Op bezoek bij de Kerstman in Tomteland in Dalarna

0
296

Op bezoek bij de kerstman? Dat klinkt als een winteractiviteit. Maar in de provincie Dalarna in Zweden hoef je niet te wachten tot het gaat vriezen. De goede man heeft hier namelijk zijn zomerhuis. En wel in Tomteland, het land van de Kerstman. Blogger Iris nam er in de zomervakantie een kijkje met haar gezin.

Dit blog is geschreven in 2017 en in 2020 voorzien van een update.

Op bezoek bij de Kerstman in Tomteland in Dalarna

Dalarna, wat ook wel de meest Zweedse provincie van Zweden wordt genoemd, klinkt voor veel mensen wel bekend. Want wie kent er nou niet de rode huisjes en de beschilderde houten paardjes waar dit gebied zo bekend om is? Maar als je het aan de Zweden vraagt, is er nog iets dat echt bij Dalarna hoort. De Kerstman woont er namelijk! In Tomteland heeft hij een van zijn huizen.

Het land wordt bevolkt door elfen, trollen, levensgrote muizen en andere mythologische figuren die voor de Zweden bij de kerst horen. Kinderen in het hele land gaan er naar toe om hun verlanglijstjes persoonlijk aan de kerstman te overhandigen. Of kleuters om hun speentje af te geven als het tijd wordt om zonder te doen.

Elfen, heksen en trollen in Tomteland

Op een druilerige vrijdag komen wij aan bij Tomteland. Al bij de ingang zien we dat kerst hier niet alleen over de Kerstman en zijn rendieren gaat, zoals in Amerika. We worden verwelkomd door een stel elfen in woudkleding die zo uit Lord of the Rings weggelopen lijken. Verderop staat een fee in een mooie prinsessenjurk met een stoet meisjes er omheen die allemaal op de foto willen.

Niet alleen de Kerstman, maar ook heksen, trollen, elven en muizen lopen rond in Tomteland
Niet alleen de Kerstman, maar ook heksen, trollen, elfen en muizen lopen rond in Tomteland.

Verschillende landen binnen Tomteland

Bij de ingang krijgen we een plattegrond. Het is nog best uitgebreid hier! We zien een trollenland, elfenland, een theater, Santa’s werkhuis, een soort dierentuingedeelte met rendieren en elanden en natuurlijk het huis van de kerstman. “Laten we eerst naar de trollen gaan!”, roepen zoons B. (10) en T. (7) enthousiast. We wandelen een stukje door het mooie bos. Na de eerste bocht zien we al direct een huisje. Als we naar binnen gluren, blijkt het een huisje van een werkelf van de kerstman. Er klinkt een Zweeds liedje en er staan allerlei figuren en kerstversiering. Zo staan er verspreid over het park nog veel meer van dit soort huisjes. “Het ziet er echt leuk uit hier!”, zegt T. als hij in een van de huisjes kijkt.

Het meer waar omheen Tomteland gebouwd is
Het meer waar omheen Tomteland gebouwd is.

Een kijkje in een trollenhuis

Dan komen we bij het trollengedeelte. Het ‘hoofdtrollenhuis’ is een groot huis waar van alles te zien is. Je mag er doorheen lopen en alles aanraken. We gluren even in de lades van de kastjes. “Wat een hoop spullen hebben de trollen!”, zegt B., terwijl hij de laatjes een voor een opentrekt. Wat verderop horen we gesnurk en er zingt een vrouwenstem een Zweeds liedje. We kijken door een raampje naar de slaapkamer. Daar liggen de kleine trolletjes te slapen. “Ik denk dat ze een beetje gemeen zijn”, zegt T., “maar ze zien er wel schattig uit als ze slapen!”.

We zien een trapje dat naar boven leidt. Natuurlijk gaan we daar ook op. Boven zijn allerlei gangetjes en hoekjes. We vinden er zelfs een grote schatkist. Voorzichtig raakt B. de gouden schatten aan. Gelukkig zijn de trollen nu niet thuis. Eens in de zoveel tijd kun je met een trollensafari meedoen om de trollen te zoeken die in Tomteland wonen. Wij hebben de safari voor die dag helaas net gemist. Maar het huis bekijken is ook al leuk.

Buiten is een theater waar later op de dag een voorstelling te zien is. We zien ook hoefijzers liggen die je om een paaltje kan werpen. Dat willen de jongens wel even proberen.

Verlanglijstjes aan de Kerstman geven

Wat verderop komen we bij het gedeelte van de Kerstman. In het midden van het park ligt een meertje. Daar kun je op varen, of er met een trekbootje overheen. Vlak naast het meertje ligt het mooi versierde huis van de Kerstman. In zijn tuin vinden we een schuurtje met daarin de arrenslee. Daar moeten we natuurlijk even in zitten!

We zien de Kerstman zijn huis in lopen en gaan snel kijken. Binnen is het mooi en sfeervol ingericht en aangekleed. We mogen in alle kamers kijken. In de keuken worden de lekkere kersthapjes voorbereid. Uiteraard is alles helemaal in kerststijl, compleet met kerstboom, lampjes en kerstversiering. Overal waar we kijken, zien we slingers met speentjes er aan hangen. Die zijn van de kinderen die hun speentje hebben ingeleverd bij de Kerstman.

