo & Family Park

Vlakbij het zwembad is Reykjavik Zoo & Family Park te vinden. Dit park gaat op onze zondag in oktober om 10 uur open. Wij zijn er ook meteen rond dit tijdstip. De dierentuin is klein als je een echte dierentuin verwacht. Het is meer een grote kinderboerderij met vooral inheemse IJslandse soorten.

M. en C. vinden de zeehonden, vossen en rendieren het leukste om te zien. Regelmatig worden de dieren gevoerd, inclusief een korte uitleg over de betreffende soort. Wij zijn in een half uur door het dierentuingedeelte heen.

De zeehonden zien we direct bij de ingang.
De zeehonden zien we direct bij de ingang.
De vosjes zijn te schattig.
De vosjes zijn te schattig.

Via een brug komen we in het Family Park. Er zijn enkele kermisachtige attracties te vinden, maar deze zijn allemaal al gesloten. We lopen een rondje door het Family Park. G. beklimt de uitkijktoren en ik loop ondertussen verder met de kinderen. Dan blijkt er gelukkig toch iets te doen.

De graafmachines werken wel en daarna ontdekken we een waterspeelplaats. “Hier moeten we in de zomer een keer terug komen” concludeert C. Ik denk dat hij gelijk heeft. Dan is het een heerlijk plek voor kinderen om te spelen.

Kosten: voor kinderen van 5 t/m 12 jaar betaal je 720 ISK (circa 4,60 euro) en voor 13 jaar en ouder 940 ISK (circa 6 euro), gratis met Reykjavik City Card (prijspeil 2021).

Zicht op het Family Park.
Zicht op een deel van het Family Park.
Echte graafmachines.
Echte graafmachines.
Leuke waterspeelplaats.
Leuke waterspeelplaats.

Hofdi House

We stappen de auto in om langs een paar kleinere bezienswaardigheden in Reykjavik te rijden. De eerste stop is bij Höfði House. Het huis heeft een lange geschiedenis op het gebied van internationale betrekkingen van IJsland. Maar het meest bekend is dat Reagan en Gorbatsjov hier in 1986 waren en dat dat moment wordt gezien als het begin van het einde van de Koude Oorlog.

De kinderen zegt dat niet zoveel, zij kijken vooral naar de bergen die ze kunnen zien. G. en ik vinden het wel bijzonder om op zo’n historische plek te zijn.

Kosten: gratis, het Höfði House is alleen van buiten te bezichtigen.

Een bijzondere historische plek.
Een bijzondere historische plek.

Viking sculptuur

Een stukje verder staat het bekende Viking sculptuur aan het water. Een verwijzing naar de geschiedenis van Reykjavik. Maar vooral een fotogenieke plek voor toeristen. Wij maken ook de nodige kiekjes bij dit sculptuur.

Kosten: gratis.

Langs de kust staan meerdere sculpturen, waaronder dit Vikingschip dat je niet mag missen tijdens je stedentrip Reykjavik met kinderen.
Langs de kust staan meerdere sculpturen, waaronder dit Vikingschip.

Lunchen bij Café Loki

Als we bij Hallgrímskirkja aankomen horen we dat de toren op zondag tot 12.30 uur gesloten is. Nog een half uur wachten…. Gelukkig zit tegenover de kerk Loki, een restaurant waar ze IJslandse specialiteiten serveren. Daar gaan we lunchen. Met voor de kinderen een pannenkoekje met suiker en voor ons twee verschillende IJslandse plates met allerlei verschillende gerechten.

Een deel vind ik echt lekker, maar het ijs met IJslands brood helemaal niet. Gelukkig vindt G. het heerlijk.

Kosten:

  • 5.650 ISK (circa 46 euro) voor het eten
  • 515 ISK (circa 4,20 euro) voor IJslandse thee
  • 230 ISK (circa 1,90 euro) voor een glas melk
  • 340 ISK (circa 2,55 euro) voor jus d’orange
  • 540 ISK (circa 4,40 euro) voor pilsner
Tijd voor een IJslandse lunch.
Tijd voor een IJslandse lunch.
Een plate met IJslandse gerechten.
Een plate met IJslandse gerechten.

Hallgrímskirkja

Dan is het tijd om naar Hallgrímskirkja te gaan. Het is echt een ander soort architectuur dan we vanuit het Europese vasteland gewend zijn. Veel moderner. strakker. Binnen kopen we een kaartje voor de toren en wachten we circa 10 minuten totdat we met de lift omhoog kunnen. Daarna het laatste stukje met de trap.

Vanaf de toren kunnen we alle kanten op kijken. Voor kinderen is er bij enkele ramen een opstapje gemaakt, hierdoor lukt het hen ook om naar buiten te kijken. We zien het centrum van Reykjavik, de zee en de bergen. “Reykjavik voelt helemaal niet als een hoofdstad” zegt M. Daar heeft ze gelijk in. De stad is totaal niet te vergelijken met andere Europese hoofdsteden. Het is hier veel rustiger, kleinschaliger en gemoedelijker.

Kosten: 1000 ISK voor volwassenen (circa  6,37 euro), kinderen tussen 7 en 16 jaar 100 ISK (circa 0,60 euro), jongere kinderen zijn gratis, Reykjavik City Card niet geldig (prijspeil 2021).

De bekende kerk van Reykjavik.
De bekende kerk van Reykjavik.
Uitzicht vanuit de kerktoren.
Uitzicht vanuit de kerktoren.
Opvallend zijn de vele witte huizen.