Actieve gezinsvakantie in Zweden? Ga naar Kyrkekvarn in Smaland

0
233
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zweden is echt de bestemming voor een actieve gezinsvakantie. Kanoën, wandelen, zwemmen, paardrijden, in de bomen klimmen of ziplinen. Het kan allemaal. Juist ook met kinderen. Wij gaan wandelen met een pony, paardrijden en kano varen bij Kyrkekvarn in de regio Smaland. Wil je langer blijven? Dan staan er ruime stuga’s aan het riviertje. Een ideale locatie voor een actieve gezinsvakantie in Zweden.

Wandelen met een pony

Ons bezoek aan Kyrkekvarn begint met een pony-wandeling van zo’n 2,5 kilometer. We ontmoeten onze pony en dochter M. en zoon C. krijgen beide een cap op. Eerst gaat C. op de pony. Hij vindt het fantastisch en zit te glunderen. We wandelen door het bos langs het water. Dan zien we opeens een schommelbankje aan het water. M. gaat er direct op zitten, we krijgen haar met moeite mee om verder te wandelen. Maar, dit bankje is onderdeel van de route en als ik vertel dat we meer leuke dingen tegen komen gaat ze toch met ons mee. Nu mag M. op de pony en gaat C. lopen.

Zo’n pony is best eigenwijs leerden we al tijdens een andere wandeling. Maar ik laat niet met me sollen en de pony loopt keurig met me mee. M. bekent dat ze liever gaat lopen. Geen probleem, C. wil dolgraag op de pony. Dus zo lopen we verder. Onderweg komen we erg leuke speeltoestellen tegen. Eenvoudig gemaakt, maar zo passend bij de omgeving en onze wandeling.

We lopen de route in een uur tijd. Je kan voor een langere route met de pony kiezen of de route zonder pony lopen. Beide is volgens mij de moeite waard.

Kosten: 300 SEK voor 2 uur (circa 30 euro).

Wandelend met de pony.
Wandelend met de pony.
Schommelbankje aan het water.
Schommelbankje aan het water.
Na afloop van onze wandeling mogen we de pony eten geven.
Na afloop van onze wandeling mogen we de pony eten geven.

Paardrijden in de Smalandse bossen

De laatste keer dat ik op een paard zat is misschien wel 25 jaar geleden. Ik heb een blauwe maandag op paardrijden gezeten. In mijn herinnering begon ik het na een les of 10 een beetje leuk te vinden. Volgens mijn moeder heb ik alle lessen huilend op het paard gezeten. Of het mijn keuze was om te stoppen of die van mijn moeder, dat weet ik niet meer. Het paardrijden was in ieder geval voorbij.

Als ik mensen zie paardrijden in de natuur voel ik toch enige jaloezie. Het ziet er zo ontspannen uit en je ziet de wereld vast anders vanaf die hoogte. Het lijkt me leuk. Als ik de kans krijg om bij Kyrkekvarn paard te rijden laat ik deze kans niet aan me voorbij gaan. Reuze spannend vind ik het en ik hint bij de receptie dat ze me best het rustigste paard mogen geven. Ik check nog even of het voor beginners goed te doen is. Ja hoor, geen enkel probleem.

Bij de stal krijgen alle deelnemers uitleg over het paard en het rijden. De rit gaat soms over steile paden. We leren dat we dan in de beugels moeten staan en wat naar voren moeten buigen. Als we naar beneden rijden, dan moeten we juist in het zadel blijven zitten en naar achteren hangen. Het klinkt reuze makkelijk, maar zeker het staan in de beugels valt nog niet mee. Zo’n paard wiebelt behoorlijk, dus het vraagt wat van je evenwichtsgevoel.

Tijdens het rijden voel ik de spierpijn al opkomen, maar zodra ik aan het paard gewend ben is het echt leuk. Ik beken: dit is voor herhaling vatbaar. En die spierpijn? Die viel gelukkig reuze mee.

Kosten: 400 SEK voor 1,5 uur (circa 40 euro).

Ik op een paard.
Ik op een paard.
Een stukje over een breed pad.
Een stukje over een breed pad.
Maar de rit gaat vooral door het bos.
Maar de rit gaat vooral door het bos.