In het midden van de woonkamer staat een tafeltje met stoeltjes er omheen. Op de tafel liggen verlanglijstjes om in te vullen. Dat vinden de jongens een goed plan! Ze beginnen meteen allebei een lijstje te maken.

Tim geeft zijn verlanglijstje af aan 'Santa'
Onze jongste geeft zijn verlanglijstje af aan ‘Santa’.

Een knuffel van de Kerstman

Als de lijstjes af zijn, kijken ze voorzichtig om het hoekje van de werkkamer. En ja hoor, daar zit hij: de Kerstman. De echte, natuurlijk. ‘Santa’ spreekt gelukkig vloeiend Engels en leest aandachtig de verlanglijstjes. “And… a hug from Santa”, vult hij de lijstjes aan. Beide jongens krijgen een dikke knuffel. Dan krijgen de lijstjes een stempel en gaan ze in de postzak. Dan ziet de Kerstman grote zus E. (12) om de hoek meekijken. Ze heeft geen lijstje gemaakt, maar Santa vindt dat ze best een knuffel verdient.

Elanden en rendieren

We lopen het huis weer uit, en komen dan bij het gedeelte Hälgeland, elandenland. In het Zweedse kerstverhaal zitten blijkbaar niet alleen rendieren, maar ook elanden. Eigenlijk is dit stuk een soort dierentuin. We kijken even rond bij de elanden, geitjes en rendieren.

Dan komen we bij een groot plein aan de rand van het meertje. Er staan allerlei eetkraampjes omheen en overal staan bankjes en picknicktafels. Voor de kinderen is er een soort show bezig, waarbij allerlei als muizen verkleedde mensen rondrennen en lopen. Er is hier ook een groot, rood, mooi versierd gebouw. Hierin ontdekken we een restaurant en een winkeltje met kerstspulletjes. “Mogen we hier even rondkijken?”, vragen de kinderen met glinsterende ogen. Natuurlijk. We kopen uiteindelijk wat kersttrolletjes voor in de kerstboom.

Iedereen in zijn rol

Bij een van de kraampjes buiten kopen we popcorn en slush. Ook de mensen in de kraampjes zijn aangekleed als figuren van het park. Wij worden geholpen door een soort grote muis. Hij spreekt ons in goed Engels aan, en ook in het Engels zet hij een stemmetje op. Heel grappig dat iedereen hier zo in zijn of haar rol blijft.

Spannende show met trollen en heksen

Als we bijna klaar zijn met onze hapjes en drankjes, horen we harde muziek en zingen. De show bij het trollenhuis is begonnen. We zijn eerst niet van plan om er naar toe te gaan, omdat de show in het Zweeds is en we het verhaal niet kennen, maar de muziek klinkt zo spannend, dat we toch besluiten een kijkje te nemen. We zien nog net het laatste stukje. Er wordt goed gezongen en geacteerd, al kunnen we het verhaal niet helemaal volgen. Onze kinderen vinden het toch mooi om een stukje te kijken. Misschien is de show voor kleine kinderen een beetje eng, want de trollenkoning is best heftig en het geluid is flink hard. Maar uiteraard overwinnen de goede figuren.

De trollenkoning is best een heftig figuur voor kleine kinderen
De trollenkoning is best een heftig figuur voor kleine kinderen.

Grote speeltuin met klimparcours

Het park sluit vroeg, al om 16 uur. Het laatste half uurtje brengen wij door in de leuke speeltuin van Tomteland. Die bestaat uit een soort parcours van allerlei speelhuizen met klimbruggen, touwladders en andere klimtoestellen, helemaal van een heuvel naar beneden. “Mogen we hier nog heel lang spelen?”, vraagt B. enthousiast als hij het parcours voor de derde keer doet. Helaas, het is alweer sluitingstijd.

Wat een leuke, grote klimspeeltuin!
Wat een leuke, grote klimspeeltuin!

Als we naar de uitgang lopen, worden we opgewacht en uitgezwaaid door verschillende sprookjesfiguren uit Tomteland. We zien opeens ook trollen tussen de bomen zitten. Vreemd, die beelden hebben we op de heenweg helemaal niet gezien? Als we langs willen lopen, beginnen ze plotseling te praten en bewegen. We schrikken ons rot! “Ze zijn echt!”, roept T. een beetje angstig. Ik pak mijn camera en wil een foto maken. Dan roepen de trollen: “Ahh, paparazzi!”. Als een waar supermodel schiet de trollenvrouw in een pose. De kinderen schieten in de lach. Ondanks dat we de trollensafari hebben gemist, hebben we toch nog ‘echte’ trollen gezien!

Het zijn 'echte' trollen!
Het zijn ‘echte’ trollen!

Meer informatie over Tomteland

Tomteland ligt in de omgeving van Mora in Dalarna. Het park is in de zomer open van 10 tot 16 uur. Kaarten zijn aan de kassa te verkrijgen, maar ook via de website van het park. Tomteland is gratis voor kinderen jonger dan 3 jaar. Voor kinderen van 3 tot 12 jaar kost het 230 SEK (ongeveer 21,75 euro, prijspeil 2020) en voor volwassenen 290 SEK (ongeveer 27,50 euro, prijspeil 2020). 

Zou jij een bezoek aan Tomteland overwegen als je in de buurt bent?

Ligging Tomteland


 

Meer lezen

Klik voor inspiratie voor meer leuke uitjes in Zweden:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.