Actieve outdoor vakantie in Zweden voor het hele gezin met Bike Hike Paddle

0
231

Wie aan een outdoor vakantie in Zweden denkt, denkt waarschijnlijk aan zwemmen in een meer, de bossen in voor een elanden-safari of trollentocht, een meerdaagse kajaktocht en natuurlijk kampvuur maken. Annemiek ging met haar gezin naar Värmland, in het oosten van Zweden, waar de natuur nog ruig en puur is. Ze wil een actieve vakantie, daarom volgde ze een outdoor-programma bij Bike Hike Paddle, speciaal voor gezinnen.

Bike Hike Paddle: outdoor vakantie in Zweden voor het hele gezin

Voordat ik ga vertellen over onze avonturen in Zweden, vertel ik eerst iets over Bike Hike Paddle. Dit is een Nederlandstalige organisatie die actieve vakantieprogramma’s aanbiedt voor jong en oud. Eerder werden vooral fietsen en kajaks verhuurd en enkele jaren geleden bleek dat er een groeiende vraag naar méér was. De samenwerking met andere Nederlandse organisaties in de regio hebben geleid tot gevarieerde maar complete, actieve programma’s. De activiteiten voor het hele gezin worden steeds populairder.

Speciaal samengestelde kinderprogramma’s

Het aanbod is goed afgestemd op de leeftijd van de kinderen. Jongere kinderen worden middels sport en spel betrokken bij de mogelijkheden die het Zweedse outdoorleven biedt. Voor oudere kinderen staan de wat ruigere en zwaardere survivalactiviteiten centraal. De begeleiders en deelnemers spreken allemaal Nederlanders waardoor het makkelijk is om contact te leggen en vriendjes te maken.

Bij alle programma’s gaat het vooral om het plezier van het hele gezin. Ouders en kinderen doen samen mee, helpen elkaar of gaan juist met elkaar de strijd aan. Vergis je niet: het is geen compleet verzorgd animatieprogramma, waarbij je je kinderen ’s morgens inlevert en ’s avonds ophaalt. Meedoen is verplicht, maar als je ziet welke leuke dingen er allemaal gedaan worden, is het hartstikke leuk en absoluut geen straf om mee te doen.

 

Hiking, survival en vlotvaren in Zweden

Toen wij plannen gingen maken voor onze vakantie naar Zweden, moest en zou er met een vlot gevaren worden. Op verschillende websites wordt vlotvaren op de Klarälven aangeboden. Dát wilden we ook en toen bleek dat Bike Hike Paddle het aanbiedt als een van de activiteiten in hun programma, was de match zo gemaakt. In overleg met Evelien, de eigenares van Bike Hike Paddle, wordt een programma samengesteld, waarbij we afsluiten met een tweedaagse vlottocht. Slapen doen we in een tentje op een zandbank en ons eten koken we op een houtvuur. Daarnaast zullen we twee keer gaan hiken. Eén keer dwars door het bos en één keer met onderweg allerhande survivalopdrachten. In beide gevallen met enkele andere gezinnen samen.

Kunnen we wel of niet gaan vlotvaren?

In de aanloop naar de zomer groeit de voorpret. We verheugen ons enorm. De teleurstelling is daarom groot als blijkt dat door te weinig regenval afgelopen seizoen (zomer 2017) het water in de Klarälven te laag staat voor een groot en log vlot. Anderen hebben er uren vastgezeten en ons wordt afgeraden om te gaan. Gelukkig heeft Evelien nog andere activiteiten in haar programma’s en we schrijven ons in voor de Vikinggames. Wat fijn dat ze zo flexibel zijn.

Helaas gaan wij deze vakantie geen vlottentocht maken
Helaas gaan wij deze vakantie geen vlottentocht maken

Overnachten in een stuga, tent of op de Säter

Om de verschillende mogelijkheden van Bike Hike Paddle te ervaren, slapen we op drie verschillende plaatsen: in een stuga, een tent en in een boerenzomerverblijf. Op de dag dat we aankomen, slapen we in een stuga naast de basis in Edebäck. De stuga voorziet vooral in slaapplaatsen. Koken doen we buiten op een elektrisch kookplaatje en we eten ook buiten onder een partytentje. Douche en toilet vinden we in de basis.

