Zomervakantie in Orsa Grönklitt in Dalarna

4
119

Tijdens de zomervakantie bezoekt blogger Iris met haar gezin de prachtige provincie Dalarna in Zweden. Ze verblijven in Orsa Grönklitt, een camping en bungalowpark waar vanalles te doen en beleven is. Bij het vakantiepark hoort ook het Orsa roofdierenpark.

Zomervakantie in Orsa Grönklitt in Dalarna

De voor de provincie kenmerkende rode huisjes zijn het eerste wat we zien als we over een smalle weg door het bos aankomen bij Orsa Grönklitt. Onze eerste indruk: wat een ruimte! En wat ziet het er gezellig uit!

We stoppen op de algemene parkeerplaats vooraan, waar ook de receptie zich bevindt. “Kijk, heel veel Nederlandse auto’s!”, roept B. (10) vanaf de achterbank. Inderdaad, zo ongeveer tachtig procent van de auto’s heeft een Nederlands kenteken. Opvallend, want tijdens de rest van onze rondreis zijn we niet veel Nederlanders tegengekomen.

Bij de receptie ziet het er al gezellig uit, met al de rode huisjes
Bij de receptie ziet het er al gezellig uit, met al de rode huisjes

Prachtig uitzicht vanuit ons appartement

We checken in en ontvangen een envelop met sleutel en een folder over het park. De vriendelijke medewerkster bij de receptie legt ons uit hoe we bij onze accommodatie komen. Langs de huisjes, voorbij de camping en de skibanen en dan aan de andere kant van de berg bij de appartementen omhoog. Wow, het is hier echt groot!

We rijden de aangegeven route en worden dan getrakteerd op een extra cadeau: een prachtig uitzicht over de omgeving vanaf ons appartement. Aan de ene kant overal paarse bloemen, aan de andere kant meren, bossen en bergen zo ver je kunt kijken. We blijven een tijdje staan kijken hoe de kleuren in de lucht steeds maar veranderen.

Wat een prachtig uitzicht vanaf het vakantiepark!
Wat een prachtig uitzicht vanaf het vakantiepark!
Emma bewondert het uitzicht op ons ruime balkon
E. bewondert het uitzicht op ons ruime balkon
Aan de rechterkant beneden is ons appartement. Heel handig is de overdekking voor de regen als je binnenkomt.
Aan de rechterkant beneden is ons appartement. Heel handig is de overdekking voor de regen als je binnenkomt.

Eten in Ugglan & Björnen

“Mam, ik heb honger!”, horen we T. (7) dan opeens roepen. Oeps, dat is waar ook, we moeten nog avondeten. Gelukkig is alles wat je nodig hebt aanwezig bij Orsa Grönklitt. Voor vanavond kunnen we nog net terecht bij het mooie restaurant in het centrale deel, Ugglan & Björnen. Dit is geen standaard restaurant zoals je zou verwachten van een camping, maar een mooi restaurant waar je op je gemak kunt zitten en goed kan eten. De jongens eten een lekkere pizza en E. (12) een stuk vlees. Daarna rennen ze snel naar buiten. Terwijl de volwassenen nog van hun visje en drankje genieten, zijn de kinderen druk aan het spelen in de speeltuin waar we over uitkijken.

Na het eten spelen E. en T. nog een tijdje in de speeltuin. B. en papa hebben de voetbalplaats verderop ontdekt en gaan daar naartoe. Er is al een groep Nederlandse kinderen een wedstrijd aan het spelen. Na afloop van het potje kent half Orsa Grönklitt hun namen en roept iedereen: “Hee, Rotterdam!” als wij voorbij lopen. “Ik vind het echt leuk hier”, zegt B. als ik hem een uurtje later op bed leg. “Er is zo heel veel te doen, en ik kan eindelijk weer met Nederlandse kinderen spelen!”. Hij heeft al helemaal verzonnen dat hij komende dagen wil doen: minigolven, voetballen, poolen en skelteren.

Op verkenning door vakantiepark Orsa Grönklitt

De volgende morgen worden we wakker in ons mooie, ruime appartement. Er zit een grote, luxe keuken in, een fijne woonkamer met heerlijk zittende loungebank, meer dan genoeg slaapkamers, een luxe badkamer en zelfs een eigen sauna. Daar gaan we zeker nog gebruik van maken deze vakantie! We ontbijten aan de grote keukentafel en bespreken wat we die dag gaan doen.

Grote trekpleister van Orsa Grönklitt is het Orsa roofdierenpark dat bij het park hoort. Vandaag om drie uur hebben we daar een rondleiding.