Kanoën vanaf Kyrkekvarn

Vanaf Kyrkekvarn zijn er meerdere kanotochten te maken. Zowel voor een paar uur als voor meerdere dagen. Zo’n meerdaagse kanotocht lijkt me super leuk om te doen als de kinderen iets ouder zijn. Tentje mee, koken op een kampvuurtje… Nou ja, nog eventjes wachten. Nu kiezen we voor een korte tocht.

Het water stroomt langzaam. Het eerste deel van de route herkennen we van het wandelen met de pony. M. en C. zitten niet voor het eerst in een kano. Ze weten dus wat er van hen wordt verwacht: peddelen! En dat kunnen ze steeds beter. Onderweg is er genoeg tijd om van de omgeving te genieten en plantjes en beestjes te bestuderen.

Terug kanoën we tegen de stroom in. Geen probleem, want het water stroomt niet heel hard. Bij Kyrkekvarn slepen we de kano op de wal. C. is zo enthousiast dat hij met z’n schoenen door het water loopt. “Nee hoor, het water zit niet in m’n schoenen” zegt hij. Door zijn enthousiasme voelt hij niet dat z’n schoenen zeiknat zijn. Heerlijk! M. is minstens net zo blij. “Ik wil deze zomer kanoën” horen we al maanden. Haar zomervakantie kan niet meer stuk.

Kosten: circa 450 SEK, afhankelijk van het type kano (circa 45 euro).

De vertrek- en aankomstlocatie van de kano's.
De vertrek- en aankomstlocatie van de kano’s.
Wat een rust!
Wat een rust!
Ook op een bewolkte dag kan je prima kanoën. Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding. Dus jas aan en gaan.
Ook op een bewolkte dag kan je prima kanoën. Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding. Dus jas aan en gaan.
Bijzonder fraaie route.
Bijzonder fraaie route.

Actieve gezinsvakantie in Zweden: overnachten in een stuga bij Kyrkekvarn in Smaland

Je kan naar Kyrkekvarn voor een dagje om een of meerdere van de hiervoor genoemde activiteiten te doen. Maar, eigenlijk is er genoeg te doen om je er meerdere dagen te vermaken. Zo gingen wij in de omgeving naar een klimbos/zipline park en het op een uur rijden gelegen Store Mosse National Park en themapark High Chaparral. Ook een dag naar het eiland Visingsö of Nationaal Park Tiveden is de moeite waard.

Op het terrein van Kyrkekvarn staan ruime stuga’s. Ik zou het bijna bungalows noemen. Gelegen aan het riviertje, met gras ervoor. Hottub erbij en een plek om te barbecuen. Kleine kinderen zullen zich prima vermaken in het speeltuintje van Kyrkekvarn. Ondertussen kan je als ouder ernaast zitten op het terras.

Boeken van de stuga’s kan makkelijk in het Nederlands via Booking.com.

Bij Kyrkekvarn kan je terecht voor een losse activiteit of voor een langer verblijf.
Bij Kyrkekvarn kan je terecht voor een losse activiteit of voor een langer verblijf.
De ruime stuga's.
De ruime stuga’s.
Oh, een hottub!
Oh, een hottub!
De barbecueplaats.
De barbecueplaats.

Kyrkekvarn heeft ook een kampeerterrein. Ik ben er tijdens het paardrijden langs gekomen. De camping ligt wat verder weg van het startpunt van de activiteiten. Er waren geen kampeerders toen ik er was. Dat maakte het moeilijk om een indruk te krijgen van de camping. Hou in ieder geval rekening met een natuurlijke en rustige ligging.

Zicht vanaf het overdekte terras van Kyrkekvarn.
Zicht vanaf het overdekte terras van Kyrkekvarn.
De speeltuin.
De speeltuin.

Meer informatie over overnachten bij Kyrkekvarn is te vinden op de website. Helaas is deze in het Zweeds. Gelukkig lijkt het met lezen een klein beetje op het Nederlands. Kom je er niet uit? Stuur dan gerust een mail naar Kyrkekvarn.

Zou zo’n actieve gezinsvakantie in Zweden iets voor jou zijn?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat Zweden nog meer te bieden heeft? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Sweden en Visit Smaland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.