De voorzieningen zijn eenvoudig maar de basisbenodigdheden zijn aanwezig. Een outdoor vakantie in Zweden staat nu eenmaal niet gelijk aan een luxe resort aan de Middellandse zee. Voor één nachtje is het een prima plek, maar wil je langere tijd blijven, raden we een camping aan. Daar heb je over het algemeen meer privacy en minder overlast van doorgaand verkeer.

Dit is de Stuga waar we de eerste nacht in slapen
Dit is de Stuga waar we de eerste nacht in slapen
Gezellig ontbijten onder de partytent naast de stuga.

Het Zweedse woud in het Kids Survival Parcours

De volgende dag worden we op tijd wakker. Er staat een survivaltocht op het programma, inclusief lunch. We pakken onze spullen in en rijden in ruim een half uur naar de verzamelplek. Een kaartje met routebeschrijving stuurt ons een grindpad op en we rijden kilometers over de gruiswegen steeds verder het bos in. Net als we denken: ‘Zitten we wel goed?’, staat er een man bij een zijpad. Hier moeten we parkeren en zal de tocht vertrekken. Er doen nog twee andere gezinnen mee die elkaar al kennen van eerdere activiteiten.

Kennismaken met Dick, onze gids

We maken kennis met Dick en hij neemt ons mee het bos in en vertelt alles wat je wil weten over de natuur en de dieren die hier leven. Mijn zoon F. hangt aan zijn lippen en heeft niet door dat we inmiddels een aardige heuvel op zijn gelopen.

Dan houdt Dick stil en vraagt ons wat we allemaal moeten kunnen om te overleven in het bos. De kinderen roepen van alles over klimmen, tenten maken en hout hakken. Dick helpt ze een handje en legt uit dat er eten moet zijn en er dus op dieren gejaagd moeten worden. Niet echt natuurlijk, al vinden de kinderen het wel spannend.

Speerwerpen voor beginners

Als we goed kijken, zien we een strobaal tegen een boom liggen en Dick tovert een speer tevoorschijn. Iedereen mag proberen de speer te gooien en het ‘hert’ (de strobaal dus) te raken. Meteen ontstaat er competitie tussen ouders en kinderen en tussen ouders onderling. De toon is gezet en de groep heeft zin in een volgende opdracht.

We lopen verder en komen steeds nieuwe opdrachten tegen. We schieten met een katapult, schakelen de muggen uit met ballen en zoeken naar de eland. Na een eindje lopen komen we bij het water en vraagt Dick wie er allemaal wil oversteken. Zelf trekt hij zijn schoenen uit en gaat het water in om een handje hulp te bieden.

F. klimt op het touw en probeert over te steken, maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. Na enkele stappen keert hij teleurgesteld om. De andere kinderen proberen het en als F. ziet dat Dick ze opvangt, wil hij het ook nog een keer proberen. Het lukt en hij wordt enthousiast, krijgt zelfs praatjes voor tien. Vooral als mijn man M. aan de beurt is: “Kom op, Papa, je kunt het! Het is niet zo moeilijk”. Moeder en zus bedanken voor de uitnodiging van Dick en we lopen verder naar de volgende opdracht.

Kids Survival Parcours van Bike Hike Paddle
F. steekt de rivier over tijdens het Kids Survival Parcours van Bike Hike Paddle

Lunchen bij het kampvuur

Er wordt nog twee keer gevraagd om de rivier over te steken. Eén keer via een touwladder en één keer via een boomstronk. Volgens Faas een makkie, maar mijn dochter L. en ik bedanken wederom voor de eer. Na deze inspanning steken we nog één keer het water over en komen uit bij een kampvuurplek.

De andere jongens hebben tijdens de Wildernistour geleerd hoe ze vuur moeten maken en beginnen op verzoek van Dick het vuur op te bouwen. Onderweg hebben we baardmos verzameld wat een prima vuurstarter blijkt. Op wonderbaarlijke wijze tover Dick een koelbox met hamburgers uit het bos plus een krat met brood, beleg, koffie en servies.