We verkennen vandaag eerst vakantiepark Orsa Grönklitt op ons gemak. De speeltuin in het centrale deel hadden we gisteren al gezien, en het verwarmde zwembad, de minigolfbaan en de voetbalplaats daarachter ook. Maar er is nog veel meer te doen. In de winter is het park vol wintersportactiviteiten en kun je hier goed skiën. Voor de kinderen zijn er dan speciale kinderskibanen en een eigen skischool.

Het park ligt verspreid over een enorm terrein. Onderaan liggen de oudere huisjes, meer naar boven de nieuwere. Ze zien er allemaal prima verzorgd uit en hebben een groot stuk natuurgrond er omheen. Bijna alle huisjes liggen in het bos.

De huisjes liggen allemaal prachtig in de natuur
De huisjes liggen allemaal prachtig in de natuur
Omdat de huisjes zo verspreid liggen, lijkt het altijd rustig
Omdat de huisjes zo verspreid liggen, lijkt het altijd rustig

In de zomer ligt het accent uiteraard op buitenactiviteiten. Er is een visvijver, een groot zwemmeer, je kunt kano’s huren en SUPpen, op een surfboard staand peddelen. Verder kun je ook fietsen over de vele fietsroutes (mountainbikes zijn op het park te huren), klauteren over een parcours, een speciale kinderroute met opdrachten en uitdagingen wandelen en nog veel meer. Genoeg te doen voor een vakantie van weken!

Helaas gaat het na onze verkentocht net hard regenen. Snel duiken we Ugglan & Björnen in. Rechts van het restaurant is een bar met comfortabele zitjes en gezellige hoekjes. We bestellen wat te drinken. De jongens hebben ondertussen de pooltafel ontdekt en spelen een potje pool tegen elkaar. Er komt een Nederlandse jongen bij en een hele competitie ontstaat.

Bezoekje aan roofdierenpark Orsa Rovdjurspark

De tijd vliegt voorbij en opeens is het alweer tijd om naar het roofdierenpark te gaan. We leren en zien een hoop in deze mooie dierentuin. Maar daarover in een apart blog meer.

Lees hier het blog over Orsa Rovdjurspark

Bij terugkomst worden we opnieuw getrakteerd op prachtige uitzichten met een hele roze met paarse lucht. Wat is het hier toch mooi!

Het park is sinds 2022 permanent gesloten.

Elke dag weer andere prachtige uitzichten vanaf ons balkon
Elke dag weer andere prachtige uitzichten vanaf ons balkon

Naar het meer Rädsjön

De volgende dag hebben we geluk: het wordt, na een bewolkte ochtend, opeens prachtig zonnig weer. Tijd om het mooie meer Rädsjön te ontdekken. We pakken onze zwemspullen en handdoeken in en rijden naar de parkeerplaats bij het meer, dat bij het park ligt.

Ik val in herhaling, ook hier is het weer prachtig. Een helder zandstrand middenin de bossen, overal bosbessen en prachtige luchten. Er is ook een steiger waar vanaf kan worden gedoken en er zijn vanaf hier kano’s te huur. Wij gaan eerst even picknicken. Op een kleedje in de zon eten we de verse broodjes die we bij de parkwinkel hebben gekocht. Daarna nemen de kids een duik in het water. “Het is best koud!’, roept T., terwijl hij met zijn broer steeds van een steen het water in springt.

Na een tijdje wil B. even iets anders doen. Samen lopen we een stukje van het ‘blauwe bessen pad’. De blauwe bes is de mascotte van Orsa Grönklitt voor kinderen. We zien dit vrolijke mannetje regelmatig langskomen op bordjes en plaatjes. Het stuk pad wat wij lopen is leuk om te doen met kinderen: we lopen over steigers en bruggetjes en komen zelfs op een klein pirateneilandje terecht met een soort ophaalbrug en torentjes om op te klimmen. Op het eiland zelf staat een grote hut. We besluiten ter plekke dat we het hele pad gaan lopen als het komende dagen nog een keer mooi weer is. We plukken allemaal nog lekker wat bosbessen. Dan begint het af te koelen en breken we de boel weer op.

Je kunt prachtig wandelen langs de meren in de omgeving
Je kunt prachtig wandelen langs de meren in de omgeving

Elanden zoeken tijdens de elandensafari

Na het avondeten doen we mee met de elandsafari die door Orsa Grönklitt georganiseerd wordt. Wij en een andere Nederlandse familie worden al opgewacht door onze gids, een echt boswachterstypje met veel verstand van de gewoonten van de dieren. In een minibusje rijden we door de bossen rondom Orsa Grönklitt, op zoek naar elanden. “We kiezen er expres voor om met een auto te gaan in plaats van te wandelen”, legt onze gids uit. “Elanden hebben namelijk goede neuzen en als ze een mens ruiken, zijn ze meestal meteen weg. De beste manier om ze te spotten, is dus met een rustig rijdende auto”.