Het vuur brandt snel en Dick bakt de hamburgers. Die smaken heerlijk. Survival maakt hongerig en we zijn blij dat we geen echt hert hoeven te doden voor een lunch.

Goed zo, Papa! Je kunt het!
Goed zo, Papa! Je kunt het!

Na de lunch lopen we verder en doen nog enkele opdrachten. Er moet vooral geklommen worden: door autobanden, via fietsbanden en tegen een boom. Tot slot is er een kabelbaan waar de kinderen zo vaak als ze willen vanaf mogen. L. heeft zich tot nu toe wat meer op de achtergrond gehouden, maar voor de kabelbaan doet ze graag een stap naar voren. Ze geniet met volle teugen en vergeet dat ze zojuist gebeten is door een rode mier.

Dwars door het bos lopen we terug richting auto. Daar nemen we afscheid van Dick en rijden moe en vol verhalen terug naar de basis in Edebäck.

Klimmen in bomen is een van de actieve bezigheden tijdens het kids survival parcours
Klimmen in bomen is een van de actieve bezigheden tijdens de hike

Aankomst bij de Säter

Later op de middag pakken we onze spullen voor één nacht logeren bij elkaar. We worden door Evelien naar de Säter gebracht. Dit is een klein gemeenschapje met enkele woningen waar vroeger de Zweedse boeren naartoe gingen in de zomer. De dieren gingen mee om te grazen op de hooggelegen weide en het gezin trok zich terug in het bos om te genieten van de rust en ruimte. We zijn enorm nieuwsgierig naar deze plek en kunnen niet wachten tot we er zijn.

Zweedse boerentradities

Na bijna een uur rijden door de bossen en over de inmiddels bekende gruiswegen, komen we aan bij een hek. Achter dit hek is de open plek met de zomerwoningen. We blijken best een stuk gestegen te zijn want als we het veld in gaan, staan we op een heuvel en zien dat de open plek in de verte lager ligt. En op dat lage stuk staat ‘ons’ huis. Wat een prachtige plek is dit. En wat een rust. Er staat nog een andere boerderij en we zien nog enkele vervallen schuren. Er staat ook een klein hokje, wat later het toilet blijkt te zijn. Meer dan dat is er niet en we wanen ons helemaal in de middle of nowhere.

Aangekomen bij de open plek zien we ons huis in de verte liggen. Een magisch mooie plek is dit!
Aangekomen bij de open plek zien we ons huis in de verte liggen. Een magisch mooie plek is dit!

Leven als een Zweedse boer

Direct bij aankomst maken we het kampvuur aan, want inmiddels hebben we geleerd: geen vuur, geen eten. Evelien heeft een volle pan chili con carne meegenomen die alleen nog opgewarmd hoeft te worden. We installeren onze slaapzakken in het houten huis en kijken vol verwondering rond. Van binnen lijkt het net een openluchtmuseum. Overal staan oude spullen, er is een vuurplek om te stoken en te koken en er staan oude tafels en stoelen. Gelukkig zijn de bedden niet ouderwets.

Kennismaken met knoeten

Het vuur buiten brand inmiddels en is lekker warm maar het stikt er van de mugjes. Kleine ‘knoetjes’ die meteen gemeen prikken en een rood bultje achterlaten. De kinderen worden er gek van omdat ze zich niet allemaal laten wegjagen door een portie DEET. Dicht bij het vuur hebben we er iets minder last van en met het nodige gewapper proberen we ze uit de buurt te houden. Dit is een van de nadelen van Zweden. Ik kan me voorstellen dat mensen er echt niet tegen kunnen. Wij roosteren nog een paar marshmallows en gaan dan naar binnen met de deur dicht. De kinderen zijn moe van de hele dag actief bezig zijn en morgen staat er weer een flinke wandeling op het programma.

Wandelen dwars door de Zweedse bossen

’s Morgens hebben de knoetjes plaatsgemaakt voor lichte regen. Dat is een tegenvaller en daarom proberen we het vuur aan te maken in het huis. Dat gaat niet vanzelf en er komt aardig wat rook van het hout. Buiten proberen de mannen ook een vuur te maken en ondanks de regen lukt het ze nog ook. Gelukkig maar, want een kop koffie is zeer welkom. De kinderen pakken de draad van gisteravond op en rommelen bij het kampvuur. We smeren boterhammen en de regen stopt. Opnieuw komt het besef dat we hier op een fantastische plek zijn. De rust en ruimte zijn overweldigend.

De kampvuurplaats heeft een bijzondere aantrekkingskracht op de kinderen
De kampvuurplaats heeft een bijzondere aantrekkingskracht op de kinderen

Helaas zullen we verder moeten dus pakken we onze spullen in en maken ons klaar voor vertrek. Een ander gezin heeft buiten in een tent geslapen en is ook bezig met inpakken. Zij hebben via Bike Hike Paddle de kampeerspullen gekregen en hadden in hun rugzak een pyjama en tandenborstel meegenomen. Een iets primitievere insteek dan die van ons, die voor ons achteraf ook zeker haalbaar was geweest. Samen verlaten we de Säter en volgen de oranje gemarkeerde route richting Klarälvendal.

Hiken zoals hiken bedoeld is

De route gaat dwars door het bos. Van een keurig pad is geen sprake. We klimmen over rotsen en springen over water, lopen door het hoge gras en onze broek wordt tot boven de knie hartstikke nat. De regen van vanmorgen heeft duidelijke sporen achtergelaten. Wie nog meer sporen hebben nagelaten, zijn de dieren van het bos. We zien de uitwerpselen van vossen en elanden. In gedachten horen we de stem van Dick en herinneren we ons wat hij gisteren allemaal verteld heeft.

De hike voert over smalle paden en dwars door de Zweedse bossen
De hike voert over smalle paden en dwars door de Zweedse bossen

Overal staan bosbessen en waar ze in het bos van gisteren nog klein en zuur waren, blijken deze iets groter en zoeter. De kinderen plukken en plukken en vullen een beker met bessen. De beker komt niet vol omdat ze meteen weer worden opgegeten. De kindergezichten kleuren rood en blauw, heerlijk om te zien.

Dwars door het bos met overal bosbessen

Een groot deel van de wandeling gaat dwars door het bos. We zien vooral naaldbomen en daartussen de bosbessen en met mos begroeide stenen. Legendes spreken van trollen, die wakker worden als je hun rust verstoort, maar daar geloven onze kinderen niet meer in. Sommige stukken zijn open en begroeid met hoge grassen en heide. Ze geven een indruk van de uitgestrektheid van het gebied. We lopen kilometers zonder gruiswegen te passeren of iemand tegen te komen. Het laatste stukje gaat langs een doorgaande weg en we moeten wennen aan het verkeerslawaai. We zijn een behoorlijk eind van de bewoonde wereld geweest.

Overal staan bosbessen, zo ver als je maar kunt kijken
Overal staan bosbessen, zo ver als je maar kunt kijken
Een hele enkele keer lopen we over een gruisweg
Een hele enkele keer lopen we over een gruisweg

De wandeling eindigt bij een camping aan het water en we bellen Evelien die ons even later komt halen. Via een andere route (natuurlijk weer via gruiswegen) rijden we naar de Säter om onze logeerspullen te halen. Daarna brengt ze ons naar de basis en kunnen we richting camping Old Skool, waar een ingerichte tent op ons wacht.

Old Skool: een oud schoolgebouw, omgebouwd tot groepsaccommodatie en camping

Inmiddels zijn we gewend aan de afstanden en het stuk rijden naar de camping is daarom geen probleem. Als we het terrein bij het oude schoolgebouw oprijden, beginnen de kinderen meteen te gillen: “Er is een trampoline! En een volleybalnet!”. Van vermoeide voetjes is geen sprake meer. De eigenaar komt aanlopen en wijst ons een van de ingerichte tenten, de douche en het toilet. Er zijn geen andere gasten dus we hebben het rijk voor ons alleen. Best lekker, eerlijk gezegd, om even met ons vieren onder elkaar te zijn. We pakken uit, richten de bedden in en beginnen rustig aan met koken. De dag is voorbij gevlogen en als ik eenmaal zit merk ik dat ik best moe ben. De kinderen hebben nergens last van en springen vrolijk verder.