Er woont een grote elandenpopulatie rondom Orsa, maar helaas zijn ze nog niet van plan zich aan ons te laten zien. Na een uurtje rondrijden, stoppen we op een plekje middenin het woud. Een bijzondere plek, want hier staat een zaagmolen op waterkracht uit het midden van de 19e eeuw. En alles is nog helemaal compleet, alleen de hoofdzaag is gebroken. “Als ze die maken, zou de molen nog perfect werken”, vertelt onze gids.

Bij de oude zaagmolen, waar we wat drinken tijdens de elandensafari.
Bij de oude zaagmolen, waar we wat drinken tijdens de elandensafari.

We kijken nog een tijdje rond bij de zaagmolen en gaan dan weer op weg. In de tweede helft van onze safari hebben we meer geluk. Aan de rechterkant in het bos zien we opeens een jonge eland staan. Hij heeft ons niet in de gaten en blijft rustig rondscharrelen. “Hij heeft nog niet het instinct ontwikkeld om te vluchten voor mensen”, vertelt onze gids. Helaas is het inmiddels te donker om een goede foto te maken, maar we kunnen in ieder geval zeggen dat we een eland hebben gezien. Als we vlakbij het park zijn, zien we nog een grote eland in de verte.

Op bezoek bij de kerstman in Tomteland

De volgende dag bezoeken we Tomteland, het land van de Kerstman. Want Santa heeft ook een huis in Dalarna, Dit uitje is een must voor families die met kleine kinderen Dalarna bezoeken. Wij vinden het in ieder geval erg leuk.

Lees hier het blog over Tomteland.

Als we terugkomen, is het nog mooi weer. We huren een minigolfset en spelen een potje op de leuke banen tussen de bomen en bosbessenstruiken

’s Avonds eten we een hapje bij Fryksås, een klein plaatsje net buiten Orsa Grönklitt. Dit is een verzameling van eeuwenoude zomerboerderijen. We wandelen even langs de oude houten huizen in dit autovrije gebied en komen dan bij ons restaurant aan, Smidgården. We worden vriendelijk ontvangen, een van de dames is Nederlandse en vertelt ons enthousiast verhalen over de streek. Het eten is weer heerlijk en het uitzicht over de bergen, meren en bossen is prachtig vanaf hier.

Dalarna-paardjes beschilderen

De volgende dag is het voor ons alweer tijd om dit mooie gebied en fijne park te verlaten. Wat ging dat snel! We eten in ons appartement, pakken in en rijden dan naar Nusnäs. Daar staan twee fabriekjes waar een belangrijke Zweedse souvenir wordt gemaakt: het Dalarna paardje. Iedereen die in Zweden is geweest kent deze houten, beschilderde paardjes wel. Wij bezoeken een van de twee fabriekjes en de kinderen beschilderen zelfs hun eigen paardje. Zo hebben we gelijk een leuk aandenken van deze prachtige, veelzijdige provincie.

Handig om te weten over Orsa Grönklitt

De vakantiehuizen met drie slaapkamers op vakantiepark Orsa Grönklitt zijn eenvoudig via Booking.com te boeken. Het is ook mogelijk om met je eigen kampeermiddel op het vakantiepark te kamperen. Meer informatie over Orsa Grönklitt is hier te vinden.

Ben jij weleens in Dalarna geweest? Of staat het op je lijst om te bezoeken?

Meer lezen

Een vakantie in Zweden is heerlijk. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Sweden. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

4 REACTIES

  1. @Iris, hoe zag de rest van jullie rondreis eruit?
    Wij zijn vorig jaar in Orsa geweest, het was de tweede bestemming van een rondreis via ScanBritt. Wij kwamen bij de andere parken ook veel Nederlanders tegen. Allemaal dezelfde rondreis

    • @Patrick: wij hebben onze eigen rondreis samengesteld. We begonnen in Denemarken (Djursland), zijn toen met de boot naar Kristiansand in Noorwegen gevaren. Vanaf daar zijn we naar het eilandje Rennesøy geweest, toen naar Bergen, het centrale Fjordengebied, Lillehammer en dan naar Oslo. Vanaf daar zijn we naar Orsa gereden, Orebro en Stockholm en vanaf daar naar huis. Een flinke rit, maar wel heel veel moois te zien!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.