De camping is eenvoudig van opzet maar ook hier geldt dat alle basisvoorzieningen aanwezig zijn. In de tent liggen stevige matrassen, er zijn stoelen waarvan de rugleuning versteld kan worden en er is een koffiezetapparaat en waterkoker aanwezig.

Old Skool met in de verte de ingerichte tenten
Old Skool met in de verte de ingerichte tenten

Het leven van een Zweedse Viking

Onze derde en laatste actieve Bike Hike Paddle-dag bestaat uit deelname aan de Vikingsspelen. Hiervoor rijden we ’s morgens rond 9 uur naar camping Värmlandsgården, waar de meeste deelnemers verblijven. De uitleg is al begonnen als we aan komen lopen maar dat maakt niets uit. Vriendelijk worden we welkom geheten door Petra en Aniek en bijgepraat over het programma.

Het gezelschap van vandaag is groter dan de vorige dagen. Ongeveer tien gezinnen doen mee en dat betekent ook zeker 20 kinderen. L. blijkt de oudste maar dat maakt haar niet zoveel uit. Vrijwel alle kinderen zijn tussen de 6 en 10 jaar oud.

De groep verzamelt zich rond het kampvuur en krijgt uitleg over het verloop van de dag
De groep verzamelt zich rond het kampvuur en krijgt uitleg over het verloop van de dag

Natuurlijk maken we een kampvuur

Inmiddels zijn we er aan gewend dat er een kampvuur moet komen. Maar eerst moeten er stokken gezocht worden in het bos. Lange, rechte, verse stokken. Daar snijdt Petra een scherpe punt aan zodat er later een broodje mee gebakken kan worden. In een slinger lopen we over een smal bospaadje en helpen de kinderen bij het vinden van een goede stok. Het is duidelijk dat de groep elkaar al kent, al maakt dat voor ons ‘nieuwkomers’ niets uit. Al zoekende naar stokken maken we kennis en informeren naar ieders belevenissen van de afgelopen dagen.

Terug bij de verzamelplek wordt het vuur aangemaakt. Kinderen zoeken mee naar hout en vaders wapperen behendig. Als het vuur brandt, krijgen de kinderen een ongebakken afbakbroodje op hun stok geprikt en mogen ze het brood boven het kampvuur zelf afbakken. Trotse koppies kijken vol verwachting of hun broodje al gaar is. Anderen hebben minder geduld en eten het al op voordat het bruin is. Uiteindelijk wordt er een grote pan met Vikingsoep op het vuur gezet en even later smullen we samen van de heerlijke soep en broodjes.

Vikingen versus Noormannen: let the games begin!

Na de lunch is het tijd om met de échte Vikinggames te beginnen. We worden over twee groepen verdeeld en zodoende komen de Vikingen tegenover de Noormannen te staan. Iedere groep krijgt een leider aangewezen die de puntentelling bijhoudt. Dan vertelt Petra over welke vaardigheden van de Vikingen (en Noormannen natuurlijk) moeten beheersen om een echte Vikking (of Noorman) te kunnen zijn. We moeten met houtblokken en palen sjouwen, ons evenwicht houden, behendig en sterk zijn en ook een beetje tegen ons verlies kunnen.

Wij zijn klaar voor de volgende opdracht tijdens de Vikinggames

Tijdens de spelen wordt van iedereen verwacht om mee te doen. Dat gaat in onze groep vrijwel automatisch. Ouders moedigen hun kinderen aan en andersom. Sommige gezinnen zijn verdeeld over de twee teams wat de strijdlust nog extra aanzet. De spellen zijn voor alle leeftijden geschikt en dat houdt iedereen betrokken en enthousiast. Pas aan het einde van de middag, als we gaan boogschieten, neemt de aandacht voor ieders beurt af. Helemaal niet zo gek als je bedenkt dat het inmiddels half drie in de middag is.

En de winnaar is…?

Na het boogschieten is het programma afgelopen en wordt de winnaar bekend gemaakt. Blijkbaar waren de team behoorlijk aan elkaar gewaagd, want er is geen winnaar maar een gelijkspel. Dat moeten we vieren met een barbecue op de camping. We worden uitgenodigd mee te eten en